Hopp til innhold

Den ene tvillingen må knuse den andres drøm

Camilla og Anne Line Gjersem (18) er prikk like og nesten akkurat like gode. Men Norge har bare én plass i mesterskapet begge vil delta i.

Video Min Idrett 3 - Kunstløp

Se videosnutt fra kveldens premiere på «Min idrett» her!

– Vi vil hverandre det beste, men samtidig er det konkurranse. Jeg vil at Camilla skal gjøre det bra, jeg vil bare gjøre det litt bedre selv, smiler Anne Line Gjersem.

Bare plass til én

Hun og tvillingsøsteren Camilla Gjersem er nesten like gode og kniver hele tiden om å være Norges beste kunstløper.

Men Norge har maksimalt bare én plass i internasjonale mesterskap.

Dermed må til stadighet én søster knuse den andres drøm om å nå det som måtte være deres neste store mål.

– Begge legger all vår tid til trening. Men det er den som er best når det er uttak som fortjener å dra uansett, fastslår Camilla.

gjersem

Anne Line og Camilla er bestevenner og konkurrenter. Her er de hjemme i familiens hus i Asker. (FOTO: Privat)

– Har vært tøft

Tvillingene er både hverandres nærmeste venn og største konkurrent. Anne Line har stort sett vært et lite hakk bedre enn sin ett minutt eldre søster, og har derfor konkurrert internasjonalt flere ganger.

– Det har vært litt tøft. Det har det, innrømmer Camilla.

Hun har ofte slitt med nerver i konkurranser, noe som flere ganger har ført til at hun gjør uvanlig mange feil og blir trukket i poeng.

– Men jeg har alltid tenkt at jeg blir best til slutt. Det har holdt meg motivert. Nå føler jeg virkelig at jeg har blitt bedre og er veldig klar til å kjempe mot å få delta i mesterskap, fastslår hun.

Forskjellige fysisk

camilla

Camilla Gjersem i aksjon på isen under NM. (FOTO: Privat)

Selv om de er tvillinger har 18-åringene ganske forskjellige fysiske fordeler som kunstløpere. Anne Line behersker flere trippelhopp, og spiller mye på sin gode teknikk.

– Camilla er mer estetisk og kunstnerisk. Litt mer feminin, både fysisk og i utførelse, sier pappa Petter Gjersem.

I fjor flyttet Anne Line til Malmö for å satse på egenhånd. Camilla bor fortsatt hjemme hos foreldrene i Asker, men snakker med søsteren nesten daglig via Skype.

«Å gjøre hverandre bedre» er kanskje en slitt klisjé i idretten, men for søstrene er den i høyeste grad gjeldende.

– Camilla betyr så mye for meg. Vi støtter hverandre uansett. Siden vi driver med det samme vet hun hvordan det er både når jeg har hatt gode og dårlige dager, sier Anne Line.

Bestemte seg som niåringer

Allerede som niåringer bestemte søstrene seg for å satse fullt på kunstløp.

– Da hadde vi trent én gang i uken i ett år, og bestemte oss for å begynne å trene hver dag med privatlærer. Allerede da var målet å en gang få delta i VM, forteller Anne Line.

Siden den gang er det kunstløp som har stått i fokus hjemme hos familien Gjersem. Søstrene trener opp mot 30 timer i uken.

Men far var i utgangspunktet skeptisk til at døtrenes valg av idrett.

– Jeg ville helst ikke at de skulle drive med kunstløp, turn eller lignende, for det er så vanskelig, sier Petter Gjersem.

Men det tok ikke lang tid før også han var frelst. Nå følger både han og mamma Paulina Bangug Gjersem verden rundt på konkurranser, og bruker flere hundre tusen i året på døtrenes satsing.

Snart ny Sonja Henie?

Å bli blant verdens beste er det overordnede målet. Men Norge er en liten nasjon innen kunstløp, og konkurransen er stor. Likevel har søstrene en norsk arv de ønsker å forvalte.

– Sonja Henie er et stort forbilde. På hennes tid var hun best og vant det meste. Men det er en del år siden, så det er kanskje på tide vi får en ny Sonja nå, smiler Anne Line.

Søstrene lar seg inspirere når de ser videoer av Norges beste kunstløper gjennom tidene. Fra 1927-1936 vant Henie 9 VM-gull og tre OL-gull.

– På den tiden var det helt annerledes å være kunstløper. De hadde annet utstyr og trente utendørs. Det er morsomt å se på, og veldig motiverende, sier hun.

I kveldens sesongåpning av «Min Idrett» kan du følge søstrenes vei mot EM, og se hvem av dem - om noen - blir tatt ut til mesterskapet. Søstrene har nemlig også en sterk utfordrer i Anine Rabe fra Tønsberg...

Siste nytt

  • Rice og Grealish senket gamle landsmenn – drømmedebut for Carsley

    Lee Carsley fikk en strålende start som landslagssjef for England 2-0 borte over Irland i hans første kamp i lederstolen.

    Carsley ble i august ansatt som ny midlertidig sjef etter at Gareth Southgate forlot rollen som hovedtrener etter sommerens EM-sluttspill i Tyskland.

    Carsley er ire selv og har 39 landskamper for det irske landslaget. Han er imidlertid ikke den eneste i England-troppen som tidligere har representert Irland. Både Declan Rice og Jack Grealish har spilt aldersbestemt fotball for grønntrøyene.

    De to England-stjernen ble derfor pepet på da navnene deres ble lest opp før kampen, men Arsenal-stjernen Rice svarte med å sende England i ledelsen etter bare elleve minutter.

    Rice var imidlertid ikke ferdig der, for bare 15 minutter senere assisterte han nettopp Grealish, som doblet ledelsen for Carsleys menn.

    England fikk dermed en drømmestart på Nasjonsligaen. De spiller i gruppe B2 sammen med Hellas og Finland, i tillegg til Irland.

    I Carlseys debut lot han også Morgan Gibbs-White og Angel Gomes få sine første minutter på A-landslaget. De kom begge inn etter 77 minutter. (NTB)

    Declan Rice beklager etter å ha scoret for England mot Irland
    Foto: Damien Eagers / Reuters
  • Reistad med målshow – tapte likevel for Györ etter 15 scoringer

    Team Esbjerg måtte se seg slått 26-28 borte mot Györ, til tross for at den norske landslagsspilleren Henny Reistad noterte seg for 15 mål i mesterligakampen.

    Reistad ble dermed kampens soleklare toppscorer. Györs Dione Housheer fulgte fire mål bak.

    Verdensstjerna var imidlertid ikke den eneste norske som tegnet seg på måltavla. Kari Brattset Dale og Kristine Breistøl scoret to mål hver for Györ, mens Live Rushfeldt Deila scoret ett for Esbjerg.

    Med tomålsseier fikk ungarerne en drømmestart på gruppespillet i mesterligaen. Neste runde reiser de til tyske Ludwigsburg, mens Esbjerg tar imot Odense til en heldansk duell. Györ er regjerende mestere i turneringen. (NTB)

    Team Esbjerg-spiller Henny Reistad
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Vipers røk for fransk motstand i mesterligaåpningen

    Vipers Kristiansand tapte 27-30 for franske Brest i første kamp i gruppespillet i mesterligaen lørdag.

    Det norske laget slet med å henge med utover førsteomgangen og var under med tre mål til pause. Sørlendingene spilte seg opp til lik stilling ti minutter før slutt, men det endte likevel med norsk tap.

    Tuva Ulsaker Høve og Lois Abbingh noterte seks fulltreffere hver, mens Sunniva Næs Andersen scoret fem.

    Vipers skal senere i gruppespillet møte Esbjerg (Danmark), Budocnost (Montenegro), Odense (Danmark), Ludwigsburg (Tyskland), Rapid Bucuresti (Romania) og Györ (Ungarn).

    De to beste i gruppen tar seg videre til sluttspillet, mens plass tre til seks må ut i omspill.

    Det norske laget sto igjen som mester i turneringen i 2021, 2022 og 2023, før det sa stopp mot Györ i finalen forrige sesong. (NTB)

    Vipers trener Tomas Hiavaty
    Foto: Tor Erik Schroder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal