Hopp til innhold

Askar om rasisme i fotballen: – Folk prøver å feie det under teppet

Amin Askar (32) har selv opplevd rasisme på fotballbanen. Nå takker han Adama Diomande som satte temaet på dagsorden.

Eliteserien fotball 2018: Sarpsborg - Stabæk.

TAKKER «DIO»: Amin Askar mener det er viktig at Adama Diomande tar opp rasismedebatten.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Folk prøver bare å feie det under teppet og går videre, uten at det skjer en debatt rundt det. Da slipper man ubehagelige samtaler, sier Amin Askar som selv har opplevd rasisme i fotballen.

Sarpsborg 08-spilleren er full av lovord om Adama Diomande, som tok et oppgjør i sosiale medier da han torsdag ble kalt «n-ordet» under en kamp i USA.

– Når en spiller går ut og snakker om det blir man kritisert for å være hårsår eller at du må manne deg opp. Derfor er det veldig sterkt det «Dio» gjør nå. Han går i skuddlinjen for mange, sier Askar.

– Fotball er kjærlighet

I Lillestrøm har også rasismedebatten vært et tema etter at spissen, med flere landskamper for Norge, la ut innlegget på sosiale medier.

– Fotball er kjærlighet. Vi er en enhet, hudfarge spiller ingen rolle, sier Lillestrøm-spiller Ifeanyi Mathew, som selv aldri har opplevd rasisme.

Marius Amundsen sier han har vært vitne til situasjoner som har gått over streken. Men generelt opplever han fotballen som et inkluderende miljø.

– Fotball er et av de stedene hvor man klarer å krysse mange forskjellige kulturer og farger på en veldig godt måte. Men når det skjer er det bra noen sier at dette må vi ta tak i, sier forsvarsspilleren.

Rasisme ga tre kamper karantene

Senest i fjor var det et tilfelle av rasisme i norsk fotball som fikk oppmerksomhet i media. Tidligere Lørenskog-spiller, Christoffer Skårn, ble i en tredjedivisjonskamp utsatt for sjikane.

Christoffer Skårn

OPPLEVDE RASISME: Christoffer Skårn.

Foto: Gulled Omar Jibril / NRK

– I slutten av kampen var det en amper situasjon der jeg ble anklaget for å ha gjort en del ting som jeg ikke hadde gjort av en motspiller. Da kom spilleren med noen raseskjellsord mot meg, som gjorde at jeg reagerte veldig sterkt, sier Skårn.

Motspilleren ble tildelt karantene, men det var langt ifra nok til å unnskylde handlingen.

– Han fikk tre kamper karantene, så var det liksom glemt. Men det er ingenting som tilgir det han gjorde, sier Skårn.

Kampanjearbeid i NFF

Kampanjen «Gi rasisme rødt kort» ble startet av NISO og Norsk Folkehjelp i år 2000. Norges Fotballforbund har også hatt fokus på temaet i lang tid. De siste årene har de drevet systematisk arbeid for å hindre at det skjer.

– Vi har en kampanje som heter «rasisme gir rødt kort» i Eliteserien. I tillegg har vi jobbet med det i breddeklubbene, med Fair play-skoler for barn og ungdom der rasisme er et av teamene, sier fagansvarlig for inkludering i fotballforbundet, Ragnhild Jensen Mizda.

Hun er også klar på at NFF har konkrete retningslinjer for å slå ned på rasisme.

– I reglementet vårt står det at rasisme skal slås ned på i kamp, enten det skjer ute på banen eller på tribunen. Man har muligheten til sanksjonere hvis man opplever rasisme, sier hun og legger til:

– Straffen skal være såpass hard at den merkes, sier Mizda.

– Har kommet langt

Askar opplevde rasisme i en kamp for 11 år siden da han spilte for Moss FK. Det endte med en bot til motstanderklubben på 5000 kroner.

Han mener at fotballen har tatt mange steg siden den gang.

– Man har kommet langt i verden. Du ser jo når du reiser rundt i Europa hvor langt fremme Skandinavia er. I det siste har vi hatt Pride-kampanje og jeg tror fotballen er en god måte å spre et positivt budskap på, sier Askar.

Han tenker spesielt på ungdom som vokser opp med drømmen om å spille på det øverste nivået.

– Det blir ofte sagt at du har valgt å spille fotball, så da skal du tåle alt. Hvis du går ut og ser en unggutt på seks år, så tenker ikke han at han må tåle alt dette for å bli fotballspiller. Det mener jeg må vekk, sier Askar.

Eliteserien fotball 2018: Stabæk - Haugesund 2-1

PRIDE: Eliteserie-klubbene har de siste sesongene markert Pride.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal