Hopp til innhold

– Før var det ingen som brydde seg. Nå blir vi respektert på en helt annen måte

REYKJAVÍK (NRK): De var vant til en anonym fotballtilværelse, men EM-suksessen snudde alt på hodet for de islandske spillerne - som nå skal teste VM-formen mot Norge.

SOCCER-EURO-ENG-ICE/ England v Iceland - EURO 2016 - Round of 16

FOTBALL-MIRAKEL: Island var EM-debutant, men slo det ene antatt sterkere laget etter det andre. Nå lader de opp til VM med å møte Norge.

Foto: © / Reuters / REUTERS

Laster innhold, vennligst vent..

– Forventningene er mye høyere nå. Spesielt fra det islandske folket, sier Kári Árnason.

Midtbanespilleren har, som den eneste spilleren på Islands landslag, fått i oppgave å møte pressen før lørdagens treningskamp mot Norge.

FBL-EURO-2016-ISL-LAT

Kári Árnason sier de islandske spillerne blir møtt med en helt annen respekt nå.

Foto: HALLDOR KOLBEINS / Afp

Han sitter sammen med landslagstrener Heimir Hallgrímsson foran journalister fra Island, Norge og Sverige, og prøver å sette ord på hvordan livet har forandret seg for ham og de andre spillerne etter EM i 2016.

Økt status

Da sto Island som kjent for et lite fotballmirakel. EM-debutanten kom seg helt til kvartfinalen, og på veien slo de ut blant andre England. Det ble slutten på den ganske anonyme tilværelsen Árnason og de andre spillerne hadde hatt.

Men det han merker aller best, er at de har fått en helt annen status.

– Personlig merker jeg at mange av spillerne nå får mye mer respekt utenfor Island også. Nå er det mange som vet at Island har gjort noe bra. Før var det bare at man kom fra lille Island. Når man reiste rundt for å spille kamper, var det egentlig ingen som brydde seg. Nå blir vi faktisk respektert på en helt annen måte, sier Árnason til NRK.

Nåværende Norge-trener Lars Lagerbäck var trener for Island under EM.

– For spillerne ble det som om de spilte i en Hollywood-film, og det endte med at de ble hyllet i gater og torg. Men for min del var det ganske rolig, bortsett fra at det ble litt mer oppmerksomhet fra internasjonal media, forteller han.

FBL-EURO-2016-MATCH12-POR-ISL

Island sto for flere imponerende resultater i EM, som da de slo ut England i åttedelsfinalen og da de spilte uavgjort mot Portugal i gruppespillet. Her er Árnason i duell om ballen med Cristiano Ronaldo.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

Treningskampen mot Norge blir den nest siste testen for Island før VM. Den store forskjellen nå, er det ikke lenger er nok for dem bare å delta i mesterskapet.

– Nå forventer folket at vi vinner en del type kamper som det ikke var forventninger til i det hele tatt før, beskriver 35 år gamle Árnason.

Dæhli kjenner seg igjen

Den norske midtbaneeleganten Mats Møller Dæhli medgir at også han har fått et annet syn på islandsk fotball etter EM.

– Det vil jeg si at jeg har. Det var noe helt spesielt, og noe du ikke glemmer. Du gleder deg på deres vegne og får lyst til å få noe slikt selv med Norge, sier han.

dæhli

Mats Møller Dæhli håper han en dag får oppleve å spille i mesterskap for Norge.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han innrømmer også at han kjenner seg igjen i beskrivelsene av hvordan det var å være islandsk fotballspiller før EM.

– Jeg tror ikke det er mange som tenker på Norge som en spesielt sterk fotballnasjon, i alle fall ikke nå i de siste årene når vi ikke har kommet til mesterskap. Men det er ikke noe jeg har tenkt noe mer på, og du vil få respekt for det du presterer uansett, sier han.

– Lytt til Lars

Árnason vil ikke komme med noen tips til Norge til hvordan de kan kopiere Islands bragder.

– Det kommer jeg aldri til å røpe, sier han spøkefullt, før landslagstrener Hallgrímsson tar ordet:

– Det må bli å lytte til treneren, til Lars. Det er et godt tips, sier Lagerbäcks tidligere assistenttrener med et smil.

Island er i gruppe med Kroatia, Nigeria og Argentina i VM. For Norge er lørdagens privatkamp trening til høstens Nations League. Norge møter også VM-klare Panama til treningskamp førstkommende tirsdag.

Sportsnyheter

Dommer hevder han ble spyttet på – spilleren nekter

Dommer Stian Røvig Sletner hevder han ble spyttet på av Ahmed El-Amrani etter at han ga Hønefoss-spilleren det gule kortet for en takling. Men El-Amrani nekter for at det var det som skjedde.

NM 2021 i fotball, menn (finale): Bodø/Glimt - Molde

Cupfest på NRK – sjå målene fra første runde

Torsdag var det duka for cupfest her på NRK. Bodø/Glimt, Rosenborg og Vålerenga var blant laga som skal i elden. Alle måla frå kampane med eliteserielaga kan du sjå her:

Siste nytt

 • Reinkind og Sagosen hjalp Kiel til sluttspill

  Sander Sagosen kunne juble for semifinaleplass i mesterligaen etter å ha hjulpet Kiel til 33-32-seier over gamleklubben Paris Saint-Germain.

  Han kunne feire sammen med Haarald Reinkind, som scoret seks av målene i den svært dramatiske returkampen. Sagosen scoret tre mål på en dag da ingen av nordmennene hadde god uttelling. Reinkind skjøt hele tolv ganger, Sagosen åtte.

  Derimot var Magnus Landin dødelig effektiv, med sju mål på like mange avslutninger. Det var han som sendte hjemmelaget foran for godt på vei mot sammenlagt 63-62-seier.

  Kiel er semifinaleklar sammen med Barcelona, ungarske Veszprém og polske Kielce.

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Burnley rotet bort ledelsen – fortsatt i nedrykksfare

  Burnley rotet bort ettmålsledelsen mot Aston Villa og endte til slutt med poengdeling. Burnley gikk til pause med 1-0-ledelse etter en straffescoring av Ashley Barnes, men Aston Villa brukte ikke lang tid på å utligne i andre omgang. 48 minutter inn i kampen dunket Emiliano Buendia inn 1-1 og sikret uavgjort.

  Dermed tok nedrykkstruede Burnley med seg ett poeng og klatret over nedrykksstreken, men er fortsatt i fare for å rykke ned. Laget er á poeng med Leeds på tabellen, men sistnevnte er under streken før siste runde på dårligere målforskjell.

 • Alonso reddet uavgjort for Chelsea

  Chelsea sikret ett poeng etter 1-1 hjemme mot Leicester. James Maddison sendte gjestene i føringen allerede etter syv minutter, da han scoret fra distanse. Chelsea svarte ti minutter før pause. Reece James løftet ballen inn i boksen, og Marcos Alonso smalt den inn på hel volley. Andre omgang ble målløs, men det ene poenget gjør at Chelsea i praksis sikret tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste