– Dario frykter Legkov mer enn Northug

Dario Cologna er voldsomt fokusert på å vinne Tour de Ski. Det største hinderet for sveitseren heter imidlertid ikke Petter Northug, ifølge treneren.

Alexander Legkov

Det er denne mannen, Alexander Legkov, og ikke Petter Northug, som blir Colognas hardetse konkurent i Tour-avslutningen, mener Fredrik Aukland

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Akkurat nå er Dario faktisk mest redd for Legkov, med tanke på det som skal skje på søndag.

Ordene kommer fra Fredrik Aukland, Colognas personlige trener gjennom mange sesonger.

Northug er 1.21 minutt bak Cologna i sammendraget når to etapper gjenstår, Legkov er fem sekunder bak Northug igjen. Og selv om Northug herjet med konkurrentene på den nest siste etappen i fjor, og tok maks antall bonuspoeng underveis, er det altså ikke Mosvik-ekspressen Cologna tenker mest på om dagen.

– Sterkere enn både Dario og Petter

Det er klatresterke Alexander Legkov, som slo Northug med hele to minutter opp bakken i 2007. Han har med andre ord vist seg fryktinngytende opp Alpe Cermis tidligere.

– Jeg tror Legkov er sterkere opp den siste bakken enn både Dario og Petter, sier Aukland til NRK.

Den russiske kraftkaren valgte før årets sesong å stå utenfor landslaget. Sesongen startet litt trått, men nå har han virkelig fått opp dampen. Blant annet vant han den klassiske fem-kilometeren i Toblach tirsdag i Toblach tirsdag.

Fredrik Aukland

- Jeg tror Dario må ha 45 sekunders ledelse før den siste etappen søndag, sier Fredrik Aukland

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Morten Aa Djupvik

Tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik hevder at dagens etappe er enda hardere enn finaleetappen med den beryktede monsteretappen.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
– Magisk grense på 45 sekunder

– Han vinner klassiskrenn på nullføre, det er ikke typisk ham. Han er i god form og han går fort opp den siste bakken, det vet vi, sier Aukland.

Det viktigste for sammenlagtleder Cologna lørdag blir derfor å holde en kar som Legkov på behørig avstand før siste etappe.

– Det er en magisk grense på 40-45 sekunder inn mot siste etappe. Kommer man nærmere enn det, er det fort gjort at man får ryggen inn i slalåmbakken. Da er alt åpent igjen.

– Hardere etappe i dag enn i morgen

I NRK Sportens lokaler sitter tidligere herrelandslagstrener Morten Aa Djupvik spent foran dagens etappe.

Han ser på dagens løypeprofil og konkluderer med dette:

– Dagens løype er hardere enn monsterbakken. Profilen er knallhard, og spurtene er lagt til løypas høyeste punkt. Det blir hardt i morgen også, men i dag blir det et ordentlig race til siste slutt.

Mellom Petter Northugs andreplass og Maurice Magnificats sjuendeplass samanlagt skiller det knappe 12 sekund, noe som gjør det vanskelig å si hvem som vil ligge best an bak Cologna foran den aller siste etappen søndag.

– Noen kommer til å stikke, men man vet ikke helt når. Det kommer i alle fall til å prelle av løpere etter hvert på denne harde etappen, og de fremste i sammendraget vil kjøre hardt i dag, sier Aa Djupvik.

Han er imidlertid ikke enig i at Northug er svakere opp monsterbakken enn russiske Legkov.

– Tar Northug ryggen til Legkov i morgen vil han ikke gi seg så lett. Men det blir ingen enkel reise for han, sier Aa Djupvik.

Se rennet direkte på NRK.no og NRK1 lørdag kl 12.30

Siste nytt

 • Forren klar for 4. div.

  Tidigere Brann-spiller Vegard Forren er klar for 4. divisjonsklubben Eide og Omegn FK, melder nettstedet norskfotball.com.

  Forren ble 11. august enig med Brann om å terminere kontrakten etter det mye omtalte nachspielet på Brann Stadion.

  – Vegard er en av syv nye spillere vi har signert i dag. Det er en spiller som vil utfylle stallen vår og gi våre unge spillere en del input. Vi opplever at Eide og Omegn er en attraktiv klubb som stadig vekk tiltrekker seg nye spillere, sier styreleder Wiggo Kanck til norskfotball.com.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Brann (0-1)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • TV 2: Sier nei til Uno-X

  Edvald Boasson Hagen slår ikke til på tilbudet fra det norske Uno-X-laget. Sykkelveteranen forlenger i stedet kontrakten med TotalEnergies, erfarer TV 2.

  Rudsbygdingen har takket nei til å bli en del av Uno-X-satsingen. Det bekrefter lagets sportssjef Jens Haugland.

  – Vi må bare erkjenne at det vi kom opp med, ikke var attraktivt nok for Edvald, sier han til TV 2.

  Tanken var at Boasson Hagen kunne komme inn på laget som en mentor for et ungt mannskap.

  – Vi skulle naturligvis ønske at han kom til oss, men har full respekt for hans valg. Edvald er en legende i norsk sykkel, og det hadde vært spennende å lære litt av alt han har vært med på, sier Haugland.

  TV 2 har kilder på at Boasson Hagen fortsetter oppholdet i franske TotalEnergies. Han kom til laget foran årets sesong.

  – Ingen kommentar, svarer 34-åringen på spørsmål om hvor han sykler i 2022.

  Tour de France - Team Dimension Data News Conference
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • Bekrefter Anfield-utvidelse

  Liverpool vil fortsette arbeidet med å øke kapasiteten på hjemmebanen Anfield. 7000 ekstra seter skal etter planen stå klart til starten av 2023/24-sesongen.

  Det vil utvide kapasiteten til 61.000. Liverpools administrerende direktør Andy Hughes er glad for at det skjer etter mange års planlegging.

  – Vi trengte sikkerhet for at dette prosjektet skulle gå framover og er nå i posisjon til det. Vi begynte denne reisen i 2014 og er takknemlig overfor alle bidragene som har tatt prosjektet til dette stadiet, sier han.

  Liverpool-fans.
  Foto: Javier Soriano / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal