«Sier opp» som Newcastle-supporter etter Saudi-oppkjøp

Morten Myksvoll har vært trofast Newcastle-supporter siden han gikk på barneskolen. Men nå er det nok. Også Amnesty har engasjert seg i oppkjøpet.

FILE PHOTO: Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman attends a meeting with U.S. Secretary of State Mike Pompeo in Jeddah

OMSTRIDT: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er på vei inn som eier av Newcastle.

Foto: Pool New / Reuters

Myksvoll er til daglig politisk kommentator i Bergens Tidende, men tirsdag handlet kommentaren hans om verken Donald Trump eller Erna Solberg. Denne gangen var det om noe langt viktigere.

BT-kommentatoren skulle nemlig gjøre det slutt med fotballklubben han hadde fulgt siden han var ni år gammel.

Det gjør man ikke, med mindre man har en god grunn.

I en kommentar med tittelen «Sjølv ekte kjærleik kan ta slutt» tar Myksvoll farvel med sitt kjære Newcastle:

«Etter 25 år orkar eg ikkje meir», skriver han.

Morten Myksvoll 2017

BT-kommentator Morten Myksvoll.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Halshugger opposisjonelle

Svært mange klubber i Premier League eies etter hvert av utenlandske investorer. Faktisk de aller fleste. Men da Saudi-Arabias oljefond la inn bud på Newcastle ble det mer bråk enn vanlig.

Årsaken er at eieren er fra Saudi-Arabia og at styrelederen i oljefondet, Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, er et navn som ofte dukker opp i forbindelse med grove brudd på menneskerettigheter.

Ifølge Amnesty et av de landene som utfører flest henrettelser i verden.

– Det er rett og slett umulig for meg å glede meg til kamper, bry meg om gode og dårlige resultater, når jeg vet at de som eier klubben halshugger opposisjonelle. De torturerer menneskerettighetsforkjempere i landet og dreper, sa Myksvoll, da han var gjest i Dagsnytt 18 tirsdag.

Oppkjøpet av Newcastle er ennå ikke godkjent, men Mohammed bin Salman har inngått avtale om å kjøpe Newcastle fra klubbens upopulære eier Mike Ashley for 300 millioner pund (3,9 milliarder kroner).

Kjøpet må imidlertid godkjennes av Premier League, som ikke har noen klausul om respekt for menneskerettigheter i sine retningslinjer for eiere.

– Oppkjøpet har gått så langt at det neppe snur nå, tror Myksvoll.

– Men jeg klarer ikke å bytte lag, det bryter med alt fotballen står for. Å finne et nytt lag i England er helt uaktuelt. Slikt gjør man bare ikke, legger han til.

Jamal Khashoggi

Drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat skapte sterke reaksjoner.

Foto: Hasan Jamali / AP

Ber Premier League gripe inn

Oppkjøpsplanene vekker sterke reaksjoner i England, også hos Amnesty. Menneskerettighetsorganisasjonen har henvendt seg til Premier League for å stoppe oppkjøpet av den britiske fotballklubben.

– Premier League setter seg selv i fare for å la seg bruke av folk som vil bruke ligaens glamour og prestisje for å skjule handlinger som er dypt umoralske, i strid med folkeretten og på kant med Premier Leagues og hele fotballsamfunnets verdier, skriver Amnesty-direktør Kate Allen i brevet til PL-direktør Richard Masters.

Hun trekker også frem drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul og kronprinsens mulige delaktighet der.

– Dette er mer enn bare en økonomisk transaksjon - det er et forsøk på å bygge image, der man vil dra fordeler av prestisjen i Premier League og lidenskapen til Newcastle Uniteds supportere, sier Amnesty-lederen i en uttalelse, ifølge The Telegraph.

Siste nytt

 • Åpner for store produksjoner

  Storbritannia vil åpne opp for at utvalgte internasjonale sportsbegivenheter og store film- og TV-produksjoner skal få grønt lys til tross for koronaviruset. Blant annet har de snakket med Tom Cruise om å gjenoppta «Mission Impossible»7 og 8.

 • Oppskriftsmessig Chelsea-seier

  Chelsea klatret tilbake forbi Manchester United og opp til fjerdeplass i Premier League etter en komfortabel 3-0-seier hjemme mot Watford.

  Olivier Giroud ga hjemmelaget ledelsen, før Willian doblet ledelsen fra straffemerket. Ross Barkley fastsatte sluttresultatet til 3-0 med et kremmerhus på overtid.

  Chelsea-jubel
  Foto: Matthew Childs / Matthew Childs
 • Vålerenga reddet uavgjort

  Det ble mye drama da Vålerenga fikk med seg ett poeng hjemme mot Aalesund.

  Gjestenes islandske spiss Holmbert Fridjonsson scoret en gang på hver side av pause, og Aalesund hadde kontroll. Etter 64 minutter våknet Vålerenga og brukte bare to minutter på å komme ajour med mål av Benjamin Stokke og Bård Finne.

  Fire minutter seinere fikk Sam Adekugbe se det røde kortetetter han gult kort for filming. Det stoppet Vålerengas jakt initiativ i jakten på seiersmålet. Dermed endte det med ett poeng til hvert lag.

  Sam Adekugbe blir utvist for filming.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal