NRK Meny
Normal

Akutt magekatarr kan koste ham Tour de Ski

Trond Nystad tror årets Tour de Ski-uttak blir ekstra komplekst. En som risikerer å bli sittende hjemme er Simen Sveen etter at han gikk rett fra skiløypa i Davos til sykehussenga.

Sveen

GOD NOK?: Simen Sveen gikk inn til en 13.-plass under duathlon på Lillehamamer, likevel var han kun åttende beste nordmann.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Landslagsløperen, Simen Sveen, er klar på at han kommer til å gå styggfort i Tour de ski, om han får gå. I fjor var nest beste nordmann opp den brutale Monsterbakken.

Men i år tror Sveen det blir enda vanskeligere å komme med, spesielt etter at han måtte bryte lørdagens 30 kilometer i Davos, men også på grunn av den norske dominansen.

Stilte sin egen diagnose

Allerede fredag kjente 27-åringen at det var noe galt. Magen gjorde vondt og under den vanlige jobbeturen var det vanskelig å puste.

– Jeg tenkte bare at om jeg får nok søvn ordner det seg sikkert. Man blir jo ekspert på å overbevise seg selv om at det her går fint, sier Sveen ovenfor NRK.

Han kjente magesmerter da han trakk pusten, og etter 15 kilometer måtte han bryte rennet som egentlig skulle styrke Tour-søknaden.

Nede ved traileren fikk han kramper og hadde oksiganmangel. Og ble sendt rett på sykehus der han får konstatert gastroenteritt. En form for akutt betennelse i fordøyelseskanalen.

Medisinstudenten, som har eksamen denne uka, ser i ettertid at han ikke burde startet rennet.

– Det verste er at dette er en del av pensumet til eksamen, så jeg trodde ikke at jeg skulle få repetert det på denne måten. Men dette husker jeg til eksamen, det er det ingen fare for.

– Hadde vært klar om han gikk for en annen nasjon

Sveen er klar på at det var dette rennet som skulle styrke søknaden om å kommed med i troppen til Tour de Ski. Men innser at det er lite man får gjort når sykdommen først intreffer.

– Det er ikke jeg som tar ut laget. Men det er klart at det er veldig mange nordmenn som går fort på ski om dagen, og det gjør sitt til at det er et tøft beite å bli plukket ut fra, sier han.

Nystad

VANSKELIG: Med så mange gode nordmenn i verdenstoppen er det ingen enkel oppgave Trond Nystad og landslagsledelsen står ovenfor.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

En av de som skal ta ut det norske laget til høydepunktet denne mesterskapsfrie sesongen er landslagstrener Trond Nystad. Han tror årets uttak blir ekstra vanskelig med tanke på at det er så mange gode nordmenn som hevder seg om dagen.

– Det er mange gode kandidater som blir sittende hjemme i januar. Men det blir en helhetsvurdering vi starter med etter Toblach, sier Nystad.

Han forteller at landslaget kommer til å prioritere å ta med seg sprintere som kjemper om sammenlagtseieren i sprint-cupen siden to av etappene i Touren spiller inn på det sammendraget, sammen med de klare sammenlagtfavorittene.

– Hadde Simen gått for hvilken som helst annen nasjon hadde han nesten allerede vært tatt ut, avslutter han.

Siste nytt

 • L'Abée-Lund er blitt matforgiftet

  Skiskytter Henrik L'Abée-Lund er blitt matforgiftet i Frankrike og går ikke fredagens sprint i Annecy-Le Grand-Bornand. Det bekrefter skiskytterforbundet overfor NRK. L'Abée-Lund ble nummer fem på sprinten i Hochfilzen forrige uke.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2017.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Uendret på kvinnenes FIFA-ranking

  Norge avslutter året på 14.-plass på FIFA-rankingen i fotball for kvinner. Det er uendret fra september. Norge deler plasseringen med Sør-Korea. Verdensmester USA topper rankingen foran Tyskland og England.

  Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hvas med norsk rekord

  17 år gamle Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til tredje beste tid i forsøkene på 200 meter medley fredag. Han satte norsk rekord med tiden 1.54,08 - halvannet sekund bedre enn hans forrige rekord på 1.55.52.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
EM svømming
VM håndball kvinner: Oppvarming til semifinale
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo
EM svømming
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge