Hopp til innhold

Bjørgen gråt og ble redd av sjefens utskjelling: – Fikk høre at jeg ødela for andre på laget

I Marit Bjørgens nye bok kommer det frem nye, ukjente detaljer fra en konflikt med Skiforbundet. Blant annet en oppsiktsvekkende telefonsamtale med daværende langrennssjef Vidar Løfshus.

Marit Bjørgen

ÅPNER OPP: I sin nye bok avslører Marit Bjørgen detaljer om en telefonsamtale fra langrennssjef Vidar Løfshus som gjorde henne redd.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

Petter Northugs kommersielle dragkamper med Norges Skiforbund har vært godt kjent og bredt omtalt. Også Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo har hatt sine feider med eget forbund.

Adskillig mindre kjent er det at også Marit Bjørgen har hatt en meget betent konflikt med Skiforbundet.

Marit Bjørgen, 2015

HANSKEKONFLIKT: Disse hanskene fra Bjørges personlige sponsor, var det eneste hun kunne reklamere for.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det kommer imidlertid fram i biografien «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen», som lanseres i dag.

Konflikten oppsto i 2015, da Bjørgen inngikk en sponsoravtale med utstyrsleverandøren Craft.

Hun kunne ikke reklamere for Craft-klær, ettersom det ville komme i konflikt med Skiforbundets avtale med Bj (Dæhlie). Derimot kunne hun reklamere for Craft-hansker, som i forbundets regler var definert som et «racingprodukt» – noe utøverne kunne ha egne avtaler på.

«Det skulle imidlertid bli vanskelig. Samme hvordan Craft brukte Marit for å fronte skihanskene, mente NSF at det "framsto" som om hun frontet hele kleskolleksjonen. Dermed brøt hun ifølge NSF forskriftene, og Craft måtte kansellere flere planlagte reklamekampanjer,» står det i boka.

Rystet av sjefens telefon

Som en konsekvens av uenigheten avventet Bjørgen å skrive under avtalen landslagsløperne må ha med Norges Skiforbund, den såkalte utøveravtalen.

I juni 2015 var hun på landslagssamling i Hemsedal. Der skulle hun for øvrig informere lagvenninner og media om at hun var gravid med sitt første barn.

Under denne samlinga fikk hun telefon fra langrennssjef Vidar Løfshus.

«Han var rett og slett rasende og tømte all sin frustrasjon over henne. Langrennssjefen mente hun ødela for de andre jentene, for hele laget, og han truet med at hun kom til å miste landslagsplassen hvis hun ikke skrev under med en gang. Hun ble rystet.», skriver forfatter Ingerid Stenvold i boka.

I et intervju med NRK mandag, forteller Bjørgen at hun hadde engasjert advokat for å se på utøveravtalen. De hadde sendt sine innspill til forbundet, og avventet ifølge Bjørgen svar. Det hadde hun ikke fått før langrennssjefen ringte.

Løfshus

KLAR TALE: Langrennssjef Vidar Løfshus ga klart uttrykk for hva han mente om at Marit Bjørgen ikke hadde signert utøveravtalen med forbundet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Tårene trillet

– Jeg synes telefonen var rett og slett ubehagelig. Og ikke minst ble jeg skuffet, for jeg fikk høre at jeg ødela for andre på laget. Og hvis jeg ikke signerte, så fikk jeg ikke være en del av det. Jeg var også gravid, og ikke mange måneder på vei, så jeg var nok litt hormonell og i ubalanse. Så tårene trillet og jeg følte det var veldig urettferdig, sier Bjørgen til NRK.

– For meg har det aldri vært noe annet alternativ enn å være på landslaget og å utvikle meg sammen med det laget. Jeg følte det veldig sårt. Men det gjorde at jeg ble redd, og jeg signerte jo, konstaterer hun.

Slik kommenterer Vidar Løfshus episoden i en sms til NRK mandag:

«Jeg opplevde ikke den situasjonen som spesielt dramatisk og var ikke særlig involvert. Holdt meg til sport, jeg».

Ski-VM 2017 Lahti.

SPONSORTRØBBEL: Bjørgens personlige sponsoravtale ble starten på en konflikt med forbundet.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Vi ble utnyttet

Bjørgen understreker at hennes forhold til Løfshus raskt ble gjenopprettet. Men konflikten opplevde hun som ubehagelig.

– Jeg syntes det var ufint da. Men jeg har et godt forhold til Vidar i ettertid. Vidar kan være sint og utfordrende der og da, men vi kan også prate godt en halvtime etterpå. Men jeg klarte i hvert fall å holde ting internt, da, det gjorde jeg jo. Men jeg synes ikke de behandlet meg på en god måte, sier hun.

Bjørgen påpeker at langrennsavdelinga i forbundet hadde hatt en enorm markedsvekst etter at Bjørgen, Petter Northug og Therese Johaug gjorde rent bord under VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011.

– Jeg tror de i den perioden også kanskje solgte oss inn i avtaler uten at vi var klare over det. Vi følte at vi ble utnyttet, på en måte. Kommunikasjonen var dårlig. Og jeg tror at flere av oss utøverne var uenig i det som skjedde.

Bernt Halvard Olderskog, daværende kommersiell leder for langrenn i Skiforbundet, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

– Sårende

I boka kommer det fram at Bjørgen kjente på dårlig samvittighet fordi hun følte at hun ikke oppfylte sin del av avtalen med sponsoren sin. Manageren hennes gikk også flere runder med forbundet for å forsøke å finne en løsning – uten hell.

Konflikten ble en stor påkjenning for Bjørgen, som selv følte at hun hadde vært lojal overfor Skiforbundet i alle år.

– Det blir jo frustrasjon og slitasje. I alle fall når man har vært en del av et lag og stått opp for forbundet i så mange år, og har bakket dem i mange tøffe episoder også. Så synes jeg det var litt sårende. Absolutt, sier Marit Bjørgen til NRK.

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Norge møter tittelforsvareren i G19-EM

  Norge skal opp mot regjerende mester Italia, Ukraina og vertsnasjon Nord-Irland i sommerens EM-sluttspill for G19-landslag i fotball.

  Det ble klart da gruppene ble trukket onsdag. Mesterskapet spilles fra 15. til 28. juli.

  Norge tok seg nylig til EM som en av sju puljevinnere i den avgjørende eliterunden. Som vertsnasjon blir Nord-Irland det åttende deltakerlaget.

  Gruppe A: Norge, Italia, Nord-Irland og Ukraina

  Gruppe B: Danmark, Frankrike, Spania og Tyrkia.

  Kampene spilles i Belfast og Larne. Mesterskapet fungerer også som kvalifisering til neste års U20-VM i Chile.

  I fjor tok Norge seg til semifinale i G19-EM under ledelse av Luis Pimenta, og i sommer er han sluttspillklar igjen med et nytt årskull. (NTB)

 • Uno-X imponerte i storritt: – Hva skjer?

  Regn, snø og kulde gjorde at mennenes utgave av La Flèche Wallonne ble av det uvanlige slaget onsdag.

  Det tradisjonsrike rittet er kjent for den stupbratte avslutningen opp Mur de Huy, men grunnet været ble gruppen kraftig skallet av før avslutningen.

  I feltet satt de norske rytterne meget godt representert. Inn på de siste kilometerne satt Uno-X med fem ryttere godt plassert i en gruppe på rundt 30 ryttere, hvor også Visma-Lease a Bikes norske Johannes Staune-Mittet var med i front.

  – Hva skjer med Uno-X? Massivt overrepresentert med under 15 kilometer til mål. Imponerende!, skrev mangeårig sykkelkommentator for dansk TV 2, Dennis Ritter på X.

  – Hva enn Uno-X-rytterne hadde til frokost, så skal jeg ha det før mitt neste ritt, skrev sykkelprofilen Thomas De Gendt på X.

  Opp til mål var Tobias Halland Johannessen det antatt sterkeste norske kortet. 24-åringen var lenge med i kampen om en pallplass, men klarte ikke å svare da Stephen Williams gikk til med et par hundre meter til mål.

  Johannessen kjørte inn til en sterk sjetteplass i rittet og alle de syv Uno-X-rytterne endte blant de 42 beste. Staune-Mittet ble nummer 27.

  Fleche
  Foto: AFP
 • Casper Ruud videre i Barcelona

  Ruud brukte en time og 27 minutter på avansementet, men slet tidvis med å holde serven sin mot franske Alexandre Muller. Spesielt i det første settet var det dårlig uttelling på egen serve. Det som skilte spillerne var at Muller var enda svakere i servingen sin.

  Det første settet endte 6-3 til nordmannen, men inneholdt hele seks servebrudd – fire til Ruud og to til Muller.

  I det andre settet klarte Ruud å bryte til 3-1-ledelse. Han servet til 4-1 før Muller klarte å holde sin egen serve blank til 2-4-redusering. Da han skulle serve hjem kampen på stillingen 5-3 klarte Muller å bryte nordmannen serve igjen. 25-åringen fra Snarøya tok kampen etter å ha fått tre matchballer.

  Casper Ruud tok seg nylig til finale i Monte-Carlo Masters, men måte gi tapt for Stefanos Tsitsipas i strake sett.

  Ruud møter vinneren av oppgjøret mellom australske Jordan Thompson og spanske Jaume Munar i åttedelsfinalen. (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal