Bjørgen om Jacobsens ulykke: – Urettferdig

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Etter kanskje tidenes maktdemonstrasjon fikk Marit Bjørgen (33) den nedslående nyheten om at Astrid Uhrenholdt Jacobsen var rammet av uhell – igjen.

Marit Bjørgen om Jacobsen

Marit Bjørgen kunne heve flagget etter ei makeløs tremil. Så fikk hun høre om Astrid Uhrenholdt Jacobsens dramatiske fall. Jacobsen ble hastet til sykehus i ambulanse etter fallulykken (innfelt).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Astrid har hatt det så vondt i det siste. Så får hun dette i tillegg. Det er litt urettferdig, sier Marit Bjørgen til NRK.no.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen falt

IKKE ALVORLIG SKADET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk raskt medisinsk hjelp etter å ha krasjet med en lysmast under søndagens tremil.

Foto: NRK

Bjørgen er akkurat ferdig mot det som kanskje er den råeste maktdemonstrasjonen av en kvinnelig langrennsløper i moderne tid.

Hun gikk alene i tet i 23 kilometer på vei mot karrierens fjerde tremilsseier i Holmenkollen.

Med et stort norsk flagg i hånda passerte en jublende Martit Bjørgen mållinja et minutt og 41 sekunder foran nærmeste konkurrent Therese Johaug.

– Blir skremt

Da jentene var ferdig med den umiddelbare feiringen, ble de informert om at lagvenninne Astrid Uhrenhold Jacobsen (27) var sendt til sykehus etter å ha falt, seilt under et gjerde og truffet en lysmast, som til alt hell var polstret.

Jacobsen skal ha slått seg i hode, skulder og hofte, men er ikke alvorlig skadet.

7. februar, dagen før OL i Sotsji, fikk samme Jacobsen budskapet om at broren var gått bort.

– Jeg fikk beskjed da jeg kom i mål. Når man først får høre det, blir man skremt. Men de siste ryktene er at det går bra, og vi håper at det ikke er noen alvorlige skader, sier Marit Bjørgen.

Også Therese Johaug (25) føler med lagvenninnen.

– Det var kjempetrist, vondt og leit å høre. Hun har hatt nok den siste tida og mye uhell før, så hun trengte absolutt ikke dette. Jeg håper at det går bra, sier Johaug til NRK.no.

Brudd i ryggen

Med «mye uhell før» sikter Johaug først og fremst til den dramatiske sykkelulykken som rammet Jacobsen sommeren 2009. Da pådro Oslo-jenta seg brudd i ryggen, kjeven og albuen.

Verken Johaug eller Bjørgen hadde problemer i den aktuelle svingen, men bekrefter at det isete føret var utfordrende.

– Jeg trynet i Kollen tidligere i uka og fikk skrammer i ansiktet. Det kan være litt skummelt hvis man havner på ytterski og kjører ut, og hvis man i tillegg er veldig uheldig og treffer en stolpe, så ...

Heldigvis ser det altså ut til å gå bra med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som ble fraktet bort med ambulanse mens rennet pågikk.

Blant Bjørgens beste

Bjørgens vanvittige løp innebærer at hun nå bare er 39 poeng bak Tour de Ski-vinner Johaug i verdenscupsammendraget. Det gjenstår 300 poeng å kjempe om under verdenscupfinalen i Falun neste helg.

– Akkurat nå ser det ut som Marit er den sterkeste, konstaterer landslagstrener Egil Kristiansen.

Han rangerer søndagens løp – som var hennes 66. verdenscupseier og hennes 97. internasjonale seier – som et av Bjørgens beste løp noen gang.

Det er Bjørgen enig i.

– Det er vanskelig å si. Jeg tror jeg gikk fantastisk bra på ski og hadde en fantastisk fin kropp. Jeg kjente litt ute på andrerunden, men jeg kom meg fort igjen og følte meg veldig bra, sier Bjørgen, som også gikk alene i tet gjennom halve løpet under tremila i Kollen for to år siden.

– Hvordan er det å gå alene 23 kilometer på ei tremil?

– Det er veldig bra når du hører at luka bare øker. Da kan du styre farten selv, poengterer Bjørgen.

Therese Johaug ble altså nummer to, mens finske Kerttu Niskanen endte på tredjeplass. Niskanen var to minutter og 25 sekunder bak Bjørgen.

Siste nytt

 • Dansk sluttspurt sikra poeng

  Danmark låg under med 3-0 mot Sveits seks minutt før full tid, men klarte likevel 3-3 til slutt.

  Andre kampar i kveld: Norges gruppe: Malta - Spania 0-2, Romania - Færøyane 4-1. Elles: Irland - Georgia 1-0, Armenia - Finland 0-2, Bosnia - Hellas 2-2, Italia - Liechtenstein 6-0.

  Danmark jubler
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Storhamar med komfortabel seier

  Storhamar hadde ingen problemer med å ta seieren på hjemmebane mot Stavanger Oilers tirsdag kveld. Resultatet ble 3-0. Nå leder Storhamar 2-1 i kamper i semifinaleserien i sluttspillet. Mikael Zettergren scoret to mål og Christian Larrivee det siste.

  Andre finale i NM sluttspillet i Kristins Hall på Lillehammer mellom hjemmelaget Lillehammer og Storhamar (5-4)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • McGregor etterforskes for overgrep

  I følge New York Times blir MMA-stjernen Conor McGregor etterforsket av irsk politi, etter at en kvinne har anklaget ham for å ha forgrepet seg seksuelt på henne. Ifølge kvinnen skjedde overgrepet i desember. Nyheten kommer frem samme dag som iren fortalte at han er ferdig som MMA-utøver. McGregor er ikke blitt siktet i saken.

  FILE PHOTO: Floyd Mayweather Jr. vs Conor McGregor
  Foto: Steve Marcus / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal