Hopp til innhold

Avtalen har fått knallhard kritikk – nå avslutter Johaug og Huawei samarbeidet umiddelbart

Therese Johaug og Huawei avslutter samarbeidet med øyeblikkelig virkning. Det skjer kort tid etter at skistjernen ble kraftig kritisert for avtalen med den kinesiske telegiganten.

Johaug

VAR ORDKNAPP: Therese Johaug, her fra torsdagens treningsøkt på Hafjell.

Foto: Harald Eiken / NRK

«Huawei er lei seg for å meddele at vi har bestemt oss for å frigi Therese Johaug fra samarbeidsavtalen med umiddelbar virkning for å la henne fokusere all sin energi på det som bør være hennes fokus, nemlig å forbli den beste langrennsløperen i verden», heter det i en uttalelse fra selskapet NRK har fått torsdag kveld.

«Vi har alltid satt stor pris på samarbeidet med Therese, og håper vi kan samarbeide i fremtiden. Vi ønsker henne alt godt fremover».

_u0vHirkpZ4

FRISTILLES: Manager Jørn Ernst og Therese Johaug, her avbildet sammen under Seefeld-VM i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Johaug-manager Jørn Ernst skriver følgende i en tekstmelding til NRK:

– Vi setter stor pris på at Huawei tar et stort ansvar, og fristiller Therese fra samarbeidsavtalen, slik at hun kan ha full fokus på det sportslige.

– Vi har satt stor pris på det samarbeidet vi har hatt med Huawei som selskap, og de menneskene vi har lært å kjenne der, sier han – og ønsker ikke å kommentere saken utover det.

«Hadde god dialog»

NRK møtte Johaug tidligere torsdag i forbindelse med langrennslandslagets samling på Mosetertoppen på Hafjell. Da ville ikke Johaug svare på noen spørsmål knyttet til Huawei-avtalen og opplyste kun at partene «hadde en god dialog».

Johaug og Bjervig

Therese Johaug og langrennssjef Espen Bjervig, her under en samtale under landslagssamling torsdag.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Langrennssjef Espen Bjervig ville heller ikke kommentere Johaugs avtale i stor grad. Han kunne fortelle at han har hatt samtaler med Johaugs manager om emnet, men slo fast at «det var opp til utøverne hvem de vil assosieres med og hvilke aktører de vil jobbe med».

Da NRK spurte om Bjervig har bedt Johaug gå ut av avtalen, svarte han slik:

– Det er en vurdering Therese får gjøre selv. Så lenge det er et lovlig selskap i Norge og ikke brudd på de kommersielle retningslinjene våre, så overlater vi det til de som har avtalene.

Ansiktsgjenkjenningssystem

Noen timer senere ble det altså klart at avtalen opphører.

For den siste uken har nemlig kritikken haglet mot Johaug som følge av at hun har vært et ansikt utad for selskapet i Norge. Her til lands er det allerede kjent at PST (Politiets sikkerhetstjeneste) har advart mot selskapet.

Men den siste i rekken av oppsiktsvekkende hendelser har handlet om at Huawei har testet ansiktsgjenkjennings-programvare som kan identifisere den forfulgte folkegruppen uigurer.

Huaweis rapport ble avdekket av organisasjonen IPVM og delt med Washington Post.

I rapporten beskrives et system som kan sette i gang en «uigur-alarm» hvis personer fra den forfulgte folkegruppen oppdages av Huaweis videoovervåkningssystemer. Rapporten ble fjernet fra nettsidene etter at selskapet ble kontaktet, men de bekreftet at dokumentet var reelt.

– En skam

Kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen, var klokkeklar på at Johaug burde bryte avtalen med Huawei som følge av den siste avsløringen i Washington Post.

Overfor VG mente han at naiviteten knyttet til å beholde avtalen med Huawei var begrunnet i en ting: Å tjene penger. Avslutningsvis leverte han i samme avis en knallhard karakteristikk av Johaug:

– Jeg synes det er helt forkastelig at hun fortsetter på denne måten. Det er rett og slett en skam at en idrettsutøver er så tonedøv for verden rundt seg, mente Snoen.

Mens Johaug fristilles fra avtalen torsdag, har andre store navn brutt med selskapet. Popartisten Zara Larsson gjorde det sommeren 2020, mens fotballstjernen Antoine Griezmann tok valget for en snau uke siden.

Sportsnyheter

Birgit Skarstein tok VM-gull etter maktdemonstrasjon

Birgit Skarstein (33) vant VM-finalen i utklassingsstil. Så gråt hun i armene til sportssjefen.

Siste nytt

 • Ny korsbåndskade for dansk spiller

  Danmarks Nadia Nadim (34), som spilte EM i sommer etter et lengre skadeavbrekk, har røket korsbåndet på ny. Det skjedde etter helgens kamp for Racing Louisville i den amerikanske toppligaen.

  – Det er klart jeg er knust. Men jeg har møtt hindringer og tøffe stunder siden jeg var barn, så du kan si jeg er en ekspert på å overvinne dem. Jeg ble født som en fighter, og ingenting kan bryte meg ned, skriver Nadim på Twitter.

  Nadim har over 100 landslagskamper for Danmark, og har møtt mye kritikk etter at hun ble ambassadør for fotball-VM i Qatar.

  Nadim
  Foto: ANDERS KJÆRBYE / FODBOLDBILLEDER
 • Kortglad dommer til Ullevaal

  Spanske Antonio Mateu Lahoz (45) dømmer Norges skjebnekamp mot Serbia i fotballens nasjonsliga tirsdag. Det kan ligge an til en del gule kort.

  På sine ti siste dommeroppdrag har Lahoz delt ut 49 gule kort og utvist tre spillere.

  Han er også kjent for å ha vist det gule kortet til fire forskjellige spillere i løpet av bare ett sekund. Det skjedde i La Liga-oppgjøret mellom Getafe og Mallorca i april i år.

  Lahoz var hoveddommer i mesterligafinalen i fjor da Chelsea slo Manchester City 1-0.

  Norge trenger ett poeng for å vinne gruppen. VM-klare Serbia må ha seier for å sikre førsteplassen og opprykk til nivå én i nasjonsligaen.

  Dommer Antonio Mateu Lahoz i samtale med Dinamo Zagrebs Arijan Ademi
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Asia neste for Ruud

  Tennisspiller Casper Ruud har lagt Laver Cup bak seg og skal jakte nye titler og rankingpoeng i Asia. Først ut er en turnering i sørkoreanske Seoul. Deretter venter Japan Open i Tokyo uken etter.

  – Jeg skal prøve å nyte det og prøve å spille bra. Jeg vet jeg må ha en bra høst for å sikre meg til Torino (ATP-sluttspillet med sesongens åtte beste spillere). Jeg vil prøve å ende året på en god ranking, så da må jeg gjøre det bra. Det blir viktig for meg å få til noen gode resultater nå, sier Ruud til NTB.

  Casper Ruud
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste