Frykter Northugs sykdom skal vare lenger enn antatt

Petter Northug blir hemmet i treningsarbeidet i to måneder på grunn av virus. NRKs skikommentator håper det ikke blir enda lenger.

Petter Northug

Det blir spennende å følge utviklingen i Petter Northugs sykdomssituasjon, sier NRKs langrennskommentator Jann Post. – Man vet aldri hvor lang tid det tar, sier han.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Virus er en veldig usikker diagnose i idrettssammenheng. Men vet sjelden akkurat hvordan det slår ut på kroppen, så det er veldig vanskelig å håndtere. Jeg håper dette ikke tar lang tid, sier NRK-kommentator Jann Post.

Lørdag kom nyheten om at Petter Northug må trappe ned treningen i flere uker på grunn av en virusinfeksjon. Det er svært ugunstig for den kommende OL-sesongen.

Hemmet i flere uker

Jann Post (uten bokseposering)

NRKs langrennskommentator Jann Post tror Northug skal få trøbbel med å nå toppformen innen Tour de Ski.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

27-åringen har allerede avlyst en høydesamling på 20 dager. Han har dessuten ikke kunnet trene optimalt de siste ukene.

Ifølge VG Nett kommer virusinfeksjonen til å sabotere minst to måneder av Northugs treningsopplegg.

Det er trolig snakk om treningsnekt i kun to uker, men kongen av langrenn blir altså hindret fra å trene optimalt i langt flere uker enn det.

– Vet aldri hvor mange uker det tar

Post mener det kan ta enda lenger tid om Northug er uheldig.

– Av og til sitter en virusinfeksjon såpass i kroppen at det tar tid før kroppen klarer å ta til seg trening. Man håper at en pause skal løse problemet, men man vet aldri om det tar én, to eller tre uker. Her har de beregnet to uker, men det kan ta mer tid. Dette blir veldig spennende, sier kommentatoren.

Han tror nå Northug kommer til å legge om hele sesongopplegget.

– Det er klart det ikke er ideelt. September og starten av oktober er en veldig viktig periode for langrennsløpere, sier Jann Post til NRK.no.

Tror viruset går utover touren

Langrennskommentatoren tror Northug når toppformen i tide til OL i februar. Verre er det med Tour de Ski, som starter i romjula.

– Tour de Ski kommer nok litt for tidlig. Han må prioritere toppform under OL, og da må han drive mer grunntrening utover høsten. Da er det vanskelig å få godt nok grunnalg til to formtopper, sier Post.

Northug har fortsatt aldri vunnet Tour de Ski, og har ikke lagt skjul på at det er et av hans store mål. Samtidig er det lite som trumfer et OL.

Eirik Myhr Nossum

Petter Northugs trener Eirik Myhr Nossum sier at det trolig er snakk om et vanlig forkjølelsesvirus.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Sammenliknet med det opprinnelige opplegget er det jo en stopper. Men det er jo også om å gjøre å gjøre de riktige tingene når forholdene endrer seg, og det har det gjort nå, sa trener Eirik Myhr Nossum til NRK på lørdag.

Trolig vanlig forkjølelsesvirus

Det har skjedd tidligere at idrettsutøvere har vært ute lenge på grunn av virus, for eksempel Thor Hushovd, som mistet en hel sesong. Men Northug har trolig fått et langt vanligere problem.

– Jeg håper inderlig ikke det er noe sånn. Men jeg tror dette er en helt annen greie. Det Thor hadde var et ekstremtilfelle, og trolig flere ting på én gang. Dessuten visste de ikke hva det var, sier Post.

Northugs trener sier det trolig er snakk om et relativt harmløst virus.

– Treningen har gått litt i bølgedaler de siste par ukene. Men det er først nå de har funnet virus på prøvene. Det er et helt vanlig forkjølelsesvirus, sa treneren.

– Vi stresser ikke. Det er lenge igjen, sa Nossum.

Northug skal etter planen holde seg helt rolig i to uker, før han begynner å bygge seg opp igjen.

– Han tar det med ro. Det er vel noe av det som skiller ham fra andre utøvere. Han er så erfaren i dette gamet og vet så mye om seg selv at han klarer å ta det med ro. Han forstår at dette er slikt som skjer, sier Langås.

Siste nytt

 • Taugbøl best på hjemmebane

  Lillehammer-løper Håvard Solås Taugbøl var best og spurtslo Sindre Bjørnestad Skar om seieren under sprinten i norgescupen.

  – Dette var veldig moro. Det ble bedre utover dagen, så det er en god følelse, sier Taugbøl til NRK.

  – Han har slått meg så mye på trening, så jeg begynner å bli vant med det, sier Bjørnestad Skar.

  Even Northug var dagens overraskelse med sin tredjeplass. Lucas Chanavat hektet i finalen og endte sist.

  Norgescup langrenn Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Alnes overrasket landslagsløperne

  Anniken Gjerde Alnæs var sterkest i finalen under norgescupen på Sjusjøen og slo både Tiril Udnes Weng og Ane Appelkvist Stenseth i finalen.

  Alnæs har lenge vært rett oppunder Norges beste i sprint, men før årets sesong har hun egentlig begynt å satse på langløp.

  – Det er veldig mye som går rundt i hodet mitt nå. Det har vært en lang vei, men det har gått bedre og bedre de siste fire årene. En del jeg har gjort i år har gjort meg så sterk, sier Alnæs til NRK.

  Mathilde Myhrvold tok andreplassen etter en sterk spurt.

  Anikken Alnæs
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Avlyser prøve-OL i Kina

  Det internasjonale skiforbundet avlyser det planlagte prøve-OL i Beijing. Det skjer som følge av koronasituasjonen.

  Det vil også si at VM i fristil og snowboard, som også skulle foregått i Beijing, avlyses.

  – Vi hadde håpet at det ble mulig å arrangere testkonkurranser i Kina denne sesongen. Men den pågående andre bølgen av covid-19 har resultert i veldig strenge reiserestriksjoner som gjorde det umulig å arrangere internasjonale konkurranser, sier FIS-president Gian Franco Kasper.

  FIS World Cup Ruka Nordic
  Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal