NRK Meny
Normal

– Screening av hjertet kan skape falsk trygghet

Nytten av hjertescreening av unge idrettsutøvere er usikker, viser ny undersøkelse. Carl-Erik Torp gjennomgikk en slik test, men hjertefeilen hans ble aldri oppdaget.

Carl Erik Torp blir boren av bana på Fosshaugane.

Brann-spiller Carl-Erik Torp falt om med hjertestans under en kamp mot Sogndal i 2011. Etter omfattende hjerte-lunge-redning klarte redningsmannskapene å starte hjertet hans igjen ved hjelp av hjertestarter.

Foto: Rune Fossum / NRK

– Jeg er litt delt akkurat her. Jeg forstår at det er veldig vanskelig og komplisert å avdekke alt. Det er veldig mange små ting ved en sånn undersøkelse som kan skape uro, sier Torp til NRK.no.

Carl-Erik Torp

Carl-Erik Torp: – Hvis man tror at den screeningtesten utelukker alt så gir den en falsk trygghet.

Foto: NRK

I en fersk oversiktsiktsartikkel publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening kommer det frem at mange utøvere som rammes av plutselig hjertedød ikke ville blitt oppdaget selv med en screening av hjertet.

En screening er en EKG- eller en ultralydundersøkelse av hjertet.

Artikkelen er skrevet av medisinstudent Magnus Stokstad i fellesskap med veilederne Hilde Moseby Berge og Knut Gjesdal.

– Har for lite kunnskap

Brann-spiller Carl-Erik Torp skapte overskrifter da han falt om på banen med hjertestans i 2011.

Torp hadde gjennomført en screening før hjertestansen, uten at den oppdaget noe galt.

– Hvis man tror at den screeningtesten utelukker alt så gir den en falsk trygghet. Men den kan avkrefte noen ting og dermed kan man få gitt enkelte tilbakemeldinger, sier Torp, som nå har fått operert inn hjertestarter.

Kan skape bekymringer

En av artikkelforfatterne, Hilde Moseby Berge, arbeider med en doktorgrad i hjertescreening av profesjonelle fotballspillere.

Hun mener man foreløpig har for lite kunnskap til å kunne anbefale obligatorisk hjertescreening med EKG i Norge.

Legen tror i likhet med Torp at screeningresultatene kan gi bekymringer og restriksjoner for svært mange.

Thor Einar Andersen

Medisinsk ansvarlig i NFF, Thor Einar Andersen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

– Vi må huske at screeningundersøkelser kan føre til at så mye som hver 20. utøver må henvises til ytterligere undersøkelser og eventuelt en periode med treningsforbud uten at det ville komme noe ut av det, sier hun.

– Vanskelig å oppdage

– Carl-Erik Torps hjertesykdom ble aldri fanget opp av screeningtesten han gjennomførte. Hva er årsaken til at enkelte utøvere ikke fanges opp?

– Enkelte hjertesykdommer er ikke mulig å oppdage ved de undersøkelsene man gjør på en screening. Vanlige forkalkninger i blodårene, som er den vanligste årsaken til hjerteinfarkt i Norge, oppdages ikke under en screeningundersøkelse, sier hun.

– Vel så viktig med hjertestartere

Norge har i dag krav om EKG- og ultralydundersøkelser av hjertet for spillere i eliteserien, toppserien og 1. divisjon.

Da Alexander Dale Oen plutselig døde i 2012, ble spørsmålet om hjertescreening av unge idrettsutøvere på nytt aktualisert.

Det er imidlertid ikke obligatorisk hjertescreening av andre toppidrettsutøvere i Norge, men Berge mener det er vel så viktig at utøverne er oppmerksom på symptomer, og at det er utplassert hjertestartere på arenaene.

– Det er det som har reddet liv i norsk toppfotball, sier hun.

– Testene bør fortsette

Medisinsk ansvarlig i NFF, Thor Einar Andersen, forteller at leger og forskere har hatt for lite kunnskap om idrettshjerter, men at dette er i ferd med å bedre seg.

Han forstår imidlertid Torp som mener screeningtester kan skape en falsk trygghet.

– Den følsomheten som mangler gjør at vi ikke kan være sikre på at vi kan plukke ut de som er syke. Det er noe av den viktigste diskusjonen som er rundt screening.

Carl-Erik Torp mener likevel at norsk fotball skal fortsette med screeningundersøkelsene.

– Tester vil utvikles og forbedres. Diskusjonen kan heller gå på om dette skal være et tilbud til alle eller ikke. Det er viktig at folk får mulighet til å ta det valget selv, understreker han overfor NRK.no.

Siste nytt

 • Ruud tapte i kvartfinalen

  Casper Ruud ga meritterte Richard Gasquet god motstand, men den franske veteranen ble for sterk og vant i strake sett i kvartfinalen i ATP-turneringen i Båstad. Til slutt endte det med settsifrene 7–6 (7-4), 6–2.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • AC Milan vant anken i CAS

  Den italienske storklubben ble utestengt fra Europaligaen av UEFA, for å ha brutt reglene for økonomisk fair play (FFP). AC Milan anket til CAS, som nå ber UEFA finne en annen straff. De anser det som for strengt å nekte «Rossoneri» spill i Europa.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Times: Conte saksøker Chelsea

  Antonio Conte har bestemt seg for å gå rettens vei etter at han fikk sparken som Chelsea-manager, melder den britiske avisen The Times.

  Conte krever å få kompensasjon for skaden han mener klubben har påført hans karriere. 48-åringen mener den sene sparkingen har fratatt ham sjansen til å bli ansatt i andre storklubber.

  Antonio Conte
  Foto: David Klein / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale