Andreas Martinsen herjer i AHL: – Det er uvant

Andreas Martinsen byttet klubb to ganger på ett år. Nå spiller han for i farmerlaget til Chicago Blackhawks – og herjer.

Andreas Martinsen

Andreas Martinsen meldte i oktober overgang til Chicago Blackhawks og farmerlaget Rockford Icehogs. Der har han scoret fem mål på de siste syv kampene.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Andreas Martinsen ble hentet av Colorado Avalanche i 2015. Etter et par år med middelmådig suksess ble han tradet til Montreal Canadiens. Der fikk han ni kamper, før han ble sendt ned til farmerlaget Laval Rockets.

Så skjedde det noe uventet. Chicago Blackhawks ringte, og ville ha nordmannen i bytte mot at kanadierne tok over kontrakten til Kyle Braun.

Martinsen gikk dog ikke rett inn i Blackhawks-troppen, og har siden spilt for farmerlaget Rockford Icehogs. Der har han fått 24 kamper, og vært en av kapteinene på laget. Resultat: 11 poeng, og fem mål på de siste sju kampene.

– Det har gått bra for meg i det siste. Vi har forsøkt å holde det enkelt, og det har fungert for vår rekke, sier Martinsen til lagets Youtube-kanal.

Andreas Martinsen

Martinsens første NHL-lag var Colorado Avalanche, men det ble en strevsom periode for et lag som slet i bunnen av tabellen.

Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Kaptein etter to måneder

Resultatene har derimot manglet for Rockford i det siste. Det Illinois-baserte AHL-laget har tapt tre strake kamper, men ligger likevel på tredjeplass i Central-divisjonen. Og selv om det bare er drøye to måneder siden han kom fra Montreal, så er det er 27-åringen som har tatt ansvar i garderoben.

– Det er en helt ny situasjon for meg. Det er uvant for meg å være en av de eldre på laget, en av lederne, men det er en god utfordring. Det er noe som vil utvikle meg som person, og som spiller, sier han.

Laster Twitter-innhold

– Det bor mer i han

Nettavisens USA-korrespondent og NHL-ekspert Roy Kvatningen tror vi kan få se Martinsen i NHL snart, men lurer også på om nordmannens USA-karriere kan nærme seg slutten.

– Jeg tror vi får se Martinsen i NHL i løpet av sesongen, men jeg er ikke sikker på om vi ser han der etter sesongen. Jeg håper virkelig det, for potensialet hans ligger der, sier han.

Akkurat nå kjemper Martinsen om en eventuell plass i fjerderekka til Chicago Blackhawks. Der må han i så fall danke ut Lance Bouma – eller «håpe» på skader.

– Skader på andre spillere kan åpne opp for ham. Jeg tror ikke det er så mange andre foran ham i køen, sier Kvatningen.

Andreas Martinsen er 190 centimeter høy, og veier rundt 100 kilo. Det er nettopp nordmannens fysikk som NHL-klubbene elsker, men problemet er ifølge Kvatningen at han bruker den for sjelden.

– Han er stor, råsterk og har bra fart. Hvis han fortsetter å score mål, vil det være fristende for ledelsen å gi ham sjansen. Kritikken har vært at han ikke bruker sin fysiske styrke ofte nok, men det bor mer i Martinsen enn han har vist så langt.

NHL/

Etter overgangen til Montreal Canadiens så det lysere ut for nordmannen, men det ble bare ni kamper i Canada, før han igjen var på flyttefot.

Foto: Eric Bolte / Reuters

Sportsnyheter

Tokyo Olympics Athletics

OL-drama for Iuel – full forvirring i semifinalen: – Jeg reagerte på et eller annet

Først falt Amalie Iuel under oppvarmingen. Så tjuvstartet hun, men fikk likevel starte semifinalen. 27-åringen kom inn på sisteplass, og resultatlista viste først at hun var diskvalifisert. Det ble endret.

Siste nytt

 • Forsvararar mest utsett for demens

  Forsvarsspelarar har endå større risiko for demens og andre nevropatiske seinskadar etter karrieren enn andre utespelarar. Men tryggast er det å vere keeper.

  Det går fram av ein studie frå University of Glasgow. Forskarane der har kome til denne konklusjonen etter å ha granska ei rekke tidlegare profesjonelle spelarar.

  Granskinga styrkjer resultata frå tidlegare forsking, som viser ein klar samanheng mellom demens og fotballheadingar.

  Risikoen for målvakter er omtrent som gjennomsnittet i folket. Men for utespelarar er risikoen fire gonger så høg, og for forsvarsspelarar fem gonger, viser undersøkinga.

  Risikoen aukar også med lengda på karrieren.

  – I motsetnad til andre former for slike sjukdomar, veit vi no årsaka. Derfor kan vi også hindre det, seier nevropat og professor Willie Stewart.

  Og kjem med ein brannfakkel:

  – Er heading absolutt nødvendig i fotballen i i framstida? Eller sagt på ein annan måte: Er eksponerting av demens absolutt nødvendig for fotball, eller kan ei anna form for fotballkamp bli vurdert?

  – Vi er komne så langt i å finne årsakene at vi snart bør selje fotballar med helsevarsel: Gjentekne headingar av ein fotball kan gi auka risiko for demens, seier professoren.

  Heading, fotball
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Klepp-trenaren går av

  Nick Loftus er ferdig som hovudtrenar for Klepp i Toppserien. Han trekkjer seg etter ein hittil svak 2021-sesong.

  Klepp er nummer ni på tabellen berre eitt poeng over direkte nedrykksplass.

  – Det er tøft, men det var best for alle å gå vidare. Det har vore ein tøff periode for klubben med svake resultat, og fotball er drive av resultat. Eg er skuffa over korleis det har gått. Som trenar ønskjer du å dra på ein god måte, seier Loftus til Stavanger Aftenblad.

  For berre ei veke sidan fekk skotten fornya tillit frå Klepp-styret. Loftus var assistent under Ollie Harder då rogalendingane tok sølv i 2018 og bronse i 2019, og han fekk hovudansvaret før 2020-sesongen.

  Nick Loftus
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Tidlegkamp for handballkvinnene

  Noregs kvartfinalemøte med Ungarn blir her heime tidleg onsdagsunderhaldning. OL-kampen får avkast klokka 06.15 norsk tid – 13.15 lokalt.

  Til no i leikane har ikkje handballjentene spelt tidlegare enn 09.15 norsk tid. Dei vann alle dei fem gruppekampane sine.

  Dette er norske tider for OL-kvartfinalane:

  02.30: Montenegro – ROC (russisk lag)

  06.15: Noreg – Ungarn

  10.00: Sverige – Sør-Korea

  13.45: Frankrike – Nederland

  Noreg møter vinnaren av Montenegro – ROC i ein eventuell semifinale.

  Kristine Breistøl
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal