NRK Meny
Normal

Tror boikotten tvinger frem regelendring

Skytter John Olav Ågotnes (44) hadde lenge planlagt fredagens boikott av finalen i stangskyting. Dagen derpå forteller skytterpresidenten at episoden kan få gjennomslag.

Dramatikk på standplass da John Olav Ågotnes valgte å forlate konkurransen på Landsskytterstevnet.

VIDEO: Se Ågotnes boikotte fredagens finale i stangskyting under Landsskytterstevnet.

– Dette var ingen impulshandling. Jeg har reflektert og irritert meg over dette i lang tid. Jeg har tatt opp problemstillingen i 15 år uten å bli hørt, forteller John Olav Ågotnes til NRK.no dagen etter episoden som har blitt en snakkis i skyttermiljøet.

 • Se Ågotnes boikotte stangskytingfinalen i videovinduet over!

Trakk seg fra finalen

Ågotnes, tidligere skytterkonge og blant Norges beste skyttere de siste tiårene, valgte å avstå fra å konkurrere i finalen av gårsdagens stangskyting på Landsskytterstevnet.

Ågotnes reiste seg opp, tok av seg våpenet, og proklamerte for publikum at han ikke ville delta i en konkurranse han mente var urettferdig.

Rett før han ga seg hadde nemlig hans argeste konkurrent, Trond Glidje, skutt 20 treff på 20 skudd med AG-3.

I dag utdyper han bakgrunnen for boikotten:

– Fryktelig urettferdig

– Jeg konkurrerer med et Sauer-våpen, som gjør at jeg må ta ladegrep mellom hvert skudd. Noen av konkurrentene mine har AG-3, som er et halvautomatisk våpen - altså ingen lading. Hvis alle hadde hatt fri tilgang til AG-3, så hadde saken vært grei. Men problemet er at det kun er noen få som har tilgang og lov til å eie et AG-3-våpen. Jeg og veldig mange andre med meg, har ikke rett til å eie et AG-3. Det blir fryktelig urettferdig, forklarer Ågotnes.

Grunnet tiden det tar å lade mellom hvert skudd, er det fysisk umulig å oppnå mer enn 16 treff på de 25 sekundene de har til rådighet i hver finaleomgang.

Høster støtte blant kollegaene

Skytteren forteller at han har opplevd massiv støtte fra skytterkollegaene sine etter boikotten.

– Jeg har fått overveldende mye positiv støtte. Folk som jeg kjenner og ikke kjenner har sagt at det var bra at denne saken blir frontet i media, sier Ågotnes, som ønsker å presisere at han ikke ønsker AG-3 ut av skytestevnet, men at det skal opprettes to forskjellige klasser - en for halvautomatiske våpen og en for vanlige rifler.

NRK.no har vært i kontakt med Det Frivillige Skyttervesenet, som er medarrangør til Landsskytterstevnet.

Tror på regelendringer

President Olav Vaaje tror boikotten legger press på skyttertinget til å vedta regelendringer - muligens allerede før neste års landsskytterstevne.

– Det presser seg frem en ny vurdering av det spørsmålet, ja. Skyttertinget må vedta endringene. Det er en relativt omfattende prosess. Det kommer ikke opp igjen før til neste år, forteller Vaaje.

– Hva er ditt syn i denne saken?

– Mitt syn er at vi kommer til å drøfte dette med skytterne når vi er på nordisk mesterskap om kort tid. Men jeg føler at det presser seg frem en ny vurdering. Dette har ligget i luften lenge, sier Vaaje.

– Har du forståelse for Ågotnes' reaksjon?

– Jeg hadde likt bedre om han ikke stilte opp i det hele tatt. Han ventet til han ikke kunne vinne før han trakk seg. Det bryter litt med våre idealer, sier Vaaje.

NRKs skyteekspert Ola Lunde mener problemstillingen har vært aktuell i en årrekke, men at Ågotnes' handlingekan få fart på eventuelle regelendringer.

– Dette har vært omdiskutert i mange, mange år. Det blir sikkert tatt opp i styret. AG-3 er uansett på vei ut, sier Lunde.

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal