Den ene tvillingen må knuse den andres drøm

Camilla og Anne Line Gjersem (18) er prikk like og nesten akkurat like gode. Men Norge har bare én plass i mesterskapet begge vil delta i.

Video Min Idrett 3 - Kunstløp

Se videosnutt fra kveldens premiere på «Min idrett» her!

– Vi vil hverandre det beste, men samtidig er det konkurranse. Jeg vil at Camilla skal gjøre det bra, jeg vil bare gjøre det litt bedre selv, smiler Anne Line Gjersem.

Bare plass til én

Hun og tvillingsøsteren Camilla Gjersem er nesten like gode og kniver hele tiden om å være Norges beste kunstløper.

Men Norge har maksimalt bare én plass i internasjonale mesterskap.

Dermed må til stadighet én søster knuse den andres drøm om å nå det som måtte være deres neste store mål.

– Begge legger all vår tid til trening. Men det er den som er best når det er uttak som fortjener å dra uansett, fastslår Camilla.

gjersem

Anne Line og Camilla er bestevenner og konkurrenter. Her er de hjemme i familiens hus i Asker. (FOTO: Privat)

– Har vært tøft

Tvillingene er både hverandres nærmeste venn og største konkurrent. Anne Line har stort sett vært et lite hakk bedre enn sin ett minutt eldre søster, og har derfor konkurrert internasjonalt flere ganger.

– Det har vært litt tøft. Det har det, innrømmer Camilla.

Hun har ofte slitt med nerver i konkurranser, noe som flere ganger har ført til at hun gjør uvanlig mange feil og blir trukket i poeng.

– Men jeg har alltid tenkt at jeg blir best til slutt. Det har holdt meg motivert. Nå føler jeg virkelig at jeg har blitt bedre og er veldig klar til å kjempe mot å få delta i mesterskap, fastslår hun.

Forskjellige fysisk

camilla

Camilla Gjersem i aksjon på isen under NM. (FOTO: Privat)

Selv om de er tvillinger har 18-åringene ganske forskjellige fysiske fordeler som kunstløpere. Anne Line behersker flere trippelhopp, og spiller mye på sin gode teknikk.

– Camilla er mer estetisk og kunstnerisk. Litt mer feminin, både fysisk og i utførelse, sier pappa Petter Gjersem.

I fjor flyttet Anne Line til Malmö for å satse på egenhånd. Camilla bor fortsatt hjemme hos foreldrene i Asker, men snakker med søsteren nesten daglig via Skype.

«Å gjøre hverandre bedre» er kanskje en slitt klisjé i idretten, men for søstrene er den i høyeste grad gjeldende.

– Camilla betyr så mye for meg. Vi støtter hverandre uansett. Siden vi driver med det samme vet hun hvordan det er både når jeg har hatt gode og dårlige dager, sier Anne Line.

Bestemte seg som niåringer

Allerede som niåringer bestemte søstrene seg for å satse fullt på kunstløp.

– Da hadde vi trent én gang i uken i ett år, og bestemte oss for å begynne å trene hver dag med privatlærer. Allerede da var målet å en gang få delta i VM, forteller Anne Line.

Siden den gang er det kunstløp som har stått i fokus hjemme hos familien Gjersem. Søstrene trener opp mot 30 timer i uken.

Men far var i utgangspunktet skeptisk til at døtrenes valg av idrett.

– Jeg ville helst ikke at de skulle drive med kunstløp, turn eller lignende, for det er så vanskelig, sier Petter Gjersem.

Men det tok ikke lang tid før også han var frelst. Nå følger både han og mamma Paulina Bangug Gjersem verden rundt på konkurranser, og bruker flere hundre tusen i året på døtrenes satsing.

Snart ny Sonja Henie?

Å bli blant verdens beste er det overordnede målet. Men Norge er en liten nasjon innen kunstløp, og konkurransen er stor. Likevel har søstrene en norsk arv de ønsker å forvalte.

– Sonja Henie er et stort forbilde. På hennes tid var hun best og vant det meste. Men det er en del år siden, så det er kanskje på tide vi får en ny Sonja nå, smiler Anne Line.

Søstrene lar seg inspirere når de ser videoer av Norges beste kunstløper gjennom tidene. Fra 1927-1936 vant Henie 9 VM-gull og tre OL-gull.

– På den tiden var det helt annerledes å være kunstløper. De hadde annet utstyr og trente utendørs. Det er morsomt å se på, og veldig motiverende, sier hun.

I kveldens sesongåpning av «Min Idrett» kan du følge søstrenes vei mot EM, og se hvem av dem - om noen - blir tatt ut til mesterskapet. Søstrene har nemlig også en sterk utfordrer i Anine Rabe fra Tønsberg...

Siste nytt

 • Nytt Pedersen-mål i Tyrkia

  Marcus Pedersen fortsetter å score for Ankaraspor i nest øverste divisjon i tyrkisk fotball. Men mandagens mål hjalp lite i 3-4-tapet for Ümraniyespor. 30-åringen gjorde 1-0 etter 16 minutter.
  – Det går bra for min del for tiden. Tapet var fortjent, i hvert fall når vi slipper inn fire mål. Når man scorer tre mål på bortebane, må man vinne, sier Pedersen til NTB.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • – Spytter i ansiktet på fotballen

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og president Aleksander Čeferin slo knallhardt tilbake mot planene om en superliga under en digital pressekonferanse mandag.

  – Alle skal kunne kvalifisere seg til våre turneringer. Det skal ikke bare være for en liten eksklusiv grådig gruppe. Uefa og fotballverdenen står sammen mot de klubbene som bare er drevet av grådighet. Dette er kyniske planer, sa Čeferin med klar adresse til superligaen.

  – Spillerne som deltar i den mulige nye serien, vil bli utelukket fra EM og VM. Vi er allerede i gang med å vurdere de juridiske sidene ved dette.

  – Dette er som å spytte i ansiktet på fotballen. Vi kommer ikke til godta at de tar dette fra oss, sa Čeferin i et innbitt innlegg i starten av mediemøtet.

  Der gikk han også til kraftige personangrep mot en rekke av topplederne i flere av klubbene som er innstilt på å bryte ut.

  – Jeg har sett mye i mitt liv, jeg var advokat tidligere og jobbet med kriminalitet i 20 år. Der møter man mange rare mennesker, men jeg har ikke sett maken til lyving som det Andrea Agnelli (Juventus-topp) har vist. Vi hadde en avtale om å ringes, men han slo av telefonen, sa Čeferin.

  – Jeg stoler på klubbene fra Frankrike og Tyskland som sto imot denne fristelsen. Andre klubber ser ikke på antall mål, men bare på tallene i regnskapet.(NTB)

  Aleksander Ceferin
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Liverpool-supporterne protesterer

  En gruppe Liverpool-tilhengere samlet seg mandag ved Anfield for å protestere mot at klubben er med på å stifte utbryterligaen superligaen.

  Fansen hengte opp svarte bannere på stadionportene med et tydelig budskap:

  «LFC-fans imot den europeiske superligaen» og «Skam dere. Hvil i fred, LFC 1892-2021» var skrevet der, viser bilder fra Sky Sports.

  Planene om en europeisk superliga med blant andre seks engelske klubber er blitt svært dårlig mottatt i supporterkretser.

  Ifølge nettstedet This is Anfield kommer de mest ihuga Liverpool-supporterne også til å fjerne flagg og bannere fra tribuneseksjonen The Kop på Anfield.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal