Hopp til innhold

Frykter Northugs sykdom skal vare lenger enn antatt

Petter Northug blir hemmet i treningsarbeidet i to måneder på grunn av virus. NRKs skikommentator håper det ikke blir enda lenger.

Petter Northug

Det blir spennende å følge utviklingen i Petter Northugs sykdomssituasjon, sier NRKs langrennskommentator Jann Post. – Man vet aldri hvor lang tid det tar, sier han.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Virus er en veldig usikker diagnose i idrettssammenheng. Men vet sjelden akkurat hvordan det slår ut på kroppen, så det er veldig vanskelig å håndtere. Jeg håper dette ikke tar lang tid, sier NRK-kommentator Jann Post.

Lørdag kom nyheten om at Petter Northug må trappe ned treningen i flere uker på grunn av en virusinfeksjon. Det er svært ugunstig for den kommende OL-sesongen.

Hemmet i flere uker

Jann Post (uten bokseposering)

NRKs langrennskommentator Jann Post tror Northug skal få trøbbel med å nå toppformen innen Tour de Ski.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

27-åringen har allerede avlyst en høydesamling på 20 dager. Han har dessuten ikke kunnet trene optimalt de siste ukene.

Ifølge VG Nett kommer virusinfeksjonen til å sabotere minst to måneder av Northugs treningsopplegg.

Det er trolig snakk om treningsnekt i kun to uker, men kongen av langrenn blir altså hindret fra å trene optimalt i langt flere uker enn det.

– Vet aldri hvor mange uker det tar

Post mener det kan ta enda lenger tid om Northug er uheldig.

– Av og til sitter en virusinfeksjon såpass i kroppen at det tar tid før kroppen klarer å ta til seg trening. Man håper at en pause skal løse problemet, men man vet aldri om det tar én, to eller tre uker. Her har de beregnet to uker, men det kan ta mer tid. Dette blir veldig spennende, sier kommentatoren.

Han tror nå Northug kommer til å legge om hele sesongopplegget.

– Det er klart det ikke er ideelt. September og starten av oktober er en veldig viktig periode for langrennsløpere, sier Jann Post til NRK.no.

Tror viruset går utover touren

Langrennskommentatoren tror Northug når toppformen i tide til OL i februar. Verre er det med Tour de Ski, som starter i romjula.

– Tour de Ski kommer nok litt for tidlig. Han må prioritere toppform under OL, og da må han drive mer grunntrening utover høsten. Da er det vanskelig å få godt nok grunnalg til to formtopper, sier Post.

Northug har fortsatt aldri vunnet Tour de Ski, og har ikke lagt skjul på at det er et av hans store mål. Samtidig er det lite som trumfer et OL.

Eirik Myhr Nossum

Petter Northugs trener Eirik Myhr Nossum sier at det trolig er snakk om et vanlig forkjølelsesvirus.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Sammenliknet med det opprinnelige opplegget er det jo en stopper. Men det er jo også om å gjøre å gjøre de riktige tingene når forholdene endrer seg, og det har det gjort nå, sa trener Eirik Myhr Nossum til NRK på lørdag.

Trolig vanlig forkjølelsesvirus

Det har skjedd tidligere at idrettsutøvere har vært ute lenge på grunn av virus, for eksempel Thor Hushovd, som mistet en hel sesong. Men Northug har trolig fått et langt vanligere problem.

– Jeg håper inderlig ikke det er noe sånn. Men jeg tror dette er en helt annen greie. Det Thor hadde var et ekstremtilfelle, og trolig flere ting på én gang. Dessuten visste de ikke hva det var, sier Post.

Northugs trener sier det trolig er snakk om et relativt harmløst virus.

– Treningen har gått litt i bølgedaler de siste par ukene. Men det er først nå de har funnet virus på prøvene. Det er et helt vanlig forkjølelsesvirus, sa treneren.

– Vi stresser ikke. Det er lenge igjen, sa Nossum.

Northug skal etter planen holde seg helt rolig i to uker, før han begynner å bygge seg opp igjen.

– Han tar det med ro. Det er vel noe av det som skiller ham fra andre utøvere. Han er så erfaren i dette gamet og vet så mye om seg selv at han klarer å ta det med ro. Han forstår at dette er slikt som skjer, sier Langås.

Siste nytt

 • Adressa: Klæbo må stå over store deler av landslagssamlingen

  Johannes Høsflot Klæbo har ennå ikke blitt friskmeldt fra skaden han pådro seg i sommer og kan ikke delta for fullt på langrennslandslagets treninger til uka.

  – Han reiser til Steinkjer tirsdag og blir med på den andre treningsøkta vår da. I tillegg tar han del av den første økta onsdag, før han reiser hjem til Trondheim igjen, sier sprinttrener Arild Monsen til Adresseavisen.

  Søndag skal sprintlandslaget samles i Steinkjer, men Klæbo må stå over deler av samlingen på grunn av skadeproblemene på baksiden av låret. (NTB)

  Landslagssamlin i langrenn
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Reagerer på Haalands Viaplay-rolle: – Grunn til å bli mistenksom

  Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.

  Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

  Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

  – Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

  Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

  – Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

  – Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere.

  Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

  – Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Groenewegen spurtet til seier i Arctic Race

  Den nederlandske spurtkanonen Dylan Groenewegen var sterkest i avslutningen og vant 2. etappe av Arctic Race of Norway fredag.

  Groenewegen sikret seieren i en massespurt på den 154,3 kilometer lange etappen fra Mosjøen til Brønnøysund. 29-åringen regnes som feltets sterkeste spurter og levde opp til forventningene.

  Coop-rytteren Johan Ravnøy lå i et brudd som ble tatt igjen med drøyt 10 kilometer igjen til mål da Andreas Leknessund tettet luken opp mot Torghatten.

  Sven Erik Bystrøm prøvde å kjøre fra feltet i nedoverbakkene etter stigningen, men fikk ikke den nødvendige luken til å sikre etappeseier.

  Den franske Cofidis-rytteren Axel Zingle vant torsdagens åpningsetappe, der Edvald Boasson Hagen lå godt an like før mål, men ikke hadde mye å gi på slutten.

  Rittet fortsetter lørdag med en etappe fra Namsos til Skallstugu i Levanger, før avslutningsetappen i Trondheim søndag. (NTB)

  Sykling: Tour de France 2017
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste