Hopp til innhold

Mener Sundby må gjøre mer som Northug og Bjørndalen

VAL SENALES (NRK): Martin Johnsrud Sundbys største problem er rett og slett at han er for god for ofte.

Martin Johnsrud Sundby

HØYDESAMLING: Martin Johnsrud Sundby har denne uka ladet opp til sesongen på isbreen i Val Senales. Sesongåpningen i langrenn er på Beitostølen 13. - 15. november.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er kjempeenkelt å svare på! Det er fordi jeg ikke har vært god nok.

Martin Johnsrud Sundby har nettopp fått spørsmål om hvorfor han aldri har stått alene på toppen av pallen i et mesterskap.

Svaret kommer raskt, uten nøling, og er nesten overraskende ærlig. Mannen vant jo tross alt både Tour de Ski og verdenscupen i fjor.

– Så du mener du ikke har vært god nok?

– Ja. Jeg har en del medaljer, men akkurat de dagene jeg har kunnet ta mesterskapsgull har jeg ikke vært god nok, sier mannen som har deltatt i fire VM og to OL.

Vil alltid være best

Men bak det enkle svaret ligger det en mer omfattende forklaring:

Sundby klarer ikke å prioritere bort mindre viktige renn.

– For meg er det viktig å gå fort hele sesongen. Det er bare sånn jeg er skrudd sammen, sier han og legger til:

– Så kan man si at det er veldig synd og at jeg burde klare å bygge opp mer motivasjon til de viktigste konkurransene, men det er ikke sånn jeg er.

Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug

SKUFFET: Før Falun-VM i fjor vinter var Martin Johnsrud Sundby en av storfavorittene til å vinne femmila. I stedet ble han syk og endte på 11. plass. Petter Northug (nr. 4) tok gullet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

NRK møter Oslo-gutten under høydesamlingen i italienske Val Senales. Her forbereder han seg til en ny sesong og NRK var med da han dagen i forveien staket seg rolig bortover den italienske isbreen over dalen som hver høst tiltrekker seg verdens beste skiløpere.

På breen var også Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen. Utøvere som i motsetning til Sundby er svært kyniske i en mesterskapssesong. Utøvere som ikke nøler med å vrake renn som ikke passer inn i VM- eller OL-planen.

– Umulig

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener Sundby er nødt til å gjøre mer som Northug og Bjørndalen dersom han skal kunne ta et individuelt mesterskapsgull.

– Det er strengt tatt ikke mulig å være i toppform i over fire måneder, sier Bjørn.

Han forklarer at det nærmest blir en ond sirkel for Sundby: Skal du være i toppform hele tiden må du presse deg over lang tid og da er det større sjanse for å bli syk.

Og nettopp dét har Martin Johnsrud vært i de to siste verdensmesterskapene.

Sykdomsmareritt

– Skuffelsen kommer i det øyeblikket du skjønner at, oi, nå blir jeg syk, dette går ikke bra. Da blir man lei seg, sier Sundby.

I fjor var han storfavoritt til å ta femmilsgullet under VM i Falun, men akkurat som under mesterskapet i Val di Fiemme to år tidligere, ble han syk. I Falun endte det med en skuffende 11. plass, mens Northug vant og fikk stå på toppen av pallen for 13. gang i et VM.

Årets sesong er uten mesterskap, men Sundby er klar på hva som er målet når VM kommer til Lahti i 2017.

– Selvfølgelig har jeg kjempelyst på en gullmedalje. Det ville vært en guttedrøm som gikk i oppfyllelse, sier han.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal