Hopp til innhold

– Nå kan sesongen anses som vellykket

Manchester United forsvarte seg til en kjedelig seier mot Ajax i finalen av Europaligaen. Med tanke på hva som sto på spill, var det helt forsvarlig.

Sweden Soccer Europa League Final

«Dagens premie er ikke trofeet i seg selv, men Champions League-plassen den representerer», skriver Thore Haugstad.

Foto: Martin Meissner / AP

Laster innhold, vennligst vent..

Av og til er fallhøyden så stor at man bare må velge det sikre. Og i det Manchester United kravlet seg til trygghet mot Ajax onsdag kveld, må José Mourinho ha tenkt på konsekvensene om laget virkelig hadde falt mot avgrunnen.

Et tap hadde ikke bare vært en skuffelse for United. Det hadde vært en katastrofe.

Ved å vinne Europaligaen vil United nå gå direkte til gruppespillet i mesterligaen neste sesong. Det er dèt som er hovedpremien, ikke troféet. Alternativet hadde vært et nytt år i en turnering som sliter ut spillerne og kan skremme bort de største stjernene på markedet.

LES OGSÅ: Slik fant Mourinho løsningen

Verst av alt virker det som Mourinho tror at turneringen kan bremse spillernes utvikling.

For ikke å snakke om hva et tap hadde gjort med portugiserens eget sårbare rykte.

FBL-EUR-C3-AJAX-MAN UTD

ALDRI TRUET: United gjorde som de ville - scoret to når de trengte og lukket igjen bakover. Kjedelig, men effektivt, ifølge NRKs kommentator.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Klassisk Mourinho

Dermed kan en forstå hvorfor United la seg bakpå etter at Paul Pogba ga dem en tidlig ledelse, og hvorfor de stort sett slo trygge langpasninger før Henrikh Mkhitaryan la på til 2–0.

Det var klassisk Mourinho i finaler: Solide bak, to mål ut av ingenting – et kast og en corner. Kjedelig. Negativt. Effektivt.

Flere vil ha kritisert slagplanen i løpet av kampen, og det er åpenbart ikke denne fotballen Mourinho har lovet i United. Dette prosjektet skulle være hans forsøk på å bygge et underholdende lag; en målsetning som har blitt skrinlagt de siste månedene.

LES OGSÅ: – Jose Mourinho har ikke holdt sine løfter

Han fortjener kritikk for dette. Men nå som United først hadde nådd finalen, og alt sto på én kamp, ga det lite mening å plutselig satse på risikabel sambafotball.

Stor risiko

Mourinho visste at seier ville forvandle en svak debutsesong om til en god en. Plutselig er ikke dette året da United kom på sjetteplass, men heller året da de løftet tre pokaler.

Lettelsen blant spillerne må være enorm.

Konsekvensene ved et tap hadde vært store. Først og fremst hadde det jekket ned ambisjonsnivået, og klubbens tiltrekningskraft. United vil ha nok av penger uansett – de er klubben med de høyeste inntektene i verden – men hvem av stjernene ønsker å spille torsdagskvelder?

Nylig hintet Antoine Griezmann at han var lei av Atlético Madrid, laget som har nådd to mesterligafinaler på fire år. Han ønsket å vinne titler i sin neste klubb.

Og det var neppe ligacupen han snakket om.

LES OGSÅ: – Jose Mourinho har ikke holdt sine løfter

Skadelig turnering

I tillegg har man effekten et tap ville hatt på Uniteds egne spillere. Mourinho er kjent for å hamre inn en beinhard vinnermentalitet i sine lag; at de skal spille som vinnere, tenke som vinnere.

Slikt kan bygges internt, men ingenting hjelper som å faktisk vinne.

Så hvordan skal spillerne utvikle dette om de ikke en gang konkurrerer blant de beste?

Det må ha bekymret Mourinho. I 2013 gikk han så langt som å indikere at Europaligaen kunne ha en negativ effekt på spillerne.

– Jeg ønsker ikke å vinne Europaligaen, sa han.

– Det hadde vært en stor skuffelse for meg. Jeg ønsker ikke at spillerne mine skal føle at Europaligaen er vår turnering.

Nye målsetninger

Denne seieren beskytter også Mourinho mot mer personlig kritikk. Det finnes flere som mener at han er på vei nedover som trener. Sjetteplassen i ligaen har ikke imponert noen, og ingen har glemt marerittet hans i Chelsea forrige sesong.

Ser man på tabellplasseringer, har han aldri vært lenger nede. Dette var en seier han trengte.

Nå kan United gå sommeren i møte med ro i sinnet. De kan lokke de beste spillerne. De kan vokse teknisk og mentalt. De vender tilbake til der de hører hjemme.

Man kan si at det er en selvfølge for United å spille i mesterligaen, men det sier også litt om hva som sto på spill mot Ajax. Litt pepper for kjedelig fotball er en pris Mourinho fint kan betale.

Spesielt når premien er forvandlingen av en debutsesong som nå – til tross for alle problemene – kan bli ansett som vellykket.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal