NRK Meny
Normal

Frustrert Alsgaard sliter i comebacket: – Han er den kanskje svakeste i gruppa

Thomas Alsgaard (41) skulle endelig ha tid til å satse for fullt i år, men ble for ivrig i sommer. Nå har sesongoppkjøringen blitt ødelagt.

Thomas Alsgaard

Manageren omtaler Thomas Alsgaard som den kanskje svakeste i treningsgruppa til Team Leaseplan Go for øyeblikket. Planen om fullt comeback har så langt gått dårlig for 41-åringen.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Han har brutt seg selv lenger ned enn det som er sunt. Nå prøver vi å trene mindre, og gjør stort sett én økt om dagen for at han skal holde seg frisk, sier manager Emil Søbak Gundersen til NRK.no.

Thomas Alsgaard valgte å slutte i jobben som NRK-ekspert før denne sesongen for å satse på langrenn på heltid - som 41-åring.

Emil Søbak Gundersen

Emil Søbak Gundersen er manager og daglig leder i Team Leaseplan Go.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Planen var at mer hvile og bedre tid til trening skulle forhindre sykdom og hjelpe ham å ta det siste steget opp i verdenstoppen i distanserenn.

Alsgaard utelukket heller ikke å gå femmila i OL i Sotsji i vinter.

Men så langt har ikke planen lyktes.

– Han har vært alt, altfor mye syk. Det ser vi på nivået hans på samlingene våre. Han er en av de svakeste i treningsgruppa vår, kanskje den aller svakeste akkurat nå. Han har en lang vei å gå før han er en seierskandidat, men det er heldigvis mye tid igjen, sier manageren.

Ny situasjon for kroppen

41-åringens profflag er for øyeblikket på treningssamling på Lillehammer, og troppen inneholder en rekke kjente og ukjente navn. Flere av dem er rundt halvparten så gamle som Alsgaard. Nå får de altså gleden av å slå den tidligere OL-vinneren på trening.

Problemet skal være at Alsgaard ikke er vant til den belastningen han hadde for ti år siden, da han sist satset for fullt.

– Etter ti år med høyt stressnivå har kroppen hans nå fått en helt annen situasjon, med klart bedre tid til trening. Kroppen har svart på denne ekstra tiden til hvile med å slå seg både av og på i tide og utide.

– Når menneskekroppen får så store forandringer, er det ikke alltid den responderer så bra. Immunforsvaret detter helt ned på bunnen, sier Emil Søbak Gundersen.

Thomas Alsgaard

Thomas Alsgaard har holdt seg i god form de siste par årene, men har ikke hatt tid til å satse maksimalt. Her er han på treningsleir i Val Senales i 2012.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Han ble for ivrig

Alsgaard må nå erkjenne at han ikke kan trene skikkelig fordi kroppen ikke spiller på lag. Han får bare trene én økt om dagen, og har ikke trent som han vil siden juni.

For en måned siden fortalte han til Dagbladet at han hadde vært syk hele 78 dager i 2013, men selv når han er frisk må han altså nå begrense treningen.

Resultatet er at Alsgaard er langt unna der han bør være i comebacksesongen som heltidsutøver.

– Har han blitt for ivrig?

– Ja, i mai og juni kjørte Thomas på kanskje i overkant mye av det som var fornuftig. Han fikk plutselig tid og anledning til å fokusere på å sove, spise og trene, og da ble han ivrig. Det er som å slippe et barn ut i barnehagen etter ti år. Med så frie tøyler kan det fort bli for mye. Når det er noe du synes er det artigste i verden, er det klart det er vanskelig å bremse, sier Søbak Gundersen.

Legger nye planer

Alsgaards profflag, Team LeasePlan Go, jobber nå på spreng for å finne en løsning på superveteranens problemer.

– Vi jobber intenst med å finne en balanse som gjør at han kan tilnærme seg noe som ligner normal trening, men det er veldig langt unna å være på det nivået vi ønsker per i dag, sier manageren.

Thomas Alsgaard stiller til intervju i forbindelse med et pressetreff på mandag, men har ikke kommentert saken i dag.

Thomas Alsgaard slutter som ekspertkommentator i NRK for å gi seg selv en siste sjanse som langrennsløper. Han satser fullt for å vinne de lengste løpene.

Se reportasjen fra arkivet: Thomas Alsgaard satser på langløp igjen.

Siste nytt

 • Ronaldo scoret fire i nimålsdrama

  Cristiano Ronaldo leverte fire mål for Real Madrid da de slo Girona 6–3 i La Liga søndag kveld.

  Lucas Vázquez og Gareth Bale scoret også for hjemmelaget, mens Christian Stuani (2) og Juanpe scoret for Girona.

  Ronaldo
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Storoppgjør i FA-cupen

  Manchester United møter Tottenham i FA-cupens semifinale, melder NTB.

  I den andre semifinalen møtes Chelsea og Southampton. Semifinalene spilles 21. april.

  d
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Chelsea jublet for avansement

  Her feirer keeper Willy Caballero 2-1-målet som sikret Chelsea seieren i FA-cupen mot Leicester søndag ettermiddag.

  Álvaro Morata og Jamie Vardy scoret hvert sitt i ordinær tid, mens Pedro ble matchvinner for Chelsea etter 105 minutter.

  Willy Caballero
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal