Hopp til innhold

Bjørndalen nekter å følge trenerens råd

ØSTERSUND (NRK): – Det er noe vi gjorde for ti år siden, sier Ole Einar Bjørndalen (42).

Ole Einar Bjørndalen

«BJØRNDALEN-TEKNIKKEN»: Ole Einar Bjørndalen skrur aldri på siktet selv om det er svært skiftende vind. I stedet sikter han utenfor blinken. Her er han under årets sesongåpning på Sjusjøen.

I 16 år har Bjørndalen skutt på en «hemmelig» måte, men nå vil Norges nye skytetrener at han endrer teknikken for å bli enda bedre.

– Han er ikke enig i min skyteteknikk. Han mener jeg skal plundre og skru på siktet, sier Bjørndalen til NRK.

– Jeg anbefaler han å gjøre det annerledes for da kan jeg hjelpe han med to ekstra øyne. Slik han gjør det nå må han være ekstremt konsentrert, sier landslagstrener Siegfried Mazet.

– Noe vi gjorde for ti år siden

Kort fortalt: Ole Einar Bjørndalen skrur aldri på siktet selv om det blåser både bikkjer og katter. Han bare sikter skjevt..

– Jeg har trent mye på dette og det fungerer for meg, sier 42-åringen til NRK.

Litt mer nerdete fortalt: Blåser det kraftig fra venstre, sikter Bjørndalen til venstre for blinken. Snur plutselig vinden på det neste skuddet sikter han til høyre.

Bjørndalen vinner VM-gull i Khanty Mansjisk

MESTERVERKET (se video): Denne serien under siste skyting på VM-fellesstarten i russiske Khanty-Mansijsk i 2003 går for å være noe av det råeste Bjørndalen noen gang har levert på standplass.

Alternativet er å kompensere for vindendringene ved å skru på sikte. Dette er den vanligste teknikken. Skrur man riktig kan man nemlig sikte midt i blinken uansett hvor mye det blåser. Man får i tillegg hjelp av treneren til å skru riktig underveis i konkurransen gjennom såkalte skrumeldinger.

Det er dette Mazet vil at Bjørndalen skal gjøre når det er stabile vindforhold.

– Det gjorde vi for ti år siden, kontrer Bjørndalen og kommer med følgende motargument:

– Når du er sliten er du ikke så god til å tenke riktig. Det kan faktisk bli surr når du driver og skrur. Du kan begynne å lure på om du har skrudd opp eller ned. Mange steder er det dessuten skiftende vind.

Sigfried Mazet

SUKSESSTRENER: Siegfried Mazet har hatt stor suksess som skytetrener for franske Martin Fourcade gjennom flere år. Før årets sesong gikk han til Norge.

Foto: Roy Pettersen / NRK

Krevende

Men «Bjørndalen-teknikken» er svært krevende, ifølge NRK-ekspert Ola Lunde. Det var nettopp han som i år 2000 lærte Bjørndalen skyteteknikken da han var landslagstrener.

– Vi fant ut at det var bedre å bare holde siktet litt skjevt i stedet for å skru hvis du skulle bli en raskere skytter, sier Lunde.

Dagens trener understreker at han setter pris på de faglige diskusjonene med Bjørndalen.

– Dette er ingen konflikt, det er bare to ulike synspunkt og det er alltid interessant. Jeg lærer også fra den norske skytingen. Jeg har min filosofi, men jeg er på ingen måte et leksikon, sier Mazet.

Han tror aldri Bjørndalen kommer til å endre teknikk - og dét har han helt rett i.

– Hvis jeg skal være en del av laget må han lære seg å leve med det, sier Bjørndalen, men smiler og gjør det klart at han setter pris på Mazet som trener.

– Sigfried er en fantastisk person og en vanvittig god samtalepartner. Han har ekstremt mye kompetanse på skyting så han er fin å ha i laget, sier Bjørndalen.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal