Avtalen har fått knallhard kritikk – nå avslutter Johaug og Huawei samarbeidet umiddelbart

Therese Johaug og Huawei avslutter samarbeidet med øyeblikkelig virkning. Det skjer kort tid etter at skistjernen ble kraftig kritisert for avtalen med den kinesiske telegiganten.

Johaug

VAR ORDKNAPP: Therese Johaug, her fra torsdagens treningsøkt på Hafjell.

Foto: Harald Eiken / NRK

«Huawei er lei seg for å meddele at vi har bestemt oss for å frigi Therese Johaug fra samarbeidsavtalen med umiddelbar virkning for å la henne fokusere all sin energi på det som bør være hennes fokus, nemlig å forbli den beste langrennsløperen i verden», heter det i en uttalelse fra selskapet NRK har fått torsdag kveld.

«Vi har alltid satt stor pris på samarbeidet med Therese, og håper vi kan samarbeide i fremtiden. Vi ønsker henne alt godt fremover».

_u0vHirkpZ4

FRISTILLES: Manager Jørn Ernst og Therese Johaug, her avbildet sammen under Seefeld-VM i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Johaug-manager Jørn Ernst skriver følgende i en tekstmelding til NRK:

– Vi setter stor pris på at Huawei tar et stort ansvar, og fristiller Therese fra samarbeidsavtalen, slik at hun kan ha full fokus på det sportslige.

– Vi har satt stor pris på det samarbeidet vi har hatt med Huawei som selskap, og de menneskene vi har lært å kjenne der, sier han – og ønsker ikke å kommentere saken utover det.

«Hadde god dialog»

NRK møtte Johaug tidligere torsdag i forbindelse med langrennslandslagets samling på Mosetertoppen på Hafjell. Da ville ikke Johaug svare på noen spørsmål knyttet til Huawei-avtalen og opplyste kun at partene «hadde en god dialog».

Johaug og Bjervig

Therese Johaug og langrennssjef Espen Bjervig, her under en samtale under landslagssamling torsdag.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Langrennssjef Espen Bjervig ville heller ikke kommentere Johaugs avtale i stor grad. Han kunne fortelle at han har hatt samtaler med Johaugs manager om emnet, men slo fast at «det var opp til utøverne hvem de vil assosieres med og hvilke aktører de vil jobbe med».

Da NRK spurte om Bjervig har bedt Johaug gå ut av avtalen, svarte han slik:

– Det er en vurdering Therese får gjøre selv. Så lenge det er et lovlig selskap i Norge og ikke brudd på de kommersielle retningslinjene våre, så overlater vi det til de som har avtalene.

Ansiktsgjenkjenningssystem

Noen timer senere ble det altså klart at avtalen opphører.

For den siste uken har nemlig kritikken haglet mot Johaug som følge av at hun har vært et ansikt utad for selskapet i Norge. Her til lands er det allerede kjent at PST (Politiets sikkerhetstjeneste) har advart mot selskapet.

Men den siste i rekken av oppsiktsvekkende hendelser har handlet om at Huawei har testet ansiktsgjenkjennings-programvare som kan identifisere den forfulgte folkegruppen uigurer.

Huaweis rapport ble avdekket av organisasjonen IPVM og delt med Washington Post.

I rapporten beskrives et system som kan sette i gang en «uigur-alarm» hvis personer fra den forfulgte folkegruppen oppdages av Huaweis videoovervåkningssystemer. Rapporten ble fjernet fra nettsidene etter at selskapet ble kontaktet, men de bekreftet at dokumentet var reelt.

– En skam

Kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen, var klokkeklar på at Johaug burde bryte avtalen med Huawei som følge av den siste avsløringen i Washington Post.

Overfor VG mente han at naiviteten knyttet til å beholde avtalen med Huawei var begrunnet i en ting: Å tjene penger. Avslutningsvis leverte han i samme avis en knallhard karakteristikk av Johaug:

– Jeg synes det er helt forkastelig at hun fortsetter på denne måten. Det er rett og slett en skam at en idrettsutøver er så tonedøv for verden rundt seg, mente Snoen.

Mens Johaug fristilles fra avtalen torsdag, har andre store navn brutt med selskapet. Popartisten Zara Larsson gjorde det sommeren 2020, mens fotballstjernen Antoine Griezmann tok valget for en snau uke siden.

Siste nytt

 • Nilsson inn på A-landslaget

  Stina Nilsson (27) har blitt tatt ut på det svenske a-landslaget i skiskyting. Det skriver Sveriges Skiskytterforbund i en pressemelding. Den tidligere langrennsløperen har hatt en såkalt «utviklingsplass» til nå, men får tillit på øverste nivå sammen med svenske stjerner som Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson i tiden fremover. Nilsson fikk gå verdenscup i Östersund i mars, kun ett år etter at hun bestemte seg for å bli skiskytter.

  Skiskyting Sverige
  Foto: Nisse Schmidt/tt / NTB
 • Diamond League-åpningen flyttes

  Diamond League har gjort flere endringer i programmet fram mot OL i Tokyo. Fredag presenterte de denne planen for gjennomføring av friidrettsstevner på høyeste nivå:

  ** Åpningen som skulle ha gått i Rabat 23. mai flyttes til Gateshead samme dato. Her er det både 1500 og 5000 meter for menn på programmet.

  ** Stevnet i Doha 28. mai går som planlagt.

  ** Stevnet som skulle ha gått i Roma 4. juni flyttes til Firenze 10. juni.

  ** Bislett Games, som skulle ha gått 10. juni, flyttes til 1. juli.

  ** Det er foreløpig ingen endringer for stevnene i Stockholm 4. juli, Monaco 9. juli og London 13. juli.

  Britain Athletics European Team Championships
  Foto: Scott Heppell / Ap
 • Ny Bislett-dato, kan bli flyttet

  Fredag la Diamond League-arrangørene fram en revidert stevnekalender for perioden fram til OL i Tokyo. Bislett Games, som skulle ha vært arrangert 10. juni, ligger inne 1. juli. Stevnesjef Steinar Hoen påpeker at det fortsatt er et vesentlig forbehold om at Norge gjenåpnes.

  Han er avhengig av at utøvere fra hele verden skal kunne komme til Norge uten å havne i karantene. Derfor følger han nøye med på myndighetenes planer for koronarestriksjoner.

  – I det mest optimistiske scenariet, skal fase 2 av gjenåpningen starte 16. mai. Fase 3 starte tidligst tre uker etter fase 2. Fase 4 kan starte tidligst tre uker etter fase 3, det vil si 27. juni, påpeker han.

  Hoen mener derfor at han 16. mai vil vite om arrangement 1. juli er realistisk. Før den tid kan han heller ikke begynne å jobbe med deltakerlista.

  – I dag sender jeg ut en melding til alle managere og agenter og ber dem holde av datoen. Men vi må være ærlige. Jeg kan ikke inngå avtaler med utøverne før jeg vet at vi kan arrangere stevnet, sier han.

  0Ty6O8iMTeM
  Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal