Hopp til innhold

Tror boikotten tvinger frem regelendring

Skytter John Olav Ågotnes (44) hadde lenge planlagt fredagens boikott av finalen i stangskyting. Dagen derpå forteller skytterpresidenten at episoden kan få gjennomslag.

Dramatikk på standplass da John Olav Ågotnes valgte å forlate konkurransen på Landsskytterstevnet.

VIDEO: Se Ågotnes boikotte fredagens finale i stangskyting under Landsskytterstevnet.

– Dette var ingen impulshandling. Jeg har reflektert og irritert meg over dette i lang tid. Jeg har tatt opp problemstillingen i 15 år uten å bli hørt, forteller John Olav Ågotnes til NRK.no dagen etter episoden som har blitt en snakkis i skyttermiljøet.

  • Se Ågotnes boikotte stangskytingfinalen i videovinduet over!

Trakk seg fra finalen

Ågotnes, tidligere skytterkonge og blant Norges beste skyttere de siste tiårene, valgte å avstå fra å konkurrere i finalen av gårsdagens stangskyting på Landsskytterstevnet.

Ågotnes reiste seg opp, tok av seg våpenet, og proklamerte for publikum at han ikke ville delta i en konkurranse han mente var urettferdig.

Rett før han ga seg hadde nemlig hans argeste konkurrent, Trond Glidje, skutt 20 treff på 20 skudd med AG-3.

I dag utdyper han bakgrunnen for boikotten:

– Fryktelig urettferdig

– Jeg konkurrerer med et Sauer-våpen, som gjør at jeg må ta ladegrep mellom hvert skudd. Noen av konkurrentene mine har AG-3, som er et halvautomatisk våpen - altså ingen lading. Hvis alle hadde hatt fri tilgang til AG-3, så hadde saken vært grei. Men problemet er at det kun er noen få som har tilgang og lov til å eie et AG-3-våpen. Jeg og veldig mange andre med meg, har ikke rett til å eie et AG-3. Det blir fryktelig urettferdig, forklarer Ågotnes.

Grunnet tiden det tar å lade mellom hvert skudd, er det fysisk umulig å oppnå mer enn 16 treff på de 25 sekundene de har til rådighet i hver finaleomgang.

Høster støtte blant kollegaene

Skytteren forteller at han har opplevd massiv støtte fra skytterkollegaene sine etter boikotten.

– Jeg har fått overveldende mye positiv støtte. Folk som jeg kjenner og ikke kjenner har sagt at det var bra at denne saken blir frontet i media, sier Ågotnes, som ønsker å presisere at han ikke ønsker AG-3 ut av skytestevnet, men at det skal opprettes to forskjellige klasser - en for halvautomatiske våpen og en for vanlige rifler.

NRK.no har vært i kontakt med Det Frivillige Skyttervesenet, som er medarrangør til Landsskytterstevnet.

Tror på regelendringer

President Olav Vaaje tror boikotten legger press på skyttertinget til å vedta regelendringer - muligens allerede før neste års landsskytterstevne.

– Det presser seg frem en ny vurdering av det spørsmålet, ja. Skyttertinget må vedta endringene. Det er en relativt omfattende prosess. Det kommer ikke opp igjen før til neste år, forteller Vaaje.

– Hva er ditt syn i denne saken?

– Mitt syn er at vi kommer til å drøfte dette med skytterne når vi er på nordisk mesterskap om kort tid. Men jeg føler at det presser seg frem en ny vurdering. Dette har ligget i luften lenge, sier Vaaje.

– Har du forståelse for Ågotnes' reaksjon?

– Jeg hadde likt bedre om han ikke stilte opp i det hele tatt. Han ventet til han ikke kunne vinne før han trakk seg. Det bryter litt med våre idealer, sier Vaaje.

NRKs skyteekspert Ola Lunde mener problemstillingen har vært aktuell i en årrekke, men at Ågotnes' handlingekan få fart på eventuelle regelendringer.

– Dette har vært omdiskutert i mange, mange år. Det blir sikkert tatt opp i styret. AG-3 er uansett på vei ut, sier Lunde.

Siste nytt

  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

    Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

    Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

    Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

    Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

  • Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

    Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

    Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

    Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

    – For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

    – Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.

    Benjamin Thomas
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal