Hopp til innhold

Antidoping Norge: – Ingenting som tyder på prestasjonsfremmende effekt

Antidoping Norge sier de kun fant lave nivåer av clostebol i Therese Johaugs prøve. Det har ikke blitt bestemt hvilke konsekvenser den positive prøven får.

antidoping

Medisinsk sjef Per Wiik Johansen (fv), avdelingsleder Britha Røkenes og daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerte om Therese Johaug-saken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Sanksjon er et vanskelig spørsmål, for det kan være alt fra henleggelse til fire års utstengelse, sier Brihta Røkenes i Antidoping Norge.

Hun understreker at hun snakker generelt om tilsvarende saker, og ikke konkret om Therese Johaugs tilfelle.

Det er blant annet avgjørende om bruken har vært aktsom eller uaktsom.

– Vi trenger tid til å belyse alle sider av saken, sier Røkenes.

Ikke utestengt

Johaug har levert en positiv dopingprøve etter å ha brukt en krem for solbrente lepper, men siden saken er helt fersk er det ikke bestemt om hun får en utestengelse.

Hun er pr dags dato ikke utestengt fra verken konkurranser eller landslaget.

Antidoping Norge vil heller ikke svare på spørsmål om hva som er mest sannsynlig straff i hennes tilfelle, utenom at det er snakk om maksimalt fire år.

– Men det er mange muligheter for reduksjon, og det kan være tilfelle at en sak blir henlagt. Det spenner bredt, sa Røkenes.

Lave nivåer

Anders Solheim, leder av Antidoping Norge, understreker at ingenting tyder på at Johaug har hatt en prestasjonsfremmende effekt av stoffet hun har fått i seg.

– Clostebol er et svakt anabolt steroid. Slike stoffer har en kraftig muskelbyggende effekt og går rett gjennom intakt hud og sår hud, forklarte han, før han fortsatte:

– Men det er lave nivåer, som er forenelige med bruk av krem. Det er ingenting som tyder på at det har hatt prestasjonsfremmende effekter.

Det er altså fortsatt helt uvisst hvordan sesongen blir for Johaug.

– Dette en sak som er under behandling hos Antidoping Norge. Vi har ikke diskutert, og har ikke hatt tid til å diskutere, hva konsekvensene av dette vil bli. Men som Torbjørn Skogstad sa innledningsvis, så vil langrennskomiteen sette seg ned å se på hva som bør gjøres, sier skipresident Erik Røste.

Siste nytt

 • Stenshorne klatret - tok ikke poeng i Bahrain

  Formel 3-føreren Martinius Stenshorne klarte heller ikke ta VM-poeng i Bahrains Grand Prix etter 14.-plass i lørdagens løp.

  Det var den første VM-runden av 14 som ble kjørt på banen i Sakhir. Han startet som nummer 22, men startet tidlig klatringen i feltet.

  Briten Luke Browning vant foran Christian Mansell. De to kjempet i ledelsen gjennom hele løpet. Browning er lagkamerat med Stenshorne.

  Stenshorne hadde etter halve løpet kjørt seg opp til 15.-plass. Den tøffe kjøringen i feltet tok derimot hardt på dekkene slik at det ble bare en plass ytterligere avansement for Stenshorne til 14.-plass.

  Stenshorne tok 11.-plass i fredagens sprint etter å ha å ha passert hele 11 biler underveis, men endte så vidt uten VM-poeng. (NTB)

  Martinius Stenshorne er på plass i Bahrain, hvor han i helga debuterer i Formel 3.
  Foto: Diederik van der Laan
 • Pärmäkoski vant på hjemmebane - tung norsk dag i Finland

  Hjemmehåpet Krista Pärmäkoski var best i de finske skogene og vant kvinnenes 20 kilometer i Lahti.

  – Jeg kan ikke huske å ha sett henne gå så fort noen gang, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland på NRKs radiosending.

  Da Victoria Carl, som gikk et meget godt løp, passerte målstreken 1,9 sekunder bak finnen, var Pärmäkoski på gråten.

  Dette var hennes første verdenscupseier på seks år.

  – Det betyr enormt for Krista Pärmäkoski, og ikke minst for finsk langrenn, understreker Aukland.

  Vinneren var selv storfornøyd med hjemmeseieren, men ville ikke love for mye inn mot neste års VM i Trondheim. På spørsmål fra NRK om hun gleder seg, svarer hun «jeg vet ikke ennå».

  Dette kan nemlig bli finnens siste sesong som langrennsløper.

  – Man vet aldri, sier Pärmäkoski med et lurt smil.

  Finnene fikk to av sine hjemmehåp på pallen. Kerttu Niskanen tok 3. plassen bak Pärmäkoski og Victoria Carl.

  For de norske ble det ingen stor dag. Heidi Weng ble Norges beste på en 8. plass, nesten halvannet minutt bak Pärmäkoski. Hun ble eneste norske blant topp ti. Lotta Udnes Weng kom på 12. plass.

  – Det var ikke så fryktelig bra. Det er ikke så mye å ta med seg. Man får prøve å bare glemme det, for det var ikke så bra, sier Margrethe Bergane etter sin 22. plass.

  Kvinnenes langrennstrener, Stig Rune Kveen, ser ikke helmørkt på at Norge hadde null å by på i Lahti når det gjelder å kjempe om topplasseringer.

  – Det er flere løpere som gjør anstendige resultater og er godt fornøyd med løpet sitt. Vi må ta med oss det, men jobbe litt med avstanden, den er litt for lang, sier han til NRK.

  – Vi skulle selvfølgelig hatt en topp 5-plassering og snust på pallen, men alt i alt en grei dag, mener Kveen.

  Krista Pärmäkoski
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Infantino knallhardt ut mot planene om blått kort

  Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) har signalisert planer om å innføre testing av blått kort på elitenivå. Gianni Infantino mener det er uaktuelt.

  Ifølge nyhetsbyrået Reuters er presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) klinkende klar på at blått kort ikke vil få innpass på elitenivå i fotballen.

  – Det kommer ikke til å skje. Det er et ikke-eksisterende tema for oss. Fifa er helt og holdent imot det. Jeg har ikke blitt informert om dette, men jeg mener Fifa bør ha noe å si i IFAB, forteller Infantino.

  – Dersom du ønsker deg en tittel: «Vi gir rødt kort til blått kort», la Fifa-presidenten til.

  Ifølge den engelske storavisen The Telegraph hadde IFAB i starten av februar planer om å kunngjøre at det nye kortet skulle testes i lavere divisjoner i England. Det skapte furore i fotballmiljøet, og beslutningen ble utsatt.

  Lørdag skal planene diskuteres i Glasgow, opplyser nyhetsbyrået Ritzau.

  (©NTB)

  Gianni Infantino med VM-trofeet for klubblag.
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal