Mener bindingene gjør hoppsporten farlig

INNSBRUCK (NRK): Seks år etter de nye bindingene tok hoppverdenen med storm, mener flere i hoppmiljøet at de setter utøvernes sikkerhet på spill.

Bindinger

SUKSESS: Simon Ammann tok to OL-gull i 2010 med nye bindinger.

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN / Afp

– Idrett kan være veldig fint å se på, men det kan også være forferdelig, sier Gregor Schlierenzauer.

Den østerrikske hoppstjernen tenker tilbake på flere stygge fall de siste årene - med påfølgende kneskader.

25-åringen mener knivingen om å lage det mest ekstreme utstyret er i ferd med å sette hoppernes sikkerhet i fare. Spesielt når det gjelder bindingene som brukes av hele hoppeliten.

– Utstyrskampen har blitt for aggressiv. Man ser det på bindingene. Jeg synes FIS burde lage strengere regler, sa Schlierenzauer til NRK før sesongen.

– Skader over tid

Med de nye bindingene sitter hopperne med føttene vridd på skiene. Det fører til at skiene ligger flatere i lufta, men også til at hopperne lander med innovervridde knær.

Simon Ammann

INNOVERVRIDD: Det er i landingen at bindingene kan gi stort trøkk på knærne. Problemet er at man ofte ender med innovervridde knær i landingen. Her er Simon Ammann, mannen bak bindingene.

Foto: Jens Meyer / Ap

NRKs ekspertkommentator Anders Jacobsen mener bindingene setter hopperne i fare.

– Ingen har vel sagt at toppidrett er kjempesunt, men de har en innvirkning på knærne. Det er ikke bra, for over tid og med gjentatte landinger, skader det knærne. Knærne tåler lite når de er bøyd innover, forklarer han.

Usikker på forbud

Hopplandslagets fysioterapeut, Lars Haugvad, sier at utøverne er bevisst på risikoen ved å bruke bindingene.

– Det kan bidra til økt risiko på grunn av posisjonen kneet blir satt i. Men det er ikke gjort noen dokumentasjon i hoppsporten av at det er sammenheng mellom skader og innføringen av den bindingen, sier han.

Jacobsen fikk selv erfare problemet da han falt og vred kneet i Planica i 2013.

Anders Jacobsen falt og fikk en stygg vridning i kneet under sitt 2.-hopp i skiflygingsbakken i Planica. Nordmannen måtte bli båret vekk etter fallet.

VIDEO: Se Anders Jacobsens fall i Planica her.

Han vil ikke bare gi bindingen skylda for korsbåndsskaden, men slitasjen han fikk over tid. Eksperten er likevel usikker på om FIS bør forby bindingen.

– Utøverne er ansvarlig for egen sikkerhet, men man vil jo også hoppe med det beste utstyret. Når FIS er opptatt av været og sikkerheten rundt det, bør de se skikkelig på utstyret også.

OLY-2010-SKI JUMP 95654968

SUKSESS: Simon Ammann tok to OL-gull i 2010 med nye bindinger.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

– Vant til det

Bindingene dukket opp i OL i 2010, da sveitiske Simon Ammann vant to gull.

– Jeg tror ikke fallene har med bindingene å gjøre. Utstyret hjelper til å holde skiene stabile i luften, og hopperne har vendt seg til dem, sier Ammann til NRK.

Da de kom, ropte konkurrentene varsko. Østerrikerne hevdet dessuten at de allerede hadde laget en lignende binding, men valgte å forkaste idéen fordi det var farlig.

Siden den gang har bindingene blitt allemannseie. Så lenge bindingene er tillatt, og gir en klar fordel, tør ikke hopperne la være å bruke dem.

– Det er så jevnt at alt må funke perfekt. Det er den største utfordringen i sporten, sier Schlierenzauer.

Siste nytt

 • Granerud støtter vaksinekrav

  – Ja, uten å være ekspert, synes jeg de bør bli vaksinert. At rett i underkant av 100 stykker kan få fritak for å bli vaksinert og representere Norge i den største konkurransen idrettsmessig, synes jeg bør skje, sier Halvor Egner Granerud til NTB.

  Norske utøvere og trenere ønsker seg vaksine før deltakelse i OL, men Olympiatoppen har sagt at det er uaktuelt å sende norske Japan-farere forbi noen i vaksinekøen her i landet.

  I går tok NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt til orde for at OL-utøverne bør prioriteres. VGs Leif Welhaven er av en helt annen oppfatning.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Fulham rykker ned

  Med 0-2-tap for Burnley er det klart at Fulham blir det tredje laget som rykker ned fra Premier League denne sesongen. Det er tre kamper igjen, men London-laget har 10 poeng opp til Southampton, og følger dermed West Bromwich og Sheffield United ned til Championship. Det er første gang nedrykksstriden avgjøres med så mange som tre kamper igjen, skriver OptaJoe på Twitter.

  Ashley Westwood sendte gjestene i ledelsen etter 35 minutter, før Chris Wood doblet like før pause.

  – Det har kommet nærmere og nærmere, men det gjør ikke skuffelsen mindre. Jeg føler smerte og tristhet i kveld. Det er uunngåelig nå, sier Fulham-manager Scott Parker til BBC.

 • Negative tester i Odd

  Mandag fikk Odd svar på koronatestene som ble tatt etter at en spiller testet positivt i forkant av seriepremieren mot Sandefjord. Alle de andre spillerne og støtteapparatet hadde negative prøvesvar, opplyser klubben på egne nettsider. Spillerne er fortsatt likevel i karantene og klubben vet ikke om de kan spille kampen mot Stabæk den 16. mai.

  Teningskamp i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Odd
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal