NRK Meny
Normal

– Ingen norske utøvere får bruke homoflagg i OL

Norges idrettsforbund har drøftet hvordan de skal forholde seg til loven som forbyr homofil propaganda i Russland.

NIF legger strategi for hvordan de skal møte homo-lovene i Russland under Sotsji-OL. Reporter: Ida Nysætter Rasch. Redigering: Helle Westrum.

Norske deltakere kommer ikke til å demonstrere mot homo-lovene

 • Se reportasje øverst i saken.

– Vi skal være tydelige internasjonalt på hva vi mener om dette temaet. Og vi skal vise at vi kan være en olympisk komite og jobbe aktivt mot homohets, sier Håvard B. Øvregård som jobber med idrett mot homohets i Norges idrettsforbund.

Idretts

Norges idrettsforbund ved Håvard B. Øvregård sier de vil jobbe aktivt mot homohets før Sotsji-OL.

Foto: NRK
Leder1

Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, forventer at Norges idrettsforbund tar grep for å forhindre diskriminering.

Foto: NRK

Norges idrettsforbund har hatt møter for å finne ut hvordan de skal forholde seg til antihomoloven i Russland før og under Sotsji-OL.

Den kontroversielle russiske loven som forbyr homofil propaganda har skapt reaksjoner i både Norge og i andre land. Under friidretts-VM i sommer markerte den svenske høydehopperen Emma Green Tregaro sin motstand ved å lakkere neglene i regnbuens farger.

Det fikk blant annet stavdronningen Jelena Isinbajeva til å reagere.

Nå håper Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, at Norge tar et klart standpunkt før OL i Sotsji som starter i februar neste år.

– Ingen stolt historie

– Vi krever at idretten tar sin del av ansvaret for å kommunisere menneskerettighetsarbeid og positivitet knyttet til ytringsfrihet. Spesielt ettersom OL blir avholdt i et land som har en lite stolt historie å vise til når det gjelder menneskerettigheter, sier Nylund til NRK.no.

Av norske idrettsutøvere har blant annet håndballspilleren Gro Hammerseng reagert sterkt på den russiske loven.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tidligere i sommer loven som gjør at folk kan straffeforfølges for homofil propaganda. Loven sørger for bøter ved «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige gjennom blant annet media eller internett.

– Ingen homoflagg

Nylig gikk IOC ut og ga garantier for at antihomoloven ikke vil påvirke verken utøvere eller publikum under OL i Sotsji.

– Vi har mottatt skriftlige garantier fra russiske myndigheter om at alle som vil besøke Sotsji under OL er hjertelig velkommen - uansett seksuell legning, heter det i en uttalelse fra IOC-president Jacques Rogge.

Norske markering under OL blir tilbakevist av idrettsforbundet.

– Ingen norske utøvere vil bruke homo-pins eller homoflagg i Sotsji. Det vil ikke være mulig. Derimot skal vi se på hvordan utøvere kan uttrykke seg i forkant og etterkant av OL, sier Øvregård.

IOC-medlem Gerhard Heiberg sa nylig til NRK at markeringer eller demonstrasjoner på idrettsarenaen ikke blir godt mottatt.

– Vårt foreløpige standpunkt er at vi ikke aksepterer noen demonstrasjoner uansett om det er homo, rase, politikk eller religion, sa Heiberg til NRK.no.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal