Hopp til innhold

Frykter Northugs sykdom skal vare lenger enn antatt

Petter Northug blir hemmet i treningsarbeidet i to måneder på grunn av virus. NRKs skikommentator håper det ikke blir enda lenger.

Petter Northug

Det blir spennende å følge utviklingen i Petter Northugs sykdomssituasjon, sier NRKs langrennskommentator Jann Post. – Man vet aldri hvor lang tid det tar, sier han.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Virus er en veldig usikker diagnose i idrettssammenheng. Men vet sjelden akkurat hvordan det slår ut på kroppen, så det er veldig vanskelig å håndtere. Jeg håper dette ikke tar lang tid, sier NRK-kommentator Jann Post.

Lørdag kom nyheten om at Petter Northug må trappe ned treningen i flere uker på grunn av en virusinfeksjon. Det er svært ugunstig for den kommende OL-sesongen.

Hemmet i flere uker

Jann Post (uten bokseposering)

NRKs langrennskommentator Jann Post tror Northug skal få trøbbel med å nå toppformen innen Tour de Ski.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

27-åringen har allerede avlyst en høydesamling på 20 dager. Han har dessuten ikke kunnet trene optimalt de siste ukene.

Ifølge VG Nett kommer virusinfeksjonen til å sabotere minst to måneder av Northugs treningsopplegg.

Det er trolig snakk om treningsnekt i kun to uker, men kongen av langrenn blir altså hindret fra å trene optimalt i langt flere uker enn det.

– Vet aldri hvor mange uker det tar

Post mener det kan ta enda lenger tid om Northug er uheldig.

– Av og til sitter en virusinfeksjon såpass i kroppen at det tar tid før kroppen klarer å ta til seg trening. Man håper at en pause skal løse problemet, men man vet aldri om det tar én, to eller tre uker. Her har de beregnet to uker, men det kan ta mer tid. Dette blir veldig spennende, sier kommentatoren.

Han tror nå Northug kommer til å legge om hele sesongopplegget.

– Det er klart det ikke er ideelt. September og starten av oktober er en veldig viktig periode for langrennsløpere, sier Jann Post til NRK.no.

Tror viruset går utover touren

Langrennskommentatoren tror Northug når toppformen i tide til OL i februar. Verre er det med Tour de Ski, som starter i romjula.

– Tour de Ski kommer nok litt for tidlig. Han må prioritere toppform under OL, og da må han drive mer grunntrening utover høsten. Da er det vanskelig å få godt nok grunnalg til to formtopper, sier Post.

Northug har fortsatt aldri vunnet Tour de Ski, og har ikke lagt skjul på at det er et av hans store mål. Samtidig er det lite som trumfer et OL.

Eirik Myhr Nossum

Petter Northugs trener Eirik Myhr Nossum sier at det trolig er snakk om et vanlig forkjølelsesvirus.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Sammenliknet med det opprinnelige opplegget er det jo en stopper. Men det er jo også om å gjøre å gjøre de riktige tingene når forholdene endrer seg, og det har det gjort nå, sa trener Eirik Myhr Nossum til NRK på lørdag.

Trolig vanlig forkjølelsesvirus

Det har skjedd tidligere at idrettsutøvere har vært ute lenge på grunn av virus, for eksempel Thor Hushovd, som mistet en hel sesong. Men Northug har trolig fått et langt vanligere problem.

– Jeg håper inderlig ikke det er noe sånn. Men jeg tror dette er en helt annen greie. Det Thor hadde var et ekstremtilfelle, og trolig flere ting på én gang. Dessuten visste de ikke hva det var, sier Post.

Northugs trener sier det trolig er snakk om et relativt harmløst virus.

– Treningen har gått litt i bølgedaler de siste par ukene. Men det er først nå de har funnet virus på prøvene. Det er et helt vanlig forkjølelsesvirus, sa treneren.

– Vi stresser ikke. Det er lenge igjen, sa Nossum.

Northug skal etter planen holde seg helt rolig i to uker, før han begynner å bygge seg opp igjen.

– Han tar det med ro. Det er vel noe av det som skiller ham fra andre utøvere. Han er så erfaren i dette gamet og vet så mye om seg selv at han klarer å ta det med ro. Han forstår at dette er slikt som skjer, sier Langås.

Siste nytt

 • Alcaraz utklasset Tsitsipas – møter Djokovic i semifinalen

  Verdensener Carlos Alcaraz utklasset Stefanos Tsitsipas og møter Novak Djokovic i semifinalen i Roland-Garros.

  Alcaraz feide Tsitsipas av rødgrusen med sifrene 6-2, 6-1, 7-6 (7-5) i en kamp som varte to timer og 12 minutter.

  Casper Ruud møter Holger Rune onsdag i en av de to siste kvartfinalene. (NTB)

  0dXz9r-mRKs
  Foto: AP
 • Riises Avaldsnes rystet Vålerenga

  Serieleder Vålerenga har vært i en egen klasse til nå i Toppserien, men mot John Arne Riises Avaldsnes gikk Oslo-laget på en real smell. Kampen endte til slutt 1–1, og dermed endte seiersrekken til Vålerenga, som ikke hadde gitt fra seg poeng på fem kamper.

  – Det er klart at det er skuffede Vålerenga-spillere som ikke får med seg tre poeng mot Avaldsnes, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

  Vålerenga tok ledelsen på et selvmål etter et drøyt kvarter. Karina Sæviks avslutningsforsøk ble reddet av keeper Kelsey Daugherty, men returen gikk rett i en uheldig Susan Duah og spratt i eget mål.

  Tabelljumboen lot seg ikke sette ut og gjorde en god prestasjon mot den suverene serielederen. I det 65. minutt kom et fortjent utligningsmål da Maria Hovmark nikket inn et innlegg fra Kristina Svandal.

  Synne Skinnes Hansen sto for målene da Rosenborg vant borte mot LSK Kvinner i kampen om å være Vålerengas nærmeste utfordrer. Det NRK-sendte oppgjøret mellom Brann og Stabæk fra Bergen endte uten scoringer.

  (NRK / NTB)

  Avaldsnes har hatt det tøft i Toppserien i år og mange trodde de skulle få det tøft mot serielederen Vålerenga.
 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg gleder meg til å oppleve en ny liga i et annet land. Jeg har vært heldig nok til å oppnå fantastiske ting i min karriere og oppnå alt jeg kan i Spania og Europa, sier Benzema.

  – Nå føles det som tiden er inne for en ny utfordring og et nytt prosjekt. Jeg ser fram til å slutte meg til mine nye lagkamerater og sammen med dem hjelpe til å løfte denne flotte klubben og fotballen i Saudi-Arabia til nye høyder.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste