Hopp til innhold

Starter åpning av breddeidretten - flere kan gå på kamp

Regjeringen fortsetter åpningen av landet. En tripling av mennesker på fotballkamper og en forsiktig åpning av breddeidretten er blant tiltakene som gjøres.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

ÅPNER: Breddeidretten for voksne mennesker åpner opp igjen fra 12. oktober.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Regjeringen åpner forsiktig breddeidretten og øker nå også antallet mennesker som kan være tilstede på idrettsarrangement.

Nå får inntil 600 personer samtidig være på utendørsarrangementer, mens grensen på 200 mennesker bevares på innendørsarrangementer, berettet Erna Solberg onsdagens pressekonferanse.

Det nye kravet innebærer også at det skal være ett ledig sete mellom mennesker på hver seterad på idrettsarrangement, fortalte helseminister Bent Høie.

Statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja var alle til stede på pressekonferansen onsdag, hvor de oppdaterte om koronasituasjonen i Norge.

– I tillegg så vil vi nå åpne for arrangementer med 600 personer samtidig utendørs, fordelt på tre kohorter med inntil 200 personer. Det vil gjelde da fra 12. oktober. Slik statsministeren sa det så vil dette kunne glede mange fotballfans, men vi vet jo at det er betraktelig med mer plass på mange ulike fotballtribuner. Men dette er en forsiktig åpning og vi må vurdere an situasjonen også videre, sier Raja.

Vil ha prosentvis publikumsandel

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt, er fornøyd med åpningen, men håper at det fort åpnes for ennå flere publikummere på kamper i Eliteserien, Toppserien og 1. divisjon.

– At det endelig åpnet for flere, er bra. Men vi er også opptatt av at det skal åpnes for enda flere når det først er gitt tillatelse til grupper på 200. Særlig på de store stadionene. Vi kan med våre smittevernsregimer, mange innganger, utanger, store tribuner og så videre, huse langt flere enn tre grupper á 200. Så jeg håper at det blir neste skritt fra regjeringen om ikke mange ukene, sier Bjerketvedt.

Han viser til at land som Tyskland og Frankrike har åpnet for flere publikummere på sine stadion og at det der er størrelsen på stadion som avgjør hvor mange som slipper inn på kamp.

– Vi ser jo andre nasjoner rundt oss har åpnet opp for en prosentvis andel av full kapasitet nå, og det ville også vært fullt mulig i Norge basert på størrelsen til den enkelte stadion. Og all toppfotball i Norge spilles jo på store arenaer.

Hva slags prosentandel tenker dere hadde vært rimelig?

– Nei, det har vi ikke spekulert i. men vi har jo sett at det er operert med, for eksempel i Tyskland, 10-15 prosent i en startfase. Og så skal de teste ut etter hvert hvordan dette går. Så, noe tilsvarende vil jeg si, sier Bjerketvedt.

Åpner breddeidretten

Regjeringen starter også forsiktig åpningen lokalt omkring i landet. Det betyr at det igjen skal være mulig for voksne å drive med enkelte breddeidretter. Foreløpig er det kun åpnet for trening og ikke kamper og konkurranser.Breddeidretten for mennesker over 20 år åpner igjen fra den 12. oktober. Fotball med tredjedivisjon for herrer og 2. divisjon for kvinner, basketball, judo, dans er blant idrettene som får starte opp igjen i fase 1 av gjenåpningen.

– Jeg vil takke breddeidrettsfamilien som har stått i en veldig krevende situasjon. De har vært utrolig tålmodige, de har holdt sammen og de har holdt ut. Videre har både Norges Idrettsforbund og særforbundene gjort en god innsats med å skissere hvordan vi kan gjennomføre en kontrollert gjenåpning. Breddeidretten for menneesker over 20 år kan begynne å trene normalt igjen fra 12. oktober, sier kulturminister Abid Raja.

Handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer.

Abid Raja og regjeringen åpner igjen for breddeidretten.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er idretten som har lagt opp hvilke idretter som skal åpnes igjen i fire forskjellige faser. Hver andre uke vil det bli foretatt nye vurderinger av eventuelle åpninger av neste fase.

De fire fasene er utarbeidet av Norges idrettsforbund.

Planen er å starte opp igjen i hele landet, men i kommuner med lokale utbrudd av korona må det vurderes å gjøre spesielle tiltak, fortalte helseministeren videre.

Åpner for EM og verdenscup

Det blir også mulighet for internasjonale konkurranser utover fotball i Norge utover høsten og vinteren. Verdenscupen i nordiske grener, og europacup og EM i håndball som skal arrangeres i Norge får fritak fra karantenereglene, gjennom strenge smittevernsregler.

Også i Skiforbundet er de fornøyd med dagens avgjørelser.

– Det var gode nyheter fra regjeringen i dag om unntak for innreiserestriksjonene for verdenscuprennene i nordiske grener på Lillehammer i desember. Like viktig var det at regjeringen åpner for inntil 600 personer på arrangement, delt inn i tre kohorter på 200. Det vil gjøre at vi kan planlegge for en vintersesong på en tilnærmet normal måte. Det er svært viktig og en god motivasjon for alle, både aktive, trenere, ledere og foreldre som nå forbereder seg på en ny sesong. Vi skal være vårt ansvar bevisst og hele tiden forholde oss til de til enhver tid gjeldende smittevernregler, sier skipresident Erik Røste til NTB.

Helseministeren forteller at de har bedt idrettene om en smittevernsprotokoll som gjør at utøverne får innvilget innreise og karanteneunntak.

– Alle disse internasjonale idrettsarrangementene er jo med et forbehold. For det første med smittesituasjonen på det tidspunktet som arrangementet gjennomføres, at vi fremdeles har kontroll over dette. I tillegg så har både ski, håndball og de andre fått i oppdrag at de skal utarbeide en smittevernprotokoll til de ulike arrangementene, forklarer Raja.

Siste nytt

 • Latvia truer med OL-boikott dersom Russland får delta

  Latvia vil avstå fra å delta i Paris-OL neste sommer dersom russiske idrettsutøvere får grønt lys til å være med samtidig som krigen i Ukraina i vedvarer.

  En talsperson for den latviske OL-komiteen opplyser om landets ståsted i et intervju i med nyhetsbyrået Reuters onsdag. Komiteens leder Zorzs Tikmers kom med likelydende uttalelser til nasjonale medier tidligere denne uken, melder AP.

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) åpnet sist uke for at russiske og belarusiske utøvere igjen kan få adgang til internasjonal idrett. Dette må i så fall skje med utgangspunkt i strenge kriterier, som at de aktuelle utøverne konkurrerer som nøytrale, ifølge komiteen.

  Utspillet har skapt debatt både i Norge og internasjonalt.

  Får russiske og belarusiske utøvere klarsignal til å konkurrere i Paris-OL, kan det bli på bekostning av de latviske.

  – Hvis vi måtte ha tatt en avgjørelse nå, ville vi selvfølgelig ikke deltatt i en slik konkurranse. Men Paris-lekene er halvannet år unna. Vi får se hva som skjer i Ukraina – vi håper det ukrainske folket vinner denne krigen, og da vil vi være i en ny situasjon, sier talspersonen for den latviske OL-komiteen.

  (©NTB)

  latvia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Saudi-Arabia fikk plass i Fifa-styret

  Saudi-Arabia fortsetter å øke innflytelsen i verdensfotballen. Onsdag sikret landet seg en representant i styret til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

  Det var den saudiske fotballpresidenten Yasser Almisehal som sammen med seks andre styreledere fra ulike asiatiske fotballforbund ble valgt inn i Fifa-styret ut 2027. Saudi-Arabia er også den eneste kandidaten til å være vertskapet for Asiamesterskapet samme år.

  Valgseieren på den asiatiske foballkonføderasjonens årlige møte skjedde i kjølvannet av Al Nassrs signering av Cristiano Ronaldo forrige måned. Det er også forventet at Saudi-Arabia kommer til å søke om å få være vertsnasjon under fotball-VM i 2030 eller 2034.

  Qatars fotballpresident Sheikh Hamad Al Thani ble også valgt til å sitte på styret for første gang. Qatar har nylig hatt fotball-VM i landet og skal igjen fungere som vertskap for Asiamesterskapet i januar neste år.

  Den saudiarabiske fotballpresidenten ble valgt inn i Fifa-styret etter å ha fått 35 av 45 mulige stemmer. Sheikh Hamad ble stemt inn etter å ha fått 40 av mulige 45 stemmer. De to utkonkurrerte Du Zhaocai fra Kina og sørkoranske Chung Mong.

  Fifa-styret har til sammen 37 medlemmer med Gianni Infantino som president.

  (©NTB)

  Yasser Almisehal
  Foto: AMER HILABI / AFP
 • Tottenham manager skal opererast - må ta ufrivilleg pause

  Tottenham-manager Antonio Conte er diagnostisert med kolecystitt, ein betennelse i galleblæra som krev operasjon. Dermed må Conte ta ein ufrivillig pause frå trenarrolla.

  Det er ikkje kjent kor lenge Tottenham-sjefen blir borte. Assistenttrenar Cristian Stellini får ansvaret for å leie laget i Contes fråvær.

  Tottenhams neste kamp er mot Manchester City komande søndag. Det er berre tre poeng som skil laget frå Manchester United som ligg på fjerde plass.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste