NRK Meny
Normal

Besatt av detaljer før OL: – Han er den vanskeligste å jobbe med

Marcel Hirscher (28) vil at alt skal være perfekt før OL i Sør-Korea. Det gjør at skifabrikanten får svært hektiske dager fram til OL-starten.

Marcel Hirscher

KLAPP PÅ SKULDEREN: Marcel Hirscher diskuterer med skimaker Hans Schaidraiter på Atomic-fabrikken.

Foto: NRK

Østerrikeren står med to VM-gull i slalåm, og ble historisk da han vant verdenscupen sjette året på rad i vår. Men i OL mangler han den gjeveste medaljen. I 2010 havnet han rett utenfor pallen, mens landsmannen Mario Matt snek seg foran i Sotsji.

Pyeongchang blir hans siste sjanse.

28-åringen har sagt at dette kan være hans siste sesong, og definitivt hans siste OL.

Misfornøyd etter seier

Selv om han er storfavoritt foran OL, gjør han sitt ytterste for å ha den lille ekstra fordelen under lekene.

Mens andre utøvere lar servicemannen deres ta seg av kommunikasjonen med skifabrikkene, besøker Hirscher skimakerne en gang i uka – for å pirke.

– Han er ikke fornøyd med å vinne løp. Han har vunnet med ett sekund, men har vært misfornøyd med utstyret etterpå, sier Christian Höflehner, sjefen i Atomic.

– Det blir en stor jobb for dem som skal lage skiene mine. De er flinke, men jeg kan være krevende å jobbe med, innrømmer Hirscher.

Skimaker Hans Schaidraiter har produsert ski i rundt 30 år, men han har aldri jobbet med en såpass pirkete alpinist.

– Vi hadde Hermann Maier, som var noe for seg selv. Men Marcel tar det et hakk lenger. Nivået er langt, langt høyere her, sier Schaidraiter.

– Det kan være millimeter som gjør forskjellen. Er man nøye kan man finne den tidelen som skal til for å skille mellom seier og tap, sier Hirscher.

Henrik Kristoffersen har lagt merke til Hirschers detalj-fokus.

– Jeg er kanskje ikke så ekstrem som han er, men jeg har veldig mye utstyr, og jeg bytter veldig mye, sier Kristoffersen.

Hirschers ski består av 29 lag.

ANIMASJON: Slik bygges Marcel Hirschers superski.

Servicemannens mareritt

Opp mot 300 par produseres og testes bare for Hirscher hvert eneste år. Han ender opp med å bruke bare ti prosent av dem, resten forsvinner nedover i systemet.

Er det noe som ikke fungerer, så lager fabrikken nye ski til neste dag.

– Jeg aner ikke om vi er på rett vei, og jeg aner heller ikke om skiene jeg bruker under OL allerede er laget, sier Hirscher.

Den siste og avgjørende hånden på verket gjøres av servicemannen Thomas Graggaber. Han står i prepperommet 280 dager i året, men en liten feil kan koste dyrt.

– Når alt kommer til alt er vi bare mennesker, så feil kan forekomme. Men om det skjer under OL, vil det ikke være hyggelig, sier Graggaber.

Marcel Hirscher

VINNER: Marcel Hirscher jubler for en av mange seirer denne sesongen. her fra Alta Badia like før jul.

Foto: Marco Trovati / AP

Siste nytt

 • Gulldén blir best betalt

  Svenske Isabelle Gulldén blir verdens best betalt kvinnelige håndballspiller når hun flytter til franske Brest. Hun får snaut 3 millioner i lønn per sesong. Det er Aftonbladet som erfarer beløpet.

  Isabelle Gulldén
  Foto: Jonas Ekströmer/tt/tt / NTB scanpix
 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag