– Det er dette som er vårt OL

Noen mener X-games er det største. Andre synes det er mest stas med OL. I løpet av den kommende måneden får de beste med seg begge.

X-games har bestandig vært det viktigste for ekstremsportutøverene, men i et olympisk år er utøverne delt om hva som er størst.

Den begynner med X-games denne uka. I Aspen i Colorado skal snøbrettkjørerne i sving i konkurranser som 40 millioner mennesker ser på. Det er sesongens høydepunkt for de fleste utøverne.

Du kan følge X-games direkte her på NRK.no. Første sending er i natt kl 02.30 .

– Det er her alle vil være

Men nå er OL utvidet, slik at ekstremkjørerne får delta også der. Da er det ikke alle som klarer å bestemme seg helt for hva som er gjevest.

– Vi har egentlig aldri hatt OL før nå. Det er dette som er vårt OL, sier PK Hunder. Han er blant dem som nå trener i Aspen og er klar til X-games.

– Det er hit alle vil komme, det er her alle vil være, og det er her alle vil vinne. Er du her, så er du i toppen og har klart det. Jeg setter det svært høyt, og jeg mangler en medalje her.

Delt syn på hva som er best

Men på spørsmål om hva som er størst, er utøverne delt.

– Det ser vi når vi er i OL og ser hvordan "coursen" er. Er den bra, så er det jo noe som er bare hvert fjerde år. OL er OL, sier Andreas Håtveit.

– Begge deler er stort, men jeg tror OL står litt høyere, i og med at det bare er hvert fjerde år og hele verden ser på. Og ikke minst at alle medier plutselig er veldig interessert – også i Norge. Det gjør det jo større, sier Ståle Sandbech.

Kjersti Buaas er veteran med medaljer både i OL og X-games. For henne vil alltid ekstremsportkonkurransen X-games rage høyest.

– Det er egentlig en kulere konkurranse å være med på det her, iallfall for meg. Det er mer på våre premisser. I OL og FIS-konkurranser har det ikke vært sånn, og det er noe jeg savner. Jeg liker at vi har våre egne konkurranser, arrangert av noen som vet hva snowboard er, sier Buaas.

Video: Helene Olafsen er tilbake igjen etter tre år. Artikkelen fortsetter.

Klar for comeback i x-games, det er hele tre år siden hun var der sist. Reporter: Kristin Norvik Skeide, foto\redigering: Lars Thomas Nordby

– Trodde de ville holde igjen litt

Landslagssjef Thomas Harstad ser at det nå drar seg til mot de to store begivenhetene.

– Vi merker at det er fokus mot OL. X-games er tett opptil OL, og det er øvelser med høyere risiko her. Det tenker utøverne selvsagt på. Jeg trodde at noen av dem som var sikre til OL, kom til å holde igjen litt mer. Men etter å ha sett på treningen nå, er det tvert imot, sier Harstad noen timer før X-games begynner.

– De kjører hardere enn noen gang, og nivået er det hardeste jeg har sett, sier Harstad.

Han mener Norge har et godt lag og har store forhåpninger.

– I det siste har både Torstein (Horgmo) og Ståle (Sandbech) tatt medaljer i slopestyle mot de beste. Men det er små marginer og alt kan skje, sier landslagstreneren.

Siste nytt

 • Knallsterk 5000 i Oregon

  Med tiden 12.47,20 løp kanadiske Mohammed Ahmed (i front på bildet fra VM-finalen i fjor) den tiende beste 5000-meteren i historien da han vant et stevne i Portland, Oregon, natt til lørdag. Hans gamle personlige rekord var på 12.58,16.

  Sist noen løp så fort på 5000 meter, var under Diamond League-finalen i 2018, der etiopiske Selemon Barega vant på 12.43.02. Verdensrekorden på 12.37,35 tilhører Kenensia Bekele, også han fra Etiopia.

  Henrik Ingebrigtsen hadde årsbeste i verden på 5000 meter da han gjorde 13.19,65 på Bislett 29. juni. Den tiden holder nå til en tiendeplass på årsbestelista. Skal Ingebrigtsen-familien ta tilbake toppen, krever det en solid norsk rekord. Jakob Ingebrigtsens norske rekord er nemlig på 13.02,03.

  fkzaxN9Y9L0
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Fotballegenden Jack Charlton er død

  Den tidligere fotballspilleren, Jack Charlton (85), er død, melder flere engelske medier lørdag.

  Charlton spilte for Leeds hele sin karriere, og står oppført med hele 773 kamper for klubben.

  Forsvareren spilte England da de vant VM i 1966. Han har siden vært trener og manager, blant annet landslagstrener for Irland.

  Charlton døde etter lang tids sykdom, skriver Sky Sports.

  Jack Charlton
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Verdensmester (27) død

  Den nederlanske kortbaneløperen Lara van Ruijven (27) døde på sykehus etter å ha blitt behandlet på et fransk sykehus for en såkalt autoimmun sykdom, melder VG.

  Det var nederlandske Telegraf som først meldte at hun har ligget i koma siden 29. juni. Hun ble sendt til behandling på et fransk sykehus fire dager tidligere etter å ha følt seg syk under en treningsleir i Pyreneene.

  Speedskating Obit Van Ruijven
  Foto: Zsolt Czegledi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal