Den ene tvillingen må knuse den andres drøm

Camilla og Anne Line Gjersem (18) er prikk like og nesten akkurat like gode. Men Norge har bare én plass i mesterskapet begge vil delta i.

Video Min Idrett 3 - Kunstløp

Se videosnutt fra kveldens premiere på «Min idrett» her!

– Vi vil hverandre det beste, men samtidig er det konkurranse. Jeg vil at Camilla skal gjøre det bra, jeg vil bare gjøre det litt bedre selv, smiler Anne Line Gjersem.

Bare plass til én

Hun og tvillingsøsteren Camilla Gjersem er nesten like gode og kniver hele tiden om å være Norges beste kunstløper.

Men Norge har maksimalt bare én plass i internasjonale mesterskap.

Dermed må til stadighet én søster knuse den andres drøm om å nå det som måtte være deres neste store mål.

– Begge legger all vår tid til trening. Men det er den som er best når det er uttak som fortjener å dra uansett, fastslår Camilla.

gjersem

Anne Line og Camilla er bestevenner og konkurrenter. Her er de hjemme i familiens hus i Asker. (FOTO: Privat)

– Har vært tøft

Tvillingene er både hverandres nærmeste venn og største konkurrent. Anne Line har stort sett vært et lite hakk bedre enn sin ett minutt eldre søster, og har derfor konkurrert internasjonalt flere ganger.

– Det har vært litt tøft. Det har det, innrømmer Camilla.

Hun har ofte slitt med nerver i konkurranser, noe som flere ganger har ført til at hun gjør uvanlig mange feil og blir trukket i poeng.

– Men jeg har alltid tenkt at jeg blir best til slutt. Det har holdt meg motivert. Nå føler jeg virkelig at jeg har blitt bedre og er veldig klar til å kjempe mot å få delta i mesterskap, fastslår hun.

Forskjellige fysisk

camilla

Camilla Gjersem i aksjon på isen under NM. (FOTO: Privat)

Selv om de er tvillinger har 18-åringene ganske forskjellige fysiske fordeler som kunstløpere. Anne Line behersker flere trippelhopp, og spiller mye på sin gode teknikk.

– Camilla er mer estetisk og kunstnerisk. Litt mer feminin, både fysisk og i utførelse, sier pappa Petter Gjersem.

I fjor flyttet Anne Line til Malmö for å satse på egenhånd. Camilla bor fortsatt hjemme hos foreldrene i Asker, men snakker med søsteren nesten daglig via Skype.

«Å gjøre hverandre bedre» er kanskje en slitt klisjé i idretten, men for søstrene er den i høyeste grad gjeldende.

– Camilla betyr så mye for meg. Vi støtter hverandre uansett. Siden vi driver med det samme vet hun hvordan det er både når jeg har hatt gode og dårlige dager, sier Anne Line.

Bestemte seg som niåringer

Allerede som niåringer bestemte søstrene seg for å satse fullt på kunstløp.

– Da hadde vi trent én gang i uken i ett år, og bestemte oss for å begynne å trene hver dag med privatlærer. Allerede da var målet å en gang få delta i VM, forteller Anne Line.

Siden den gang er det kunstløp som har stått i fokus hjemme hos familien Gjersem. Søstrene trener opp mot 30 timer i uken.

Men far var i utgangspunktet skeptisk til at døtrenes valg av idrett.

– Jeg ville helst ikke at de skulle drive med kunstløp, turn eller lignende, for det er så vanskelig, sier Petter Gjersem.

Men det tok ikke lang tid før også han var frelst. Nå følger både han og mamma Paulina Bangug Gjersem verden rundt på konkurranser, og bruker flere hundre tusen i året på døtrenes satsing.

Snart ny Sonja Henie?

Å bli blant verdens beste er det overordnede målet. Men Norge er en liten nasjon innen kunstløp, og konkurransen er stor. Likevel har søstrene en norsk arv de ønsker å forvalte.

– Sonja Henie er et stort forbilde. På hennes tid var hun best og vant det meste. Men det er en del år siden, så det er kanskje på tide vi får en ny Sonja nå, smiler Anne Line.

Søstrene lar seg inspirere når de ser videoer av Norges beste kunstløper gjennom tidene. Fra 1927-1936 vant Henie 9 VM-gull og tre OL-gull.

– På den tiden var det helt annerledes å være kunstløper. De hadde annet utstyr og trente utendørs. Det er morsomt å se på, og veldig motiverende, sier hun.

I kveldens sesongåpning av «Min Idrett» kan du følge søstrenes vei mot EM, og se hvem av dem - om noen - blir tatt ut til mesterskapet. Søstrene har nemlig også en sterk utfordrer i Anine Rabe fra Tønsberg...

Siste nytt

 • Zlatan sette klubbrekord

  Med hattrick mot Sporting Kansas er Zlatan Ibrahimovic oppe i 26 mål på 25 kampar for LA Galaxy denne sesongen. Galaxy vann kampen 7-2.

  Med sigeren klatra Galaxy til femteplass på tabellen, og sluttspelet er no innan rekkevidde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Kelvin Kuo / Reuters
 • Hovland tangerte PGA-rekord

  Med sin 64-runde på avslutninga av sesongopninga i PGA-touren søndag, tangerte Viktor Hovland ein PGA-rekord.

  Ifølgje ei twittermelding frå golfkommentator Ron Mintz var dette Hovlands 17. runde på rad under 70 slag, tangering av Bob Estes PGA-rekord frå 2001.

  Hovland enda på 10.-plass i turneringa, og fekk 190.000 dollar for det. Turneringa blei suverent vunnen av Joaquin Niemann – Chiles første siger i PGA-turneringa nokosinne.

  Kommande helg skal Hovland debutere på europatouren i det europeiske PGA-meisterskapet i engelske Wentworth.

  Laster Twitter-innhold
 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal