Hopp til innhold

Stavås Skistad ut mot VG etter sjokkretur: – Bare rør

Kristine Stavås Skistad gjør comeback på landslaget. Hun reagerer på at VG meldte det motsatte for få dager siden.

Lage Sofienlund og Kristine Stavås Skistad

SUPERDUO: Kristine Stavås Skistad og Lage Sofienlund fortsetter samarbeidet, men denne gangen er skistjernen en del av landslaget.

Foto: Ragna Kristine Sandholt / NRK

Kristine Stavås Skistad var norsk kvinnelangrenns store lyspunkt i vinter, men sprintstjernen ønsket ikke å være en del av landslaget.

Det blir det en endring på til kommende sesong, forteller Skistad til NRK.

Jeg har landet på å gå inn på landslaget i år. Jeg og Lage (Sofienlund, trener) fortsetter akkurat som før. Vi skal holde på på Konnerud og gjøre akkurat det samme som før. Så sportslig sett blir det akkurat det samme som tidligere år, men man får bidratt litt inn på landslaget på markedssiden og at Norge forhåpentligvis står bedre rustet til neste sesong, forteller hun.

Tour de ski 2023/24 Toblach etappe 4

STJERNE: Skistad er en stor profil i langrennsverden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skistad forteller om veldig god dialog med landslagssjef Ulf Morten Aune og daglig leder i langrennskomiteen Cathrine Instebø gjennom april. «Drømmetilbud», beskriver 25-åringen, men når ble avgjørelsen tatt?

– Det var vel for en dag siden. Vi fikk nylig dette tilbudet, som jeg og Lage har diskutert. Vi har kjent på følelsene om at det øker sjansene for å gjøre det bra for Norge, og gjøre det bra for meg til vinteren. Det er vinn-vinn, og alle er fornøyde, forteller hun.

Tidligere denne uka erfarte flere medier, deriblant VG og NTB, at Skistad ikke ble en del av landslaget. Returen kommer derfor som en overraskelse på flere.

Jeg satt hjemme i sofaen og så VG publisere at jeg sier nei til landslaget. Jeg lurer på hvor de får infoen fra, for neste gang tror jeg de må sjekke med meg før de legger ut bare rør, sier hun.

Kristine Stavås Skistad
Foto: Ragna Kristine Sandholt / NRK

Sofienlund sier at ingenting var bestemt da sakene om Skistads påståtte landslags-nei kom.

– Jeg tenker når Norges største avis skriver ting som ikke har hold i noe som helst, er det noen journalister som bør spørre seg selv om de er stolte av jobben sin, sier treneren og opplyser at valget om et comeback ble tatt torsdag.

NRK har videreformidlet kritikken til VGs sportssjef Frode Buanes.

– Som Ulf Morten Aune påpeker har det gått frem og tilbake i samtalene mellom utøveren og skiforbundet, men vi erkjenner at det ble for konstaterende å fastslå at Stavås Skistad sitt nei var et endelig nei til landslaget, sier han og fortsetter:

– Samtidig registrerer vi at det å være landslagsutøver i dag kan komme til å innebære kun å stille på reklameplakater. Det er en spennende utvikling vi skal følge tett fremover, sier Buanes.

Les også Skistads brutale konklusjon: – Jeg er bygd veldig annerledes

Kristine Stavås Skistad

Eneste kvinne med seier

Stavås Skistad noterte seg for elleve pallplasser i verdenscupen forrige sesong. Fem av dem endte med seier. Det var også de fem eneste topplasseringene til de norske kvinnene i sesongen som nylig ble avsluttet.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener valget er en seier for forbundet.

Fredrik Aukland

EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Det at hun har takket ja til lå være en del av landslaget er en gavepakke til Skiforbundet. Hun er verdens beste skisprinter og skal nå ikke bare representere Norge, men stå som en del av landslaget. Det vitner om styrke for forbundet, sier han.

– Hvor mye har skiforbundet gitt her?

– Det viser at Skiforbundet er villig til å strekke seg mye mer enn før. Det er viktig at hun får fortsette med det som fungerer for henne.

– Det er ufravikelig

Utenfor landslaget har Skistad blitt trent av Lage Sofienlund. De to møttes for ti år siden, og relasjonen ble ytterligere forsterket da langrennsløperen valgte å takke nei til landslaget for tre år siden.

Sofienlund er glad for å få fortsette samarbeidet.

– Hun er den utøveren jeg har jobbet med lengst, og blitt veldig glad i. Vi har det veldig bra sammen, og jobber veldig bra sammen. Så det er veldig motiverende å gjøre det inn i en VM-sesong på hjemmebane. Og jeg tror det er veldig lurt, sier han.

Bl9brFYtWyg

TRENER: Lage Sofienlund.

Foto: NTB

I forhandling om et comeback på landslaget, var det aldri aktuelt å gå bort fra treningsopplegget de har på Konnerud.

– Det er ufravikelig, sier Sofienlund.

Skistad har vært åpen om at hun er bygd annerledes enn distanseløperne, og at treningshverdagen på landslaget ikke passer for henne.

– Jeg tenker det er en seier for annerledesløperen. Og annerledesutøveren, sier Sofienlund om løsningen det nå er landet på.

Les også Frem og tilbake er minst like langt

Johannes Høsflot Klæbo, Kristine Stavås Skistad, Aleksander Aamodt Kilde

Siste nytt

  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • Nytt angrep på Wada i kinesisk dopingsak: – Hvor lenge må vi se dem danse rundt sannheten?

    Det har stormet rundt Verdens antidopingbyrå (Wada) siden det for snart tre uker siden ble kjent at 23 svømmere fra Kina hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i tester avgitt før Tokyo-OL i 2021. Saken stoppet dem ikke fra å konkurrere.

    Spesielt USAs antidopingbyrå (Usada) har vært kritiske til Wada. Onsdag gikk de til nok et angrep.

    – Det er dypt urovekkende at Wada står fast ved halvsannheter og oppfatninger som passer dem etter å ha mislyktes med å følge sine egne regler. Alle som verdsetter rettferdig konkurranse, er fortsatt utilfredse med svarene Wada har gitt, skriver det amerikanske antidopingbyrået i en uttalelse på hele 16 sider.

    – Hvor lenge må vi se dem (Wada) danse rundt sannheten og unngå ansvar? står det videre.

    Kinesiske antidopingmyndigheter frikjente svømmerne fordi de mente testene var utsatt for såkalt kontaminering. Forklaringen er at de fikk i seg det forbudte stoffet i mat under et stevne.

    Wada godkjente Kinas vurdering og gikk aldri ut offentlig med saken. Usada-sjefen Travis Tygart har anklaget byrået for å dekke over for kineserne.

    I et forsøk på å belyse fakta i saken har Wada lagt ut et såkalt FAQ-dokument (svar på ofte stilte spørsmål). Innholdet blir hardt kritisert av Usada.

    En talsperson fra Wada sier at antidopingbyrået står fast ved at «alle forskrifter er blitt fulgt i undersøkelsen av saken». (NTB)

    Kina
    Foto: AP
  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal