NRK Meny
Normal

– Det er dette som er vårt OL

Noen mener X-games er det største. Andre synes det er mest stas med OL. I løpet av den kommende måneden får de beste med seg begge.

X-games har bestandig vært det viktigste for ekstremsportutøverene, men i et olympisk år er utøverne delt om hva som er størst.

Den begynner med X-games denne uka. I Aspen i Colorado skal snøbrettkjørerne i sving i konkurranser som 40 millioner mennesker ser på. Det er sesongens høydepunkt for de fleste utøverne.

Du kan følge X-games direkte her på NRK.no. Første sending er i natt kl 02.30 .

– Det er her alle vil være

Men nå er OL utvidet, slik at ekstremkjørerne får delta også der. Da er det ikke alle som klarer å bestemme seg helt for hva som er gjevest.

– Vi har egentlig aldri hatt OL før nå. Det er dette som er vårt OL, sier PK Hunder. Han er blant dem som nå trener i Aspen og er klar til X-games.

– Det er hit alle vil komme, det er her alle vil være, og det er her alle vil vinne. Er du her, så er du i toppen og har klart det. Jeg setter det svært høyt, og jeg mangler en medalje her.

Delt syn på hva som er best

Men på spørsmål om hva som er størst, er utøverne delt.

– Det ser vi når vi er i OL og ser hvordan "coursen" er. Er den bra, så er det jo noe som er bare hvert fjerde år. OL er OL, sier Andreas Håtveit.

– Begge deler er stort, men jeg tror OL står litt høyere, i og med at det bare er hvert fjerde år og hele verden ser på. Og ikke minst at alle medier plutselig er veldig interessert – også i Norge. Det gjør det jo større, sier Ståle Sandbech.

Kjersti Buaas er veteran med medaljer både i OL og X-games. For henne vil alltid ekstremsportkonkurransen X-games rage høyest.

– Det er egentlig en kulere konkurranse å være med på det her, iallfall for meg. Det er mer på våre premisser. I OL og FIS-konkurranser har det ikke vært sånn, og det er noe jeg savner. Jeg liker at vi har våre egne konkurranser, arrangert av noen som vet hva snowboard er, sier Buaas.

Video: Helene Olafsen er tilbake igjen etter tre år. Artikkelen fortsetter.

Klar for comeback i x-games, det er hele tre år siden hun var der sist. Reporter: Kristin Norvik Skeide, foto\redigering: Lars Thomas Nordby

– Trodde de ville holde igjen litt

Landslagssjef Thomas Harstad ser at det nå drar seg til mot de to store begivenhetene.

– Vi merker at det er fokus mot OL. X-games er tett opptil OL, og det er øvelser med høyere risiko her. Det tenker utøverne selvsagt på. Jeg trodde at noen av dem som var sikre til OL, kom til å holde igjen litt mer. Men etter å ha sett på treningen nå, er det tvert imot, sier Harstad noen timer før X-games begynner.

– De kjører hardere enn noen gang, og nivået er det hardeste jeg har sett, sier Harstad.

Han mener Norge har et godt lag og har store forhåpninger.

– I det siste har både Torstein (Horgmo) og Ståle (Sandbech) tatt medaljer i slopestyle mot de beste. Men det er små marginer og alt kan skje, sier landslagstreneren.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg