NRK Meny
Normal

– Ingen norske utøvere får bruke homoflagg i OL

Norges idrettsforbund har drøftet hvordan de skal forholde seg til loven som forbyr homofil propaganda i Russland.

NIF legger strategi for hvordan de skal møte homo-lovene i Russland under Sotsji-OL. Reporter: Ida Nysætter Rasch. Redigering: Helle Westrum.

Norske deltakere kommer ikke til å demonstrere mot homo-lovene

 • Se reportasje øverst i saken.

– Vi skal være tydelige internasjonalt på hva vi mener om dette temaet. Og vi skal vise at vi kan være en olympisk komite og jobbe aktivt mot homohets, sier Håvard B. Øvregård som jobber med idrett mot homohets i Norges idrettsforbund.

Idretts

Norges idrettsforbund ved Håvard B. Øvregård sier de vil jobbe aktivt mot homohets før Sotsji-OL.

Foto: NRK
Leder1

Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, forventer at Norges idrettsforbund tar grep for å forhindre diskriminering.

Foto: NRK

Norges idrettsforbund har hatt møter for å finne ut hvordan de skal forholde seg til antihomoloven i Russland før og under Sotsji-OL.

Den kontroversielle russiske loven som forbyr homofil propaganda har skapt reaksjoner i både Norge og i andre land. Under friidretts-VM i sommer markerte den svenske høydehopperen Emma Green Tregaro sin motstand ved å lakkere neglene i regnbuens farger.

Det fikk blant annet stavdronningen Jelena Isinbajeva til å reagere.

Nå håper Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, at Norge tar et klart standpunkt før OL i Sotsji som starter i februar neste år.

– Ingen stolt historie

– Vi krever at idretten tar sin del av ansvaret for å kommunisere menneskerettighetsarbeid og positivitet knyttet til ytringsfrihet. Spesielt ettersom OL blir avholdt i et land som har en lite stolt historie å vise til når det gjelder menneskerettigheter, sier Nylund til NRK.no.

Av norske idrettsutøvere har blant annet håndballspilleren Gro Hammerseng reagert sterkt på den russiske loven.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tidligere i sommer loven som gjør at folk kan straffeforfølges for homofil propaganda. Loven sørger for bøter ved «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige gjennom blant annet media eller internett.

– Ingen homoflagg

Nylig gikk IOC ut og ga garantier for at antihomoloven ikke vil påvirke verken utøvere eller publikum under OL i Sotsji.

– Vi har mottatt skriftlige garantier fra russiske myndigheter om at alle som vil besøke Sotsji under OL er hjertelig velkommen - uansett seksuell legning, heter det i en uttalelse fra IOC-president Jacques Rogge.

Norske markering under OL blir tilbakevist av idrettsforbundet.

– Ingen norske utøvere vil bruke homo-pins eller homoflagg i Sotsji. Det vil ikke være mulig. Derimot skal vi se på hvordan utøvere kan uttrykke seg i forkant og etterkant av OL, sier Øvregård.

IOC-medlem Gerhard Heiberg sa nylig til NRK at markeringer eller demonstrasjoner på idrettsarenaen ikke blir godt mottatt.

– Vårt foreløpige standpunkt er at vi ikke aksepterer noen demonstrasjoner uansett om det er homo, rase, politikk eller religion, sa Heiberg til NRK.no.

Siste nytt

 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH

Sendeplan

Kl. Program Kanal