NRK Meny
Normal

Verdenseneren dopingfelt i Oslo

Tester på Aker Sykehus viser at også B-prøven til den dopingtatte verdenseneren i badminton, Lee Chong Wei, er positiv.

Asian Games Southeast Asia

Lee Chong Wei er badmintonsportens store stjerne. Han har testet positivt for doping, men bedyrer selv at han er uskyldig.

Malaysiske badmintonledere opplyser at analysen av en toppspillers B-prøve bekreftet funnene i A-prøven.

Den dopingtatte utøveren er badmintonssportens store stjerne, verdensener Lee Chong Wei. Han testet positivt under VM i Danmark.

B-prøven ble denne uken analysert i Oslo, og Lee var tilstede for å overvære analysen. På Aker Sykehus ble det påvist at B-prøven også var positiv.

To års utestengelse

Etter at den viste de samme spor etter det forbudte stoffet dexamethason er badmintonspilleren suspendert i påvente av en høring som kan resultere i to års utestengelse.

Norza Zakaria, som er visepresident i Malaysias badmintonforbund, offentliggjorde suspensjonen, men nyttet samtidig anledningen til å forsvare utøveren.

– Jeg vil informere om at vi mener denne spilleren er en hardt arbeidende spiller og en enestående person. Vi mener også at denne spilleren aldri har tatt snarveier i sin jakt på suksess, sa Norza, som henviste til regelverket da han ikke ville bekrefte utøverens identitet.

Artikkelen fortsetter under videoen

I dag analyserte dopinglaboratoriet ved Aker Sykehus en b-prøve fra en verdenskjent utøver - som sikkert ikke mange nordmenn vet hvem er. I hjemlandet Malaysia er han folkehelt, men der er det mange som ikke vet at det er han som har avgitt positiv dopingprøve.

SE VIDEO: Lee Chong Wei var denne uken i Oslo for å være tilstede da B-prøven hans ble analysert på Aker Sykehus.

Hevder sin uskyld

32-årige Lee ble i sommer injisert med stamceller for å behandle en skade i låret. Norza sa at den dopingtatte utøveren har benektet å ha dopet seg, men at han fikk behandling for en lårskade i juli.

Lee skal ha avgitt dopingprøven etter semifinalen i VM, der han slo hjemmefavoritten Viktor Axelsen. Han tapte for kinesiske Chen Long i finalen. Lee har vært i den ypperste verdenseliten siden 2008 og har vunnet en lang rekke store turneringer, men han har aldri greid å ta gullet i VM eller OL.

Siste nytt

 • Vitesse venter på Ødegaard-svar

  Nederlandske Vitesse har sett ut til å bli Martin Ødegaards destinasjon, men det er mange om beinet i følge klubbens sportsdirektør Marc van Hintum til avisen De Telegraaf. – Det er ikke lett, for det er mange klubber som er interessert i ham.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • VG: Brækhus avlyser kamp

  Cecilia Brækhus dropper å bokse under stevnet i Las Vegas 15. september, skriver VG.

  – Jeg satte en grense nå. Det har vært et krevende år med to kamper på hver sin side av kloden i løpet av tre måneder, sier Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Kristine Hirsti / NRK
 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd