En gave fra Gud

- Mine løpegenskaper er en gave fra Gud. Min kristne tro er grunnen til at jeg løper – og gir mitt hjerte ro og fred.

Allyson Felix
Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Disse ordene kommer fra baptistprestedatter Allyson Felix, som anses å være et av de aller største kvinnelige sprinttalentene noensinne.

Allerede som 17-åring presterte hun den raskeste 200 m av en High School-elev i USA.

Riktignok ble 22.11 oppnådd i tynnluft i Mexico City – og uten godkjent dopingkontroll ble resultatet aldri registrert som juniorverdensrekord. Men Allyson Felix fra Los Angeles hadde markert seg som et navn for fremtiden.

"Chicken legs"

Med slank kropp og lange tynne bein fikk hun raskt tilnavnet ”Chicken legs” av lagkompiser og skolekamerater.

Skinnet kan bedra, og Allyson har oppabeidet seg en råsterk fysikk og styrke. Sist vinter fikk hun bygd et eget vektrom i tilknytning til sitt hjem i California.

Med anerkjente Bob Kersee som trener fra sesongen 2003 har den videre utviklingen vært satt i system. Uten å pushe unødvendig – har talentet skaffet seg OL-sølv på 200 m i Athen bak Veronica Campbell, Jamaica. Da hadde hun ennå ikke fylt 19 år.

Samfunnsbevisst

Eventyret fortsatte i 2005 i Helsinki da hun ble friidrettshistoriens yngste VM-vinner på 200 m.

Og fram til VM i Osaka to år seinere (2007) hadde Allyson Felix –tross sine ”chicken legs” blitt en fullvoksen sprinter. Hun løp en fantastisk 200 m-finale i Osaka – og presterte den første tid på 21-tallet etter år 2000 – oppnådd av en kvinne (21.81).

Allyson regnes ellers som en samfunnsbevisst og aktiv ung kvinne, som samtidig med de siste sesongforberedelser i en viktig OL-sesong også avslutter sine universitetsstudier.

Fulgt av amerikansk TV

Som en av de mest attraktive unge idrettsutøverne i USA har hun vært forsideprofil i Sports Illustrated og USA Today.

Hun har gjort fotosessions med motebladene Glamour og Vogue, - og i forbindelse med forestående de olympiske leker i Kina har TV-selskapet NBC fulgt henne i hennes daglige aktiviteter – på trening, i kirken og t.o.m. i sin mors skoleklasse.

At kjæresten Kenneth Ferguson tilhører den amerikanske eliten på 400 m hekk er selvsagt ingen ulempe – for Allysons egen satsing og fokus fram mot nye utfordringer.

Overrasket med bursdagsfest

Rett før sesongen overrasket hun ham forøvrig med eget rockeband på hans bursdag – med bl.a. OL-mesterne fra Athen 2004, Shawn Crawford (200 m) på gitar og Joanna Hayes (100 m hekk) bak mikrofonen!

Allyson Felix har som en av få løpere slått Sanya Richards i samløp på 400 m, og har egentlig ønske om å doble 200 m med 400 m i Beijing. Men tidsplanen blir for tett.

Dermed har arrangørene av Golden League-stevnet i Zürich 29. august – 5 dager etter OLavslutningen, allerede signet begge inn til et møte på 400 m.

Men før den tid vil mye vann renne i havet.

Siste nytt

 • Nok en remis for Carlsen

  Magnus Carlsen fortsetter sin lange rekke av sjakkpartier uten tap. Lørdag ble det en ny remis mot russeren Jan Nepomnjasjtsji i Sinquefield Cup i USA.

  Det sendte Carlsen opp på 86 strake langsjakk-partier uten nederlag. Han står imidlertid med sju strake remis i St. Louis-turneringen.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Salah-show senket Arsenal

  Joel Matip startet maktdemonstrasjonen i Liverpools 3-1-seier over Arsenal i Premier League lørdag. Mo Salah sikret så seieren med to mål, det ene på straffe. Liverpool er eneste lag i Premier League med full poengpott etter tre serierunder.

  Pre Season Friendly - Olympique Lyonnais v Liverpool
  Foto: Denis Balibouse / Reuters
 • Vos vant igjen i i Tour of Norway

  Den nederlandske sykkelstjernen Marianne Vos vant lørdagens etappe i Ladies Tour of Norway og går mot sin tredje strake sammenlagtseier i rittet.

  Den regjerende mesteren tok sin andre strake etappeseier i rittet.

  Vos
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal