– Sikker på at jeg kan kjempe om seieren

TROMSØ (NRK): Petter Northug reiser hjem fra NM i trygg forvissning om at det er mulig å slå Marin Johnsrud Sundby i Holmenkollen.

Petter Northug

TUNGE TAK: Petter Northug slikker i seg NM-stemninga i Tromsø før kraftanstrengelsen neste helg.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg føler jeg ligger veldig bra an. Jeg har fått gjort en veldig bra jobb etter Tour de Ski og ser fram mot femmila, sier Petter Northug (30) til NRK.

Søndag ettermiddag reiste han hjem fra et vellykket NM i Tromsø. Lørdag gikk han inn til seier på tremila med skibytte – søndag fulgte han opp med en god andreetappe for Strindheim i stafetten.

Nå venter altså løpet Northug selv har utpekt som det aller viktigste i vinter, femmila i Holmenkollen.

– Aldri en klarere favoritt

Han vant den i 2010, bare to uker etter at han ble olympisk femmilsmester i Vancouver, og fulgte opp med ny seier under VM i 2011.

Likevel – i år er ikke Northug i nærheten av å være favoritt. Det stempelet hviler på Martin Johnsrud Sundby, som har vært i en egen divisjon i distanselangrenn til nå denne vinteren.

Men Northug har langt fra gitt opp seieren.

– På en kjempedag er jeg sikker på at jeg kan være med og kjempe om seieren, selv om det kanskje aldri har vært en klarere favoritt på forhånd. Jeg ønsker å krige om seieren, fastslår han.

Forberedt på smerte

Nå skal Northug samle overskudd. Sprinten i Drammen onsdag blir den siste hardøkta før lørdagens manndomsprøve.

Samtidig foregår det en ikke uvesentlig jobb mellom ørene på Northug.

– De mentale forberedelsene har allerede startet. Du må være forberedt på at det blir vondt og hardt, som løypa er nå, påpeker han.

– Hvordan gjør du det?

– Man prøver å gå igjennom scenario. Man har gått den før og må legge planer. Ut fra det vi har sett tidligere i år, kommer det til å bli gått fort, konstaterer Petter Northug.

Siste nytt

 • Uavgjort for Ødegaards Vitesse

  Nederlandske Vitesse og Martin Ødegaard spilte 1–1 borte mot Utrecht i den første kvalifiseringskampen til europaligaen fredag. Vertene tok ledelsen etter 18 minutter, før Tim Matavz utlignet etter et Ødegaard-hjørnespark før pause.

  AFP_1FG2X3
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Norge U20 tapte VM-åpningen

  Norge tapte 1-3 mot Uruguay i sin første kamp i U20-VM i Polen fredag. Søramerikanernes Darwin Nunez satte et nydelig skudd i nettet etter 22 minutter, før Francisco Ginella økte etter svakt, norsk forsvarsspill åtte minutter senere. Christian Dahle Borchgrevink reduserte like etter pause, men tre minutter før full tid punkterte Brian Rodriguez kampen. Norge møter New Zealand på mandag.

 • Verdensrekord i debuten

  Sprinter Salum Kashafali løp inn til verdensrekord under et parafriidrettsstevne i Sveits fredag. Rekordtiden var 10,58. Dette var 25-åringens debut i parafriidrett, og han stiller i klassen T-12 for svaksynte.

  Salum Kashafali
  Foto: Norges friidrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal