NRK Meny
Normal

Carlsen: – Var sikker på seier etter fire partier

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen sier han visste han skulle vinne VM allerede åtte partier før slutt. – En oppsiktsvekkende uttalelse, sier ekspert.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen (t.v.), manager Espen Agdestein, pappa Henrik Carlsen og de andre i Team Carlsen møtte norsk presse lørdag kveld indisk tid.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg frykter ingen, sier Magnus Carlsen selvsikkert.

Nordmannen vant en knusende seier sammenlagt over Vishy Anand på bortebane i India fredag ettermiddag. Det var en av tidenes råeste VM-triumfer.

22-åringen går fortsatt rundt og gliser etter seieren. Det gjorde han ikke underveis i kampen, men ifølge ham selv hadde han full kontroll allerede etter en tredel av partiene - på stillingen 2-2.

– Jeg var litt nervøs og ukomfortabel i starten, så det er ikke noe spesielt godt minne. Men etter parti fire var følelsen utrolig god. Da var jeg helt sikker på at jeg kom til å greie det, sier 22-åringen, som stråler av selvtillit.

Tror han skjønte at Anand var nervøs

Leif Erlend Johannessen

Stormester Leif Erlend Johannessen har fulgt VM-kampen som ekspert for Nettavisen. Han mener det er oppsiktsvekkende at Carlsen var så selvsikker underveis.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen spilte nervøst i de første tre partiene, og greide såvidt det var å redde uavgjort i både det første og tredje oppgjøret.

Men i det fjerde partiet fant han tilbake til seg selv. Det ble remis, men så fulgte to strake triumfer.

– Det er oppsiktsvekkende at Magnus melder dette nå. Jeg mente jo det var helt jevnt etter fire partier, kanskje med et lite overtak til Anand. Det viser hvilken selvtillit Magnus har, sier stormester Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

– I løpet av de tredje og fjerde partiene tror jeg han skjønte at Anand ikke våget å presse ham. Da fikk han et psykologisk overtak, sier Johannessen, som har fulgt kampen ringside i Chennai.

– Håper de frykter meg

Magnus Carlsens utsagn kommer kvelden etter han vant VM i det niende av tolv partier. Verdensmesteren stiller opp i fire og et halvt minutt for et samlet norsk pressekorps på sjakkhotellet lørdag kveld.

Den glisende folkehelten tror han har satt en støkk i konkurrentene med den solide seieren.

– Jeg håper da virkelig de frykter meg! Men dette er profesjonelle spillere, så uansett hvem det blir regner jeg med at de kommer til å gjøre en seriøs jobb og ha tro på å slå meg, sier Carlsen på spørsmål fra NRK.no.

Carlsen tror det er størst sjanse for at enten Levon Aronian eller Vladimir Kramnik kvalifiserer seg til neste års VM-kamp.

– Det er naturlig å regne de to som favorittene i enhver turnering hvor jeg ikke spiller. Men jeg har klart meg fint mot dem før, sier Carlsen.

Magnus Carlsen jubler i bassenget

VIDEO: Magnus Carlsen blir kastet i svømmebassenget etter VM-triumfen.

Fornøyd med det offensive sistepartiet

Det er det kompromissløse spillet til lommedølingen som får konkurrentene til å skjelve.

Carlsen fikk voldsom skryt for sitt aggresive spill i det siste partiet.

Flere sjakkeksperter NRK.no har snakket med mener at 22-åringen befestet sitt rykte som en forferdelig spiller å møte, og at han kan ha fått en enda sterkere psykologisk fordel.

Motstanderne hater at Carlsen ikke gir seg uansett hvor håpløs en stliling ser ut.

Det fikk de nok et eksempel på under det avgjørende VM-partiet, da nordmannen tilsynelatende fikk sjansen til å gå mot en remis, men valgte å satse knallhardt videre.

– Det var viktig for meg å spille et ordentlig parti, sånn som det ble. Jeg hadde jo ikke hatt noe imot noe remis i noen form, men jeg synes det var et verdig punktum på matchen, sier Carlsen.

Ikke fornøyd med bowlingen

Nordmannen sov til langt på dag etter VM-seieren, men har akkurat rukket å bowle med familien når han møter pressen klokken ni på kvelden indisk tid.

Bowlingen, som foregikk på kjøpesenteret rett ved hotellet i Chennai, gikk så som så.

– Det var middelmådig, smiler Carlsen.

Ville ikke kommentere pokerrykter...

Det er kanskje ikke så rart Carlsen brukte store deler av dagen derpå i sengen.

Da VM-seieren var et faktum, var det fullt kaos rundt sjakkesset. Pressen flokket seg rundt og dyttet seg frem for å få to ord med 22-åringen.

Den nye verdensmesteren i sjakk slipper og gå i fred med det første.

VIDEO: Se de vanvittige videobildene av kaoset i pressesenteret etter kampen.

Senere på kvelden ventet middag og fest, før det hele ble avsluttet med poker.

– Pokerspillingen ble avbrutt på et eller annet tidspunkt, så den må vi ta opp igjen senere, sier han.

– Det går rykter om at det gikk så dårlig at du røk ut og fikk kjøpe deg inn igjen i spillet - mot reglene?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier verdensmesteren til latter fra journalistene.

En lite snakkesalig Magnus Carlsen var på vei til bowlingbanen. Foto: Mads Støstad

NRK møtte Magnus Carlsen på vei til bowlinghallen dagen etter VM-tittelen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal