NRK Meny
Normal

Mener Sundby må gjøre mer som Northug og Bjørndalen

VAL SENALES (NRK): Martin Johnsrud Sundbys største problem er rett og slett at han er for god for ofte.

Martin Johnsrud Sundby

HØYDESAMLING: Martin Johnsrud Sundby har denne uka ladet opp til sesongen på isbreen i Val Senales. Sesongåpningen i langrenn er på Beitostølen 13. - 15. november.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er kjempeenkelt å svare på! Det er fordi jeg ikke har vært god nok.

Martin Johnsrud Sundby har nettopp fått spørsmål om hvorfor han aldri har stått alene på toppen av pallen i et mesterskap.

Svaret kommer raskt, uten nøling, og er nesten overraskende ærlig. Mannen vant jo tross alt både Tour de Ski og verdenscupen i fjor.

– Så du mener du ikke har vært god nok?

– Ja. Jeg har en del medaljer, men akkurat de dagene jeg har kunnet ta mesterskapsgull har jeg ikke vært god nok, sier mannen som har deltatt i fire VM og to OL.

Vil alltid være best

Men bak det enkle svaret ligger det en mer omfattende forklaring:

Sundby klarer ikke å prioritere bort mindre viktige renn.

– For meg er det viktig å gå fort hele sesongen. Det er bare sånn jeg er skrudd sammen, sier han og legger til:

– Så kan man si at det er veldig synd og at jeg burde klare å bygge opp mer motivasjon til de viktigste konkurransene, men det er ikke sånn jeg er.

Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug

SKUFFET: Før Falun-VM i fjor vinter var Martin Johnsrud Sundby en av storfavorittene til å vinne femmila. I stedet ble han syk og endte på 11. plass. Petter Northug (nr. 4) tok gullet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

NRK møter Oslo-gutten under høydesamlingen i italienske Val Senales. Her forbereder han seg til en ny sesong og NRK var med da han dagen i forveien staket seg rolig bortover den italienske isbreen over dalen som hver høst tiltrekker seg verdens beste skiløpere.

På breen var også Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen. Utøvere som i motsetning til Sundby er svært kyniske i en mesterskapssesong. Utøvere som ikke nøler med å vrake renn som ikke passer inn i VM- eller OL-planen.

– Umulig

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener Sundby er nødt til å gjøre mer som Northug og Bjørndalen dersom han skal kunne ta et individuelt mesterskapsgull.

– Det er strengt tatt ikke mulig å være i toppform i over fire måneder, sier Bjørn.

Han forklarer at det nærmest blir en ond sirkel for Sundby: Skal du være i toppform hele tiden må du presse deg over lang tid og da er det større sjanse for å bli syk.

Og nettopp dét har Martin Johnsrud vært i de to siste verdensmesterskapene.

Sykdomsmareritt

– Skuffelsen kommer i det øyeblikket du skjønner at, oi, nå blir jeg syk, dette går ikke bra. Da blir man lei seg, sier Sundby.

I fjor var han storfavoritt til å ta femmilsgullet under VM i Falun, men akkurat som under mesterskapet i Val di Fiemme to år tidligere, ble han syk. I Falun endte det med en skuffende 11. plass, mens Northug vant og fikk stå på toppen av pallen for 13. gang i et VM.

Årets sesong er uten mesterskap, men Sundby er klar på hva som er målet når VM kommer til Lahti i 2017.

– Selvfølgelig har jeg kjempelyst på en gullmedalje. Det ville vært en guttedrøm som gikk i oppfyllelse, sier han.

Siste nytt

 • Storaksjon mot kampfiksing

  Midt i forberedelsene til mesterligafinalen i Kiev rystes ukrainsk fotball av det som kan være en stor kampfiksingsskandale. Topplagene Vorskla Poltava og Zorja Lugansk er på listen over i alt 35 klubber som politiet mener har vært involvert i kampfiksing.

 • Lovren klar for Ronaldo-test

  Dejan Lovren vet han har en tøff oppgave i vente mot Cristiano Ronaldo i mesterligafinalen: – Ronaldo har spilt denne typen kamper i 12-15 år. Han scorer over 30 mål hver sesong. Men vi møter verdens beste spisser i Premier League, så vi vet hvordan vi skal forsvare oss som lag.

  Dejan Lovren
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Emery klar som ny Arsenal-manager

  Unai Emery blir Arsène Wengers arvtaker som Arsenal-manager. Spanjolen har de to siste sesongene vært trener i franske Paris Saint-Germain. Før det ledet han Sevilla til tre strake europaligatitler mellom 2014 og 2016. Han har også vært trener i Valencia.

  Arsène Wenger ga seg ved sesongslutt etter 22 år som Arsenal-manager.

  FILES-FBL-ENG-PR-ARSENAL-EMERY
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal