Hopp til innhold

– Vi har ingen dopingprøver fra 90-tallet

Norges laboratorium for dopinganalyse har ikke én eneste dopingprøve fra 1990-tallet. Alle er slettet.

Doping

Ifølge Ingunn Hullstein, fagsjef ved Norges laboratorium for dopinganalyse, er samtlige dopingprøver hos dem fra 1990-tallet slettet.

Foto: Wiik, Eirill / NTB scanpix

Det betyr at det blir vanskelig å gjøre nye analyser av de norske langrennsløpernes dopingprøver fra gullalderen på 1990-tallet - dersom det skulle bli aktuelt.

– Vi er forpliktet til å slette prøvene etter åtte år hvis det ikke kommer spesielle henvendelser fra organet som har gjennomført testen. Men det er ytterst sjeldent, sier Ingunn Hullstein, fagsjef ved Norges laboratorium for dopinganalyse ved Universitetet i Oslo..

Inngunn Hullstein

Ingunn Hullstein, fagsjef ved Norges laboratorium for dopinganalyse, forteller at de er forpliktet til å slette dopingprøver etter åtte år.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hullstein forteller at negative prøver ikke alltid blir tatt vare på i åtte år, hvis det ikke er noe påfallende med testene når de analyseres.

– Prøvene blir som regel kastet tidligere enn grensen på åtte år, sier Hullstein.

Vanskelig med nye tester

I en finsk dokumentar laget av Arto Halonen hevder regissøren at han har snakket med en sentral person i det norske langrennsmiljøet under dets «gullalder». Den anonyme kilden hevder doping var utbredt i det norske langrennsmiljøet dengang.

Fredag sier Det internasjonale skiforbundet (FIS) til NRK.no at det vil være uaktuelt å beordre nye tester av de gamle dopingprøvene på bakgrunn av dokumentaren. Årsaken er at en anonym kilde uten dokumentasjon ikke er troverdig nok.

– Forholder oss ikke til utøverne

Norges laboratorium for dopinganalyse ved Universitetet i Oslo er ett av 33 laboratorier i verden som oppbevarer dopingprøver, og hvert år mottar de over 5000 blod- og urintester.

Det er myndigheten som bestilte dopingprøvene som i dag eier dem, enten det er Det internasjonale skiforbundet, et antidopingbyrå, Den internasjonale olympiske komité (IOC) eller andre organer.

Det betyr at hver enkelt utøver ikke kan komme til laboratoriet for å be om en re-analyse.

– Utøveren trenger godkjennelse. Vi forholder oss kun til Antidoping Norge eller et internasjonalt forbund, sier Hullstein.

Ikke navn på prøvene

Kari-Pekka Kyrö

Tidligere finsk langrennstrener Kari-Pekki Kyrö tror idrettsfolk kun vil snakke sant overfor politiet eller retten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Prøvene er ikke listet etter navn, og er kun kodemerket.

– Vi, her på laboratoriet, har ikke mulighet til å finne ut hvilke prøver som hører til hvilke utøvere, sier hun.

Beskyldningene om at norsk langrenn skal ha vært preget av doping på 90-tallet, møtes av blank benektelse fra sentrale utøvere.

Skøytekongen Johann Olav Koss har tidligere uttalt at han ønsker en dopinghøring for norske idrettsutøvere, og at han selv ville deltatt.

Men en høring har ikke den tidligere finske langrennstreneren Kari-Pekka Kyrö tro på. Han påstod i 2008 at Finland og Russland hadde et felles dopingprogram fra 1990-tallet fram til 2001, og han har tidligere rettet dopinganklager mot det norske langrennsmiljøet.

– Idrettsfolk og ledere snakker bare sant overfor politiet eller i retten. En høring innad i idretten har ingenting for seg, sier Kyrö til NRK.no.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal