Hopp til innhold

Finlands norske langrennssjef: – Får stadig spørsmål om nordmenn var dopet

Magnar Dalen var smøresjef for de norske langrennsløperne i gullalderen. Nå er han finsk landslagssjef, og får nesten daglig spørsmål om det var doping i Norge på 90-tallet.

Magnar Dalen var smøresjef på det norske skilandslaget på 90-tallet. Han er nå finsk skilandslagssjef.

Magnar Dalen får stadig spørsmål om norske langrennsløpere kan ha vært dopet på 90-tallet.

 • Se videoreportasje over!

– Jeg får spørsmål veldig, veldig ofte, såklart. Og alle får det samme svaret: I løpet av den tida jeg jobbet i Norge, og med det miljøet som var da, er jeg veldig sikker på at ingen tuklet med noen ting, sier Magnar Dalen til NRK.

Den finske landslagssjefen synes det er kjedelig at det rettes dopinganklager mot de norske langrennsløperne i den finske dokumentarfilmen «When Heroes Lie».

– Det er ubehagelig, kjedelig og dumt, sier en hoderistende Dalen.

Aktør i filmen

I den finske doukumentarfilmen får han spørsmål om han tror den norske langrensporten har en dopinghistorikk lik den finske.

– Nei, svarer Dalen bestemt.

Thomas Alsgaard

Thomas Alsgaard synes beskyldningene om doping er drøye, og krever at den anonyme kilden står fram.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

En anonym norsk kilde, som ifølge dokumentaren skal ha hatt nær tilknytning til norsk langrenn på 90-tallet, sier imidlertid det motstatte. Ifølge kilden vil det kun være tapere igjen i norsk langrennshistorie om sannheten om doping kommer på bordet.

– Useriøst

Magnar Dalen mener, i likhet med blant annet Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og Bente Skari, at det er drøyt å komme med slike beskyldninger uten å ville stå fram for offentligheten.

– Det virker useriøst at en eller annen person står fram og sier at en annen var dopet uten at vi kan kontrollere det, mener Dalen.

Han føler seg helt sikker på at norsk langrennssport var fri for doping da han var smøresjef på 90-tallet.

– Det kan alltids være individer man ikke har kontroll på, det gjelder i alle land. Men det norske langrennsmiljøet på 90-tallet, med den treningen man la ned og det systemet vi hadde, er jeg helt sikker på at var helt ærlig, sier Dalen.

 • Se hele intervjuet med Magnar Dalen i videovinduet under!

Magnar Dalen var smøresjef for Norge på 1990-tallet. Nå er han finsk skilandslagssjef.

Magnar Dalen mener ryktene ikke stemmer

Siste nytt

 • Ventura nær seier - tapte etter omspill

  Kristoffer Ventura kjemper for å komme seg tilbake på PGA-touren og leverte et toppresultat på Korn Ferry-touren, nivået under PGA-touren i helgen.

  Ventura gikk ut i lederball søndag og etter en runde to slag under par, endte det hele med et omspill om seieren for nordmannen i Argentina Open

  Der gjorde både han og amerikanske Mason Andersen birdie på første omspillshull. På andre forsøk ble det igjen birdie for Anderson, mens Ventura måtte nøye seg med par. Dermed endte nordmannen på annenplass, noe som sender han opp på tiendeplass på poenglista. De 25 beste ved sesongslutt får plass på PGA-touren.

  Kristoffer Ventura
  Foto: Reuters
 • Henrik Kristoffersen på slalåmpallen i Aspen

  Henrik Kristoffersen kjørte ned til 3.-plass i søndagens slalåmrenn i Aspen.

  Romerikingen inntok dermed verdenscuppallen for 86. gang i karrieren. 52 av dem har kommet i slalåm.

  Kristoffersen endte 1,17 sekunder bak vinneren Loïc Meillard. Han var også nummer tre etter første omgang og hadde 1,07 sekunder opp til Clément Noël.

  I pallkampen var også Alexander Steen Olsen en aktør. Kjelsås-gutten lå rett bak Kristoffersen med fire hundredeler før finalen, men passiv kjøring i andreomgangen tok ham ned ni hakk på resultatlista.

  Timon Haugan kjørte seg opp fra 18.- til 6.-plass i snøværet i Colorado, mens Sebastian Foss-Solevåg ble nummer 20.

  Atle Lie McGrath, Halvor Hilde Gunnleiksrud og Theodor Brækken kjørte alle ut i første omgang.

  Den skjebnen var det mange som led. Hele 26 alpinister kom aldri til mål, og det bidro til å gi Foss-Solevåg en omgang til. (NTB)

  ofcwzkn9cc8
  Foto: AP
 • Nordås før VM-finalen: – Det blir et helsikes kaos

  Narve Gilje Nordås tror det blir et bikkjeslagsmål om medaljene på 1500 meter i VM innendørs i Glasgow.

  Søndag formiddag gikk NRK på Narve Gilje Nordås og Gjert Ingebrigtsen langs elven Clyde, der de gjorde siste finpuss før kveldens VM-finale på 1500 meter.

  – Det blir jo et helsikes kaos, sier Nordås, som er den best rangerte løperen på 1500 meter i VM-finalen, til NRK.

  Opprinnelig skulle det være tolv løpere i finalen. I tillegg fikk to øvrige utøvere plass i finalen etter fall i forsøket. Totalt dermed 14 løpere.

  Til sammenligning var det bare syv løpere i forsøksheatet til Nordås.

  – Selv til å være utendørs så er det forbanna mye folk, så når du skal fordele det på en innendørsbane, så tror jeg det blir folk som faller. Jeg må bare satse på at jeg ikke blir en av dem. Hvis jeg holder meg på beina, så tror jeg det kan bli bra.

  NRKs friidrettsekspert håper det blir satt fart fra start.

  – Det er litt for mange til at det er helt bra, men vi får tro at det går bra og at noen tar ansvar for å springe raskt fra start, sier Vebjørn Rodal.

  Finalen ser du 22.30 på NRK1 og i NRK TV.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal