Carlsen reddet remis: – Måtte skru på nødbremsen

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (22) fikk ingen god start på VM-kampen mot Vishy Anand (43). I det første partiet måtte nordmannen redde seg inn til remis.

Magnus Carlsen og Vishy Anand endte med remis i det aller første partiet i VM-kampen i India, lørdag formiddag. Kampen var over etter halvannet times spill.

VIDEO: Se øyeblikket der Carlsen og Anand avslutter åpningspartiet med remis - altså uavgjort.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen fikk ingen optimal start, men reddet inn et uavgjort-resultat.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Med tanke på at Carlsen startet med hvite brikker, kan det ikke ansees som en god start for nordmannen.

Partiet var over etter bare 16 trekk – et uvanlig kort parti.

Ifølge ulike sjakkcomputere var stillingen helt lik da partiet ble avsluttet, men det var tydelig at nordmannen var på defensiven mot slutten.

– Han er nok litt irritert over at han ikke fikk mer ut av dette. Men samtidig er han nok glad for å være i gang, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til NRK.no.

«Trekk-gjentakelse»

Magnus Carlsen startet med hvite brikker, men allerede etter 10 trekk mistet han overtaket i partiet. Anand spilte meget fornuftig, og unngikk Carlsens forsøk på å skaffe seg en fordel etter åpningen.

Etter rundt halvannen times spill endte kandidatene med å ta det samme trekket tre ganger på rad (Carlsen flyttet dronningen sin tre ganger samme sted, mens Anand flyttet hesten sin det samme antall ganger frem og tilbake). Det kalles en såkalt «trekk-gjentakelse», som betyr at kampen går til remis.

– Ingen av dem følte at de hadde noen bedre mulighet enn å flytte frem og tilbake, og da ender det med uavgjort, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Begge utøverne har da 0,5 poeng hver etter ett av totalt 12 partier i VM-kampen.

– Skuffende av Carlsen

I NRKs sjakk-studio var sjakkekspert Torstein Bae skuffet over det han fikk se av den norske verdenseneren.

– Dette var en skuffende start for Magnus. Jeg hadde håpet han skulle vinne dette første partiet, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Magnus Carlsen så tydelig skuffet ut da han forlot sjakkbrettet etter dag én.

– Jeg er ikke veldig fornøyd med kampen. Jeg er fornøyd med å få spilt i dag, men jeg er ikke fornøyd med hvordan kampen gikk. Jeg hadde håpet å få spille lenger, sier Carlsen.

– Jeg måtte skru på nødbremsen og redde remis, sier Carlsen.

Anand styrte

Anand var langt mer fornøyd etter partiet.

– Dette var et behagelig resultat for meg. Jeg er fornøyd, sier Anand.

President i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, mener Carlsen kom på defensiven etter rundt 10 trekk.

– Anand overtok initiativet rundt trekk 10. Derfra og inn måtte Carlsen bare redde seg inn til uavgjort, altså remis, sier Aulin-Jansson.

– Han fikk ikke den starten han ønsket. Han ønsket å presse med hvit, men det klarte han ikke helt, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

Agdestein forteller at Carlsen hadde «sommerfugler i magen» før kampen.

– Dette var ingen krise. Nå har han fått løsnet opp, kommet i gang, og kan starte med blanke ark i morgen, sier Agdestein.

Godt å komme i gang

Også NRKs sjakkekspert mener å se en viss tilfredshet i Carlsen.

– Jeg synes det ser ut som at Carlsen er ganske fornøyd, faktisk. Han er nok lettet over å ha kommet unna uten å miste poeng. Kanskje han var mer nervøs før dette partiet enn vi trodde, sier Torstein Bae.

Pappaen til Magnus, Henrik Carlsen, kunne ikke spore noen synlig misnøye med partiet hos sønnen.

– Anand var nok noe mer fornøyd enn Magnus i dag. Men han tok en praktisk avgjørelse, og remis er et helt greit resultat, sier Henrik Carlsen.

– Han trenger nok noen partiet på å komme i gang, sier han.

Magnus Carlsen og Vishy Anand

Magnus Carlsen og Vishy Anand gjorde tre helt like trekk etter hverandre, og dermed endte kampen med remis.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Uvanlig kort kamp

Magnus Carlsen har snakket om at han ønsker seg lange og slitsomme partier. Men åpningspartiet varte kun 1,5 timer. Det er uvanlig kort. Et vanlig sjakkparti varer vanligvis mellom fire og sju timer.

– Spillet ble tett veldig tidlig, så jeg hadde ingen alternativer. Det var ikke en god utvikling for meg, men jeg kan ikke få det som jeg vil hver dag, sier Carlsen.

– Det var litt overraskende, ja. Anand hadde nok mulighet til å spille videre, men nå ble det som det ble. Den siste halvtimen var det ganske opplagt at det kom til å bli et kort parti, sier pappa Carlsen.

– Tror Carlsen slår tilbake

Nordmannen er imidlertid ikke bekymret for fortsettelsen.

– Ingen skade skjedd. Det er lenge igjen av denne kampen, sier 22-åringen fra Lommedalen i Bærum.

Neste parti spilles søndag kl 10.30. Partiet kan du se direkte på NRK1.

– Jeg tror Carlsen slår grusomt tilbake i morgen. Jeg tror han vinner med svarte brikker faktisk, spår sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

VIDEO: Se en oppsummering av første parti - trekk for trekk!

Første dag og parti er ferdig i verdensmesterskapet i sjakk i den indiske byen Chennai. NRKs sjakkekspert Torstein Bae tar deg gjennom trekk for trekk og gir deg et innblikk i hva som kunne skje og hva som skjedde i den historiske kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

En gjennomgang av første parti i Chennai

Siste nytt

 • Serie A tillater fem bytter

  Når Serie A starter opp igjen 20. juni, vil alle lag ha muligheten til å bytte fem ganger, bekrefter Det italienske fotballforbundet. Premier League vedtok den samme bytteregelen torsdag. De fem innbyttene kan bare skje maks tre ganger for hvert lag.

  Ronaldo
  Foto: MARCO BERTORELLO
 • Jordan donerer 100 millioner dollar

  Basketball-legenden Michael Jordan og Nike-eide Jordan Brand vil over ti år donere 100 millioner dollar til organisasjoner som jobber mot rasisme og for mer sosial rettferdighet. Donasjonen kommer etter oppmerksomheten rundt George Floyds død.

  Jordan
  Foto: FRANCK FIFE
 • NFL beklager motstand mot kneling

  Lederen for det amerikanske fotballforbundet, Roger Goodell, sier nå at det var galt å nekte spillere å delta i fredelige protester mot rasisme ved å knele under nasjonalsangen. I en video beklager Goodell at forbundet ikke lyttet til spillerne.

Sendeplan

Kl. Program Kanal