Hopp til innhold

Beskyldes for lovbrudd og manglende kontroll – ber Idrettsforbundet gripe inn

Norges Volleyballforbund (NVBF) er i hardt vært og får sterk kritikk fra flere hold. Varslere ber nå Idrettsforbundet vurdere å overstyre volleyballedelsen.

G4K5A65yZGo

Det koker i det norske volleyballmiljøet før lørdagens volleyballting.

Foto: LOIC VENANCE

Det rettes nemlig knallhard kritikk mot Volleyballforbundet fra en rekke hold. Både forbundets kontrollkomite, som blant annet skal ettergå om organisasjonen har brukt penger på det dem skal, og en ekstern revisor peker på manglende kontroll på økonomien.

I tillegg har et alvorlig varslerskriv om forbundets virke nådd Norges idrettsforbund. Avsenderen mener Norges idrettsforbund må sette NVBF under administrasjon, det vil si ta over den økonomiske styringen.

Svarene til volleyballpresident Eirik Sørdahl og generalsekretær i forbundet, Kristian Gjerstadberget, kan du lese lenger ned i saken.

Slitt med økonomien i årevis

Norges Volleyballforbund har hatt en negativ egenkapital i mange år. Dette har de naturligvis jobbet for å snu.

Regnskapene til forbundet viser at NVBF budsjetterte med et overskudd på 1,3 millioner i 2018, men endte med å gå rundt 100.000 i overskudd.

Med et overskudd på 3,2 millioner i 2019 er de nå i pluss. Overskuddet skyldes blant annet at de formelt har overtatt egenkapitalen til volleyballregionene i Norge.

I 2018 ble det nemlig vedtatt en omorganisering i forbundet. Den gikk blant annet ut på at regionene skulle slås sammen. Et sentralt punkt i kritikken mot forbundet er knyttet til nettopp denne sammenslåingen.

Presidenten i forbundet hevder det ble vedtatt at regionenes egenkapital skulle overføres til forbundet sentralt når regionene ble slått sammen. Han opplyser at regionene og deres organisasjonsnummer er slettet, og at det da ligger i sakens natur at egenkapitalen overføres til forbundet.

Kontrollkomiteen mener vedtaket fra 2018 sier at regionene fortsatt skal ha sine egne avdelingsregnskap, og dermed beholde sin egenkapital. Også et varslerbrev sendt til Norges Idrettsforbund hevder det samme.

«Sterkt kritikkverdig»

Konkret gjelder kritikken to hovedpunkter:

 • Forbundet har ikke kontroll på økonomien.
 • Informasjonen til medlemmer, resten av organisasjonen og kontrollkomiteen er for dårlig.

I sine beretninger fra både 2018 og 2019 slår den eksterne revisoren fast at forbundet ikke oppfyller pliktene for registrering og dokumentasjon i samsvar med lov og god bokføringsskikk i Norge.

I tillegg får forbundet flengende kritikk av sin egen kontrollkomite.

«Det er sterkt kritikkverdig at manglene er så vesentlige at revisor konkluderer med at «ledelsen ikke har oppfylt sin plikt"», skriver kontrollkomiteen i tingdokumentet.

Revisor peker også på et uklart skille mellom bokføring i forbundet og datterselskapet Norway Volleyball Event AS. Dette mener kontrollkomiteen er svært kritikkverdig.

Varsel sendt til Idrettsforbundet

Nå har også medlemmer varslet forbundet inn til Norges idrettsforbund (NIF). I varselet ber dem NIF om å vurdere å sette NVBF under administrasjon. Det vil si at Idrettsforbundet sentralt overtar all økonomisk styring. Dette har kun har skjedd én gang tidligere (med Norges Cricketforbund).

Oddbjørn Granlund

VARSLER: Tidligere leder for region øst, Oddbjørn Granlund.

Foto: Privat

– Vi kan ikke holde på slik lenger. Jeg vil norsk volleyball vel, men jeg føler vi er på feil vei når det gjelder styring. Jeg har mistet all tillit til dette styret, sier Oddbjørn Granlund, tidligere leder i region øst. Han er en av varslerne.

I varselet rettes det kritikk mot administrasjonen og forbundsstyret på flere områder. Blant annet refses de for «mangelen på involvering og kommunikasjon» som varslerne hevder har vært en gjennomgående utfordring for demokratiske prosesser i organisasjonen.

– Hvis vi snakker om økonomisk oversikt er forbundet veldig lukket. Jeg sitter fortsatt med haugevis av spørsmål etter å ha sett på regnskapet, sier Granlund, som beskriver ledelsens økonomistyring som «elendig».

– Kritikken er berettiget

Til tross for positive tall i 2019, får NVBF altså refs for regnskapsføringen og kommunikasjonen rundt den.

– At revisor finner avvik er selvfølgelig beklagelig. Vi skal ta den kritikken til etterretning og vi skal korrigere slik at det ikke blir en sak fremover i tid, sier Eirik Sørdahl, president i NVBF.

Når NRK bemerker at de har fått lignende kritikk tidligere år, og at de har sagt de vil «ta grep», forklarer han at omorganiseringen i organisasjonen har vært krevende.

– Det har vært fordringer både regionalt og nasjonalt som har vist seg ikke å være riktig. Vi har brukt mye tid på å rette opp i det. Kritikken er berettiget, og vi skal sørge for at disse avvikene blir lukket.

Styreleder Eirik Sørdahl i Primex Norge.

FÅR KRITIKK: Volleyballpresident Eirik Sørdahl sier NVBF har vært gjennom en utfordrende tid, men at de nå er i ferd med å rydde opp.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Når det gjelder kritikken for manglende kommunikasjon mellom styret, administrasjonen og kontrollkomiteen sier Sørdahl at det hovedsakelig er generalsekretæren som har ansvaret for dialogen, men vedkjenner at styret har ansvaret for å følge opp administrasjonen.

– Uten at vi skal fraskrive oss noe ansvar, så er det begrenset hvilke muligheter vi har til å gripe inn når vi ikke kjenner hva som foregår i dialogen. Vi ser at det har vært uheldige ting. Vi skal gjøre vårt for at det her blir ryddet opp i årene som kommer, sier han.

Hadde møte med NIF

På den svært krasse kritikken fra Granlund, der økonomistyringen beskrives som elendig, svarer generalsekretær Kristian Gjerstadberget at han er den første til å innrømme at regnskapet for 2019 er komplisert å presentere, men understreker at det henger sammen med sammenslåingen av åtte regnskap 30. juni 2019.

– Men at økonomistyringen generelt er elendig kjenner jeg meg ikke igjen i.

– Vedrørende regnskap 2019 har det blitt brukt enormt mye tid på hvordan det skal presenteres på tinget. Det vil bli en grundig presentasjon på hvordan ting henger sammen. Jeg forstår at det kan være vanskelig å lese fjorårets regnskap, men jeg kan garantere at det ikke blir vanskelig å lese regnskapet for 2020, da vi nå fører et samlet regnskap i lik avdelings og prosjektstruktur, sier Gjerstadberget.

Om manglende kommunikasjon, sier han følgende:

– Vi vet at både 2018 og 2019 har vært utfordrende og det er mange bakenforliggende årsaker. Vi slet med å produsere opp rapporter og presentere det til styret, og sånn sett også til kontrollkomiteen. Når det gjelder om det jeg har gjort er godt nok på informasjon, så er det opp til andre å ta stilling til, sier Gjerstadberget, og legger til:

– Jeg har forsøkt å være så åpen og informativ som mulig med tanke på kontrollkomiteen. Men kritikken synliggjør at det er noe jeg må gjøre bedre – og det må jeg ta til etterretning og endre på.

Fredag hadde han et møte med flere i idrettsforbundet om omorganiseringen i forbundet.

– De som er kritiske mener kanskje vi ikke har lyktes. Men ser man hvor vi står i 2020, så mener jeg vi har det. Jeg tror NIF har tillit til det vi presenterte i dag – ettersom de også stilte en del spørsmål om revisors og kontrollkomiteens beretning som vi naturlig svarte på, sier Gjerstadberget.

På lørdag skulle tinget behandle regnskap og beretninger, men nå er volleyballtinget utsatt til høsten fordi tinget ikke godkjente innkallingen. Avhengig av hva som skjer der vil Norges idrettsforbund legge en plan for hvordan de følger opp varselet om Volleyballforbundet.

– Vanlig praksis i NIF er at vi avholder møte for å få en redegjørelse, samt etterspør relevant informasjon/dokumentasjon. Når dette er gjort gjør vi en vurdering på eventuelle hvilke tiltak som må iverksettes, sier generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg.

Ifølge NIFs lovnormer kan de, når det foreligger særlige grunner, overta administrasjonen av særforbundet og oppnevne personer til nødvendige tillitsverv. Det planlegger de foreløpig ikke å gjøre.

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

Siste nytt

 • Leclerc brøt Monaco-forbannelsen - vant på hjemmebane

  På sjette forsøk skulle det endelig lykkes for Charles Leclerc på hjemmebane i Monaco. I fyrstedømmet tok han sin første Formel 1-seier siden 2022.

  Monegaskeren startet i beste startspor etter en god kvalifisering og ga aldri fra seg teten. Dermed kunne han juble for sin sjette Grand Prix-seier og sin første i Monaco siden debuten i 2018. McLarens Oscar Piastri tok andreplassen, mens Leclercs lagkamerat Carlos Sainz ble nummer tre.

  26 år gamle Leclerc hadde før lørdagens race ikke vunnet siden løpet i Østerrike for snaut to år siden. Leclerc har tidligere hatt mye uflaks i Grand Prix-løpene på hjemmebane.

  I 2021 vant han også kvalifiseringen, men bilen streiket bare minutter før start. Det kom som følge av en girkassefeil i forbindelse med en krasj mot slutten av kvalifiseringen dagen i forveien.

  VM-leder Max Verstappen hadde en tung kvalifisering og ble «bare» nummer seks i løpet. Verstappen vant fjorårets utgave av det ikoniske løpet og leder årets VM klart. (NTB)

  yfxvcyjbRfI
  Foto: Reuters
 • Filip Ingebrigtsens EM-håp knust - brøt i siste løp før uttaket

  Filip Ingebrigtsen (31) løp 1500 meter under et stevne i Brussel i Belgia søndag ettermiddag.

  Målet: Å komme seg under 3.36 på distansen og dermed klare EM-kravet.

  Slik gikk det ikke. Ingebrigtsen brøt cirka midtveis i løpet og dermed er alt håp om EM i Roma i juni ute.

  I 2016 vant Ingebrigtsen EM-gull på 1500 meter.

  Løpet i Belgia ble utsatt på grunn av regn i rundt én time, og selv om solen etter hvert tittet frem, var dekke fremdeles fuktig da løpet startet.

  Den mellomste av løpebrødrene Ingebrigtsen la seg langt bak i feltet fra start, før han til slutt jogget rolig ut av banen.

  Tidligere denne sesongen har han løpt 1500 meter på 3.38,91 i Spania og 3.44,03 i Tyskland. Forrige sesong ble hans beste resultat på distansen 3.39,18.

  Kvalifiseringsfristen til EM går ut ved midnatt i dag 26. mai. Siste frist for å bekrefte endelig påmelding er 30. mai klokken 14.00.

  KcJCdyvMJis
  Foto: NTB
 • Ny hjemmeseier for Vålerenga

  Vålerenga-supporterne kunne juble for sesongens andre hjemmeseier da de vant 3-1 over Levanger i 1. divisjon søndag ettermiddag.

  Dermed kan Oslo-klubben endelig begynne å snakke om å ha blitt kvitt «hjemmespøkelset». Før 1-0-seieren over Bryne 4. mai sto Vålerenga med sju kamper uten seier på hjemmebane i ligaen.

  Geir Bakke og co. kan også juble for å klatre helt opp på 2.-plass på tabellen, bare ett poeng bak serieleder Kongsvinger, som har én kamp mindre spilt.

  En heading fra Mees Rijks, et nydelig skudd i krysset fra Jones El-Abdellaoui og en markkryper fra Petter Strand sikret seieren for Bakkes mannskap. Toppscorer Sanel Bojadzic scoret Levangers eneste på straffe. (NTB)

  W66Ic4rJ_3E
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal