Hopp til innhold

Bekymret for hoppskadene – vil ha utstyrsendring

Samme uke som Kenneth Gangnes ble skadet igjen, advarte Inggard Lereim den internasjonale hoppkomiteen om bindingene øker risikoen for korsbåndskader.

Kenneth Gangnes
Foto: Privat

Det var onsdag i forrige uke Norges beste skihopper sist vinter falt under trening i Stams. For tredje gang i sin karriere rev han av et korsbånd i kneet.

Dagen før snakket Inggard Lereim til den internasjonale hoppkomiteen under FIS-kongressen i Cancun.

Der advarte den norske legen, som er medisinsk ansvarlig for de nordiske grenene, om at bindingene som benyttes i hopp innebærer en høy risiko for korsbåndsskader.

Farlig kalvbeint-stilling

Lereim

Inggard Lereim vil redusere skaderisikoen for hopperne.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er mange typer bindinger som er godkjent. Mange av dem er ikke helt optimale, fordi de kan tvinge kneet i kalvbeint-stilling i landingsøyeblikket. Vi er jo ulikt anatomisk bygd også, og hoppere som i utgangspunktet er litt kalvbeint vil få dette forsterket. Når du lander og får trykk og rotasjon på dette, så kan det fremre korsbånd ryke tidligere enn om man hadde en mer nøytral binding, sier Lereim til NRK.

Det var sveitsiske Simon Amman som lanserte den nye bindingen under OL i 2010. Bindingen gjør at hopperne får flatere ski og bedre bæreflate i lufta. Det betyr at hoppere som velger en annen bindingstype, vil være sjanseløse.

– Jeg tror ikke alle hopperne er klar over hvilke krefter som virker inn på kneets bevegelse ved landing. Hoppkomiteen har kanskje behov for å se litt nærmere på de mekanismene, sier Lereim.

Regelendring

Etter komitémøtet i Mexico hadde han en oppfølgingsmøte med komitéleder Mika Kojonkoski og renndirektør for hopp, Walter Hofer.

– Vie ble enige om å følge opp dette i felleskap de nærmeste ukene og månedene, opplyser Lereim til NRK.

– Er din innstilling at man bør vurdere en regelendring?

– Ja, man må være nøyere med hvilke bindingstyper man godkjenner til bruk med bakgrunn i den kunnskap og erfaring vi nå har. Eller en utvikling av en binding som bevarer flytekapasiteten, men samtidig ikke har det risikomomentet vi nå snakker om i landingsøyeblikket. Det kan hende det går an å finne en løsning som fyller begge ønsker, sier Lereim.

Hans advarsel kommer til tross for en reduksjon av korsbåndsskader sist vinter. Reduksjonen forklarer han med at det er åpnet for hoppdresser med bedre flyveegenskaper, som igjen har ført til lavere fart og mindre trykk i landingsøyeblikket.

Vil ikke skylde på bindingene

Lereim understreker at han ikke kjenner til om bindingene var en medvirkende årsak til Kenneth Gangnes' siste skade.

Selv sier Gangnes følgende til NRK:

– Jeg tror ikke det hadde noe med bindingene å gjøre. Jeg har ødelagt korsbånd med den gamle bindingstypen også. Men det er positivt at FIS jobber videre med å finne en enda bedre binding.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal