NRK Meny
Normal

– Ingen norske utøvere får bruke homoflagg i OL

Norges idrettsforbund har drøftet hvordan de skal forholde seg til loven som forbyr homofil propaganda i Russland.

NIF legger strategi for hvordan de skal møte homo-lovene i Russland under Sotsji-OL. Reporter: Ida Nysætter Rasch. Redigering: Helle Westrum.

Norske deltakere kommer ikke til å demonstrere mot homo-lovene

Artikkelen er flere år gammel.

  • Se reportasje øverst i saken.

– Vi skal være tydelige internasjonalt på hva vi mener om dette temaet. Og vi skal vise at vi kan være en olympisk komite og jobbe aktivt mot homohets, sier Håvard B. Øvregård som jobber med idrett mot homohets i Norges idrettsforbund.

Idretts

Norges idrettsforbund ved Håvard B. Øvregård sier de vil jobbe aktivt mot homohets før Sotsji-OL.

Foto: NRK
Leder1

Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, forventer at Norges idrettsforbund tar grep for å forhindre diskriminering.

Foto: NRK

Norges idrettsforbund har hatt møter for å finne ut hvordan de skal forholde seg til antihomoloven i Russland før og under Sotsji-OL.

Den kontroversielle russiske loven som forbyr homofil propaganda har skapt reaksjoner i både Norge og i andre land. Under friidretts-VM i sommer markerte den svenske høydehopperen Emma Green Tregaro sin motstand ved å lakkere neglene i regnbuens farger.

Det fikk blant annet stavdronningen Jelena Isinbajeva til å reagere.

Nå håper Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, at Norge tar et klart standpunkt før OL i Sotsji som starter i februar neste år.

– Ingen stolt historie

– Vi krever at idretten tar sin del av ansvaret for å kommunisere menneskerettighetsarbeid og positivitet knyttet til ytringsfrihet. Spesielt ettersom OL blir avholdt i et land som har en lite stolt historie å vise til når det gjelder menneskerettigheter, sier Nylund til NRK.no.

Av norske idrettsutøvere har blant annet håndballspilleren Gro Hammerseng reagert sterkt på den russiske loven.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tidligere i sommer loven som gjør at folk kan straffeforfølges for homofil propaganda. Loven sørger for bøter ved «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige gjennom blant annet media eller internett.

– Ingen homoflagg

Nylig gikk IOC ut og ga garantier for at antihomoloven ikke vil påvirke verken utøvere eller publikum under OL i Sotsji.

– Vi har mottatt skriftlige garantier fra russiske myndigheter om at alle som vil besøke Sotsji under OL er hjertelig velkommen - uansett seksuell legning, heter det i en uttalelse fra IOC-president Jacques Rogge.

Norske markering under OL blir tilbakevist av idrettsforbundet.

– Ingen norske utøvere vil bruke homo-pins eller homoflagg i Sotsji. Det vil ikke være mulig. Derimot skal vi se på hvordan utøvere kan uttrykke seg i forkant og etterkant av OL, sier Øvregård.

IOC-medlem Gerhard Heiberg sa nylig til NRK at markeringer eller demonstrasjoner på idrettsarenaen ikke blir godt mottatt.

– Vårt foreløpige standpunkt er at vi ikke aksepterer noen demonstrasjoner uansett om det er homo, rase, politikk eller religion, sa Heiberg til NRK.no.

Siste nytt

  • NIF betalte 850.000 for omtale

    Norges Idrettsforbund betalte om lag 850.000 kroner for en avtale med nettsiden nettstedet Around the Rings i forkant av ungdoms-OL, skriver VG. Skribentparet Ed og Sheila Hula hadde som oppgave å skrive om arrangementet.

    – Vurderingen fra NIF var at man ønsket å få mest mulig og best mulig innhold i publikasjonen som leses av hele den olympiske familien, både sponsorer, medlemmer, komiteer og medieselskaper. Derfor valgte man å betale for reise og opphold for å få innholdet, sier Niels Røyne i Norges Idrettsforbund til avisen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal