Hopp til innhold

Bjørgen gråt og ble redd av sjefens utskjelling: – Fikk høre at jeg ødela for andre på laget

I Marit Bjørgens nye bok kommer det frem nye, ukjente detaljer fra en konflikt med Skiforbundet. Blant annet en oppsiktsvekkende telefonsamtale med daværende langrennssjef Vidar Løfshus.

Marit Bjørgen

ÅPNER OPP: I sin nye bok avslører Marit Bjørgen detaljer om en telefonsamtale fra langrennssjef Vidar Løfshus som gjorde henne redd.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

Petter Northugs kommersielle dragkamper med Norges Skiforbund har vært godt kjent og bredt omtalt. Også Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo har hatt sine feider med eget forbund.

Adskillig mindre kjent er det at også Marit Bjørgen har hatt en meget betent konflikt med Skiforbundet.

Marit Bjørgen, 2015

HANSKEKONFLIKT: Disse hanskene fra Bjørges personlige sponsor, var det eneste hun kunne reklamere for.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det kommer imidlertid fram i biografien «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen», som lanseres i dag.

Konflikten oppsto i 2015, da Bjørgen inngikk en sponsoravtale med utstyrsleverandøren Craft.

Hun kunne ikke reklamere for Craft-klær, ettersom det ville komme i konflikt med Skiforbundets avtale med Bj (Dæhlie). Derimot kunne hun reklamere for Craft-hansker, som i forbundets regler var definert som et «racingprodukt» – noe utøverne kunne ha egne avtaler på.

«Det skulle imidlertid bli vanskelig. Samme hvordan Craft brukte Marit for å fronte skihanskene, mente NSF at det "framsto" som om hun frontet hele kleskolleksjonen. Dermed brøt hun ifølge NSF forskriftene, og Craft måtte kansellere flere planlagte reklamekampanjer,» står det i boka.

Rystet av sjefens telefon

Som en konsekvens av uenigheten avventet Bjørgen å skrive under avtalen landslagsløperne må ha med Norges Skiforbund, den såkalte utøveravtalen.

I juni 2015 var hun på landslagssamling i Hemsedal. Der skulle hun for øvrig informere lagvenninner og media om at hun var gravid med sitt første barn.

Under denne samlinga fikk hun telefon fra langrennssjef Vidar Løfshus.

«Han var rett og slett rasende og tømte all sin frustrasjon over henne. Langrennssjefen mente hun ødela for de andre jentene, for hele laget, og han truet med at hun kom til å miste landslagsplassen hvis hun ikke skrev under med en gang. Hun ble rystet.», skriver forfatter Ingerid Stenvold i boka.

I et intervju med NRK mandag, forteller Bjørgen at hun hadde engasjert advokat for å se på utøveravtalen. De hadde sendt sine innspill til forbundet, og avventet ifølge Bjørgen svar. Det hadde hun ikke fått før langrennssjefen ringte.

Løfshus

KLAR TALE: Langrennssjef Vidar Løfshus ga klart uttrykk for hva han mente om at Marit Bjørgen ikke hadde signert utøveravtalen med forbundet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Tårene trillet

– Jeg synes telefonen var rett og slett ubehagelig. Og ikke minst ble jeg skuffet, for jeg fikk høre at jeg ødela for andre på laget. Og hvis jeg ikke signerte, så fikk jeg ikke være en del av det. Jeg var også gravid, og ikke mange måneder på vei, så jeg var nok litt hormonell og i ubalanse. Så tårene trillet og jeg følte det var veldig urettferdig, sier Bjørgen til NRK.

– For meg har det aldri vært noe annet alternativ enn å være på landslaget og å utvikle meg sammen med det laget. Jeg følte det veldig sårt. Men det gjorde at jeg ble redd, og jeg signerte jo, konstaterer hun.

Slik kommenterer Vidar Løfshus episoden i en sms til NRK mandag:

«Jeg opplevde ikke den situasjonen som spesielt dramatisk og var ikke særlig involvert. Holdt meg til sport, jeg».

Ski-VM 2017 Lahti.

SPONSORTRØBBEL: Bjørgens personlige sponsoravtale ble starten på en konflikt med forbundet.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Vi ble utnyttet

Bjørgen understreker at hennes forhold til Løfshus raskt ble gjenopprettet. Men konflikten opplevde hun som ubehagelig.

– Jeg syntes det var ufint da. Men jeg har et godt forhold til Vidar i ettertid. Vidar kan være sint og utfordrende der og da, men vi kan også prate godt en halvtime etterpå. Men jeg klarte i hvert fall å holde ting internt, da, det gjorde jeg jo. Men jeg synes ikke de behandlet meg på en god måte, sier hun.

Bjørgen påpeker at langrennsavdelinga i forbundet hadde hatt en enorm markedsvekst etter at Bjørgen, Petter Northug og Therese Johaug gjorde rent bord under VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011.

– Jeg tror de i den perioden også kanskje solgte oss inn i avtaler uten at vi var klare over det. Vi følte at vi ble utnyttet, på en måte. Kommunikasjonen var dårlig. Og jeg tror at flere av oss utøverne var uenig i det som skjedde.

Bernt Halvard Olderskog, daværende kommersiell leder for langrenn i Skiforbundet, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

– Sårende

I boka kommer det fram at Bjørgen kjente på dårlig samvittighet fordi hun følte at hun ikke oppfylte sin del av avtalen med sponsoren sin. Manageren hennes gikk også flere runder med forbundet for å forsøke å finne en løsning – uten hell.

Konflikten ble en stor påkjenning for Bjørgen, som selv følte at hun hadde vært lojal overfor Skiforbundet i alle år.

– Det blir jo frustrasjon og slitasje. I alle fall når man har vært en del av et lag og stått opp for forbundet i så mange år, og har bakket dem i mange tøffe episoder også. Så synes jeg det var litt sårende. Absolutt, sier Marit Bjørgen til NRK.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal