NRK Meny
Normal

Bjørndalen nekter å følge trenerens råd

ØSTERSUND (NRK): – Det er noe vi gjorde for ti år siden, sier Ole Einar Bjørndalen (42).

Ole Einar Bjørndalen

«BJØRNDALEN-TEKNIKKEN»: Ole Einar Bjørndalen skrur aldri på siktet selv om det er svært skiftende vind. I stedet sikter han utenfor blinken. Her er han under årets sesongåpning på Sjusjøen.

I 16 år har Bjørndalen skutt på en «hemmelig» måte, men nå vil Norges nye skytetrener at han endrer teknikken for å bli enda bedre.

– Han er ikke enig i min skyteteknikk. Han mener jeg skal plundre og skru på siktet, sier Bjørndalen til NRK.

– Jeg anbefaler han å gjøre det annerledes for da kan jeg hjelpe han med to ekstra øyne. Slik han gjør det nå må han være ekstremt konsentrert, sier landslagstrener Siegfried Mazet.

– Noe vi gjorde for ti år siden

Kort fortalt: Ole Einar Bjørndalen skrur aldri på siktet selv om det blåser både bikkjer og katter. Han bare sikter skjevt..

– Jeg har trent mye på dette og det fungerer for meg, sier 42-åringen til NRK.

Litt mer nerdete fortalt: Blåser det kraftig fra venstre, sikter Bjørndalen til venstre for blinken. Snur plutselig vinden på det neste skuddet sikter han til høyre.

Bjørndalen vinner VM-gull i Khanty Mansjisk

MESTERVERKET (se video): Denne serien under siste skyting på VM-fellesstarten i russiske Khanty-Mansijsk i 2003 går for å være noe av det råeste Bjørndalen noen gang har levert på standplass.

Alternativet er å kompensere for vindendringene ved å skru på sikte. Dette er den vanligste teknikken. Skrur man riktig kan man nemlig sikte midt i blinken uansett hvor mye det blåser. Man får i tillegg hjelp av treneren til å skru riktig underveis i konkurransen gjennom såkalte skrumeldinger.

Det er dette Mazet vil at Bjørndalen skal gjøre når det er stabile vindforhold.

– Det gjorde vi for ti år siden, kontrer Bjørndalen og kommer med følgende motargument:

– Når du er sliten er du ikke så god til å tenke riktig. Det kan faktisk bli surr når du driver og skrur. Du kan begynne å lure på om du har skrudd opp eller ned. Mange steder er det dessuten skiftende vind.

Sigfried Mazet

SUKSESSTRENER: Siegfried Mazet har hatt stor suksess som skytetrener for franske Martin Fourcade gjennom flere år. Før årets sesong gikk han til Norge.

Foto: Roy Pettersen / NRK

Krevende

Men «Bjørndalen-teknikken» er svært krevende, ifølge NRK-ekspert Ola Lunde. Det var nettopp han som i år 2000 lærte Bjørndalen skyteteknikken da han var landslagstrener.

– Vi fant ut at det var bedre å bare holde siktet litt skjevt i stedet for å skru hvis du skulle bli en raskere skytter, sier Lunde.

Dagens trener understreker at han setter pris på de faglige diskusjonene med Bjørndalen.

– Dette er ingen konflikt, det er bare to ulike synspunkt og det er alltid interessant. Jeg lærer også fra den norske skytingen. Jeg har min filosofi, men jeg er på ingen måte et leksikon, sier Mazet.

Han tror aldri Bjørndalen kommer til å endre teknikk - og dét har han helt rett i.

– Hvis jeg skal være en del av laget må han lære seg å leve med det, sier Bjørndalen, men smiler og gjør det klart at han setter pris på Mazet som trener.

– Sigfried er en fantastisk person og en vanvittig god samtalepartner. Han har ekstremt mye kompetanse på skyting så han er fin å ha i laget, sier Bjørndalen.

Siste nytt

 • Chelsea finaleklare

  Chelsea er klare for finalen i FA-cupen etter å ha slått Southampton 2-0. Olivier Giroud og Álvaro Morata scoret målene. I finalen, 19. mai, møter de Manchester United.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Tok sin første seier

  Vålerenga tok sine første poeng i årets Toppserie da de slo Avaldsnes 3-0 borte. Marte Berget, Victoria Ludvigsen og Isabell Herlovsen scoret. – Det er ikke kult å være spiss og ha måltørke, så at det kommer i dag, betyr mye, sier Herlovsen til NRK.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sterk sluttspurt i Arsenal-seier

  I det som var Arsenals første kamp etter at manager Arsène Wenger tidligere denne uken annonserte sin avgang ved sesongslutt ble det seier 4–1 over West Ham.

  Seieren satt imidlertid langt inne, men tre mål i de siste ti minuttene ga Arsenal-jubel.

  SOCCER-ENGLAND-ARS-WHU/
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Molde
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias