NRK Meny
Normal

En gave fra Gud

- Mine løpegenskaper er en gave fra Gud. Min kristne tro er grunnen til at jeg løper – og gir mitt hjerte ro og fred.

Allyson Felix
Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Disse ordene kommer fra baptistprestedatter Allyson Felix, som anses å være et av de aller største kvinnelige sprinttalentene noensinne.

Allerede som 17-åring presterte hun den raskeste 200 m av en High School-elev i USA.

Riktignok ble 22.11 oppnådd i tynnluft i Mexico City – og uten godkjent dopingkontroll ble resultatet aldri registrert som juniorverdensrekord. Men Allyson Felix fra Los Angeles hadde markert seg som et navn for fremtiden.

"Chicken legs"

Med slank kropp og lange tynne bein fikk hun raskt tilnavnet ”Chicken legs” av lagkompiser og skolekamerater.

Skinnet kan bedra, og Allyson har oppabeidet seg en råsterk fysikk og styrke. Sist vinter fikk hun bygd et eget vektrom i tilknytning til sitt hjem i California.

Med anerkjente Bob Kersee som trener fra sesongen 2003 har den videre utviklingen vært satt i system. Uten å pushe unødvendig – har talentet skaffet seg OL-sølv på 200 m i Athen bak Veronica Campbell, Jamaica. Da hadde hun ennå ikke fylt 19 år.

Samfunnsbevisst

Eventyret fortsatte i 2005 i Helsinki da hun ble friidrettshistoriens yngste VM-vinner på 200 m.

Og fram til VM i Osaka to år seinere (2007) hadde Allyson Felix –tross sine ”chicken legs” blitt en fullvoksen sprinter. Hun løp en fantastisk 200 m-finale i Osaka – og presterte den første tid på 21-tallet etter år 2000 – oppnådd av en kvinne (21.81).

Allyson regnes ellers som en samfunnsbevisst og aktiv ung kvinne, som samtidig med de siste sesongforberedelser i en viktig OL-sesong også avslutter sine universitetsstudier.

Fulgt av amerikansk TV

Som en av de mest attraktive unge idrettsutøverne i USA har hun vært forsideprofil i Sports Illustrated og USA Today.

Hun har gjort fotosessions med motebladene Glamour og Vogue, - og i forbindelse med forestående de olympiske leker i Kina har TV-selskapet NBC fulgt henne i hennes daglige aktiviteter – på trening, i kirken og t.o.m. i sin mors skoleklasse.

At kjæresten Kenneth Ferguson tilhører den amerikanske eliten på 400 m hekk er selvsagt ingen ulempe – for Allysons egen satsing og fokus fram mot nye utfordringer.

Overrasket med bursdagsfest

Rett før sesongen overrasket hun ham forøvrig med eget rockeband på hans bursdag – med bl.a. OL-mesterne fra Athen 2004, Shawn Crawford (200 m) på gitar og Joanna Hayes (100 m hekk) bak mikrofonen!

Allyson Felix har som en av få løpere slått Sanya Richards i samløp på 400 m, og har egentlig ønske om å doble 200 m med 400 m i Beijing. Men tidsplanen blir for tett.

Dermed har arrangørene av Golden League-stevnet i Zürich 29. august – 5 dager etter OLavslutningen, allerede signet begge inn til et møte på 400 m.

Men før den tid vil mye vann renne i havet.

Siste nytt

 • Panathinaikos utestengt

  Den greske klubben Panathinaikos er utestengd frå den neste europeiske turneringa dei kvalifiserer seg for dei tre neste sesongane, har UEFA bestemt.

  Årsaka er at dei ikkje har makta å få orden på økonomien, og har brote dei såkalla økonomisk fair play-reglane.

 • Sandnes Ulfs første poengtap

  Med 0-0 mot HamKam på Hamar tapte Sandnes Ulf sine første poeng i årets 1. divisjon, etter tre sigrar i sesongopninga.

  Sandnes-laget er dermed på tredjeplass, på målskilnaden bak Aalesund og Notodden. HanKam er framleis utan siger, men har tre uavgjorte.

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid