NRK Meny
Normal

Northug og Sundby om OL-nedturen: – To medaljer er langt under pari

SOTSJI/OSLO (NRK.no): De norske herreløperne hadde mål om å ta minst en medalje på hver øvelse i OL. Seks renn senere er fasiten ett gull og en bronse.

Petter Northug Martin Johnsrud Sundby

Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby var Norges største gullhåp i Sotsji. Kun Sundby reiser hjem med en medalje - bronsen fra fellesstarten med skibytte.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

– Vi reiser hjem med to herremedaljer og det er langt under pari. Og det er i hvert fall langt under den målsettingen vi satte før mesterskapet, sier en skuffet Martin Johnsrud Sundby til NRK.no etter OLs siste langrennsøvelse.

Sundby var den eneste av de norske gutta som hang med da russerne klinte til i avslutningen av femmila. Til tross for et iherdig forsøk på å spurte ned hjemmehåpene, måtte Sundby ta til takke med den bitre fjerdeplassen.

Dermed måtte Norges herrelandslag nok en gang forlate skistadion i Sotsji uten å ha tatt en medalje.

– Vi hadde mål om medalje på alle distanser her, sier Sundby, tydelig oppgitt over uttellingen.

Dårligste på 30 år

Ikke siden OL i Sarajevo i 1984 har de norske langrennsgutta reist hjem fra OL med så dårlig uttelling på distanserenn.

– Vi snakker om det dårligste som er prestert på 30 år. Det er skuffende, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Heller ikke Petter Northug, som reiser hjem fra Sotsji uten en eneste medalje i kofferten, er særlig tilfreds med det som har blitt levert.

– Dette er langt under pari. Martin kunne ha reddet oss med et gull i dag. Resten leverer for dårlig, sier Northug.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Femmila

De norske gutta var med i teten i begynnelsen av femmila, men fikk det tungt mot slutten. Martin Johnsrud Sundby var nærmest medalje med sin fjerdeplass.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Ingen kollektiv svikt

Mannen som er ansvarlig for de norske prestasjonene i langrennssporet, landslagssjef Vidar Løfshus, erkjenner at Sotsji-OL ikke levde opp til forventningene.

Ola Vigen Hattestads sprintgull og Sundbys bronse fra fellesstarten med skibytte er det langt fra hva man forespeilet seg før mesterskapet.

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus legger ikke skjul på at han er skuffet over uttellingen til de norske langrennsgutta i Sotsji. Men noen kollektiv formsvikt er han ikke enig i at det har vært under lekene.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Vi hadde mål om å sitte igjen med mer enn en bronse på distanseløp, sier Løfshus.

Han avviser imidlertid at det er en kollektiv formsvikt som har ødelagt for de norske gutta.

– Jeg vil ikke si det. Martin, for eksempel, har vært i bra form hele veien. Jeg vil ikke si noe om hvem som har skuffa mest, men noen har hatt mindre uttelling enn andre, sier Løfshus.

– Northug skuffet stort

Det er ikke vanskelig å skjønne at Petter Northug er fremst i køen av løperne Løfshus sikter til.

Fra å ha vunnet minst to gull i samtlige mesterskap siden VM i Liberec i 2009, kan han best vise til en fjerdeplass fra lagsprinten under OL i Sotsji.

– Petter har skuffet stort. Det er ikke noe annet å si om det. Han har pleid å være garantisten i mesterskap. Her har han ikke vært i nærheten, sier langrennsekspert Bjørn.

Northug selv er innstilt på å slå tilbake i neste års ski-VM.

– Vi må reise oss og komme tilbake til Falun neste år, sier 28-åringen.

NRKs langrennskommentatorer analyserer langrennsinnsatsen under OL og 50 kilometeren.

Siste nytt

  • Dømte straffe – så snudde dommeren

    England slo Spania 2-0 i søndagens EM-kamp, men resultatet kunne fort vært annerledes. På stillingen 1-0 i det 75. minutt ble nemlig spanjolene tildelt straffespark etter en hands, men dommeren trakk senere avgjørelsen. – Det er meget uvanlig, kommenterte NRK-ekspert Tom Nordlie. Senere spikret Jodie Taylor seieren for England.

    Dommeren ombestemmer seg

Sendeplan

Kl. Program Kanal