Hopp til innhold

Mener bindingene gjør hoppsporten farlig

INNSBRUCK (NRK): Seks år etter de nye bindingene tok hoppverdenen med storm, mener flere i hoppmiljøet at de setter utøvernes sikkerhet på spill.

Bindinger

SUKSESS: Simon Ammann tok to OL-gull i 2010 med nye bindinger.

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN / Afp

– Idrett kan være veldig fint å se på, men det kan også være forferdelig, sier Gregor Schlierenzauer.

Den østerrikske hoppstjernen tenker tilbake på flere stygge fall de siste årene - med påfølgende kneskader.

25-åringen mener knivingen om å lage det mest ekstreme utstyret er i ferd med å sette hoppernes sikkerhet i fare. Spesielt når det gjelder bindingene som brukes av hele hoppeliten.

– Utstyrskampen har blitt for aggressiv. Man ser det på bindingene. Jeg synes FIS burde lage strengere regler, sa Schlierenzauer til NRK før sesongen.

– Skader over tid

Med de nye bindingene sitter hopperne med føttene vridd på skiene. Det fører til at skiene ligger flatere i lufta, men også til at hopperne lander med innovervridde knær.

Simon Ammann

INNOVERVRIDD: Det er i landingen at bindingene kan gi stort trøkk på knærne. Problemet er at man ofte ender med innovervridde knær i landingen. Her er Simon Ammann, mannen bak bindingene.

Foto: Jens Meyer / Ap

NRKs ekspertkommentator Anders Jacobsen mener bindingene setter hopperne i fare.

– Ingen har vel sagt at toppidrett er kjempesunt, men de har en innvirkning på knærne. Det er ikke bra, for over tid og med gjentatte landinger, skader det knærne. Knærne tåler lite når de er bøyd innover, forklarer han.

Usikker på forbud

Hopplandslagets fysioterapeut, Lars Haugvad, sier at utøverne er bevisst på risikoen ved å bruke bindingene.

– Det kan bidra til økt risiko på grunn av posisjonen kneet blir satt i. Men det er ikke gjort noen dokumentasjon i hoppsporten av at det er sammenheng mellom skader og innføringen av den bindingen, sier han.

Jacobsen fikk selv erfare problemet da han falt og vred kneet i Planica i 2013.

Anders Jacobsen falt og fikk en stygg vridning i kneet under sitt 2.-hopp i skiflygingsbakken i Planica. Nordmannen måtte bli båret vekk etter fallet.

VIDEO: Se Anders Jacobsens fall i Planica her.

Han vil ikke bare gi bindingen skylda for korsbåndsskaden, men slitasjen han fikk over tid. Eksperten er likevel usikker på om FIS bør forby bindingen.

– Utøverne er ansvarlig for egen sikkerhet, men man vil jo også hoppe med det beste utstyret. Når FIS er opptatt av været og sikkerheten rundt det, bør de se skikkelig på utstyret også.

OLY-2010-SKI JUMP 95654968

SUKSESS: Simon Ammann tok to OL-gull i 2010 med nye bindinger.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

– Vant til det

Bindingene dukket opp i OL i 2010, da sveitiske Simon Ammann vant to gull.

– Jeg tror ikke fallene har med bindingene å gjøre. Utstyret hjelper til å holde skiene stabile i luften, og hopperne har vendt seg til dem, sier Ammann til NRK.

Da de kom, ropte konkurrentene varsko. Østerrikerne hevdet dessuten at de allerede hadde laget en lignende binding, men valgte å forkaste idéen fordi det var farlig.

Siden den gang har bindingene blitt allemannseie. Så lenge bindingene er tillatt, og gir en klar fordel, tør ikke hopperne la være å bruke dem.

– Det er så jevnt at alt må funke perfekt. Det er den største utfordringen i sporten, sier Schlierenzauer.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal