NRK Meny
Normal

Bilhavari kunne kostet Froome dyrt

Chris Froome var tom for næring seks kilometer fra toppen av Alpe d'Huez fordi Skys følgebil havarerte, ifølge teamsjef Dave Brailsford.

Froome Porte

Chris Froome gikk helt tom for næring på vei opp til målgang på Alpe d'Huez torsdag. Hjelperytter Ritchie Porte slapp seg ned til Skys følgebil og hentet energigel til sin kaptein. Det er ulovlig ifølge tour-reglementet.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

– I følgebilen hadde vi en vannkjøler som var lekk. Det rant vann ned på batteriet i bilen og det kortsluttet. Dermed gikk det lang tid før rytterne kunne få næring, forklarer Brailsford til NRK.no fredag.

Brailsford

Sky-sjef Dave Brailsford forteller at rytterne gikk lang tid uten å motta næring fordi følgebilen deres havarerte.

Foto: Bryn Lennon / Getty Images

Han viser til dramatikken som utspant seg på vei opp til målgang på Alpe d'Huez på torsdagens etappe, da sammenlagtleder Chris Froome plutselig strakk armen i været og signaliserte at han trengte hjelp.

Den gulkledte Sky-kapteinen var helt tom for næring, og mens sammenlagtrivalene Nairo Quintana og Joaquim Rodriques angrep i motbakkene, ble Froome sittende å vente på hjelperytter Ritchie Porte.

Porte slapp seg ned til Skys følgebil, før han syklet seg opp igjen til sin kaptein med energibar og -gel.

– Jeg gikk tom for sukker. Jeg måtte sende Richie (Porte) ned til følgebilen for å hente næring til meg, forklarte Froome i et intervju vist på TV 2 etter etappen.

– Dyreste gelen vi har delt ut

Ifølge Tour de France-reglementet er det imidlertid ikke lov til å motta næring fra en følgebil så sent på etappen. Dermed ble Froome og Porte begge ilagt 20 sekunders tidsstraff.

– Det er forståelig. Jeg følte at jeg trengte sukker. Om det blir 20 sekunder på meg, så må jeg akseptere det, sa Froome før straffen ble kjent.

I tillegg ble Team Sky bøtelagt med totalt 1200 sveitsiske franc - 1000 til laget og 100 til hver av de to rytterne - eller omlag 7650 kroner. Hver av de to energigelene kostet Sky 635 kroner.

– Det er den dyreste energigelen vi har delt ut noensinne. Vanlig pris er €2 per stk.

– Denne ble veldig mye dyrere, men når vi kommer til Paris mener vi nok at det var verdt det, smiler Brailsford til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sky bil

Team Skys følgebil, her under fjorårets Tour de France, havarte under torsdagens Alpe d'Huez-etappe. Dermed mistet rytterne lenge muligheten til å motta næring fra følgebilen.

Foto: Bryn Lennon / Getty Images

Tapte, men vant likevel

Chris Frooem kviknet nemlig til mot slutten av etappen, og ble sånn sett reddet av den havarerte bilen som kunne kostet ham dyrt.

– Jeg var virkelig tom. Det var godt å ha Porte der, sa Froome.

Han kom i mål på en syvendeplass, over minuttet bak sammenlagtkonkurrentene Nairo Quintana og Joaquim Rodriquez. Med 20 sekunder i tidsstraff ble altså differansen enda større.

Alpe d'Huez-etappen endte imidlertid godt for Froome. Mannen i gult økte nemlig ledelsen i sammendraget ned til Alberto Contador, som skuffet stort.

Forspranget ned til spanjolen er nå hele 5 minutter og 11 sekunder, og ikke 4 minutter og 34 sekunder som var utgangspunktet forut for torsdagens etappe.

– Contador og Kreuziger var de største truslene i sammendraget før etappen i dag, det var en god følelse å høre at de tapte tid i den siste stigningen, sa Froome.

Siste nytt

 • Start henter ny keeper

  Med Håkon Opdal ute til sommeren, hadde Start kun én seniorkeeper. Nå har klubben hentet tyske Jonas Deumeland, har de to.

  – Med situasjonen som oppstod med Håkon, måtte vi foreta oss noe, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen.

  Tor-Kristian Karlsen
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Felder tar over Østerrike

  Andreas Felder er mannen som skal få Østerrikes hopplandslag tilbake i verdenstoppen. Felder ble presentert av det østerrikske skiforbundet fredag.

  – Jeg er overrasket over at jeg fikk tilbudet, men ser fram til oppgaven, sier Felder.

 • Wenger ferdig i Arsenal

  Arsène Wenger (68) gir seg som manager i Arsenal. Det skriver klubben i en pressemelding. – Etter nøye vurdering og diskusjoner med klubben, føler jeg tiden er riktig for å gi seg etter sesongen, sier franskmannen, som har ledet laget i over 21 år.

  Arsene Wenger
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag