Hopp til innhold

Van Dijk hardt ut mot Fifas kapteinsbind-forbud: – Helt latterlig

Mandag kom Fifa først med trusler om sportslig straff ved bruk av kapteinsbind med regnbuefarger, som førte til at en rekke land droppet å bruke det. Nå må Belgia også endre på bortedrakten.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Senegal v Netherlands

KRITISK: Virgil van Dijk er lite imponert over Fifa. Forbundet truet med straff om nederlenderen og andre kapteiner brukte et kapteinsbind i regnbuens farger.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Det belgiske fotballandslagets bortedrakt inneholder regnbuefargene og ordet «kjærlighet». Den får de ikke lov å bruke under Qatar-VM.

Det er Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) som har satt ned foten. Det bekrefter den belgiske fotballtoppen Peter Bossaert i et intervju med avisen Het Nieuwsblad.

Han sier at drakten, som er utformet i samarbeid med utstyrsprodusenten Adidas, må endres og tilpasses Fifas ønsker.

– Ordet «kjærlighet» må tas vekk, sier Bossaert.

– Det er trist, men Fifa gir oss ikke noe valg. Resten av utstyret forblir uendret, fortsetter han.

I de tre gruppekampene i VM er det ventet at Belgia kan bruke sin sedvanlige røde hjemmedrakt.

Belgia-kaptein Eden Hazard skulle etter planen ha spilt VM-oppgjørene med det mye omtalte regnbuefargede kapteinsbindet, men Fifa stopper også det. Hazard ville ha fått gult kort for markeringen, og det ønsker ikke fotballforbundet i landet å ta sjansen på.

President i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, sier på Dagsnytt 18 at hun har snakket med den belgiske generalsekretæren, som ikke kunne bekrefte at draktene ble nektet på grunn av regnbuefargene.

– Vi er forbi dette med signaler. Det var en maktdemonstrasjon fra Fifa. Dette er grunnleggende, universelle verdier som man ikke ønsker å provosere med. Ingen er tjent med å eskalere dette, sier Klaveness.

– Relasjonen med Fifa er på et bunnpunkt etter dette, sier hun.

Engelsk ekspert markerte med regnbuebind

Da de syv VM-nasjonene som planla å bruke regnbuefargede kapteinsbind under VM i Qatar ombestemte seg etter trusler fra Fifa om sportslig straff, gjorde tidligere England-spiller Alex Scott noe som har gått sin seiersgang på sosiale medier:

Hun stilte opp på BBC' sending fra Qatar med «OneLove»-kapteinsbindet på.

– Noen er i det minste modige nok til å gjøre det. Bra jobbet, Alex Scott, skriver fotballnettstedet FootballJoe på Twitter.

– Hun viser det vi alle tenker. Så lenge man ikke får et gult kort som konsekvens, så er det noe man har lyst til å stå opp for. Det er en ganske tydelig beskjed fra henne til Fifa, sier NRKs Tete Lidbom, og får medhold fra NRKs VM-ekspert Kristoffer Løkberg

BBC

TOK GREP: Alex Scott (til høyre) stilte opp på BBC' før kampen-sending med det kapteinsbindet Fifa ikke vil se.

Foto: BBC

– Hun representerer jo England hun også, på sitt vis. Det blir vanskelig for spillerne å ta det på når konsekvensene blir et gult kort, og det har såpass stor betydning. Hun viser hvor engelskmennene står i denne saken.

England vant mandagens kamp mot Iran 6-2. Callum Wilson sier til NRK at han ikke så Scotts markering før kampen, og sier følgende om Fifas trussel om sportslig straff.

– Det er Fifas konkurranse, Fifas regler og til syvende og sist så følger vi dem. Slik er det, sier han.

– Det er VM. Det har blitt mye fokus på utenomsportslige problemer. Vi har latt det være opp til FA (det engelske fotballforbundet) å håndtere det. Vi er her for å spille VM. Jeg vet ikke for mye om armbindet. Jeg tror det var en avgjørelse tatt av FA, men alt jeg vet er at vi støtter alt utenfor banen som alle snakker om, sier Englands Declan Rice til NRK.

Jude Bellingham scoret Englands første mål i kampen mot Iran. Han sier at armbind-truslene «er skuffende».

– Det er skuffende at de ikke kunne støtte en slik sak. Jeg forstår de kulturelle utfordringene her, men det ville vært fint å ha det som en markering og vise folk at dette (fotballen) er alles spill.

– Dessverre har ikke det skjedd her i kveld, og i seg selv har de gjort et stort problem ut av at vi ikke skulle bruke armbindet. Det viser at vi har mye mer å gjøre, og forhåpentligvis kan ekspertene, media og meg selv ta den samtalen, sier 19-åringen til SVT.

Nederland-kaptein Virgil van Dijk raser mot FIFAs avgjørelse.

– Det er helt latterlig å true med sanksjoner på grunn av et kapteinsbind. Jeg forstår det ikke, sier Liverpool-stjernen ifølge nyhetsbyrået DPA.

VM-landene: – Frustrerte

Tidligere mandag kom syv VM-nasjoner med en felles uttalelse etter Fifas advarsel om sportslig straff:

– Vi kan ikke sette spillerne våre i en posisjon der de straffes sportslig, som i form av gule eller røde kort. Vi er veldig frustrerte over Fifas avgjørelse, som er noe vi aldri før har sett maken til.

– Vi skrev til Fifa i september og informerte dem om vårt ønske om å bruke «OneLove»-bindene for å aktivt støtte inkludering i fotball, og fikk aldri noe svar. Både spillerne og trenerne våre er skuffet.

England, Nederland, Danmark, Wales, Belgia, Tyskland og Sveits hadde alle planlagt å bruke et regnebuefarget kapteinsbind med teksten «OneLove» under VM i Qatar.

Vertslandet der homofili er forbudt og ifølge Amnesty kan straffes med syv år i fengsel.

UEFA Nations League - Group C - England v Germany

OPPSTYR: De regnbuefargede kapteinsbindene har blitt brukt av flere nasjoner i lang tid.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Men etter trusler om sportslig straff fra Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har samtlige snudd.

President i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, reagerer kraftig på det.

– Vi er dypt uenig i Fifas beslutning om å ikke tillate dette kapteinsbindet. Denne kampanjen underbygger universelle verdier som Fifa har i egne statutter og som ikke skal politiseres. Kampanjen har pågått i mange måneder, også for Norge og andre land som ikke er i VM, og vi har kommunisert dette til Fifa for like mange måneder siden, sier hun i en uttalelse.

– Fifa har ikke kommunisert noen motstand før 24 timer før åpningskampen og da med kompromissløs atferd og trusler om sportslige sanksjoner. Fifas beslutning og ikke minst den måten beslutningen fattes på er urovekkende. Alle landene som deltar i kampanjen er frustrerte, også Norge, selv om vi ikke deltar i VM, sier Klaveness.

Lise Klaveness

REAGERER: Fotballpresident Lise Klaveness kaller måten beslutningen har blitt tatt for urovekkende.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt kaller det hele for en «maktdemonstrasjon»

– Dette er hentet rett fra læreboka for hvordan autoritære styrer slår ned opposisjon. Og en ytterligere politisering av VM. Hvordan kan de be om respekt for arrangørenes kultur når de ikke selv viser respekt for støtte til universelle menneskerettigheter? spør han

England, som tok initiativet til kampanjen, var i møter med Fifa mandag. En liten stund etter disse møtene bestemte de seg for å droppe kapteinsbindet. Administrerende direktør i FA, Mark Bullingham, sa tidligere mandag at de «med glede» ville betale en bot for å bruke bindet. Men om de ville straffes sportslig måtte de revurdere. Bekreftelsene på de endrede planene kom så i tur og orden:

Først Nederland, så Danmark, deretter England.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

KOMMENTATOR: NRKs Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

– Et maktspill

Saltvedt synes det er synd at lagene ikke er villig til å ta det gule kortet for å markere hvor viktig saken er. Samtidig har han forståelse for den sportslige usikkerheten blir så stor at andre må ta avgjørelsen.

I VM må du stå over en kamp dersom du får får gult kort i to forskjellige kamper.

– Det vet Fifa godt. Det er de som har satt den regelen, også. De rammer motstanderne der de er svakest. Vi må kalle det et maktspill, sier Saltvedt.

I Fifa-reglementet, regel 4.3 under forskrifter om utstyr, står det:

«Ingen gjenstand (drakt eller annet utstyr) skal brukes i et spillområde hvis Fifa anser det som farlig, krenkende eller uanstendig, inkluderer politiske, religiøse eller personlige slagord, uttalelser, bilder eller lignende som ikke er helt i tråd med spillets retningslinjer».

– Skammelig

I dagene før det kontroversielle mesterskapet startet, lanserte Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) sin egen kampanje med sine egne kapteinsbind, og oppfordret alle VM-landene om å benytte seg av disse på kampdag.

De varslet også at å gå imot disse oppfordringene ville resultere i straff.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Netherlands Press Conference

VILLE BRUKE BINDET: Nederland-kaptein Virgil van Dijk.

Foto: GARETH BUMSTEAD / Reuters

Leder i organisasjonen FRI (foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), Inge Alexander Gjestvang, kaller Fifas trusler for skammelig.

– Vi i FRI er svært bekymret for situasjonen til migrantarbeidere, kvinner og den skeive befolkingen i Qatar, og ikke minst hvordan menneskerettighetene blir ivaretatt generelt. Det at utøvere og publikum straffes for å sette søkelyset på problematiske ting er både pinlig og skammelig, sier han til NRK, og legger til:

– Man bruker idrett som en overfladisk og fin glasur, men under befinner det seg en råtten kake som kommer tydelig til syne så fort man skraper litt i overflaten.

– Ser ikke problemet

Fra før har Danmarks landslagstrener Kasper Hjulmand varslet at han ikke ønsker å presse sin kaptein Simon Kjær til å starte VM med å pådra seg et gult kort. Danskene, har i likhet med de andre nevnte nasjonene, planlagt å bruke regnbue-kapteinsbindet.

Kasper Hjulmand

KRITISK: Kasper Hjulmand, Danmarks landslagssjef.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

– Dette kan ikke være opp til spillerne. Se for deg å entre banen med et klart gult kort fra starten av. Det går ikke, sier Hjulmand, som er forvirret over Fifas klare oppfordringer om å droppe «OneLove»-bindene.

– Dette er ikke noe nytt vi har funnet opp til denne anledningen. Det er noe vi har gjort før. For å være helt ærlig ser jeg ikke problemet. Det er noe jeg setter et stort spørsmålstegn ved.

Football Supporters' Association (FSA), en supporterorganisasjon fra England og Wales, skriver i en uttalelse at de føler avsky mot Fifa, «som har vist sine sanne verdier ved å gi gult kort til spillere og rødt kort til toleranse».

– Alle kunne se dette komme, og det er utrolig at Fifa sensurerer spillere og fotballforbund som ønsker å dele et positivt budskap.

Siste nytt

 • Vipers signerer den kroatiske landslagskapteinen Katarina Jezic

  Den kroatiske håndballstjernen Katarina Jezic har signert en korttidskontrakt med Vipers Kristiansand ut sesongen.

  De regjerende mesterligavinnerne opplyser om overgangen på sine nettsider tirsdag.

  – Vi har fulgt med på Katarina Jezic over tid, og er glade for at hun nå kommer til Vipers. Hun er en fighter som er god i begge ender av banen, og som har en litt annerledes spillestil enn de to linjene vi har i stallen nå, sier trener Ole Gustav Gjekstad, som forsvinner til dansk håndball neste sesong, i en uttalelse.

  Strekspiller Jezic, som også er solid i forsvar, vil raskt være spilleklar skriver NTB.

  Jezic er fristilt fra sin nåværende klubb Kastamonu.

  klatarina jezic
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Irving bekreftet klar for Mavericks

  NBA-laget Dallas Mavericks henter basketstjernen Kyrie Irving fra Brooklyn Nets i en byttehandel. To spillere går motsatt vei.

  Det bekreftet begge lagene og NBA natt til tirsdag.

  Nets og Irving ble ikke enige om noen kontraktsforlengelse, og fredag gjorde spilleren det klart at han ønsket seg bort. 30-åringen vil nå danne en ny superduo i NBA når han nå skal spille sammen med Luka Doncic i Texas-klubben.

  Byttehandelen sender basketspillerne Spencer Dinwiddie og Dorian Finney-Smith til Nets. I tillegg får Brooklyn-laget tre spillervalg i fremtiden.

  Irving har flere ganger vært i medias søkelys de siste årene. Under koronapandemien fikk han ikke spille da han ikke ville la seg vaksinere mot covid-19. I høst ble han utestengt i flere kamper da han delte en antisemittisk video på Twitter.

  (©NTB)

  NBA's Nets suspend Irving at least five games in antisemitism furore bb/rcw
  Foto: DUSTIN SATLOFF / AFP
 • Brady avventer lukrativ karriere som TV-ekspert

  Den nylig pensjonerte NFL-quarterbacken Tom Brady vil tidligst bli TV-ekspert for Fox Sports i 2024 etter at han skrev under en avtale med kanalen i fjor.

  Forrige uke opplyste Brady at han gir seg som NFL-spiller. Dermed må 45-åringen finne noe annet å gjøre etter en 23 år lang proffkarriere.

  Allerede i mai i fjor sikret han seg en lukrativ tiårsavtale med TV-kanalen Fox Sports. Den gikk ut på at han ville bidra som TV-ekspert etter endt karriere. Etter rapportene skal kontrakten være på cirka 3,8 milliarder norske kroner.

  Mannen som har vunnet Super Bowl hele sju ganger, blir derimot ikke å se i rollen før tidligst høsten 2024. (NTB)

  Brady Retires Football
  Foto: Hakim Wright Sr. / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste