NRK Meny
Normal

– Hjerteforstyrrelser virker å bli mer vanlig for oss utholdenhetsutøvere

Søndag ble det kjent at Marit Bjørgen må droppe Tour de Ski etter å ha blitt innlagt på sykehus med hjerteforstyrrelser. Martin Johnsrud Sundby opplevde selv liknende problemer i fjor høst.

Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby synes det er skremmende at stadig flere utholdenhetsutøvere får hjerteforstyrrelser.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er jo kjempetrist for Marit. Nå er det viktigste å tenke på helsa, sier Martin Johnsrud Sundby når NRK gjør ham oppmerksom på at Marit Bjørgen lørdag ble innlagt på sykehus med hjerteforstyrrelser.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgens hjerteforstyrrelser setter en stopper for Tour de Ski-deltakelsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bjørgen fikk unormal høy puls på en intervalløkt, og det som viste seg å være hjerteforstyrrelser, hindrer henne nå i å delta i Tour de Ski.

Skidronningens hjerteproblemer minner mye om de Martin Johnsrud Sundby opplevde i fjor høst.

– Virker å bli mer og mer vanlig

På en rolig løpetur i skogen begynte plutselig hjertet hans å slå som besatt. Selv om han stanset opp, økte pulsen. Han ble hentet med luftambulanse og flydd på sykehus, hvor han fikk påvist hjerteforstyrrelser.

I et intervju med NRK i høst fortalte en åpenhjertig Johnsrud Sundby at det er leit å vite at han har en hjertefeil, men at han må lære seg å leve med frykten.

– Jeg synes det fortsatt er ekkelt når jeg leser om andre idrettsutøvere som opplever det samme, sa Johnsrud Sundby til NRK den gang.

Etter at Marit Bjørgen nå også er rammet av hjerteforstyrrelser, frykter han at det er i ferd å bli en uhyggelig trend blant utholdenhetsutøvere.

– Det virker som om dette med hjerteforstyrrelser blir mer og mer vanlig for oss som driver med utholdenhetsidretter, sier langrennsløperen.

– Kvitt problemene

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby er kvitt hjerteproblemene. Her jubler han for verdenscupseier i Gällivare.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

Han skal ikke delta i Tour de Ski, men satser for fullt mot VM i Val di Fiemme.

Selv om han måtte ta seg en pause fra langrenn for litt over et år siden, er han for lengst tilbake på sitt beste i skisporet.

For én måned siden gikk han blant annet til topps på 15 kilometer fri teknikk i svenske Gällivare.

– Jeg trener og konkurrerer som normalt nå. Jeg har heldigvis ingen problemer med hjertet mitt lenger, sier Johnsrud Sundby.

Marit Bjørgen ble søndag skrevet ut fra St. Olavs hospital. Hun skal kunne trene som normalt igjen ganske snart, men hun har fått beskjed av legene om at hun ikke må påføre kroppen for stor belastning.

Ifølge landslagstrener Egil Kristiansen er det ingen grunn til å frykte at Marit Bjørgen må avslutte karrieren på grunn av hjerteforstyrrelsene.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08
Semifinale i cupen, menn
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08