Hopp til innhold

– Ingen norske utøvere får bruke homoflagg i OL

Norges idrettsforbund har drøftet hvordan de skal forholde seg til loven som forbyr homofil propaganda i Russland.

NIF legger strategi for hvordan de skal møte homo-lovene i Russland under Sotsji-OL. Reporter: Ida Nysætter Rasch. Redigering: Helle Westrum.

Norske deltakere kommer ikke til å demonstrere mot homo-lovene

 • Se reportasje øverst i saken.

– Vi skal være tydelige internasjonalt på hva vi mener om dette temaet. Og vi skal vise at vi kan være en olympisk komite og jobbe aktivt mot homohets, sier Håvard B. Øvregård som jobber med idrett mot homohets i Norges idrettsforbund.

Idretts

Norges idrettsforbund ved Håvard B. Øvregård sier de vil jobbe aktivt mot homohets før Sotsji-OL.

Foto: NRK
Leder1

Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, forventer at Norges idrettsforbund tar grep for å forhindre diskriminering.

Foto: NRK

Norges idrettsforbund har hatt møter for å finne ut hvordan de skal forholde seg til antihomoloven i Russland før og under Sotsji-OL.

Den kontroversielle russiske loven som forbyr homofil propaganda har skapt reaksjoner i både Norge og i andre land. Under friidretts-VM i sommer markerte den svenske høydehopperen Emma Green Tregaro sin motstand ved å lakkere neglene i regnbuens farger.

Det fikk blant annet stavdronningen Jelena Isinbajeva til å reagere.

Nå håper Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, at Norge tar et klart standpunkt før OL i Sotsji som starter i februar neste år.

– Ingen stolt historie

– Vi krever at idretten tar sin del av ansvaret for å kommunisere menneskerettighetsarbeid og positivitet knyttet til ytringsfrihet. Spesielt ettersom OL blir avholdt i et land som har en lite stolt historie å vise til når det gjelder menneskerettigheter, sier Nylund til NRK.no.

Av norske idrettsutøvere har blant annet håndballspilleren Gro Hammerseng reagert sterkt på den russiske loven.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tidligere i sommer loven som gjør at folk kan straffeforfølges for homofil propaganda. Loven sørger for bøter ved «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige gjennom blant annet media eller internett.

– Ingen homoflagg

Nylig gikk IOC ut og ga garantier for at antihomoloven ikke vil påvirke verken utøvere eller publikum under OL i Sotsji.

– Vi har mottatt skriftlige garantier fra russiske myndigheter om at alle som vil besøke Sotsji under OL er hjertelig velkommen - uansett seksuell legning, heter det i en uttalelse fra IOC-president Jacques Rogge.

Norske markering under OL blir tilbakevist av idrettsforbundet.

– Ingen norske utøvere vil bruke homo-pins eller homoflagg i Sotsji. Det vil ikke være mulig. Derimot skal vi se på hvordan utøvere kan uttrykke seg i forkant og etterkant av OL, sier Øvregård.

IOC-medlem Gerhard Heiberg sa nylig til NRK at markeringer eller demonstrasjoner på idrettsarenaen ikke blir godt mottatt.

– Vårt foreløpige standpunkt er at vi ikke aksepterer noen demonstrasjoner uansett om det er homo, rase, politikk eller religion, sa Heiberg til NRK.no.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Rekordskred i Paris: Verdensrekord på 3000 meter hinder og 5000 meter

  Faith Kipyegon satte verdensrekord på 1500 meter forrige uke i Firenze og fredag satte hun inn turboen igjen på 5000 meter, en øvelse hun ikke hadde løpt siden 2015.

  Sammen med verdensrekordholder Letsenbet Gidey kjempet hun om seier ut på den siste runden. Med 200 meter igjen rykket Kipyegon og på oppløpet suste hun inn til verdensrekord med tiden 14.05,20, et drøyt sekund bedre enn Gideys tidligere verdensrekord fra 2020.

  En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

  Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

  Tidligere i stevnet løp Jakob Ingebrigtsen inn til bestenotering i verden på to engelske mil.

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste