Hopp til innhold

Angelsen: – Jeg fikk en stor knekk

Høydehopperen Tonje Angelsen (23) fikk råd fra idolet Blanca Vlasic før torsdagens Bislett Games, men trengte det ikke. Hele fjoråret var nemlig en brutal lærepenge om å ikke ta suksess for gitt.

Tonje Angelsen

Tonje Angelsen er skråsikker på at hun kommer til å bli bedre enn verdensstjernene Blanca Vlasic og Anna Tsjitsjerova. For å få til det skal hun bruke den mentale styrken hun fikk av å gå gjennom en tøff fjorårssesong.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Verdensstjernen Blanca Vlasic, den klart beste kvinnelige høydehopperen de siste ti årene, tok seg tid til å gi norske 23-åringen et velment råd på tirsdagens jordbærparty på Frogner:

– Dette er ikke et lett yrke. Det er helt sikkert. Det er farlig for kroppen å leve av å hoppe og lande. Det krever tid og tålmodighet å lykkes uten å skade seg, så man må ta det rolig, sa høydedronningen til det norske supertalentet.

Lite visste Vlasic at Tonje Angelsen, som skal hoppe under Bislett Games i morgen, allerede hadde den lærepengen i banken. I fjor gikk hun nemlig på akkurat en sånn smell som Vlasic snakket om.

– Jeg har lært av fjorårssesongen. Jeg måtte ta en «reality check» med meg selv. Det har vært litt tungt i det siste på grunn av skader og sånn, men nå går det heldigvis bra, sier Angelsen til NRK.no.

Blanca Vlasic og Tonje Angelsen

Høydedronningen Blanca Vlasic, som er på vei tilbake fra et langt skadeavbrekk selv, råder Tonje Angelsen til å ta det rolig.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Opptur ble til nedtur på én dag

Høydetalentet fra Trondheim kom som et kanonskudd i starten av 2012. Hun sjokkerte friidrettsmiljøet med en strålende sølvmedalje i EM. Hun hoppet 1,97 meter, og det så ut som alt pekte oppover.

Det var bare fire centimeter opp til norgesrekorden til Hanne Haugland, og OL-suksess var bare noen små måneder unna. Trodde vi.

For dagen før sølvet hadde Angelsen pådratt seg en ankelskade. Legene trodde det ikke var så farlig, men den skulle ødelegge hele resten av sesongen.

– Jeg har funnet ut at hele 2012 var et ulykkesår, sier Angelsen.

– Den knekken jeg fikk var egentlig ganske stor. Jeg visste ikke at skaden var så alvorlig og langvarig som den ble, sier Tonje Angelsen til NRK.no.

Spennende duell om gullet.

Se video av Tonje Angelsens EM-sølv i høyde.

Har lært av motgangen

Tonje Angelsen

Tonje Angelsen tok til tårene etter hun røk ut av kvaliken i OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Før OL trodde hun at hun var skadefri. Hun varslet hopp på to meter. Det endte sittende på madrassen med trillende tårer. Angelsen røk ut i kvalifiseringen og ble stående med 1,85 meter.

– Jeg trodde jeg var frisk. Men av og til blir man litt for ivrig og glemmer å høre på kroppen sin. Nå har jeg lært det, jeg skal i hvert fall bli flinkere.

– Som Blanca sier, man må bare ta det med ro, og skulle det gå skeis en sesong, så går det bra, sier Angelsen.

Hun er fortsatt ikke helt hundre prosent friskmeldt etter den leie ankelskaden, men føler hun er bedre rustet mentalt i år.

– Det er mange som har banket inn i hodet mitt at «Tonje, du skal holde på til du er 30, ikke 26!». Du må ikke prøve å gjøre for mye for fort og bli skadet, sier hun.

Helt sikker på å bli bedre enn stjernene

Trønderen har hatt Blanca Vlasic som sitt store forbilde i mange år. Da er det gøy å sitte mellom henne og regjerende verdensmester Anna Tsjitsjerova på pressekonferanse foran Bislett Games - og å være trygg på at hun kommer til å slå dem i løpet av ikke altfor mange år.

– Det er kjempeartig. Hadde det vært for to-tre år siden, hadde jeg sikkert sittet og skjelvet. Men nå har respekten gått litt ned, nå er de jo konkurrentene mine. Før var de nesten guddommelige, sier Angelsen.

– Hvis jeg skal slå dem her på Bislett, må de nesten ha fått i seg noe de ikke har tålt. Det har jeg ikke noe mål om i det hele tatt. Men jeg vet det kommer en dag hvor jeg kommer til å slå dem. Det vet jeg. De kan bare vente, sier 23-åringen med et digert glis.

Blanca Vlasic, Tonje Angelsen og Anna Tsjitsjerova

Tonje Angelsen fikk plassen midt mellom høydestjernene Blanca Vlasic og Anna Tsjitsjerova på mandag. Angelsen er helt sikker på at hun kommer til å bli bedre enn de to veteranene en dag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal