«Pensjonerte» Kowalczyk i egen klasse i Birken: – Jeg kan fortsatt å kjempe

Justyna Kowalczyk viste spor av gammel klasse da hun knuste konkurrentene i Birkebeinerrennet. Petter Eliassen vant herreklassen i like suveren stil.

Justyna Kowalczyk

FORTSATT I FORM: Justyna Kowalczyk trener ikke like godt som før, men formen hennes var mer enn god nok til å vinne Birkebeinerrennet i overlegen stil.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg trodde ikke det ville gå så bra i dag, men jeg tenkte at jeg måtte bare pushe på, sier Kowalczyk til NRK like etter målgang.

Det er blitt et par sesonger siden den polske langrennsløperen, som i flere år var Marit Bjørgens tøffeste konkurrent, sa at hun skulle gui seg med langrenn på toppnivå. Det har hun imidlertid ikke helt fått til.

Kowalczyk deltok blant annet i årets ski-VM, uten å markere seg spesielt på resultatlisten eller ha så høye ambisjoner der.

– Ikke like sterke som før

Det hadde hun heller ikke for årets Birkebeinerrenn, selv om hun har vunnet det to ganger tidligere.

– Jeg sa til treneren min at han ikke måtte være nervøs, for vi er ikke like sterke som før. Men han sa joda, du må kjempe, sier Kowalczyk, som gikk for Team Trentino Robinson Trainer.

36-åringen forteller at hun syntes det gikk fryktelig tungt i starten, men så merket hun at hun hadde en fordel. Hun hadde nemlig tilsynelatende truffet mye bedre med skiene enn konkurrentene.

– Jeg hadde virkelig gode ski, sier hun.

Det samme merket norske Astrid Øyre Slind (Team Koteng), som til slutt gikk inn til tredjeplassen bak Kowalczyk og Britta Johansson Norgren.

– Man ofrer litt glid når man går med feste. Justyna hadde helt vanvittige ski. Det er vanskelig å matche når du kjører fra i hockey, liksom, sier Slind, som selv var fornøyd med å komme på pallen på en dag hun var litt usikker på egen form.

Petter Eliassen

Petter Eliassen vant herreklassen. Også han hadde egentlig lagt opp, men bestemte seg for å gjøre comeback til forrige sesong.

Foto: Radek Petrasek / Ap

– Et av de tøffeste rennene i verden

Kowalczyk endte med å gå i mål i ensom majestet på tiden 2.51,31.

Hun har kanskje pensjonert seg fra det aller øverste nivået i langrenn, men hun sier hun vil fortsette å gå renn som Birken fremover.

– Det er noe fint hvert år. Jeg trener ikke som før, og er ikke forberedt som før, og i dag var det bare hodet mitt og skiene. Jeg er glad for at jeg fortsatt er god i klassisk, og jeg kan fortsatt å kjempe, sier hun og smiler, før hun legger til:

– Dette er et av de tøffeste rennene i verden. Kanskje det tøffeste. Det er stort for meg å vinne det.

Eliassen best av herrene

Elite-herreklassen i det 54 kilometer lange løpet ble vunnet av norske Petter Eliassen. Også han krysset målstreken i ensom majestet etter å ha gått fra resten av feltet.

– Det var tungt opp første fjellet. Simen Østensen og Morten Eide Pedersen var med og satt fart, og vi klarte å få en luke og jobbet litt sammen. Litt overraskende så slapp Morten på vei opp det andre fjellet, og da bestemte jeg meg for å holde jevn fart hele veien inn, sier Eliassen.

Andreas Nygaard leder sammenlagtcupen i Ski Classics, som Birkebeinerrennet er en del av. Han ble nummer to i lørdagens renn.

– Nå kommer bare Petter nærmere og nærmere. Jeg visste at han kom til å bli hard i dag. Han kjørte meg av rulleskimølla i forrige uke, forteller Nygaard.

Simen Østensen i Team BN Bank tok tredjeplassen.

Siste nytt

 • Aalesund sikret opprykk

  Med 1-0-seieren over Tromsdalen rykket Aalesund opp og er tilbake på øverste nivå i norsk fotball. Tromsdalens nedrykk ble også klart søndag.

  Aalesund hadde sikret opprykket med uavgjort, men vant kampen 1-0.

  1.divisjon. Tromsdalen-Aalesund.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Ruud røk i kvalifiseringen

  Casper Ruud fikk det altfor tøft i kvalifiseringsfinalen til ATP500-turneringen i Basel. Tyske Peter Gojowczyk vant 1-6, 1-6 i de to settene. 21-åringen var med andre ord sjanseløs og kampen var over på en drøy time.

  Tennis: Casper Ruud mot Roger Federer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Hovland slo tilbake

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i Sør-Korea med nok en runde på 69 slag (-3), etter en svak dag med to over par lørdag. Dermed endte han totalt sju under par, og ble nummer 31. Amerikanske Justin Thomas vant, 20 under par.

  TGXsL4jtxvU
  Foto: JONATHAN FERREY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal