Hopp til innhold

En gave fra Gud

- Mine løpegenskaper er en gave fra Gud. Min kristne tro er grunnen til at jeg løper – og gir mitt hjerte ro og fred.

Allyson Felix
Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Disse ordene kommer fra baptistprestedatter Allyson Felix, som anses å være et av de aller største kvinnelige sprinttalentene noensinne.

Allerede som 17-åring presterte hun den raskeste 200 m av en High School-elev i USA.

Riktignok ble 22.11 oppnådd i tynnluft i Mexico City – og uten godkjent dopingkontroll ble resultatet aldri registrert som juniorverdensrekord. Men Allyson Felix fra Los Angeles hadde markert seg som et navn for fremtiden.

"Chicken legs"

Med slank kropp og lange tynne bein fikk hun raskt tilnavnet ”Chicken legs” av lagkompiser og skolekamerater.

Skinnet kan bedra, og Allyson har oppabeidet seg en råsterk fysikk og styrke. Sist vinter fikk hun bygd et eget vektrom i tilknytning til sitt hjem i California.

Med anerkjente Bob Kersee som trener fra sesongen 2003 har den videre utviklingen vært satt i system. Uten å pushe unødvendig – har talentet skaffet seg OL-sølv på 200 m i Athen bak Veronica Campbell, Jamaica. Da hadde hun ennå ikke fylt 19 år.

Samfunnsbevisst

Eventyret fortsatte i 2005 i Helsinki da hun ble friidrettshistoriens yngste VM-vinner på 200 m.

Og fram til VM i Osaka to år seinere (2007) hadde Allyson Felix –tross sine ”chicken legs” blitt en fullvoksen sprinter. Hun løp en fantastisk 200 m-finale i Osaka – og presterte den første tid på 21-tallet etter år 2000 – oppnådd av en kvinne (21.81).

Allyson regnes ellers som en samfunnsbevisst og aktiv ung kvinne, som samtidig med de siste sesongforberedelser i en viktig OL-sesong også avslutter sine universitetsstudier.

Fulgt av amerikansk TV

Som en av de mest attraktive unge idrettsutøverne i USA har hun vært forsideprofil i Sports Illustrated og USA Today.

Hun har gjort fotosessions med motebladene Glamour og Vogue, - og i forbindelse med forestående de olympiske leker i Kina har TV-selskapet NBC fulgt henne i hennes daglige aktiviteter – på trening, i kirken og t.o.m. i sin mors skoleklasse.

At kjæresten Kenneth Ferguson tilhører den amerikanske eliten på 400 m hekk er selvsagt ingen ulempe – for Allysons egen satsing og fokus fram mot nye utfordringer.

Overrasket med bursdagsfest

Rett før sesongen overrasket hun ham forøvrig med eget rockeband på hans bursdag – med bl.a. OL-mesterne fra Athen 2004, Shawn Crawford (200 m) på gitar og Joanna Hayes (100 m hekk) bak mikrofonen!

Allyson Felix har som en av få løpere slått Sanya Richards i samløp på 400 m, og har egentlig ønske om å doble 200 m med 400 m i Beijing. Men tidsplanen blir for tett.

Dermed har arrangørene av Golden League-stevnet i Zürich 29. august – 5 dager etter OLavslutningen, allerede signet begge inn til et møte på 400 m.

Men før den tid vil mye vann renne i havet.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal