NRK Meny
Normal

Tidligere OL-direktør: – De bør vurdere å gå

Tidligere OL-direktør Petter Rønningen feller en nådeløs dom over toppene i Norges idrettsforbund etter at OL-søknaden strandet – og får støtte av flere.

Petter Rønningen

Petter Rønningen mener det bør få konsekvenser for ledelsen i Norges idrettsforbund at nok en OL-søknadsprosess har havnet i grøfta.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg er ikke noe særlig overrasket at det ble som det ble. Jeg synes ikke det har vært noe trykk i markedsføringsprosjektet, sier Petter Rønningen til NRK.no.

Rønningen var svært sentral i prosessen som endte med at Lillehammer fikk OL, og var operativ leder for gjennomføringen av 1994-lekene. Han ledet også arbeidet med å få OL til Tromsø i 2018.

Nå er han lite imponert over jobben som er blitt gjort av idrettspresident Børre Rognlien, generalsekretær Inge Andersen og de andre som har dratt i trådene for søkeprosessen fram mot et eventuelt OL i Oslo i 2022.

Børre Rognlien og Inge Andersen

Idrettspreseident Børre Rognlien og generalsekretær Inge Andersen rammes er blant dem som ifølge Petter Rønningen bør vurdere sin framtid.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Ikke god nok jobb

På direkte spørsmål om ledelsen bør gå av etter på ha mislyktes, svarer han:

– Jeg synes flere av dem bør vurdere det.

Hans dom er nemlig entydig:

– De har ikke gjort en god nok jobb.

Dermed er han helt på linje med VGs sportskommentator Truls Dæhli, som torsdag fastslår at norsk idrett trenger en ny ledelse.

«Her glapp folkeligheten for den mest folkelige bevegelsen av alle – og det straffet seg fortere enn noen kunne ane. Da er det vanskelig å se hvordan de norske lederne kan ta idretten videre på en god måte,» skriver Dæhli i sin kommentar.

– Brukt opp sin sjanse

Leder i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund, har også mistet tålmodigheten med forbundsledelsen.

Knut Bjørklund, leder i Troms idrettskrets

– De har brukt opp sin sjanse. De har lagt all sin prestisje i dette, og mislyktes. Denne ledelsen må skiftes ut. De hadde ingen plan B og satsa alt på et kort. I tillegg nektet de å høre på mindretallets syn da de gikk for OL, fastslår Bjørklund, som mener hele søknaden var dårlig timet.

– Timingen var fullstendig feil så kort tid etter planene om et Tromsø-OL, sier Bjørklund, som lenge har jobbet for å hindre Oslos OL-søknad.

Petter Rønningen vil ikke peke på enkeltpersoner i ledelsen.

– Det har jeg ikke lyst til å gi noe navn på, men flere av dem har håndtert dette på en måte som ikke er noe særlig å være bekjent av, sier han.

– Hva har de gjort feil?

– Jeg har ikke til hensikt å ha noe store meninger om det, men jeg synes ikke strategien har belyst klart hvorfor man skulle søke OL nå.

Har vært usikker

Petter Rønningen var i utgangspunktet positiv til søknaden. Men selv den gamle OL-generalen, med en fortid i IOC, hadde begynt å tvile.

– Jeg har vært usikker på om vi burde søke når så stor del av befolkningen var i mot. Særlig når det dreide seg om 35 milliarder kroner, sier Rønningen, som tror kravene fra IOC har vært en vekker for folk flest.

– Media har gitt et klarere innsyn i hva IOC krever. Jeg tror nok helt klart det var en medvirkende årsak, fastslår han.

– Arrogant

Etter at to søkeprosesser har havnet i grøfta på få år, mener Petter Rønningen at OL-toget er gått for en god stund framover.

– Halvparten av Norges befolkning drømmer om OL i Norge, den andre halvparten vil ikke ha OL. Jeg tror det ville være arrogant å dra i land et OL-prosjekt slik holdningen hos det norske folk er nå, påpeker Rønningen.

Generalsekretær Inge Andersen sier til NRK at det ikke er hans oppgave å vurdere sin stilling, det er det idrettsstyret som skal gjøre

Idrettspresident Børre Rognlien har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk