Hopp til innhold

Askar om rasisme i fotballen: – Folk prøver å feie det under teppet

Amin Askar (32) har selv opplevd rasisme på fotballbanen. Nå takker han Adama Diomande som satte temaet på dagsorden.

Eliteserien fotball 2018: Sarpsborg - Stabæk.

TAKKER «DIO»: Amin Askar mener det er viktig at Adama Diomande tar opp rasismedebatten.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Folk prøver bare å feie det under teppet og går videre, uten at det skjer en debatt rundt det. Da slipper man ubehagelige samtaler, sier Amin Askar som selv har opplevd rasisme i fotballen.

Sarpsborg 08-spilleren er full av lovord om Adama Diomande, som tok et oppgjør i sosiale medier da han torsdag ble kalt «n-ordet» under en kamp i USA.

– Når en spiller går ut og snakker om det blir man kritisert for å være hårsår eller at du må manne deg opp. Derfor er det veldig sterkt det «Dio» gjør nå. Han går i skuddlinjen for mange, sier Askar.

– Fotball er kjærlighet

I Lillestrøm har også rasismedebatten vært et tema etter at spissen, med flere landskamper for Norge, la ut innlegget på sosiale medier.

– Fotball er kjærlighet. Vi er en enhet, hudfarge spiller ingen rolle, sier Lillestrøm-spiller Ifeanyi Mathew, som selv aldri har opplevd rasisme.

Marius Amundsen sier han har vært vitne til situasjoner som har gått over streken. Men generelt opplever han fotballen som et inkluderende miljø.

– Fotball er et av de stedene hvor man klarer å krysse mange forskjellige kulturer og farger på en veldig godt måte. Men når det skjer er det bra noen sier at dette må vi ta tak i, sier forsvarsspilleren.

Rasisme ga tre kamper karantene

Senest i fjor var det et tilfelle av rasisme i norsk fotball som fikk oppmerksomhet i media. Tidligere Lørenskog-spiller, Christoffer Skårn, ble i en tredjedivisjonskamp utsatt for sjikane.

Christoffer Skårn

OPPLEVDE RASISME: Christoffer Skårn.

Foto: Gulled Omar Jibril / NRK

– I slutten av kampen var det en amper situasjon der jeg ble anklaget for å ha gjort en del ting som jeg ikke hadde gjort av en motspiller. Da kom spilleren med noen raseskjellsord mot meg, som gjorde at jeg reagerte veldig sterkt, sier Skårn.

Motspilleren ble tildelt karantene, men det var langt ifra nok til å unnskylde handlingen.

– Han fikk tre kamper karantene, så var det liksom glemt. Men det er ingenting som tilgir det han gjorde, sier Skårn.

Kampanjearbeid i NFF

Kampanjen «Gi rasisme rødt kort» ble startet av NISO og Norsk Folkehjelp i år 2000. Norges Fotballforbund har også hatt fokus på temaet i lang tid. De siste årene har de drevet systematisk arbeid for å hindre at det skjer.

– Vi har en kampanje som heter «rasisme gir rødt kort» i Eliteserien. I tillegg har vi jobbet med det i breddeklubbene, med Fair play-skoler for barn og ungdom der rasisme er et av teamene, sier fagansvarlig for inkludering i fotballforbundet, Ragnhild Jensen Mizda.

Hun er også klar på at NFF har konkrete retningslinjer for å slå ned på rasisme.

– I reglementet vårt står det at rasisme skal slås ned på i kamp, enten det skjer ute på banen eller på tribunen. Man har muligheten til sanksjonere hvis man opplever rasisme, sier hun og legger til:

– Straffen skal være såpass hard at den merkes, sier Mizda.

– Har kommet langt

Askar opplevde rasisme i en kamp for 11 år siden da han spilte for Moss FK. Det endte med en bot til motstanderklubben på 5000 kroner.

Han mener at fotballen har tatt mange steg siden den gang.

– Man har kommet langt i verden. Du ser jo når du reiser rundt i Europa hvor langt fremme Skandinavia er. I det siste har vi hatt Pride-kampanje og jeg tror fotballen er en god måte å spre et positivt budskap på, sier Askar.

Han tenker spesielt på ungdom som vokser opp med drømmen om å spille på det øverste nivået.

– Det blir ofte sagt at du har valgt å spille fotball, så da skal du tåle alt. Hvis du går ut og ser en unggutt på seks år, så tenker ikke han at han må tåle alt dette for å bli fotballspiller. Det mener jeg må vekk, sier Askar.

Eliteserien fotball 2018: Stabæk - Haugesund 2-1

PRIDE: Eliteserie-klubbene har de siste sesongene markert Pride.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Brann har vært i møte med politiet etter slagsmål

  Brann-ledelsen har mandag vært i møte med politiet for å bli orientert om etterforskningen av supporterbråket i Bergen i forrige uke.

  Masseslagsmålet oppsto på Skipperstuen pub i Bergen foran fredagens 1.-divisjonskamp mellom Brann og Start, og politiet mener at episoden var fotballrelatert.

  – Vi har hatt møte med politiet, og saken er under etterforskning hos dem. Vi vil vente på resultatet av politiets arbeid før vi vurderer hvilke sanksjoner de som var involvert i bråket, skal få, uttaler daglig leder i Brann Christian Kalvenes i en pressemelding.

  Han kaller oppførselen til de involverte totalt uakseptabel og sier at den vil få konsekvenser.

  – Men vi må ha full oversikt før vi sanksjonerer. Så er det viktig å legge til at denne episoden er skapt av ytterst få enkeltpersoner, og den gjenspeiler på ingen måte oppførselen til de fantastiske supporterne vi har.

  To personer er siktet og ytterligere sju er mistenkt etter slagsmålet, skriver Bergens Tidende. (NTB)

  Politikammeret.
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Sky Sports: Juventus har akseptert United-bud på Rabiot

  Manchester United er enig med Juventus om en overgangssum for den franske midtbanespilleren Adrien Rabiot, melder Sky Sports.

  Dermed ligger det an til at Rabiot blir Premier League-spiller i løpet av kort tid. Han kom gratis til Juventus fra Paris Saint-Germain i 2019 og har ett år igjen av kontrakten med Serie A-klubben.

  Ifølge Sky Sports skal Juventus være tilfreds med å selge Rabiot på nåværende tidspunkt. Den angivelige enigheten om en overgangssum åpner opp for at United kan forhandle med franskmannen om en kontrakt.

  United har lenge hatt som mål å forsterke sin sentrale midtbane. Klubben mistet dessuten Paul Pogba til nettopp Juventus tidligere i sommer.

  Premier League-klubben har også vært koblet til Barcelonas Frenkie de Jong i lengre tid. (NTB)

  Adrien Rabiot
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • The Athletic: Barcelona truer med rettslige skritt mot De Jong-kontrakt

  Barcelona-styret skal ha bedt Frenkie de Jong om å annullere hans kontrakt fra 2020. De mener den inneholder ulovlige detaljer, skriver The Athletic.

  De Jong ble i 2019 klar for den spanske storklubben fra Ajax, men i 2020 forlenget han den kontrakten med ytterligere to år til 2026. Den kontrakten ble signert av det tidligere styret i klubben som var ledet av Josep Bartomeu, før de gikk av i oktober 2020.

  Det nåværende Barcelona-styret mener det gamle styret involverte ulovlige detaljer i den kontrakten, og har bedt nederlenderen om å annullere den for å gå tilbake til de opprinnelige betingelsene fra kontrakten i 2019, opplyser The Athletic. (NTB)

  Frenkie de Jong
  Foto: PAU BARRENA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste