Hopp til innhold

Besseberg anklages for å ha skjult 65 dopingsaker

IBU-president Anders Besseberg skal være anklaget for å ha skjult 65 dopingsaker, oppgir kilder til VG og NRK. – Jeg mener vi har fulgt reglene, sier 72-åringen, som nå er permittert fra jobben.

besseberg

ETTERFORSKES: Anders Besseberg har vært president i det internasjonale skiskytterforbundet siden 1992.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det internasjonale antidopingbyrået WADA sier de pågående etterforskningene av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er knyttet til doping, og forteller at både de selv, samt politi i Norge og Østerrike har gjort undersøkelser.

– WADA bekrefter at spørsmålet er knyttet til doping, men vi vil ikke kommentere noe utover dette, skriver WADAs kommunikasjonssjef James Fitzgerald i en e-post til NRK onsdag.

Undersøkelsene har fokus på IBUs president Anders Besseberg og IBUs generalsekretær Nicole Resch som begge er under etterforskning av østerriksk politi.

– Jeg legger ned vervet mitt så lenge denne saken er under etterforskning, og en annen vil fungere som president i den perioden, sier Besseberg til NRK. Også generalsekretær Resch har blitt permittert.

– Jeg mener vi har fulgt reglene

Den franske avisen Le Monde skal ha fått tak i en WADA-rapport som antyder at IBU fikk betalt for å skjule russisk doping, og at det kan handle om korrupsjon for å beskytte dopede russiske skiskyttere. Derfor er også norske Økokrim involvert.

VG melder at Besseberg skal være anklaget for å ha skjult 65 dopingsaker siden 2011. NRK sitter på informasjon som støtter dette.

Besseberg fikk ikke direkte spørsmål om de 65 påståtte dopingsakene, men IBU-presidenten bekrefter overfor NRK at han har vært i avhør med østerriksk politi og at de har vært hjemme hos han for å beslaglegge telefoner, datamaskiner og dokumenter.

– Det påstås at vi ikke har fulgt opp blant annet mistenkelige blodprøver, og at det har vært russiske løpere som har startet med forbudte midler i kroppen og oppnådd plasseringer og premiepenger de ikke skulle hatt i forbindelse med VM i Hochfilzen.

Anders Besseberg mener det internasjonale skiskytterforbundet ikke har noe å skjule

Besseberg sier at det er vanskelig å kommentere om det har vært russiske utøvere som stilte i VM i Hochfilzen med urent blod, ettersom ikke alle utøverne dopingkontrolleres, men at alle mistenkelige dopingprøver følges opp.

Har IBU gjort alt i deres makt for å forhindre at urene utøvere har stilt til start?

– Det er alltid et spørsmål. Hadde vi testet alle hadde man vel gjort alt i ens makt, men det er praktisk helt umulig og ingen som gjør.

Har du eller IBU noe å skjule, eller har spilt skittent på noen måte?

– Nei, personlig mener jeg ikke det. Jeg mener vi har fulgt reglene her, men jeg kan ikke si hvordan de som etterforsker saken ser på det. Selv mener jeg ikke jeg har noe å skjule, og det gav jeg vel klart uttrykk for ved å prøve og svare alt jeg visste på de spørsmålene jeg fikk.

IBU-presidenten sier han ikke vet om han er siktet i saken.

Sportskommentator Andreas Stabrun Smith i NRK er rystet over politirazzia i det internasjonale skiskytterforbundet.

– Mistenkt for økonomisk kriminalitet

Det hele skal, etter det NRK forstår, ha startet med at det internasjonale antidopingbyrået WADA for en tid tilbake startet egne undersøkelser av det internasjonale skiskytterforbundet.

Dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, som kommer med harde beskyldninger mot IBU i et intervju med NRK, har onsdag kveld kommet med en offisiell uttalelse der han bekrefter at han har hjulpet WADA med etterforskningen av IBU.

Etterforskningen har pågått i det stille, men WADA delte etter hvert informasjonen de satt på med norsk og østerriksk politi.

BIATHLON-WORLD-AUT-DOPING

IBU-generalsekretær Nicole Resch er også under etterforskning.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Denne informasjonen skal ha vært med på å utløse politirazziaer i både Østerrike og Norge tirsdag. Det er etter alt å dømme i forbindelse med dette det også er opprettet politietterforskning av Besseberg.

Det er Økokrim som bistår fra norsk side i saken, og de har lagt ut melding på sine nettsider onsdag hvor de skriver at «østerrikske myndigheter mistenker nordmannen for økonomisk kriminalitet», og sikter med det til Besseberg.

– Jeg kan bekrefte at vi bistår østerrikske myndigheter i etterforskningen av en norsk statsborger, sier Anna Haugmoen Mo, førstestatsadvokat i Økokrim.

Er den norske statsborgeren mistenkt eller siktet?

– Når det gjelder status, er det slik at det jeg kan bekrefte at det er innledet etterforskning mot ham. Når det gjelder konkret status, vil jeg også vise til østerrikske myndigheter, sier Mo.

Razziaer i Norge og Østerrike

Onsdag morgen ble det kjent at det nylig ble gjennomført en politirazzia i IBUs lokaler i Salzburg. Politiet skal ha beslaglagt flere datamaskiner, og IBUs generalsekretær Nicole Resch ble etter det NRK kjenner til avhørt både tirsdag kveld og onsdag morgen.

WADA sier følgende om dette:

– Basert på etterforskning av handlinger utført av IBU, har «WADAs Intelligence and Investigations (I & I)» utvekslet informasjon med etterforskere fra østerriksk og norsk rettshåndhevelse, samt Interpol. Denne etterforskningen førte til politiundersøkelsen som nå har resultert i politi-ransakelser i Østerrike og Norge 10. april, skriver Fitzgerald.

Besseberg har vært president i IBU helt siden 1992. 72-åringen fra Vestfossen skulle etter planen gå av som president i år, selv om han åpnet for å stille til gjenvalg da NRK snakket med ham for noen uker siden.

– Ekstremt alvorlig

I pressemeldingen fra IBU blir det opplyst at generalsekretær Resch er permittert fra jobben mens etterforskningen pågår.

Besseberg bekrefter overfor NRK at også han vil være permittert fra jobben som president.

– IBUs styre tar saken ekstremt alvorlig og fortsetter å være forpliktet til å operere under de høyeste standarder for god drift og åpenhet, står det i pressemeldingen.

Etterforskningen av IBU og Besseberg skjer samtidig som at den kjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov kom med kraftige påstander om IBU i et nytt intervju med NRK.

Han hevder IBU har vært med på å skjule informasjon om mistenkelige blodpass, som skal ha tilhørt russiske skiskyttere.

Siste nytt

  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP
  • Roing: Juel og Solbakken til A-finale i EM

    Jonas Juel og Erik Solbakken skal kjempe om EM-medaljer i dobbeltsculler i ro-EM i Ungarn.

    De to nordmennene er klare for A-finale i sin klasse etter å ha blitt nummer tre i semifinalen lørdag. 3.-plassen holdt akkurat til å gå videre til A-finalen, men til gjengjeld var avstanden ned til 4.-plasserte Frankrike nesten tre sekunder.

    Tysklands Jonas Gelsen og Marc Weber vant semifinalen foran en italiensk båt. Juel og Solbakken ble slått med snaut ni sekunder av vinnerbåten.

    Juel og Solbakken er tatt ut til EM på bekostning av Oscar Helvig og Kristoffer Brun. De to sistnevnte har sørget for at én norsk dobbeltsculler er kvalifisert for OL i Paris, og det er ennå ikke avklart hvilken duo som får konkurrere der.

    I verdenscupregattaen i italienske Varese nylig var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    Ro-EM kan du se på NRK.

    (©NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Norges cheerleadere nest best i verden: – En utrolig VM-dag

    Fredag var de de norske seniorlagene i aksjon i VM i cheerleading i Orlando, USA, og de leverte en rekke flotte prestasjoner.

    Norge sikret seg sølvmedalje i en av de gjeveste kategoriene, og fikk igjen bekreftet sin posisjon som en sterk nasjon innen sporten.

    – For en utrolig VM-dag vi har hatt! Våre seniorlag har virkelig vist hva norsk cheerleading står for, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av Norges Amerikanske Idretters Forbund.

    Etter at de norske juniorlagene torsdag sikret seg sølv og to bronsemedaljer, var det seniorenes tur til å skinne på fredag. Norges lag leverte også veldig sterkt her.

    – Med sterk innsats og lagånd viste våre utøvere at de er å regne med på verdensscenen. Resultatet markerer en betydelig prestasjon, og vi ser frem til å bygge videre på dette og fortsette å utvikle sporten i Norge, avslutter han.

    y

Sendeplan

Kl. Program Kanal