Hopp til innhold

Avtalen har fått knallhard kritikk – nå avslutter Johaug og Huawei samarbeidet umiddelbart

Therese Johaug og Huawei avslutter samarbeidet med øyeblikkelig virkning. Det skjer kort tid etter at skistjernen ble kraftig kritisert for avtalen med den kinesiske telegiganten.

Johaug

VAR ORDKNAPP: Therese Johaug, her fra torsdagens treningsøkt på Hafjell.

Foto: Harald Eiken / NRK

«Huawei er lei seg for å meddele at vi har bestemt oss for å frigi Therese Johaug fra samarbeidsavtalen med umiddelbar virkning for å la henne fokusere all sin energi på det som bør være hennes fokus, nemlig å forbli den beste langrennsløperen i verden», heter det i en uttalelse fra selskapet NRK har fått torsdag kveld.

«Vi har alltid satt stor pris på samarbeidet med Therese, og håper vi kan samarbeide i fremtiden. Vi ønsker henne alt godt fremover».

_u0vHirkpZ4

FRISTILLES: Manager Jørn Ernst og Therese Johaug, her avbildet sammen under Seefeld-VM i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Johaug-manager Jørn Ernst skriver følgende i en tekstmelding til NRK:

– Vi setter stor pris på at Huawei tar et stort ansvar, og fristiller Therese fra samarbeidsavtalen, slik at hun kan ha full fokus på det sportslige.

– Vi har satt stor pris på det samarbeidet vi har hatt med Huawei som selskap, og de menneskene vi har lært å kjenne der, sier han – og ønsker ikke å kommentere saken utover det.

«Hadde god dialog»

NRK møtte Johaug tidligere torsdag i forbindelse med langrennslandslagets samling på Mosetertoppen på Hafjell. Da ville ikke Johaug svare på noen spørsmål knyttet til Huawei-avtalen og opplyste kun at partene «hadde en god dialog».

Johaug og Bjervig

Therese Johaug og langrennssjef Espen Bjervig, her under en samtale under landslagssamling torsdag.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Langrennssjef Espen Bjervig ville heller ikke kommentere Johaugs avtale i stor grad. Han kunne fortelle at han har hatt samtaler med Johaugs manager om emnet, men slo fast at «det var opp til utøverne hvem de vil assosieres med og hvilke aktører de vil jobbe med».

Da NRK spurte om Bjervig har bedt Johaug gå ut av avtalen, svarte han slik:

– Det er en vurdering Therese får gjøre selv. Så lenge det er et lovlig selskap i Norge og ikke brudd på de kommersielle retningslinjene våre, så overlater vi det til de som har avtalene.

Ansiktsgjenkjenningssystem

Noen timer senere ble det altså klart at avtalen opphører.

For den siste uken har nemlig kritikken haglet mot Johaug som følge av at hun har vært et ansikt utad for selskapet i Norge. Her til lands er det allerede kjent at PST (Politiets sikkerhetstjeneste) har advart mot selskapet.

Men den siste i rekken av oppsiktsvekkende hendelser har handlet om at Huawei har testet ansiktsgjenkjennings-programvare som kan identifisere den forfulgte folkegruppen uigurer.

Huaweis rapport ble avdekket av organisasjonen IPVM og delt med Washington Post.

I rapporten beskrives et system som kan sette i gang en «uigur-alarm» hvis personer fra den forfulgte folkegruppen oppdages av Huaweis videoovervåkningssystemer. Rapporten ble fjernet fra nettsidene etter at selskapet ble kontaktet, men de bekreftet at dokumentet var reelt.

– En skam

Kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen, var klokkeklar på at Johaug burde bryte avtalen med Huawei som følge av den siste avsløringen i Washington Post.

Overfor VG mente han at naiviteten knyttet til å beholde avtalen med Huawei var begrunnet i en ting: Å tjene penger. Avslutningsvis leverte han i samme avis en knallhard karakteristikk av Johaug:

– Jeg synes det er helt forkastelig at hun fortsetter på denne måten. Det er rett og slett en skam at en idrettsutøver er så tonedøv for verden rundt seg, mente Snoen.

Mens Johaug fristilles fra avtalen torsdag, har andre store navn brutt med selskapet. Popartisten Zara Larsson gjorde det sommeren 2020, mens fotballstjernen Antoine Griezmann tok valget for en snau uke siden.

Siste nytt

 • Ukrainsk fotball tar grep mot korrupsjon – skal løgnteste dommerne

  Ukrainas fotballdommere må framover svare på spørsmål og tåle en runde med løgndetektor før kamp.

  Ordningen ble tirsdag vedtatt av styret i landets fotballforbund. Løgntestene er obligatoriske og skal gjennomføres både i og utenfor sesong.

  Målet med det spesielle tiltaket er å bekjempe korrupsjonen som også preger fotballen i krigsherjede Ukraina. Det skjer under en måned etter at tidligere stjernespiss Andrej Sjevtsjenko ble valgt som ukrainsk fotballpresident.

  I tillegg innføres det et lotterisystem som skal avgjøre dommernes kampoppsett.

  Videre er det bestemt at tidligere proffdommer Katerina Monzul tar over som ukrainsk dommersjef.

  (©NTB)

  nLS1TRPd-5U
  Foto: MARKO DJURICA / AFP
 • Derfor takket Kilde nei til utvalget

  Aleksander Aamodt Kilde vil ikke være med i utvalget som skal vurdere landslagsmodellen. Nå forteller han hvorfor.

  – Med de personene i det utvalget synes jeg at det blir for inhabilt, sier Kilde til NTB fra et treningsstudio i Innsbruck.

  Alpinstjernen er i opptrening etter fallet i Wengen for 38 dager siden. Der pådro han seg et stort og dypt kutt i leggen, i tillegg til at han slo skulderen ut av ledd.

  Etter krasjen har Kilde brukt mesteparten av tiden på å ta små steg mot et mulig comeback i løypa, men han har også uttalt at det må endringer til i Norges Skiforbund for at han skal stille i verdenscupen igjen.

  Overfor NTB dysser riktignok Kilde ned utspillet og forteller at det ble litt satt på spissen.

  – Men samtidig så føler jeg at det må en modernisering til i toppen. Jeg har veldig tro på en god landslagsmodell, og det er det jeg synes er viktigst i denne sammenheng. Det må være en modernisering som er med på en utvikling og en forandring.

  Alpinesset refererer til utøvernes bilderettigheter og hvordan utøvernes eiendomsrett til disse påvirker forbundets rettigheter til å inngå sponsoravtaler.

  I starten av februar ble et utvalg satt sammen for å se på mulige endringer i dagens landslagsavtale. Kilde ble invitert til å være med, men valgte å takke nei.

  – Jeg har ikke lyst til å sitte i et system der det er personer jeg har sett komme med utspill jeg er helt imot. Da føler jeg at det gir lite å skulle snakke med dem, forklarer han.

  – Jeg har egentlig troen på kommunikasjon, men det må være med folk som er villig til å se på ting på en konstruktiv måte. De som sitter i det utvalget, synes jeg ikke har en habil tilnærming. Så jeg føler at det blir unødvendig for meg å sitte i et sånt utvalg.

  (NTB)

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Eirik Fure / NRK
 • Wild tapte da Zucca hadde ny assist

  Vertslaget Winnipeg Jets slo Minnesota Wild 6-3 i NHL-oppgjøret tirsdag kveld. Nordmannen Mats Zuccarello hadde en assist.

  Etter et skuffende 6-3-tap mot Calgary på mandag, fikk Jets et sårt tiltrengt løft med et par mål med 14 sekunders mellomrom i første periode. Lagene hadde ett mål hver i andre periode, men i siste periode slo Winnipeg pucken i mål tre ganger, mens Wild fikk to mål.

  Zuccarello fikk 16 minutter på isen og hadde en assist på Wilds andre mål i kampen i tredje periode.

  (©NTB)

  Mats Zuccarello
  Foto: Nick Wosika / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal