Starter åpning av breddeidretten - flere kan gå på kamp

Regjeringen fortsetter åpningen av landet. En tripling av mennesker på fotballkamper og en forsiktig åpning av breddeidretten er blant tiltakene som gjøres.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

ÅPNER: Breddeidretten for voksne mennesker åpner opp igjen fra 12. oktober.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Regjeringen åpner forsiktig breddeidretten og øker nå også antallet mennesker som kan være tilstede på idrettsarrangement.

Nå får inntil 600 personer samtidig være på utendørsarrangementer, mens grensen på 200 mennesker bevares på innendørsarrangementer, berettet Erna Solberg onsdagens pressekonferanse.

Det nye kravet innebærer også at det skal være ett ledig sete mellom mennesker på hver seterad på idrettsarrangement, fortalte helseminister Bent Høie.

Statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja var alle til stede på pressekonferansen onsdag, hvor de oppdaterte om koronasituasjonen i Norge.

– I tillegg så vil vi nå åpne for arrangementer med 600 personer samtidig utendørs, fordelt på tre kohorter med inntil 200 personer. Det vil gjelde da fra 12. oktober. Slik statsministeren sa det så vil dette kunne glede mange fotballfans, men vi vet jo at det er betraktelig med mer plass på mange ulike fotballtribuner. Men dette er en forsiktig åpning og vi må vurdere an situasjonen også videre, sier Raja.

Vil ha prosentvis publikumsandel

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt, er fornøyd med åpningen, men håper at det fort åpnes for ennå flere publikummere på kamper i Eliteserien, Toppserien og 1. divisjon.

– At det endelig åpnet for flere, er bra. Men vi er også opptatt av at det skal åpnes for enda flere når det først er gitt tillatelse til grupper på 200. Særlig på de store stadionene. Vi kan med våre smittevernsregimer, mange innganger, utanger, store tribuner og så videre, huse langt flere enn tre grupper á 200. Så jeg håper at det blir neste skritt fra regjeringen om ikke mange ukene, sier Bjerketvedt.

Han viser til at land som Tyskland og Frankrike har åpnet for flere publikummere på sine stadion og at det der er størrelsen på stadion som avgjør hvor mange som slipper inn på kamp.

– Vi ser jo andre nasjoner rundt oss har åpnet opp for en prosentvis andel av full kapasitet nå, og det ville også vært fullt mulig i Norge basert på størrelsen til den enkelte stadion. Og all toppfotball i Norge spilles jo på store arenaer.

Hva slags prosentandel tenker dere hadde vært rimelig?

– Nei, det har vi ikke spekulert i. men vi har jo sett at det er operert med, for eksempel i Tyskland, 10-15 prosent i en startfase. Og så skal de teste ut etter hvert hvordan dette går. Så, noe tilsvarende vil jeg si, sier Bjerketvedt.

Åpner breddeidretten

Regjeringen starter også forsiktig åpningen lokalt omkring i landet. Det betyr at det igjen skal være mulig for voksne å drive med enkelte breddeidretter. Foreløpig er det kun åpnet for trening og ikke kamper og konkurranser.Breddeidretten for mennesker over 20 år åpner igjen fra den 12. oktober. Fotball med tredjedivisjon for herrer og 2. divisjon for kvinner, basketball, judo, dans er blant idrettene som får starte opp igjen i fase 1 av gjenåpningen.

– Jeg vil takke breddeidrettsfamilien som har stått i en veldig krevende situasjon. De har vært utrolig tålmodige, de har holdt sammen og de har holdt ut. Videre har både Norges Idrettsforbund og særforbundene gjort en god innsats med å skissere hvordan vi kan gjennomføre en kontrollert gjenåpning. Breddeidretten for menneesker over 20 år kan begynne å trene normalt igjen fra 12. oktober, sier kulturminister Abid Raja.

Handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer.

Abid Raja og regjeringen åpner igjen for breddeidretten.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er idretten som har lagt opp hvilke idretter som skal åpnes igjen i fire forskjellige faser. Hver andre uke vil det bli foretatt nye vurderinger av eventuelle åpninger av neste fase.

De fire fasene er utarbeidet av Norges idrettsforbund.

Planen er å starte opp igjen i hele landet, men i kommuner med lokale utbrudd av korona må det vurderes å gjøre spesielle tiltak, fortalte helseministeren videre.

Åpner for EM og verdenscup

Det blir også mulighet for internasjonale konkurranser utover fotball i Norge utover høsten og vinteren. Verdenscupen i nordiske grener, og europacup og EM i håndball som skal arrangeres i Norge får fritak fra karantenereglene, gjennom strenge smittevernsregler.

Også i Skiforbundet er de fornøyd med dagens avgjørelser.

– Det var gode nyheter fra regjeringen i dag om unntak for innreiserestriksjonene for verdenscuprennene i nordiske grener på Lillehammer i desember. Like viktig var det at regjeringen åpner for inntil 600 personer på arrangement, delt inn i tre kohorter på 200. Det vil gjøre at vi kan planlegge for en vintersesong på en tilnærmet normal måte. Det er svært viktig og en god motivasjon for alle, både aktive, trenere, ledere og foreldre som nå forbereder seg på en ny sesong. Vi skal være vårt ansvar bevisst og hele tiden forholde oss til de til enhver tid gjeldende smittevernregler, sier skipresident Erik Røste til NTB.

Helseministeren forteller at de har bedt idrettene om en smittevernsprotokoll som gjør at utøverne får innvilget innreise og karanteneunntak.

– Alle disse internasjonale idrettsarrangementene er jo med et forbehold. For det første med smittesituasjonen på det tidspunktet som arrangementet gjennomføres, at vi fremdeles har kontroll over dette. I tillegg så har både ski, håndball og de andre fått i oppdrag at de skal utarbeide en smittevernprotokoll til de ulike arrangementene, forklarer Raja.

Siste nytt

 • Ruud tapte mot stortalent

  Casper Ruud (21) tapte mot stortalentet Jannik Sinner (19) i den første runden av ATP 500-turneringa i Wien. Det blei eit jamt første sett, men Ruud tapte til slutt 7-2 i tie break. Italienaren som er rangert som nummer 43 i verda vann det andre settet 6-3.

  Tennis - Australian Open - Melbourne, Australia
  Foto: Toru Hanai / Reuters
 • Dumoulin hoppar av Vueltaen

  Tom Dumoulin var blant dei store favorittane i Vuelta a Espana. No kastar nederlendaren inn handkleet, står av rittet og avsluttar sykkelsesongen.

  Det stadfestar laget til nederlendaren, Jumbo-Visma, onsdag.

  Sju etappar er sykla i det som er årets siste store etapperitt. For Dumoulin har Vueltaen vorte eit gedigent vonbrot. 53.-plass, nesten 43 minutt bak samanlagt-leiar Richard Carapaz, var fasiten etter etappen på tysdag.

  Tom Dumoulin
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Utsetter EM-kvalifiseringskamp

  Som følge av virussituasjonen kommer ikke Latvia til Norge for å møte Sander Sagosen i den første kampen i EM-kvalifiseringen 4. november.

  Det europeiske håndballforbundet (EHF) har besluttet å utsette kampen på ubestemt tid, opplyser Norges Håndballforbund.

  Åpningskampen i EM-kvalifiseringen mot Latvia skulle vært spilt i Nadderud Arena onsdag 4. november.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal