Hopp til innhold

Besseberg anklages for å ha skjult 65 dopingsaker

IBU-president Anders Besseberg skal være anklaget for å ha skjult 65 dopingsaker, oppgir kilder til VG og NRK. – Jeg mener vi har fulgt reglene, sier 72-åringen, som nå er permittert fra jobben.

besseberg

ETTERFORSKES: Anders Besseberg har vært president i det internasjonale skiskytterforbundet siden 1992.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det internasjonale antidopingbyrået WADA sier de pågående etterforskningene av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er knyttet til doping, og forteller at både de selv, samt politi i Norge og Østerrike har gjort undersøkelser.

– WADA bekrefter at spørsmålet er knyttet til doping, men vi vil ikke kommentere noe utover dette, skriver WADAs kommunikasjonssjef James Fitzgerald i en e-post til NRK onsdag.

Undersøkelsene har fokus på IBUs president Anders Besseberg og IBUs generalsekretær Nicole Resch som begge er under etterforskning av østerriksk politi.

– Jeg legger ned vervet mitt så lenge denne saken er under etterforskning, og en annen vil fungere som president i den perioden, sier Besseberg til NRK. Også generalsekretær Resch har blitt permittert.

– Jeg mener vi har fulgt reglene

Den franske avisen Le Monde skal ha fått tak i en WADA-rapport som antyder at IBU fikk betalt for å skjule russisk doping, og at det kan handle om korrupsjon for å beskytte dopede russiske skiskyttere. Derfor er også norske Økokrim involvert.

VG melder at Besseberg skal være anklaget for å ha skjult 65 dopingsaker siden 2011. NRK sitter på informasjon som støtter dette.

Besseberg fikk ikke direkte spørsmål om de 65 påståtte dopingsakene, men IBU-presidenten bekrefter overfor NRK at han har vært i avhør med østerriksk politi og at de har vært hjemme hos han for å beslaglegge telefoner, datamaskiner og dokumenter.

– Det påstås at vi ikke har fulgt opp blant annet mistenkelige blodprøver, og at det har vært russiske løpere som har startet med forbudte midler i kroppen og oppnådd plasseringer og premiepenger de ikke skulle hatt i forbindelse med VM i Hochfilzen.

Anders Besseberg mener det internasjonale skiskytterforbundet ikke har noe å skjule

Besseberg sier at det er vanskelig å kommentere om det har vært russiske utøvere som stilte i VM i Hochfilzen med urent blod, ettersom ikke alle utøverne dopingkontrolleres, men at alle mistenkelige dopingprøver følges opp.

Har IBU gjort alt i deres makt for å forhindre at urene utøvere har stilt til start?

– Det er alltid et spørsmål. Hadde vi testet alle hadde man vel gjort alt i ens makt, men det er praktisk helt umulig og ingen som gjør.

Har du eller IBU noe å skjule, eller har spilt skittent på noen måte?

– Nei, personlig mener jeg ikke det. Jeg mener vi har fulgt reglene her, men jeg kan ikke si hvordan de som etterforsker saken ser på det. Selv mener jeg ikke jeg har noe å skjule, og det gav jeg vel klart uttrykk for ved å prøve og svare alt jeg visste på de spørsmålene jeg fikk.

IBU-presidenten sier han ikke vet om han er siktet i saken.

Sportskommentator Andreas Stabrun Smith i NRK er rystet over politirazzia i det internasjonale skiskytterforbundet.

– Mistenkt for økonomisk kriminalitet

Det hele skal, etter det NRK forstår, ha startet med at det internasjonale antidopingbyrået WADA for en tid tilbake startet egne undersøkelser av det internasjonale skiskytterforbundet.

Dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, som kommer med harde beskyldninger mot IBU i et intervju med NRK, har onsdag kveld kommet med en offisiell uttalelse der han bekrefter at han har hjulpet WADA med etterforskningen av IBU.

Etterforskningen har pågått i det stille, men WADA delte etter hvert informasjonen de satt på med norsk og østerriksk politi.

BIATHLON-WORLD-AUT-DOPING

IBU-generalsekretær Nicole Resch er også under etterforskning.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Denne informasjonen skal ha vært med på å utløse politirazziaer i både Østerrike og Norge tirsdag. Det er etter alt å dømme i forbindelse med dette det også er opprettet politietterforskning av Besseberg.

Det er Økokrim som bistår fra norsk side i saken, og de har lagt ut melding på sine nettsider onsdag hvor de skriver at «østerrikske myndigheter mistenker nordmannen for økonomisk kriminalitet», og sikter med det til Besseberg.

– Jeg kan bekrefte at vi bistår østerrikske myndigheter i etterforskningen av en norsk statsborger, sier Anna Haugmoen Mo, førstestatsadvokat i Økokrim.

Er den norske statsborgeren mistenkt eller siktet?

– Når det gjelder status, er det slik at det jeg kan bekrefte at det er innledet etterforskning mot ham. Når det gjelder konkret status, vil jeg også vise til østerrikske myndigheter, sier Mo.

Razziaer i Norge og Østerrike

Onsdag morgen ble det kjent at det nylig ble gjennomført en politirazzia i IBUs lokaler i Salzburg. Politiet skal ha beslaglagt flere datamaskiner, og IBUs generalsekretær Nicole Resch ble etter det NRK kjenner til avhørt både tirsdag kveld og onsdag morgen.

WADA sier følgende om dette:

– Basert på etterforskning av handlinger utført av IBU, har «WADAs Intelligence and Investigations (I & I)» utvekslet informasjon med etterforskere fra østerriksk og norsk rettshåndhevelse, samt Interpol. Denne etterforskningen førte til politiundersøkelsen som nå har resultert i politi-ransakelser i Østerrike og Norge 10. april, skriver Fitzgerald.

Besseberg har vært president i IBU helt siden 1992. 72-åringen fra Vestfossen skulle etter planen gå av som president i år, selv om han åpnet for å stille til gjenvalg da NRK snakket med ham for noen uker siden.

– Ekstremt alvorlig

I pressemeldingen fra IBU blir det opplyst at generalsekretær Resch er permittert fra jobben mens etterforskningen pågår.

Besseberg bekrefter overfor NRK at også han vil være permittert fra jobben som president.

– IBUs styre tar saken ekstremt alvorlig og fortsetter å være forpliktet til å operere under de høyeste standarder for god drift og åpenhet, står det i pressemeldingen.

Etterforskningen av IBU og Besseberg skjer samtidig som at den kjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov kom med kraftige påstander om IBU i et nytt intervju med NRK.

Han hevder IBU har vært med på å skjule informasjon om mistenkelige blodpass, som skal ha tilhørt russiske skiskyttere.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen nektet å stoppe hos norsk presse etter EM-gullet.

Fullt kaos etter EM-gullet: – En smule arrogant

Jakob Ingebrigtsen ga kun ett intervju med norsk media etter EM-triumfen. Han stormet forbi resten av pressen og ville ikke si noe. Det får NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt til å reagere.

Siste nytt

 • Núñez beklager etter utvisningen

  Liverpools spissjuvel Darwin Núñez sier at han forstår kritikken som har kommet hans vei etter at han ble utvist etter en stygg nedskalling på Joachim Andersen.

  Núñez lot seg tydelig frustrere av Crystal Palace-stopperen Andersen gjennom hele kampen og etter 57 minutter kokte det over. Etter en konfrontasjon skallet Núñez til Andersen og dansken gikk i bakken. Núñez ble umiddelbart vist det røde kortet og vil trolig miste tre kamper for hans nye klubb.

  I løpet av tirsdag har ikke reaksjonene latt vente på seg, og han har blitt slaktet i britisk presse. På Twitter går 23-åringen ut med en beklagelse.

  «Jeg er klar over at det jeg gjorde ikke var greit. Jeg er her for å lære av mine feil, og det vil ikke skje igjen», skriver han.

  Premier League - Liverpool v Crystal Palace
  Foto: PETER POWELL / Reuters
 • Straus og Bayern slo Barcelona tross Graham Hansen-scoring

  Caroline Graham Hansen scoret et flott mål, men hun og Barcelona måtte se Alexander Straus' Bayern München vinne treningskampen 2-1.

  Den norske vingen mottok ballen utenfor 16-meteren og banket den oppe i hjørnet etter en snau times spill. Hun og Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut for spanjolene like etter scoringen.

  Målet var likevel ikke nok til å unngå tap mot den ferske Bayern-treneren Straus. Han tok nylig over storklubben etter flere år med suksess i Brann. Giulia Gwinn og Emelyne Laurent scoret målene som sikret tysk jubel.

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Christiansen nummer sju på 1500 meter fri

  Henrik Christiansen greide ikke å finne toppfarten og havnet på 7.-plass i finalen på 1500 meter fri under langbane-EM i svømming i Roma.

  Christiansen ble i sommer norgesmester på distansen, men internasjonalt henger han bak de beste. Tiden 15.07,98 holdt til en 7.-plass blant de åtte som deltok i finalen.

  Han havnet tidlig bakpå og lå et stykke bak medaljeplassene etter 400 meter. Ukrainske Mikhailo Romantsjuk vant på tiden 14.36,10 og tok med det sitt tredje strake gull på distansen i langbane-EM. Italieneren Gregorio Paltrinieri tok sølv på hjemmebane, mens Damien Joly fra Frankrike tok bronsen.

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste