- Anne Line og Camilla var denne sesongens første utøvere i programmet «Min Idrett». Still søstrene spørsmål og les svarene i nettmøte her!
– Vi vil hverandre det beste, men samtidig er det konkurranse. Jeg vil at Camilla skal gjøre det bra, jeg vil bare gjøre det litt bedre selv, smiler Anne Line Gjersem.
Bare plass til én
Hun og tvillingsøsteren Camilla Gjersem er nesten like gode og kniver hele tiden om å være Norges beste kunstløper.
Men Norge har maksimalt bare én plass i internasjonale mesterskap.
Dermed må til stadighet én søster knuse den andres drøm om å nå det som måtte være deres neste store mål.
– Begge legger all vår tid til trening. Men det er den som er best når det er uttak som fortjener å dra uansett, fastslår Camilla.
– Har vært tøft
Tvillingene er både hverandres nærmeste venn og største konkurrent. Anne Line har stort sett vært et lite hakk bedre enn sin ett minutt eldre søster, og har derfor konkurrert internasjonalt flere ganger.
– Det har vært litt tøft. Det har det, innrømmer Camilla.
Hun har ofte slitt med nerver i konkurranser, noe som flere ganger har ført til at hun gjør uvanlig mange feil og blir trukket i poeng.
– Men jeg har alltid tenkt at jeg blir best til slutt. Det har holdt meg motivert. Nå føler jeg virkelig at jeg har blitt bedre og er veldig klar til å kjempe mot å få delta i mesterskap, fastslår hun.
Forskjellige fysisk
Selv om de er tvillinger har 18-åringene ganske forskjellige fysiske fordeler som kunstløpere. Anne Line behersker flere trippelhopp, og spiller mye på sin gode teknikk.
– Camilla er mer estetisk og kunstnerisk. Litt mer feminin, både fysisk og i utførelse, sier pappa Petter Gjersem.
I fjor flyttet Anne Line til Malmö for å satse på egenhånd. Camilla bor fortsatt hjemme hos foreldrene i Asker, men snakker med søsteren nesten daglig via Skype.
«Å gjøre hverandre bedre» er kanskje en slitt klisjé i idretten, men for søstrene er den i høyeste grad gjeldende.
– Camilla betyr så mye for meg. Vi støtter hverandre uansett. Siden vi driver med det samme vet hun hvordan det er både når jeg har hatt gode og dårlige dager, sier Anne Line.
Bestemte seg som niåringer
Allerede som niåringer bestemte søstrene seg for å satse fullt på kunstløp.
– Da hadde vi trent én gang i uken i ett år, og bestemte oss for å begynne å trene hver dag med privatlærer. Allerede da var målet å en gang få delta i VM, forteller Anne Line.
Siden den gang er det kunstløp som har stått i fokus hjemme hos familien Gjersem. Søstrene trener opp mot 30 timer i uken.
Men far var i utgangspunktet skeptisk til at døtrenes valg av idrett.
– Jeg ville helst ikke at de skulle drive med kunstløp, turn eller lignende, for det er så vanskelig, sier Petter Gjersem.
Men det tok ikke lang tid før også han var frelst. Nå følger både han og mamma Paulina Bangug Gjersem verden rundt på konkurranser, og bruker flere hundre tusen i året på døtrenes satsing.
Snart ny Sonja Henie?
Å bli blant verdens beste er det overordnede målet. Men Norge er en liten nasjon innen kunstløp, og konkurransen er stor. Likevel har søstrene en norsk arv de ønsker å forvalte.
– Sonja Henie er et stort forbilde. På hennes tid var hun best og vant det meste. Men det er en del år siden, så det er kanskje på tide vi får en ny Sonja nå, smiler Anne Line.
Søstrene lar seg inspirere når de ser videoer av Norges beste kunstløper gjennom tidene. Fra 1927-1936 vant Henie 9 VM-gull og tre OL-gull.
– På den tiden var det helt annerledes å være kunstløper. De hadde annet utstyr og trente utendørs. Det er morsomt å se på, og veldig motiverende, sier hun.
I kveldens sesongåpning av «Min Idrett» kan du følge søstrenes vei mot EM, og se hvem av dem - om noen - blir tatt ut til mesterskapet. Søstrene har nemlig også en sterk utfordrer i Anine Rabe fra Tønsberg...