«Sier opp» som Newcastle-supporter etter Saudi-oppkjøp

Morten Myksvoll har vært trofast Newcastle-supporter siden han gikk på barneskolen. Men nå er det nok. Også Amnesty har engasjert seg i oppkjøpet.

FILE PHOTO: Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman attends a meeting with U.S. Secretary of State Mike Pompeo in Jeddah

OMSTRIDT: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er på vei inn som eier av Newcastle.

Foto: Pool New / Reuters

Myksvoll er til daglig politisk kommentator i Bergens Tidende, men tirsdag handlet kommentaren hans om verken Donald Trump eller Erna Solberg. Denne gangen var det om noe langt viktigere.

BT-kommentatoren skulle nemlig gjøre det slutt med fotballklubben han hadde fulgt siden han var ni år gammel.

Det gjør man ikke, med mindre man har en god grunn.

I en kommentar med tittelen «Sjølv ekte kjærleik kan ta slutt» tar Myksvoll farvel med sitt kjære Newcastle:

«Etter 25 år orkar eg ikkje meir», skriver han.

Morten Myksvoll 2017

BT-kommentator Morten Myksvoll.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Halshugger opposisjonelle

Svært mange klubber i Premier League eies etter hvert av utenlandske investorer. Faktisk de aller fleste. Men da Saudi-Arabias oljefond la inn bud på Newcastle ble det mer bråk enn vanlig.

Årsaken er at eieren er fra Saudi-Arabia og at styrelederen i oljefondet, Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, er et navn som ofte dukker opp i forbindelse med grove brudd på menneskerettigheter.

Ifølge Amnesty et av de landene som utfører flest henrettelser i verden.

– Det er rett og slett umulig for meg å glede meg til kamper, bry meg om gode og dårlige resultater, når jeg vet at de som eier klubben halshugger opposisjonelle. De torturerer menneskerettighetsforkjempere i landet og dreper, sa Myksvoll, da han var gjest i Dagsnytt 18 tirsdag.

Oppkjøpet av Newcastle er ennå ikke godkjent, men Mohammed bin Salman har inngått avtale om å kjøpe Newcastle fra klubbens upopulære eier Mike Ashley for 300 millioner pund (3,9 milliarder kroner).

Kjøpet må imidlertid godkjennes av Premier League, som ikke har noen klausul om respekt for menneskerettigheter i sine retningslinjer for eiere.

– Oppkjøpet har gått så langt at det neppe snur nå, tror Myksvoll.

– Men jeg klarer ikke å bytte lag, det bryter med alt fotballen står for. Å finne et nytt lag i England er helt uaktuelt. Slikt gjør man bare ikke, legger han til.

Jamal Khashoggi

Drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat skapte sterke reaksjoner.

Foto: Hasan Jamali / AP

Ber Premier League gripe inn

Oppkjøpsplanene vekker sterke reaksjoner i England, også hos Amnesty. Menneskerettighetsorganisasjonen har henvendt seg til Premier League for å stoppe oppkjøpet av den britiske fotballklubben.

– Premier League setter seg selv i fare for å la seg bruke av folk som vil bruke ligaens glamour og prestisje for å skjule handlinger som er dypt umoralske, i strid med folkeretten og på kant med Premier Leagues og hele fotballsamfunnets verdier, skriver Amnesty-direktør Kate Allen i brevet til PL-direktør Richard Masters.

Hun trekker også frem drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul og kronprinsens mulige delaktighet der.

– Dette er mer enn bare en økonomisk transaksjon - det er et forsøk på å bygge image, der man vil dra fordeler av prestisjen i Premier League og lidenskapen til Newcastle Uniteds supportere, sier Amnesty-lederen i en uttalelse, ifølge The Telegraph.

Sportsnyheter

Roy Keane kritiserer Nederland: – Dei blir avslørte når dei møter topplaga

Då Nederland var i ferd med å rote bort ein sikker siger fordi forsvaret ikkje heldt mål, fann Denzel Dumfries tida inne til å score sitt første landslagsmål.

Siste nytt

 • Ruud avanserer på rankingen

  Som ventet er Casper Ruud ranket som nummer 15 på siste ATP-ranking etter innsatsen i Roland-Garros.

  Casper Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Paris, men det holdt likevel til å avansere til 15.-plass. Nordmannen har aldri vært høyere rangert.

  Nordmannen tok tilsvarende plassering som i fjorårets utgave av Grand Slam-turneringen i Paris, og dermed tapte han ingen rankingpoeng. Ruud passerte franskmannen Gaël Monfils, som røk ut i andre runde i turneringen. (NTB)

  French Open
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Eriksen: – Jeg gir ikke opp

  Christian Eriksen har uttalt seg for første gang til media etter at han fikk hjertestans under EM-kampen mellom Danmark og Finland lørdag.

  Uttalelsen er gitt via agenten Martin Schoots til den italienske avisen La Gazzetta dello Sport. Til avisen sier agenten på vegne av den danske stjernen:

  – Takk skal dere ha, jeg gir ikke opp. Jeg føler meg bedre nå, men jeg vil forstå hva som skjedde. Jeg vil si takk til alle for hva de gjorde for meg, sier Eriksen ifølge avisen.

  29-åringen har vært innlagt på Rigshospitalet i København siden lørdag, og skal etter forholdene ha det bra.

  Denmark Finland Euro 2020 Soccer
  Foto: Stuart Franklin / AP
 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut.

  For Brann fikk Niklas Jensen Wassberg (17) sin første kamp fra start. Han er barnebarnet til Roald "Kniksen" Jensen, som også Brann-debuterte som 17-åring, skriver BT.

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal