Hopp til innhold

Fiklingen avslører Anand: – Han er nervøs

En kroppspråksekspert hevder å se anspenthet og nervøsitet i ansiktet til regjerende verdensmester Vishy Anand (43).

Magnus Carlsen og Vishy Anand utkjemper en kamp både på brettet og i hodet. Spillernes kroppspråk avslører likevel mye om av hva de tenker. Se en rask oppsummering av de beste ansiktsuttrykkene fra onsdagens parti.

AVSLØRENDE ANSIKTSUTTRYKK: Magnus Carlsen og Vishy Anand gir hele tiden små tegn på hva de tenker og hva de føler gjennom kroppspråket.

Hevede øyebryn. Fikling med skjegget. Små blikk på motstanderen. Ansiktsuttrykkene avslører mye om hva som foregår inne i hodene på Vishy Anand og Magnus Carlsen i den pågående VM-kampen.

De to brikkeflytterne har utkjempet fire partier til nå, og samtlige av dem har endt uavgjort.

Viswanathan Anand

Anand sitter ofte med hendene i ansiktet. Kroppspråket tyder på nervøsitet, mener Lindseth.

Foto: BABU / Reuters

Onsdagens fjerde parti ble imidlertid svært spennende, og Carlsen var lenge i nærheten av å kunne dra i land seieren.

Det var også synlig på Anands kroppsspråk.

– Mye hender i ansiktet

NRK.no har klippet ut flere av Anand og Carlsens mest synlige ansiktsuttrykk fra onsdagens fjerde parti (se video over!).

Kroppsspråksekspert Live Bressendorf Lindseth hevder å kunne se klare tegn på nervøsitet hos inderen.

– Det er veldig påfallende. Han har veldig mye hender oppe i ansiktet. Det kaller vi for beroligende bevegelser. Det skjer på refleks når man føler en indre uro, forklarer Lindseth.

Lindseth har rett i at Anand er den store «fikleren» av de to sjakkduellantene. Inderen tar seg i håret, tukler med på øreflippen, klør seg i skjegget og drar flere fingre over leppene med jevne mellomrom.

Carlsen sitter langt roligere.

Les også: Anand taus om Kasparov-involvering

Kroppspråksekspert Live Bressendorf Lindseth mener dette er et tydelig tegn på nervøsitet.

– Han klapper seg på kinnene, både med en og to hender. Vanligvis gjør kroppen dette for å frigjøre et beroligende hormon som heter «oxytocin».

– Er det mulig at han bløffer? At han later som han er mer nervøs enn han er?

– Slik jeg ser det, er dette helt refleksstyrte bevegelser. Du ser at han er under press. Det er tydelig at han er i en vanskelig situasjon, sier Lindseth.

Carlsen irritert

At Anand var i en vanskelig posisjon, stemmer helt med virkeligheten. Lenge hadde Carlsen fordelen av å ha en bonde mer i det fjerde partiet, og nordmannen forsøkte lenge å utnytte denne fordelen.

Det var imidlertid tydelig på kroppspråket hans at han slet med å finne de riktige løsningene.

Magnus Carlsens blikk var stort sett begravd i sjakkbrettet, og flere ganger satte han hendene på pannen og nistirret på brettet. Ellers satt nordmannen ofte med både bein og armer i kors.

– Carlsens kroppspråk vitner om dyp, dyp konsentrasjon. Det er morsomt å se hvordan han himler med øynene, løfter på øyebrynene og nærmest «snakker» med kroppen. Du kan følge tankeprosessen hans i hvordan han beveger seg, sier Lindseth, og utdyper:

– Du kan følge undringen og konsentrasjonen hans. Han kniper også munnen igjen som vitner om lett irritasjon. Han er nok litt irritert og tenker «pokker og», sier Lindseth.

Carlsen innrømmet selv etter onsdagens parti at han følte at han spolerte en god mulighet til å vinne et parti.

– Det er synd å rote bort en så god posisjon, sa Carlsen etter VM-kampens fjerde remis.

 • VIDEO: Her tilbyr Carlsen remis

(artikkelen fortsetter under videoen)

Magnus Carlsen kjempet lenge for seieren, men tilbød til slutt Anand remis i 4. parti i sjakk-VM.

VIDEO: Carlsen tilbyr remis

Anand lettet over remis

I løpet av den seks timer lange sjakkbataljen har spillerne aldri blikkontakt. I stedet hender det at de kikker litt på hverande, da spesielt Anand.

Først når spillerne tar hverandre i hånden, møtes blikkene. Da dukker også smilet opp - for første gang siden partiet startet.

Ifølge Lindseth var det synlig å se at Anand var en lettet mann da partiet var over.

– Han løfter på smilebåndet og virker fornøyd med resultatet, sier Lindseth om Anands reaksjon på Carlsens remis-tilbud (helt i slutten av videoen).

Etter fire av 12 partier er stillingen 2-2 i sjakk-VM. Samtlige fire partier har endt med remis (uavgjort). Fredag morgen fortsetter sjakk-VM med det femte partiet. Da vil Carlsen spille med hvite brikker.

Torsdagens hviledag har Carlsen tilbragt på Hotell Fisherman's Cove ute ved kysten.

Sendingen fra det femte partiet kan du se direkte på NRK1 og NRK.no fra kl 10.15 fredag.

VIDEO: Se analyse av fjerde parti - trekk for trekk

Torstein Bae går gjennom 4. parti i VM-kampen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen.

Parti 4 - trekk for trekk

Siste nytt

 • Slik starter England

  Det var knyttet stor forventning til hvilke elleve utvalgte Gareth Southgate ville stille til EM-åpningen mot Serbia søndag kveld.

  Nå har England-sjefen landet på følgende lag:
  Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guehi, John Stones, Kieran Trippier – Declan Rice, Trent Alexander-Arnold, Jude Bellingham – Bukayo Saka, Harry Kane, Phil Foden.

  Mest oppsiktsvekkende er det at Alexander-Arnold, som spiller høyreback på klubbnivå for Liverpool, er midtbanespiller for landslaget.

  Kampstart mellom England og Serbia er klokken 21:00, og den følger du direkte på NRK Sport radio,

 • TV 2 gikk i svart: – Trolig forårsaket av et lynnedslag

  Midt i 1. omgang mellom Danmark og Slovenia gikk TV 2 i svart.

  Nesten 25 minutter var spilt da bildene ble borte. Etter 50 sekunder ble det sorte bildet erstattet med en plakat med påskriften «straks tilbake».

  – Vi har hatt et strømbrudd i Bergen. Trolig forårsaket av et lynnedslag. Det gjorde at strømmen gikk på Media City som gjorde at vi var nede. I øyeblikket vi fikk tilbake strømmen fikk vi kampen opp, og nå skal visst alt være i orden igjen. Det skal ha vært et lynnedslag som forårsaket det, sier TV 2s kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl til NRK.

  Etter drøyt to minutter uten TV-bilder kom kampbildene opp igjen. Danmark ledet 1-0 både før og etter at kanalen gikk i svart, og TV-seerne ble ikke snytt for noen høydepunkter.

  Slik så kampen ut for TV-seeren etter 25 minutter.
  Foto: SKJERMDUMP TV 2
 • Wærenskjold vant Belgia rundt

  Uno X-rytter Søren Wærenskjold hang med helt inn på søndagens siste etappe og tok sammenlagtseieren i Belgia rundt.

  Han endte fire sekunder foran Mathias Vacek i sammendraget.

  – Det har ikke vært lett, hverken i går eller i dag. Dette gir selvtillit, men jeg har gitt alt og kjempet for hvert sekund, sier Wærenskjold i et intervju med arrangøren.

  Nordmannen takket også laget, og sa dette ikke hadde gått uten dem.

  – Det er Uno X' største sammenlagtseier. En perfekt løst sisteetappe, meldte Eurosports kommentator Theis Magelssen da sammenlagtseieren var sikret.

  Nordmannen åpnet rittet med seier på onsdagens tempoetappe. Siden har han beholdt ledertrøya, og han viser form to og en halv uke før Tour de France.

  Tim Merlier vant etappen som hadde både start og mål i Brussel.

  Tour de France 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal