– Etter motgangen har jeg alltid tatt noen skritt frem

Tora Berger har levd halve karrieren i skyggen av norske skiskytterstjerner. Nå er hun selv en av de aller største med både OL- og VM-gull.

Tora Berger

HISTORISK: For første gang i karrieren klatret Tora Berger alene øverst på pallen i et VM.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Dette har jeg kjempet for i mange år, derfor er det fryktelig artig å lykkes, sier en strålende fornøyd Tora Berger til NRK.no etter gulløpet på VMs normaldistanse.

Tora Berger og Trond Teveldal

Ektemannen Trond Teveldal ga kona Tora Berger en god klem og et stort seierskyss etter VM-gullet.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK
Tora Berger

Tora Berger med OL-gullet fra normaldistansen i Vancouver.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hun har kjempet lengre enn de fleste er klar over. Først for OL-gull og nå for VM-gull. Tora Berger fra Lesja er et prakteksempel på hvordan tålmodighet kan ta deg helt til toppen.

2001

Hun debuterte i verdenscupen 9. desember 2001 med 93. plass på sprinten i Hochfilzen etter sju av ti mulige bom. Etter debuten gikk det hele seks år før hun kom frem i lyset.

– Jeg kunne godt tenkt meg å slå gjennom tidligere, men da jeg kom opp som senior var jeg ikke i nærheten av toppen, sier hun.

I stedet herjet Liv Grete Skjelbred Poirée på landslaget. Ingen visste hvem Tora Berger var før langt utpå 2000-tallet.

Onsdagens individuelle VM-gull er hennes aller første.

Stille og rolig

Da Skjelbred Poirée ga seg i 2006 tok Linda Grubben (tidligere Tjørhom) over skiskyttertronen. Det var først da Grubben ga seg at Berger-showet startet.

– Hun har kommet bakfra helt stille og rolig, og da Linda forsvant var hun klar, sier Skjelbred Poirée.

Hun mener Tora hadde godt av ventetiden.

– Tora hadde ikke klart å hevde seg før etter 2007-sesongen uansett, derfor var det perfekt for Tora at Linda holdt på så lenge som hun gjorde, og at hun ga seg i 2007.

På den måten kunne Berger jobbe i fred i skyggen av den profilerte lagvenninnen.

Langsiktige mål

Året etter kom så hennes første individuelle mesterskapsmedalje. Med sølvet på VM-fellesstarten i Östersund inntok Tora Berger den norske skiskyttertronen blant kvinnene.

Men de store målene lå lengre frem i tid.

– I 2001 satte jeg meg et mål om å ta OL-gull i 2010, forteller hun.

Hun var vårt eneste gullhåp på kvinnesiden før øvelsene i Whistler Olympic Park og på normaldistansen 18. februar gikk hun helt til topps. Tårene kom direkte på NRK og ett av to store mål var nådd.

– Jeg merker at man trenger noen år for å etablere seg i toppen. Jo mer jeg har trent, jo mer får jeg gratis etterpå, sier 30-åringen i dag.

Detaljer, detaljer, detaljer

– Tålmodighet er en viktig egenskap som skiskytter, påpeker Skjelbred Poirée.

– Det er så mange detaljer og erfaringen hjelper deg til å takle det mentale. Jo flere år med erfaring, jo mer rustet er du hvis du bruker erfaringen på rett måte, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tora Berger

En ung Tora Berger på standplass på 15-kilometeren i Pokljuka 12. desember 2001. Dette var hennes andre verdenscuphelg i karrieren, hun endte på 42. plass.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ett skritt frem

Erfaringen kom godt med da Berger to minutter på fire onsdag 7. mars 2012 skjøt for sitt andre store mål: Individuelt VM-gull.

Alle blinkene gikk ned på skive 16 inne på Chiemgau Arena i Ruhpolding og gullet var hennes.

– Jeg tenkte for meg selv sikkert 15 ganger før jeg stilte meg opp at jeg skulle følge skuddene helt ut, sier hun.

En detalj hun vét må sitte for å treffe. Hun vet det fordi hun har trent på det i så mange år. Elleve av disse har vært på det aller øverste nivået der hun aldri har gitt opp selv om det har blitt mange fjerdeplasser. I 2004 datt hun også ut av landslaget, men kjempet seg tilbake.

– Det har gått opp og ned, men etter motgangen har jeg alltid tatt noen skritt frem igjen, sier den ferske gullvinneren.

– Vær tålmodig

Det ble ingen tårer i seiersintervjuet med NRK etter VM-gullet. I stedet kom hun med følgende tips til fansen:

– Til dem som har ambisjoner om å bli verdensmester: Det er bare å jobbe videre og være tålmodig.

Dét vet Tora Berger alt om.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild tapte 5-3 for Chicago Blackhawks i natt. Zuccarello hadde ingen poeng i kampen, men lagkamerat Eric Staal scoret sitt NHL-poeng nummer 1000 i karrieren.

  Wild Blackhawks Hockey
  Foto: Paul Beaty / AP
 • Strandberg til italiensk fotball

  Stefan Strandberg har signert for Trapani i italiensk Serie B. Strandbergs kontrakt med russiske Krasnodar gikk ut i sommer, og han har siden vært uten arbeidsgiver. Midtstopperen har 10 landskamper for Norge. (NTB)

  Fotball herrer, A-landslaget trener på Ullevaal stadion.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kamp avbroten etter stygge tilrop

  2. divisjonskampen i Spania mellom Rayo Vallecano og Albacete blei avbroten ved pause på grunn av stygge tilrop frå publikum til Albacetes ukrainske spelar Roman Zozulia (biletet).

  Begge laga bad i pausen dommaren bryte av kampen.

  Zozulia spela nokre kampar for Rayo i 2017. Då ville nokre av fansen også ha han bort frå klubben på grunn av det dei meinte var høgre-ekstreme synspunkt, noko han sjølv avviste.

  Roman Zozulia
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal