Hopp til innhold
Kommentar

«Poenget kan anses som en seier for Solskjær. Men hva vil det koste?»

Poengdelingen mot Liverpool var nesten som en seier for Ole Gunnar Solskjær, men skademarerittet kan ramme Manchester United hardt.

 Jesse Lingard

INN OG UT: Jesse Lingard ble byttet inn og ut i 1. omgang.

Foto: Oli Scarff / AFP

Det var ingen som tapte kampen, men begge lag tapte ting for det.

For Liverpool var det to verdifulle poeng i tittelkampen.

For Manchester United var det tre spillere – minst – som vil bli savnet av Ole Gunnar Solskjær.

Tre og en halv skade

Tre ganger før pause hinket nemlig en av Uniteds spillere av banen, da Liverpool gjestet Old Trafford i dag. Først var det Ander Herrera, så Juan Mata, deretter Jesse Lingard.

– Alt som kunne gått galt, gikk galt, sa Solskjær senere.

Skadene tvang ham til å gjøre alle sine bytter før pause. Dette økte sjansen for at United måtte spille med 10 mann: Hadde de fått én skade til, hadde de vært tom for bytter.

Egentlig hadde United en skade til, men den unge spissen Marcus Rashford ble tvunget til å bite tennene sammen og fortsette. Slik sett hadde Liverpool en stor sjanse til å ta alle poengene, og at de kun klarte 0–0 vil skuffe treneren Jürgen Klopp.

Det vil utvilsomt glede Uniteds fans, som ikke kan tenke seg noe verre enn at Liverpool vinner ligaen for første gang siden 1990.

Derfor kan poenget anses som en seier for Solskjær. Men hva vil det koste?

Ole Gunnar Solskjær

GESTIKULERTE: Solskjær hadde mye å gjøre på Old Trafford søndag.

Foto: Oli Scarff / AFP

Høy pris

Svaret kommer an på hvor alvorlige skadene er, men det ser ikke lovende ut. Alle de tre spillerne ble rammet av muskelproblemer, som gjerne tar flere uker å komme tilbake fra.

De tre skadene kan tvinge Solskjær til å improvisere.

Midtbaneterrieren Herrera har vært selvskreven på laget siden Solskjær tok over for to måneder siden. Spanjolen har formet den sentrale midtbanetrioen sammen med Paul Pogba og Nemanja Matic, hvor han har tilført dynamikk og aggressivitet.

Det er slike kvaliteter som har kjennetegnet United under Solskjær.

Mata har akkurat gått inn i en offensiv midtbanerolle i Solskjærs nye formasjon, en slags 4-4-2 hvor midtbanen er posisjonert som en diamant, uten rene vinger. Mata glitret i denne rollen da United slo Chelsea 2–0 i FA-cupen denne uken.

Nå som Mata er ute, kan Solskjær fort være nødt til å endre system. Spesielt siden han heller ikke har Lingard.

Nøkkelspillere

Lingard er en av spillerne Solskjær kjenner best, da han trente ham på Uniteds reservelag før han tok over Molde. Som offensiv midtbane og ving gir Lingard laget fart og bevegelighet.

Det sier litt om Lingards status at Solskjær i dag satte ham innpå for Mata i stedet for å bruke Alexis Sánchez, selv om Lingard akkurat hadde kommet tilbake fra skade.

Akkurat den avgjørelsen kan brukes til å kritisere Solskjær, for Lingard var åpenbart ikke spilleklar, og måtte ut med skade selv kun minutter senere. Hadde Solskjær erstattet Mata med Sánchez i stedet, hadde United hatt et ekstra bytte.

Om Solskjær er heldig, vil Lingard komme tilbake kjapt.

Om Solskjær er uheldig, vil Lingard være ute i flere uker. Og da hjelper det heller ikke at United slet med skader før kampen.

 Alexis Sanchez

BAK I KØEN: Alexis Sánchez kom først inn like før pause – som siste innbytter.

Foto: Oli Scarff / AFP

Fem av seks borte

Den franske lynvingen Anthony Martial ble nemlig skadet mot Paris Saint-Germain for to uker siden. Det betyr at den eneste skadefrie vingen Solskjær har, er formsvake Sánchez.

Og like før kampen i dag ble det klart at midtbaneankeret Matić er ute i flere uker.

På toppen av det hele har man Rashford, som hinket rundt på banen i 70 minutter i dag. Hvis også han er skadet, kan man spørre seg hvem Solskjær vil bruke fremover.

Blant de seks spissene og midtbanespillerne Solskjær startet med i sin første ligakamp, som var 5–1-seieren mot Cardiff, er kun Pogba nå skadefri.

De eneste vingene eller spissene som utvilsomt er friske, er Sánchez og Romelu Lukaku.

Uheldig timing

Alt dette skjer altså like før en periode hvor United skal spille fire kamper på 15 dager. Crystal Palace venter borte i ligaen på onsdag, før Southampton gjester Old Trafford neste helg.

Så skal United prøve å komme tilbake fra 0–2 sammenlagt borte mot PSG i mesterligaen.

Champions League Round of 16 First Leg - Manchester United v Paris St Germain

FIKK DENG: PSG slo Manchester United 2–0 i Manchester.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Deretter spiller United borte mot Arsenal i ligaen, i et livsviktig oppgjør i kampen om fjerdeplassen, som gir billett til den prestisjetunge og lukrative mesterligaen.

Det er på ingen måte perfekt timing å få halve angrepet skadet.

Hvorfor har United fått så mange muskelskader samtidig? Det er vanlig for klubber å rammes av slike problemer i starten av året, da det tunge kampprogrammet over julen begynner å tære på spillerne.

Men at mange spillere rammes samtidig, i samme omgang, er uvanlig.

Kan bli en fordel

Hva enn som har skjedd vil Solskjær nå måtte takle skadekrisen. Han vil måtte endre kampplanen. Han vil måtte bruke spillere han egentlig ønsker å plassere på benken.

Dette er en situasjon selv legendariske Sir Alex Ferguson hadde klødd seg i hodet over.

Det positive for Solskjær er at han får sjansen til å vise sine kvaliteter. Styret til United, som vil avgjøre hvem som får trenerjobben på permanent basis i sommer, vet at han ikke kan forventes å fortsette storformen med så mange fravær.

Solskjær har levert 11 seiere på 14 kamper i United så langt. Det vil neppe fortsette slik.

Men om Solskjær likevel leverer sterke resultater, vil problemene bli en fordel. De som har vært skeptiske til ham, har fremhevet at United møtte svake lag i starten, og at «hvem som helst» kunne ha løftet laget etter at upopulære José Mourinho ble sparket.

De neste ukene vil ingen kunne bruke slike argumenter. United står foran en periode som ville gitt grå hår til hvem som helst.

Takler Solskjær dette, kan jobben fort bli hans.

 Sir Alex Ferguson

PÅ TRIBUNEN: Sir Alex Ferguson er stadig på tribunen for å se Solskjærs menn.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Vingegaard-milepæl etter skrekkvelten – håper på Tour-start

    Jonas Vingegaard gjennomførte tirsdag sin første sykkeltur utendørs etter den stygge velten i Baskerland rundt. Han har ikke gitt opp å vinne Tour de France tre år på rad.

    Den danske sykkelstjernen pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter velten i Spania tidlig i april.

    Midt i forrige måned ble 27-åringen skrevet ut fra sykehus. Der oppholdt han seg i tolv dager og ble operert i kragebeinet.

    Nå venter sykkelfansen i spenning på om Vingegaard har nok tid til rådighet til å komme i toppform tidsnok til Tour de France. Starten går i italienske Firenze 29. juni.

    – Jeg håper selvsagt å være der når starten på Tour de France går. Vi vet ikke helt hvordan formen og rehabiliteringen min utvikler seg, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å være i toppform i Touren.

    Det sier VIngegaard i en video publisert av danskens arbeidsgiver, delvis norsksponsede Visma Lease a Bike.

    – Det er godt å endelig kunne sykle normalt igjen, og å være tilbake på veien. Jeg ser fram til de neste stegene, sier Vingegaard.

    Samtidig røper han at han fortslatt sliter med ettervirkninger etter velten, og at det fortsatt er enkelt ting han må bli frisk etter. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Stjernemålvakt har øyeproblemer – må avbryte turnering i Norge

    Den danske stjernemålvakten Niklas Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det ene øyet. Dermed må han droppe denne ukens trenasjonersturnering i Oslo.

    Øyeskaden oppsto da landin i søndagens seriekamp for Aalborg fikk han en ball i hodet. Øyet fortsatte å plage den danske landslagskapteinen i ettertid, og det ble undersøkt videre på sykehuset.

    Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det høyre øyet, og derfor tar landslagssjef Nikolaj Jacobsen ingen sjanser og sender ham hjem for å hvile.

    Det danske håndballforbundet opplyser tirsdag at Flensburg-keeper Kevin Møller har sluttet seg til landslagstroppen som erstatter for Landin. Danskene skal møte Kroatia og Norge i turneringen som spilles i Jordal Amfi.

    (NTB)

    EC men's handball: Denmark - Slovenia
    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal