NRK Meny
Normal

– Kanskje det råeste som er gjort i moderne langrenn

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Lagkompiser, eksperter og skipresident Erik Røste er fra seg av begeistring for «maskinen» Martin Johnsrud Sundby (31).

Sundby

GOD STEMING: Her gratuleres Martin Johnsrud Sundby av Petter Northug like etter målgang på Lillehammer. Hans Christer Holund (t.v.) og Niklas Dyrhaug fullførte den helnorske pallen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det var 30 kilometer fellesstart med skibytte, men Sundby gikk sitt helt eget løp på Lillehammer. Etter å ha sprengt feltet og styrt tempoet i 16 kilometer, sa han endelig takk og farvel – og lekte seg gjennom skøytedelen.

Ingen var i nærheten av å holde følge med den 31 år gamle langrennsmaskinen.

– Det er noe av det råeste jeg har sett. En så tung og tøff løype, men så legger han seg likevel i front og bare maler på. Og han knapt nok snur seg. Det er så imponerende, sier skipresident Røste til NRK.

Sammenlignes med Dæhlie og Olsson

Skipresidenten er ekstra imponert over hvor overlegen Sundby nå har vært i verdenscupen over lengre tid. 31-åringen har tatt sammenlagtseieren de to siste sesongene, og nå har han åpnet en ny med tre strake utklassingsseire.

Artikkelen fortsetter.

Intervju Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby.Reporter: Ida Nysæter Rasch.

SE SEIERSINTERVJUET: Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug slår av en prat med NRKs Ida Nysæther Rasch.

Røste, som selv har trent Bjørn Dæhlie, sammenligner også Sundby med sin tidligere elev.

– Det er lett å trekke assosiasjoner til Dæhlie. Martin er jo på mange måter en maskin, og har han en dårlig dag, er han nummer tre eller fire. Sånn var det litt med Bjørn også, sier Røste.

NRKs eksperter mener Sundby sto bak en «uvirkelig» oppvisning på Lillehammer, og Torgeir Bjørn påpeker at han er i ferd med å bli like suveren i herreklassen som Therese Johaug er i kvinneklassen.

– Kanskje det råeste som er gjort i moderne langrenn

Niklas Dyrhaug, som «ikke hadde en sjanse» til å følge Sundby, er mektig imponert.

– Det er kanskje det råeste som er gjort i moderne langrenn, sier Dyrhaug.

Han sammenligner utklassingen med Johan Olssons femmilsgul i Val di Fiemme, hvor svensken gikk alene nærmest fra start til mål. Det gjør også Sundbys teknikk-trener Audun Svartdal.

– Men da var det nok slik at folk ikke trodde at han (Olsson) skulle holde ut. Her var det et felt som ble mindre og mindre, påpeker Svartdal, som ikke kan huske å ha sett lignende i herrelangrenn.

– Det er veldig sjeldent at det skjer på den måten.

Artikkelen fortsetter.

Intervju med Petter Northug etter dagens renn. Reporter: Ida Nysæther Rasch.

IMPONERT: Petter Northug.

Også Petter Northug, som ble nummer seks, er full av lovord om lagkameraten og konkurrenten.

– Han viser rå styrke. Det er ikke bare å gå fra de gutta som er i front der, heller. Han er i rå form. Han stormer videre, sier Northug.

Sundby selv slo raskt fast at det var hans beste løp noensinne. Samtidig var han minst like opptatt av å skryte av lagkameratene, som fylte sju av de åtte øverste plassene.

Det er også lagkameratene han gir æren for at utklassingen i det hele tatt var mulig.

– Det er fordi jeg får trene med disse gutta her, sier Sundby og legger armene rundt Dyrhaug og Holund.

Siste nytt

 • Atlético herjet med Sevilla

  Atlético Madrid nekter å gi opp La Liga-drømmen. Antoine Griezmann gjorde hattrick da serietoeren vant hele 5-2 borte mot Sevilla. Vanligvis er Sevilla blant de tøffeste lagene å møte på bortebane.

  Griezmann
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Stabæks måltyv takket nei til Kina

  Stabæk fikk nylig et tilbud på over 20 millioner kroner for Ohi Omoijuanfo, men bæringene takket nei til budet fra kinesiske Henan Jianye, skriver Nettavisen. Spissen scoret 17 mål på 27 seriekamper forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2017. Lillestrøm - Stabæk. (2-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Vipers var overlegne mot Tertnes

  Serieleder Vipers legger press på rivalene etter en klar 33-22-seier hjemme mot Tertnes i eliteserien i håndball. Vipers ledet 18–8 til pause, og endte til slutt med ellevemålsseier for vertene. Kristine Lunde-Borgersen ble Vipers toppscorer.

  Vipers-Tertnes
  Foto: Geir Ingar Egeland

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin spesial