Hopp til innhold

Her må hun rette opp arrangørens feil - mistet ledelsen

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Skiskytteren Momoko Dekijima lå an til å vinne gull, men arrangøren sendte henne ut på en feilaktig ekstrarunde. – Du kan tenke deg hvordan det føles, sier Norges trener.

Para

BLE TVUNGET UT: Her må japaneren Momoko Dekijima ta en ekstra runde for å rette opp arrangørens blemme. Dermed mister hun ledelsen.

Foto: NRK

Dekijima

LANGT BAK: Momoko Dekijima endte til slutt på en 7.-plass.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

– En generaltabbe av arrangøren, sier Norges landslagstrener Torbjørn Broks Pettersen til NRK.no.

Det som nå har utviklet seg til å bli en kjempeskandale i Paralympics, startet under kvinnenes 12,5 kilometer i skiskyting.

Arrangørene hadde satt ut mønene, altså merkene rundt løypen, feil. Den var merket for 15 kilometer – ikke 12,5. Alle kvinnene gikk dermed lengre enn de skulle gjort.

Men japaneren Momoko Dekijima visste hvor løypen var og gikk der.

Maija Jarvela fra Finland gikk også riktig, men hun ble dratt over i feil løype av løypevaktene.

Tvunget ut i ny runde

Mot slutten av løpet forsøkte juryen å rette opp skaden ved å sende Dekijima ut i en lengre sisterunde. Dermed gikk hun fra å lede med 2 minutter til å ligge 1.30 minutter bak.

– Dette har ikke juryen rett til, sier Torbjørn Broks Pettersen.

– Skal man følge regelboken, må konkurransen slettes. Det er fryktelig synd for japaneren som gjorde alt rett. Hadde det vært tidligere i mesterskapet kunne de kansellert og rettet opp på en hviledag, men nå er det ingen ledige dager igjen, sier Pettersen.

– Du kan jo tenke deg hvordan det føles for japaneren som går ut fra fjerde skyting og ser på lystavlen at hun leder. Så kommer hun litt ut i løypen og der står juryformannen og sender henne ut i en løype hun vet er feil.

– En skandale

Den norske treneren får bred støtte fra sine trenerkolleger. Ikke minst fra den finske, som så utøveren Maija Jarvela bli dratt ut av de riktige løypene.

– En skandale. En av mine løpere visste hvor løypen gikk, men ble revet over i feil trase av løypevaktene. Ingen hos arrangøren snakket engelsk og det tok altfor lang tid før juryen reagerte. Sørgelig at dette skjer i et mesterskap. Konkurransen burde vært annullert, sier Finlands trener Toni Myllylä til NRK.no.

Japan la umiddelbart inn en protest, men den avviste arrangøren.

Nå vet ikke Japan hva de skal gjøre videre.

– Vi var forberedt og gjorde ingen feil. Det er ikke riktig å tvinge Dekijima til å gå en lengre runde etter siste skyting, sier Japans lagsjef Hideki Aori.

Mikoko Dekijima endte til slutt på en 7.-plass, til tross for at hun var den eneste som visste hvilken løype hun skulle gå.

Oleksandra Kononova (Ukraina) tok gull, Alena Kaufman (Russland) tok sølv, mens Natalia Bratiuk (Russland) tok bronsen.

  • Se hele resultatlisten her! (ekstern lenke)
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal