Forbannet Egil Gjelland: – Vi har altfor dårlige ski

SOTSJI/OSLO (NRK.no): En uvanlig forbannet landslagstrener Egil Gjelland var ikke nådeløs med eget smøreteam etter skuffelsen på damenes 15 kilometer fredag. Smøresjefen er imidlertid ikke enig i at alt er helsvart.

Intervju med Egil Gjelland. Reporter: Anders Rove Bentsen.

SE VIDEO: Landslagstener Egil Gjelland Gjelland mener det norske smøreteamet må ta på seg mye av skylden for den kollektive norske kollapsen på fredagens 15 kilometer. (Foto: Christian Grotnes)

– Det sitter langt inne å si det, men i dag har vi altfor dårlige ski. Det er ubehagelig å si det, men sånn er det, sukker Egil Gjelland.

På fredagens 15 kilometer i OL ble Tora Berger beste norske helt nede på en 16.-plass.

– I dag hadde ikke Tora hatt sjans på gullet uansett, sier treneren oppgitt og tenker på skiene.

Det er sjelden en landslagstrener er så tydelig på at skiene har skylden.

Nå venter et oppvaskmøte med smørerne.

– Jeg kommer til å gi klar tilbakemelding til smørerne og så får de tolke den som de vil. I dag var det ikke bra nok og det må de gjøre noe med fremover, sier landslagstreneren tydelig irritert.

– Han får være forbannet

NRK oppsøker smøresjef Morten Hegle Svendsen for å få en forklaring.

Svendsen svarer slik på kritikken fra Gjelland:

– Han må få lov til å være forbannet. Jeg har ikke helt den samme oppfatning som han på dette, men det var nok ikke hundre prosent i dag, sier Svendsen til NRK.

Berger og de andre norske kvinnene ble rett og slett knust av overlegne Darja Domratsjeva på skiskytterarenaen i OL fredag kveld. Det ble bom både på standplass og i sporet.

Gjelland mener det norske smøreteamet må ta på seg mye av skylden for den kollektive norske kollapsen.

Se video: Slik svarer smøresjefen på kritikken

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Intervju med Morten Hegle Svendsen. Reporter: Morten Stenberg.

SE VIDEO: Slik svarer sjefssmører Morten Hegle Svendsen på kritikken fra Egil Gjelland. (Foto: Christian Grotnes)

– Jeg blir så skuffa

Da NRK møtte landslagstrener Egil Gjelland på baksiden av OL-stadion en drøy halvtime etter målgang var det tydelig at den vanligvis så sindige 40-åringen ikke var fornøyd.

– Jeg er forbanna, jeg blir så skuffa, ikke over jentene, men totalen. Åpne øynene så ser du det, sa han uten å ville utdype.

Noen minutter senere kom han ut igjen og forklarte at smørebommen var årsaken til frustrasjonen.

Stort smøreteam

Norge har noen av verdens aller beste smørere både i langrenn og skiskyting, og ligger milevis foran mange av konkurrentene når det kommer til teknologi.

Likevel har ikke skiene vært spesielt gode under lekene i Sotsji.

– Skiene har variert litt til nå, men i dag var det kvinnenes tur til å ha dårlige ski, sier Gjelland.

Mener feilen er rettet

Etter herrenes 20 kilometer torsdag var ikke Emil Hegle Svendsen fornøyd med skiene. Han tok kontakt med smøreteamet ledet av bror Morten.

Da NRK snakket med smøresjefen etter 15-kilometeren mente han at de hadde rettet opp feilen fra tordag.

– Vi har tatt en prat med Emil siden han ikke var helt fornøyd med det (skiene, journ. anm). Vi har jobbet med det til i dag og føler vi har funnet ut av det som skjedde i går, sier sjefssmøreren.

Siste nytt

 • Johaug med sterk prolog

  Therese Johaug har vunnet alle de fire første etappene av Ski Tour, men er ikke favoritt i dagens klassiske sprint. Men i prologen overrasket Johaug med en veldig godt løp og gikk inn til en tredjeplass. – Det var veldig bra det. Jeg klarer å gå fort i en sånn løype også, det er ikke verst, sier Johaug til NRK. Svenske Jonna Sundling gikk fortest i prologen med tiden 3:22.75. Johaug gikk i mål under sekundet bak. Tiril Udnes Weng var nest beste norske utøver med en sjuendeplass.

  Therese Johaug imponerte i prologen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Rapport: Bryant-pilot braut reglar

  Helikopterpiloten som styrta saman med basketball-stjerna Kobe Bryant og sju andre i Califiornia, hadde tidlegare fått refs for å ha brote luftfartsreglane. Det skriv amerikanske luftfartsstyresmakter (FAA) i ein rapport, skriv Los Angeles Times.

 • Lewandowski redda Bayern

  Bayern München sleit lenge mot botnlaget Paderborn og såg ut til å miste viktige poeng i tittelkampen i Bundesliga. Paderborn kjempa seg heroisk til 2-2 på bortebane med eit kvarter igjen å spele. Men da det var to minutt igjen på klokka dukka Robert Lewandowski opp og scora sitt 25 mål for sesongen. Dermed vann Bayern 3-2 og har fire poeng ned til Leipzig med ein kamp meir spelt.

  Robert Lewandowski
  Foto: Matthias Schrader / Matthias Schrader

Sendeplan

Kl. Program Kanal