NRK Meny
Normal

Verdenseneren dopingfelt i Oslo

Tester på Aker Sykehus viser at også B-prøven til den dopingtatte verdenseneren i badminton, Lee Chong Wei, er positiv.

Asian Games Southeast Asia

Lee Chong Wei er badmintonsportens store stjerne. Han har testet positivt for doping, men bedyrer selv at han er uskyldig.

Malaysiske badmintonledere opplyser at analysen av en toppspillers B-prøve bekreftet funnene i A-prøven.

Den dopingtatte utøveren er badmintonssportens store stjerne, verdensener Lee Chong Wei. Han testet positivt under VM i Danmark.

B-prøven ble denne uken analysert i Oslo, og Lee var tilstede for å overvære analysen. På Aker Sykehus ble det påvist at B-prøven også var positiv.

To års utestengelse

Etter at den viste de samme spor etter det forbudte stoffet dexamethason er badmintonspilleren suspendert i påvente av en høring som kan resultere i to års utestengelse.

Norza Zakaria, som er visepresident i Malaysias badmintonforbund, offentliggjorde suspensjonen, men nyttet samtidig anledningen til å forsvare utøveren.

– Jeg vil informere om at vi mener denne spilleren er en hardt arbeidende spiller og en enestående person. Vi mener også at denne spilleren aldri har tatt snarveier i sin jakt på suksess, sa Norza, som henviste til regelverket da han ikke ville bekrefte utøverens identitet.

Artikkelen fortsetter under videoen

I dag analyserte dopinglaboratoriet ved Aker Sykehus en b-prøve fra en verdenskjent utøver - som sikkert ikke mange nordmenn vet hvem er. I hjemlandet Malaysia er han folkehelt, men der er det mange som ikke vet at det er han som har avgitt positiv dopingprøve.

SE VIDEO: Lee Chong Wei var denne uken i Oslo for å være tilstede da B-prøven hans ble analysert på Aker Sykehus.

Hevder sin uskyld

32-årige Lee ble i sommer injisert med stamceller for å behandle en skade i låret. Norza sa at den dopingtatte utøveren har benektet å ha dopet seg, men at han fikk behandling for en lårskade i juli.

Lee skal ha avgitt dopingprøven etter semifinalen i VM, der han slo hjemmefavoritten Viktor Axelsen. Han tapte for kinesiske Chen Long i finalen. Lee har vært i den ypperste verdenseliten siden 2008 og har vunnet en lang rekke store turneringer, men han har aldri greid å ta gullet i VM eller OL.

Siste nytt

 • Kristoffersen et stykke bak

  Fabian Wilkens Solheim leder NM-storslalåmet før andreomgang. Storfavoritt Henrik Kristoffersen fikk det ikke helt til å stemme og er nede på en femteplass etter førsteomgangen. Marcus Monsen er nummer to.

  henrik
  Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix
 • Frisk Asker legger inn protest

  Frisk Asker trodde de hadde forlenget NM-semifinaleserien mot Storhamar med overtidsscoring, men dommerne annullerte målet. Nå legger Frisk inn protest.

  Det bekrefter den tapende semifinalisten på sin hjemmeside natt til lørdag.

  frisk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • To overtidsmål redda Portugal

  Portugal låg lenge under mot Egypt etter eit mål av Mohamed Salah. Men på overtid scora Cristiano Ronaldo ikkje berre ein, men to gonger, og Portugal vann 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Storslalåm kvinner
NM alpint: Storslalåm menn
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging, laghopp
Sportslørdag: V-cupfinale hopp
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Paraalpint storslalåm 2. omgang
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cupfinale skiskyting: Jaktstart menn
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn