Hopp til innhold

Bild: Tyskland vil ta rettslige skritt mot Fifa etter regnbuenekt

Etter å ha snudd om bruk av regnbue-armbind, ønsker nå det tyske fotballforbundet å ta Fifa til idrettens voldgiftsrett (CAS).

Tyskland under en trening i Qatar.

DROPPER: Tyskland er en av flere nasjoner som har bestemt seg for å droppe regnbuefarget kapteinbind.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Det skriver den tyske storavisen Bild tirsdag ettermiddag.

En talsperson for det tyske forbundet bekrefter at de undersøker om Fifa har retten på sin side.

– Fifa har stoppet oss fra å vise et symbol på mangfold og menneskerettigheter. De har gjort det samtidig som de truer oss med sportslige sanksjoner, uten å spesifisere dem, sier Steffen Simon i det tyske fotballforbundet.

Ifølge Bild ønsker forbundet en hurtigbehandling, slik at at en første avgjørelse kan bli tatt innen 48 timer. Ønsket til forbundet skal ifølge Bild være at de får en rettslig beskyttelse, i påvente av en endelig avgjørelse.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) opplyser til NRK at de ikke har mottatt en anke fra det tyske forbundet foreløpig. Samtidig bekrefter de at de har en såkalt Ad hoc-avdeling til VM, som gjør at de skal behandle en slik anke i løpet av 48 timer etter at den er mottatt.

Med en rettslig beskyttelse vil de få muligheten til å spille med regnbuefarget kapteinsbind uten sanksjoner, i påvente av en endelig dom i saken.

Tyskland var ett av syv land som hadde tenkt til å ha et kapteinsbind i regnbuefarger og teksten «One Love».

Helle Thorning-Schmidt i det danske fotballforbundet uttalte tidligere tirsdag til NRK at én kamps karantene for kapteinen skal ha vært et alternativ. Tidligere har også det at kapteinen ville få gult kort blitt trukket frem.

Sponsor har trukket seg

– Selskapet ønsker å ta tydelig avstand fra holdningene til Fifa og uttalelsene fra president Gianni Infantino. Det er grunnen til at Rewe trekker seg som sponsor for Det tyske fotballforbudet, sa Lionel Souque, administerende direktør i Rewe til Der Spiegel.

– Vi står for mangfold – og fotball er også mangfold. Fifas skandaløse holdning er absolutt uakseptabel for meg som administrerende direktør i et mangfoldig selskap og som fotballfan, fortsetter han.

Die Welt skriver at reklameeffektene til Rewe vil bli gitt bort gratis med umiddelbar virkning. Selskapet annonserte selv at de vil ta kostnadene. Rewe vil donere inntektene når kampanjen avsluttes.

– Meget interessant utvikling

Rewe informerte forbundet i oktober om at de ønsket å trekke seg fra avtalen etter VM, men etter at Tyskland valgte å droppe «OneLove»-armbindet trakk de seg med umiddelbar virkning.

UEFA Nations League - Group C - England v Germany

OPPSTYR: Flere nasjoner har brukt de regnbuefargede kapteinsbindene i lang tid.

Foto: CARL RECINE / Reuters

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener det er synd at det er sponsorene som må ta ansvar for å fortelle hva man mener om det Fifa nå prøver å gjennomføre.

– Samtidig er det de som faktisk sitter med den makta som skremmer Fifa aller mest. Det er en meget interessant utvikling. Vi får bare håpe at tyskerne og andre blir så inspirert at noen tør å teste grensene for hva Fifa tør å komme med av sanksjoner hvis noen bruker dette armbindet, sier Saltvedt til NRK.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

KOMMENTATOR: NRKs Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

– Markering mot diskriminering

Han er ikke i tvil om at Rewes valg om å trekke seg er riktig.

– Rewe bruker den makten de har, og forhåpentligvis er det andre som begynner å true med det samme. Dette er et språk selv Gianni Infantino forstår.

– Hva kan vi vente oss videre nå?

– Denne saken er langt fra over. Nå har Fifa selv satt seg i en posisjon, og så får vi se hva konsekvensene blir. Det er kanskje på tide at de viser en viss kulturforståelse tilbake, og står inne for det de har påstått når det gjelder at menneskerettighetene faktisk har en sentral plass i både alt de driver med og i hva et VM skal være, sier han.

Han fortsetter:

– Det er jo det dette dreier seg om, det er en markering mot diskriminering. Det er ikke noe som er retta mot Qatar spesifikt, i det hele tatt.

Reagerer

Tyskland, England, Nederland, Danmark, Wales, Belgia og Sveits hadde alle planlagt å bruke et regnbuefarget kapteinsbind med teksten «OneLove» under VM i Qatar, men etter trusler om sportslig straff fra Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har samtlige snudd.

Det tyske forbundets direktør Oliver Bierhoff stusset over at Fifa tar grep rett før turneringen i Qatar starter.

Fifas oppførsel er frustrerende også for oss. Denne eskaleringen betyr at det ikke lenger handler om sporten, sa Bierhoff på en pressekonferanse etter valget om å ikke spille med «OneLove»-armbindet ble kjent.

WCup Germany Soccer

SKUFFET: Oliver Bierhoff (t.v.) er skuffet over at Tysklands kaptein ikke får spille med regnbuearmbindet.

Foto: Matthias Schrader / AP

Det er selvfølgelig mye irritasjon. Det føles som sensur, og de kan selvfølgelig ta armbindet nå, men verdiene som vi står for, vil vi ha og alltid uttrykke. Men det er også en vanskelig situasjon for noen, fortsetter han.

Bierhoff, landslagssjefen i Tyskland, uttrykte sin frustrasjon i går, nå har han fått støtten han trenger til å ta dette videre. Nå får det umiddelbare konsekvenser også utenom det sportslige, sier Saltvedt.

Les også Belgia får ikke spille med denne drakten i VM: Ordet «kjærlighet» måtte bort

Kevin de Bruyne i Belgias bortedrakt

Siste nytt

  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal