NRK Meny
Normal

Angelsen: – Jeg fikk en stor knekk

Høydehopperen Tonje Angelsen (23) fikk råd fra idolet Blanca Vlasic før torsdagens Bislett Games, men trengte det ikke. Hele fjoråret var nemlig en brutal lærepenge om å ikke ta suksess for gitt.

Tonje Angelsen

Tonje Angelsen er skråsikker på at hun kommer til å bli bedre enn verdensstjernene Blanca Vlasic og Anna Tsjitsjerova. For å få til det skal hun bruke den mentale styrken hun fikk av å gå gjennom en tøff fjorårssesong.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Verdensstjernen Blanca Vlasic, den klart beste kvinnelige høydehopperen de siste ti årene, tok seg tid til å gi norske 23-åringen et velment råd på tirsdagens jordbærparty på Frogner:

– Dette er ikke et lett yrke. Det er helt sikkert. Det er farlig for kroppen å leve av å hoppe og lande. Det krever tid og tålmodighet å lykkes uten å skade seg, så man må ta det rolig, sa høydedronningen til det norske supertalentet.

Lite visste Vlasic at Tonje Angelsen, som skal hoppe under Bislett Games i morgen, allerede hadde den lærepengen i banken. I fjor gikk hun nemlig på akkurat en sånn smell som Vlasic snakket om.

– Jeg har lært av fjorårssesongen. Jeg måtte ta en «reality check» med meg selv. Det har vært litt tungt i det siste på grunn av skader og sånn, men nå går det heldigvis bra, sier Angelsen til NRK.no.

Blanca Vlasic og Tonje Angelsen

Høydedronningen Blanca Vlasic, som er på vei tilbake fra et langt skadeavbrekk selv, råder Tonje Angelsen til å ta det rolig.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Opptur ble til nedtur på én dag

Høydetalentet fra Trondheim kom som et kanonskudd i starten av 2012. Hun sjokkerte friidrettsmiljøet med en strålende sølvmedalje i EM. Hun hoppet 1,97 meter, og det så ut som alt pekte oppover.

Det var bare fire centimeter opp til norgesrekorden til Hanne Haugland, og OL-suksess var bare noen små måneder unna. Trodde vi.

For dagen før sølvet hadde Angelsen pådratt seg en ankelskade. Legene trodde det ikke var så farlig, men den skulle ødelegge hele resten av sesongen.

– Jeg har funnet ut at hele 2012 var et ulykkesår, sier Angelsen.

– Den knekken jeg fikk var egentlig ganske stor. Jeg visste ikke at skaden var så alvorlig og langvarig som den ble, sier Tonje Angelsen til NRK.no.

Spennende duell om gullet.

Se video av Tonje Angelsens EM-sølv i høyde.

Har lært av motgangen

Tonje Angelsen

Tonje Angelsen tok til tårene etter hun røk ut av kvaliken i OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Før OL trodde hun at hun var skadefri. Hun varslet hopp på to meter. Det endte sittende på madrassen med trillende tårer. Angelsen røk ut i kvalifiseringen og ble stående med 1,85 meter.

– Jeg trodde jeg var frisk. Men av og til blir man litt for ivrig og glemmer å høre på kroppen sin. Nå har jeg lært det, jeg skal i hvert fall bli flinkere.

– Som Blanca sier, man må bare ta det med ro, og skulle det gå skeis en sesong, så går det bra, sier Angelsen.

Hun er fortsatt ikke helt hundre prosent friskmeldt etter den leie ankelskaden, men føler hun er bedre rustet mentalt i år.

– Det er mange som har banket inn i hodet mitt at «Tonje, du skal holde på til du er 30, ikke 26!». Du må ikke prøve å gjøre for mye for fort og bli skadet, sier hun.

Helt sikker på å bli bedre enn stjernene

Trønderen har hatt Blanca Vlasic som sitt store forbilde i mange år. Da er det gøy å sitte mellom henne og regjerende verdensmester Anna Tsjitsjerova på pressekonferanse foran Bislett Games - og å være trygg på at hun kommer til å slå dem i løpet av ikke altfor mange år.

– Det er kjempeartig. Hadde det vært for to-tre år siden, hadde jeg sikkert sittet og skjelvet. Men nå har respekten gått litt ned, nå er de jo konkurrentene mine. Før var de nesten guddommelige, sier Angelsen.

– Hvis jeg skal slå dem her på Bislett, må de nesten ha fått i seg noe de ikke har tålt. Det har jeg ikke noe mål om i det hele tatt. Men jeg vet det kommer en dag hvor jeg kommer til å slå dem. Det vet jeg. De kan bare vente, sier 23-åringen med et digert glis.

Blanca Vlasic, Tonje Angelsen og Anna Tsjitsjerova

Tonje Angelsen fikk plassen midt mellom høydestjernene Blanca Vlasic og Anna Tsjitsjerova på mandag. Angelsen er helt sikker på at hun kommer til å bli bedre enn de to veteranene en dag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Siste nytt

 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Selvmål reddet Haugesund

  Tromsøs Kent-Are Antonsen scoret kampens eneste mål i oppgjøret mot FK Haugesund søndag. Han satte ballen i feil mål i første omgang, og FKH vant 1–0.

   Kent-Are Antonsen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Scoret fem mål på 12 minutter

  Sogndal havnet tidlig under 0–1 i søndagens 1.-divisjonskamp mot Strømmen.

  Så scoret Sogndal fem mål fra det 18. til det 30. minutt. Etter en halvtime sto det 5–1 på Fosshaugane. Det ble også sluttresultatet for Eirik Bakkes menn.

  Kvalifisering til Eliteserien 2018. Sogndal mot Ranheim 1 - 0
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal