Hopp til innhold

«Sier opp» som Newcastle-supporter etter Saudi-oppkjøp

Morten Myksvoll har vært trofast Newcastle-supporter siden han gikk på barneskolen. Men nå er det nok. Også Amnesty har engasjert seg i oppkjøpet.

FILE PHOTO: Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman attends a meeting with U.S. Secretary of State Mike Pompeo in Jeddah

OMSTRIDT: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er på vei inn som eier av Newcastle.

Foto: Pool New / Reuters

Myksvoll er til daglig politisk kommentator i Bergens Tidende, men tirsdag handlet kommentaren hans om verken Donald Trump eller Erna Solberg. Denne gangen var det om noe langt viktigere.

BT-kommentatoren skulle nemlig gjøre det slutt med fotballklubben han hadde fulgt siden han var ni år gammel.

Det gjør man ikke, med mindre man har en god grunn.

I en kommentar med tittelen «Sjølv ekte kjærleik kan ta slutt» tar Myksvoll farvel med sitt kjære Newcastle:

«Etter 25 år orkar eg ikkje meir», skriver han.

Morten Myksvoll 2017

BT-kommentator Morten Myksvoll.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Halshugger opposisjonelle

Svært mange klubber i Premier League eies etter hvert av utenlandske investorer. Faktisk de aller fleste. Men da Saudi-Arabias oljefond la inn bud på Newcastle ble det mer bråk enn vanlig.

Årsaken er at eieren er fra Saudi-Arabia og at styrelederen i oljefondet, Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, er et navn som ofte dukker opp i forbindelse med grove brudd på menneskerettigheter.

Ifølge Amnesty et av de landene som utfører flest henrettelser i verden.

– Det er rett og slett umulig for meg å glede meg til kamper, bry meg om gode og dårlige resultater, når jeg vet at de som eier klubben halshugger opposisjonelle. De torturerer menneskerettighetsforkjempere i landet og dreper, sa Myksvoll, da han var gjest i Dagsnytt 18 tirsdag.

Oppkjøpet av Newcastle er ennå ikke godkjent, men Mohammed bin Salman har inngått avtale om å kjøpe Newcastle fra klubbens upopulære eier Mike Ashley for 300 millioner pund (3,9 milliarder kroner).

Kjøpet må imidlertid godkjennes av Premier League, som ikke har noen klausul om respekt for menneskerettigheter i sine retningslinjer for eiere.

– Oppkjøpet har gått så langt at det neppe snur nå, tror Myksvoll.

– Men jeg klarer ikke å bytte lag, det bryter med alt fotballen står for. Å finne et nytt lag i England er helt uaktuelt. Slikt gjør man bare ikke, legger han til.

Jamal Khashoggi

Drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat skapte sterke reaksjoner.

Foto: Hasan Jamali / AP

Ber Premier League gripe inn

Oppkjøpsplanene vekker sterke reaksjoner i England, også hos Amnesty. Menneskerettighetsorganisasjonen har henvendt seg til Premier League for å stoppe oppkjøpet av den britiske fotballklubben.

– Premier League setter seg selv i fare for å la seg bruke av folk som vil bruke ligaens glamour og prestisje for å skjule handlinger som er dypt umoralske, i strid med folkeretten og på kant med Premier Leagues og hele fotballsamfunnets verdier, skriver Amnesty-direktør Kate Allen i brevet til PL-direktør Richard Masters.

Hun trekker også frem drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul og kronprinsens mulige delaktighet der.

– Dette er mer enn bare en økonomisk transaksjon - det er et forsøk på å bygge image, der man vil dra fordeler av prestisjen i Premier League og lidenskapen til Newcastle Uniteds supportere, sier Amnesty-lederen i en uttalelse, ifølge The Telegraph.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal