NRK Meny
Normal

«Jays» om stjernesprinterne: – De er feige

Publikum er den store taperen når Usain Bolt og Tyson Gay ikke tør å møte hverandre før VM. Det mener flere internasjonale friidrettsstjerner, inkludert norske Jaysuma Saidy Ndure.

Jaysuma Saidy Ndure

Jaysuma Saidy Ndure er kritisk til at toppsprinterne møtes for sjelden. Bildet til venstre er sist gang Usain Bolt og Tyson Gay møttes utenfor VM og OL, i Stockholm i 2010. Gay vant 100-meteren.

Foto: NTB scanpix

Gay

Sprinteren Tyson Gay har ikke møtt Usain Bolt utenfor mesterskap på tre år.

Foto: ALAIN GROSCLAUDE / Afp

– Vi har fått mange feige sprintere. Mange flere enn før. Siden 2007 har ingen villet møte hverandre, sier Jaysuma Saidy Ndure til NRK.no.

Usain Bolt (26) og Tyson Gay (30) er verdens to raskeste menn for øyeblikket.

Men stjerneduoen konkurrerer knapt mot hverandre - mann mot mann - utenfor de store mesterskapene.

Noen ganger blir det ekstra åpenbart, som denne uka. På torsdag løp Gay 100-meter i Lausanne. To dager senere, bare noen timers togtur mot nordvest, løp Bolt inn til årsbeste i verden med på 200-meter i Paris.

Altså fikk ingen se drømmeduellen til tross for at det praktiske lå godt til rette.

– Det er kjedelig. Ingen vil måle seg mot hverandre. I hekk, kule og spyd møtes de beste hver gang, men ikke i sprint. Jeg kan bare kalle det feigt. Du kan ikke komme og si at dere ikke skal møtes før VM. Det er bare tull, sier «Jays».

Hekkeløperne støtter Ndure

Forrige gang Gay og Bolt møttes utenfor VM eller OL var tilbake i Diamond League-stevnet i Stockholm i 2010. Da vant Gay overraskende med 9,84.

Tidenes tre raskeste menn, Bolt, Gay og Yohan Blake, har kun møttes én gang: I OL-finalen på 100-meter i London.

– Før pleide alle å konkurrere mot hverandre. Det likte jeg bedre. Jeg løper uansett, jeg bryr meg ikke om hvem som står på startstreken. Jeg vil alltid slå de beste, ikke si at jeg ikke vil konkurrere mot dem, sier Ndure.

Jaysuma SaidY Ndure og andre friidrettsprofiler mener verdens raskeste sprintere møter hverandre for sjelden.

Se NRKs reportasje om hvorfor verdens raskeste menn møtes så sjelden.

Klimaks i VM

Usain Bolt har slitt med skade i starten av sesongen, men var tilbake i kanonform i går. På NRK.nos spørsmål om at fansen ønsker flere superdueller, svarer Bolt at alt nå handler om klimakset i VM.

– Alt bygger opp mot VM. Vi kommer nok begge til finalen der. Dere kommer til å få se et stort show. Det kommer til å være klimakset og jeg vil være klar, sier Usain Bolt.

– Ville du løpt raskere her om du ble presset av en Tyson Gay i toppform?

– Jeg vet ikke. Jeg ga alt, sier Bolt, til NRK.no.

– Du trenger alltid noen som kan presse deg til å yte ditt beste, fortsetter han.

– De er redd for å få egoene sine såret

ATHLETICS-IAAF-DIAMOND

Hekkeløper og OL-vinneren Aries Merritt.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Flere av verdens største friidrettsstjerner deler synspunktet til «Jays».

– Det er ingen hemmelighet at de unngår hverandre. Det er åpenbart. Hvis Bolt deltar, er Gay borte. Hvis Bolt er med, er ikke Blake (Yohan) med. Du ser aldri at de beste møtes, sier hekkeløper og OL-vinner Aries Merritt til NRK.no.

Verdens beste hekkeløperne reagerer på at toppsprinterne sjelden måler krefter. I hekk er ofte startfeltene langt sterkere enn i sprint.

– Hos oss møtes de beste hele tiden. En OL-vinner mot en amerikansk rekordholder. Det skjer nesten under hvert stevne. Publikum vil alltid se de beste konkurrere, sier OL-vinner på 110 meter hekk, Aries Merritt.

Han får støtte av hekk-kollegene Ryan Wilson og Jason Richardson.

– For å være ærlig, jeg tror at de er redd egoet deres skal bli såret. De vil ikke ta risikoen og ofre seg. Sprinterne er redd for at motstanderen skal få et mentalt overtak, sier Ryan Wilson.

– Jeg kan tape et løp, men samtidig tjene på det i form av trening. Slik tenker neppe sprinterne. De venter til de er i form og da konkurrerer de, sier Wilson.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

100 meter Tyson Gay vinner foran Usain Bolt

Slik gikk det da Gay og Bolt møttes i Stockholm i 2010.

Etterlyser flere magiske øyeblikk

Richardson etterlyser flere stjernedueller.

– Det er ikke rom for å være redd konkurrentene. De er bare mennesker slik som meg. Det skapes magiske øyeblikk med både Gay og Bolt. Det er ikke noe vi får oppleve så ofte, sier Richardson.

«Jays» er usikker på hvem sin skyld det er at stjernene så sjelden møtes.

– Kanskje er det managere, kanskje er det utøverne selv. Det ligger jo en del storpolitikk i disse tingene her. Det er vanskelig å si, men det jeg vet, er at de ikke vil møtes. Og det er feigt, gjentar den norske sprinteren.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal