– Froome har all grunn til å skjelve i buksene

Etter å ha sett sammenlagtleder Chris Froome bli frakjørt på en flat etappe, tror NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen at kampen om den gule trøya i Tour de France er langt i fra over.

Chris Froome

Chris Froome (i gul trøye) får en langt tøffere jobb med å vinne årets Tour de France enn det kunne virke som etter den første uka av treukersrittet.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

Dag Erik Pedersen

Den tidligere proffsyklisten og nåværende NRK-eksperten Dag Erik Pedersen mener kampen om gul trøye er langt fra avgjort.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Når sammenlagtrivalene til Froome angriper ham på flate etapper, da kan du bare tenke deg til hvordan han vil få det i fjellene, sier Pedersen til NRK.no.

Den tidligere syklisten viser til fredagens tour-etappe, der Team Saxo-Tinkoff med Alberto Contador i spissen spiste inn over minuttet av Froomes ledelse i sammendraget.

Når rytterne lørdag beveger seg inn i fjellene for den siste uken av treukersrittet, bør derfor Froome være forberedt på angrep fra alle kanter.

– Alle er ute etter å såre Froome ytterligere. Hvis de største kanonene fra hvert av lagene rotter seg sammen, kan Sky-kapteinen få det svært tungt, sier NRKs sykkelekspert.

– Bør skjelve i buksene

Froome så nesten ut til å ha avgjort årets tour allerede etter den første uka, etter å ha tatt mye tid på sine argeste rivaler både i Pyrineene og på den første tempoetappen.

Men siden har problemene hopet seg opp for den Kenya-fødte briten. Først havnet Vasil Kyrienka utenfor tidslimiten etter å ha skadet seg stygt i et fall. Deretter måtte Edvald Boasson Hagen bryte etapperittet etter å ha brukket skulderen.

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen ødela skulderen under torsdagens etappe. Dermed må Chris Froome klare seg uten en av sine beste hjelperyttere.

Foto: Pascal Guyot / Ap

Dermed må Froome klare seg uten to av sine aller viktigste hjelperyttere når touren nå virkelig drar seg til. Langt, langt fra optimalt, mener Pedersen.

– Team Sky er så svekket etter tapene av Kyrienka og Boasson Hagen at Chris Froome absolutt har all mulig grunn til å skjelve i buksene, sier NRKs sykkelekspert.

Froome selv innrømte etter gårsdagens etappe at ting ikke ser like lyst ut lenger.

– I dag skulle jeg hatt Edvald. Det ble vanskelig å tette lukene alene. Vi har mistet mange ryttere, og i dag lyktes ikke vår taktikk helt. Det beviser at Tour de France ikke er over, sier Chris Froome til NRK.no.

– Vil aldri få fred

Akkurat det kunne ikke Dag Erik Pedersen vært mer enig i:

– Touren er langt mer åpen nå. Team Sky er sårbare som bare søren, sier han.

Der Bradley Wiggins hadde flust av Sky-ryttere rundt seg når det tettnet til i fjellene under fjorårets Tour de France, kan Froome fort bli sittende igjen med kun Ritchie Porte som hjelper.

Pedersen tror det vil gi vann på mølla for de de andre sammenlagtlagene, og spår at for eksempel Belkin og Team Saxo-Tinkoff vil samarbeide om å slite ut Sky-kapteinen.

Froome

Chris Froome forventer angrep fra sine argeste konkurrenter i fjellene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Hvis Bauke Mollema, Laurens ten Dam (begge Belkin), Alberto Contador og Roman Kreuziger (begge Team Saxo-Tinkoff) alle bytter på å angripe i fjellene, vil det bli hett rundt ørene for Froome.

– Da må han konstant være på vakt. Han vil aldri få fred. Det er akkurat det som er ulempen hvis du blir sittende uten et godt lag rundt deg: Du blir nødt til å tette alle lukene på egenhånd, sier Pedersen.

Kan skaffe egen allianse

Han mener Team Sky er så sårbare at også de bør vurdere å samarbeide med andre lag.

– Det vil være en genistrek av Sky om de inngår en allianse med for eksempel Movistar. De mistet både Alejandro Valverde og Rui Costa ut av sammendraget i går, og har i utgangspunktet kun Nairio Quintana å kjøre for.

– Han er ikke god nok på tempo til å utfordre Froome i kampen om den gule trøya. Derfor kan det være lurt av Movistar å hjelpe Sky og Froome, mot at de selv får hjelp til å kjøre Quintana opp på podiet i sammendraget, sier Pedersen.

Hvis Sky og Movistar hjelper hverandre med å kjøre inn rytterne som rykker i fjellene, blir det mye tøffere å komme seg løs.

– Det er tungt å skulle angripe når det er så bratt. Mange av rytterne har mer enn nok med bare å holde en jevn, høy fart. Det blir veldig spennende å se hvor mange ganger Froomes rivaler orker å angripe, avslutter den tidligere syklisten.

Allerede på lørdagens etappe kan det bli gjort forsøk på å angripe sammenlagtlederen. Froome selv er klar over nettopp det.

– Det kommer en tøff etappe lørdag, opp det legandariske Col du Pilon. Jeg ser at jeg kan bli angrepet også der, sier Froome til NRK.no.

Siste nytt

 • Grøvdal utsetter sesongstarten

  Karoline Bjerkeli Grøvdal er fremdeles ikke hundre prosent skadefri, og sier til NRK at hun dropper Trond Mohn Games i Bergen. – Det går fremover med skaden og jeg er i god trening, men løper ikke i Bergen, sier hun. Planen er i utgangspunktet å løpe 5000 meter i Stockholm neste torsdag.

  Karoline Bjerkeli Grøvdal
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • To norske lag videre i Kina

  Hendrik Mol og Mathias Berntsen er klare for hovedrunden i firestjernersturneringen i sandvolleyball i kinesiske Jiajiang. Anders Mol og Christian Sørum er allerede direktekvalifisert og spiller sin første kamp torsdag. De vant storturneringen som ble avsluttet i Brasil sist helg.

  2015 ASICS World Series of Beach Volleyball - Day 1
  Foto: Robert Laberge / AFP
 • Norsk syklist fikk proffkontrakt

  Sykeltalentet Andreas Leknessund (20) fra Tromsø skrev onsdag under for det tyske profflaget Team Sunweb. Avtalen med Sunweb, som har blant andre stjernene Tom Dumoulin og Michael Matthews i stallen, gjelder i to år fra 2021, skriver TV 2.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal